Serie A 28. krog

16. marec 2009 ob 2:53 | Luka Lukič |

Štiri zmage domačih, trije remiji in tri zmage gostov, smo dočakali v 28. krogu Serie A. Derbi kroga je bilo večerno srečanje med Interjem in Fiorentino. Inter, ki mu po izpadu Lige prvakov ostaja le še boj za Scudetto je z 2:0 slavil na domači zelenici. Mourinhovi varovanci so tako obdržali prednost pred drugim osmoljencem Lige prvakov Juventusom, ki je s 4:1 doma ugnal Bologno. Milan je v gosteh z 1:5 premagal Sieno in tako ostaja tretji. Na četrto mesto se je tako zavihtela Genoa z zmago z 0:1 proti Cagliariju. Presenečenje kroga je uspelo nogometašem Chieva, ki so se z zmago z 0:3 proti Laziu prvič letos pomaknili v varno območje na lestvici. Napoli, ki je prejšnji teden zamenjal trenerja Rejo z nekdanjim trenerjem Livorna in selektorjem italijanske izbrane vrste Donadonijem, je na gostovanju pri zadnjeuvrščeni Reggini odnesel točko z 1:1. Roma je dolgo srečanje v Ligi prvakov z Arsenalom poleg izpada plačala še z davkom utrujenosti in poškodb in na gostovanju pri Sampdorii osvojila točko z 2:2. Udinese je doma remiziral 1:1 s Catanio. Palermo je Lecceju napolnil mrežo in na koncu zmagal s 5:2, medtem ko je Atalanta z 2:0 premagala Torino.

Lestvica

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Inter 28 20 6 2 51:21 66
Juventus 28 18 5 5 47:22 59
Milan 28 16 6 6 51:28 54
Genoa 28 13 9 6 37:27 48
Fiorentina 28 14 4 10 38:29 46
Roma 28 13 7 8 43:37 46
Palermo 28 13 3 12 39:37 42
Lazio 28 12 5 11 39:40 41
Cagliari 28 11 6 11 33:29 39
Atalanta 28 12 3 13 33:31 39
Napoli 28 10 6 12 33:33 36
Udinese 28 9 9 10 38:39 36
Catania 28 9 7 12 29:34 34
Sampdoria 28 8 9 11 28:35 33
Siena 28 8 7 13 23:31 31
Chievo 28 6 9 13 24:37 27
Bologna 28 6 8 14 31:46 26
Torino 28 5 9 14 25:42 24
Lecce 28 4 11 13 24:46 23
Reggina 28 3 11 14 22:45 20

Ibrahimovič kaznoval neučinkovito Violo
Inter, ki je v sredo izpadel iz Lige prvakov je sedaj v celoti usmerjen k Scudettu. Tokrat je varovancem Joseja Mourinha pred domačimi gledalci nasproti stopila Fiorentina. Mourinho je ponovno imel težave z odsotnostjo v zadnji vrsti, saj ni mogel računati na Materazzija, Burdissa in Cordobo. V napadu pa sta začela Balotelli in Ibrahimovič. Trener Fiorentine Prandelli ni mogel računati le na poškodovanega Santano in kaznovanega Dainellia. V napad je poslal Gilardina in Mutuja ob podpori Montoliva in Mela. Že v uvodnih minutah se je stoodstotna priložnost ponudila Mutuju, ki se je znašel sam pred Juliom Cesarjem, vendar je vratar Interja uspešno posredoval. Na drugi strani je sledila kazen v 11. minuti, ko se je po neuspešnem izbijanju Freya, ponudila priložnost Ibrahimoviču in Šved je popeljal Inter v vodstvo. Srečanje se je nadaljevalo z dinamičnim tempom, pri čemer je Gilardino prišel do dveh lepih priložnosti, obakrat pa je bil uspešen Julio Cesar. V drugem polčasu se je nadaljeval tempo iz prvega, Mourinho pa je izvajal strateške rošade v ekipi z menjavo Chivu - Figo. Adrian Mutu je imel sredi drugega polčasa še eno vrhunsko priložnost, vendar je tokrat meril mimo vrat. Na drugi strani je nemogoče zapravil Santon. Srečanje je dokončno odločil Zlatan Ibrahimovič, ki je globoko v sodnikovem podaljšku postavil končnih 2:0 z lepim zadetkom iz prostega strela.

