Friday 17. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Reakcija in adaptacija

28. marec 2009 ob 20:10 | Mesto Žensk |

Zadnji dogodek v okviru projekta re.act.feminism / performativna umetnost 60ih in 70ih let danes je zaključila Nada Prlja z adaptacijami oziroma odzivi na delo Marine Abramović. Glede svojega nastopa v živo je umetnica pojasnila, da “je zasnovan na performansu Marine Abramović iz leta 1993, imenovanem Balkan barok.” Natančneje gre za ponovno uprizoritev performansa, saj gre umetnica skozi enak proces kot Abramovićeva. Razlika je v tem, da se je Abramovićeva osredotočila na takratno lokalno situacijo na Balkanu, medtem ko Nada Prlja obravnava globalno situacijo, in sicer količino slabih novic, ki nam jih mediji dnevno posredujejo. Sprejeti to količino slabih novic je zanjo nevzdržno, zato je uprizorila njihov izbris.

V drugem delu projekta, kot nam pove Prlja, je primerjala svoje ozadje z Abramovićinim, pri čemer ugotavlja, da sta njuni biografiji zelo podobni, posegla je le toliko, da je nazorno izpisala razlike v njuni preteklosti.

Tretji del njene predstavitve včeraj v Galeriji Vžigalica je video performans € (EURO), v katerem se odziva na zdaj že zgodovinski performans Marine Abramović iz leta 1975 z naslovom Thomas Lips, ko si je avtorica z rezilom v telo vrezovala peterokrako zvezdo. Če se Abramovićeva sklicuje na komunistično preteklost, se Nada Prlja sooča “s sodobnim gospodarstvom Evropske Unije,… in naše velike želje, da se uvrstimo med razvite.”


Reakcija in adaptacija from Cityofwomen on Vimeo.

Performans in video performans Nade Prlje sodita v okvir projekta re.act.feminism / performativna umetnost 60ih in 70ih let danes, katerega osrednji del - obsežen video arhiv osemdesetih video posnetkov del pionirk performansa in sodobnih umetnic - je do 29. marca na voljo obiskovalcem za izposojo in ogled v Galeriji Vžigalica na Trgu francoske revolucije 7 v Ljubljani. Projekt je predfestivalski dogodek 15. mednarodnega festivala Mesto žensk.

Mesto žensk

Pretekli prispevki:
Videnje telesa
Strategija preživetja
Avantgarda pod lupo
Golo branje Lacana
Pionirke performansa

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Don_Vito_ pravi:

    Čudovito zapravljanje časa…

  2. koseski pravi:

    perforiran (luknje v časopisu) PERFORMENS

  3. pomagam pravi:

    @koseski: performAns

  4. boom11 pravi:

    @Don_Vito_
    čas zapravljaš predvsem ti - na internetu.

Komentiraj