Giovinco blestel v Juventusovem preobratu
Juventusu po izpadu iz Lige prvakov ostaja le še majhno upanje na Scudetto. Trener Ranieri na domačem srečanju z Bologno ni mogel računati na poškodovanega Amaurija, medtem ko je David Trezeguet izgubil svoje mesto v postavi. Slednje je rezultat spora med Trezeguetem in Ranierijem, potem ko je francoski napadalec protestiral zaradi tega ker ga je na srečanju Lige prvakov s Chelseajem Ranieri zamenjal. Italijanski mediji že poročajo o tem da si je Francoz s tem dejanjem prislužil enosmerno vozovnico na transfer listo. V napadu sta tako za staro damo začela Del Piero in Iaquinta ob podpori Giovinca. Mihajlovič je na igrišče poslal stadardno enajsterico z Di Vaiom osamljenim v napadu. Proti pričakovanjem je podjetneje začela Bologna, ki je v uvodnih minutah pritisnila na vrata Buffona. Pritisk gostov se je poplačal v 24. minuti ko je Di Vaio s podajo krasno osvobodil Massima Muttarelija, nekdanji član Lazia pa je Bologno popeljal v vodstvo. Juventus je pričel s pritiski na vrata gostov, vendar so se gostje uspešno branili do konca polčasa. V drugem polčasu pa je najprej v 48. minuti Giovinco s podajo iz kota serviral žogo na glavo Hasana Salihamiđiča, ki je zadel za izenačenje. Juventus je vse bolj prtiskal na vrata Campagnola, protagonist napadov pa je bil prav mladi Giovinco. Ko se je srečanje počasi premikalo v zaključno tretjino pa je Juve zablestel. Najprej je v 71. minuti Giovinco popeljal staro damo v vodstvo s prekrasnim strelom. Potem je še dva žeblja v krsto Bologne zabil Del Piero z zadetkoma v 75. in 81. minuti za končno zmago s 4:1.

300 zadetkov Pippa Inzaghija in petarda v mreži Siene
Milan je tokrat odpotoval na gostovanje na najbolj atraktiven stadion v Serie A, kjer se je pomeril s Sieno. Milan ima še vedno dolg seznam poškodb, kjer so med drugim Nesta, Bonera, Borriello in Gattuso, sta pa tekmo po premoru zardi poškodbe na klopi začela Kaka in Ronaldinho. Siena na drugi strani ni mogla računati na kaznovanega Gallopo. Že v 6. minuti je Ghezzal storil grob prekršek v kazenskem prostoru Siene, iz bele točke pa je Milan v vodstvo popeljal Andrea Pirlo. V 11. minuti pa se je pri posredovanju v svojem kazenskem prostoru poškodoval vratar Milana Abbiati tako da je v igro vstopil Dida. Siena je poskušala priti do izenačenja, vendar so večino napadov domači igralci zapravili z nenatančnimi streli. Tik pred koncem prvega polčasa je Filippo Inzaghi zadel v polno za vodstvo 0:2 ob polčasu. V drugem polčasu je v igro namesto Ambrosinija vstopil Kaka, Rossoneri pa so nadaljevali svoj šov. Najprej je v 54. minuti Pato s sijajnim strelom od daleč matiral Curcija. Zatresla pa se je tudi mreža Milana, ko je v 62. minuti Maccarone natančno meril v spodnji kot vrat. Še eno neverjetno priložnost je zapravil Kaka, preden je v 71. minuti Filippo Inzaghi še enkrat zadel v polno in tako postavil nov mejnik v svoji karieri, saj je bil to že 300ti zadetek v profesionalni karieri Milanovega veterana. Veselje Inzaghija je rahlo zasenčila poškodba Kakaja, ki je moral zapustiti srečanje, namesto njega pa je vstopil Ronaldinho. Brazilec se je v 78. minuti izkazal s podajo Patu iz katere je mladi napadalec postavil končnih 1:5.

Deseterica Rome iztržila točko proti Sampdorii
Roma, ki je v sredo izpadla iz Lige prvakov, je tokrat odpotovala na gostovanje k Sampdorii. Dolgemu seznamu poškodovanih se je priključil Totti, poleg tega pa sta doma ostala še kaznovana Mexes in De Rossi. Mazzari na drugi strani ni imel večjih težav z manjkajočimi igralci, povrhu vsega pa je lahko računal na motivacijo zvezdnika Cassana, ki mu igranje proti nekdanjemu klubu še vedno pomeni emocionalen vzgon. Sampdorii je pripadla prva priložnost na srečanju po strelu Stankevičiusa, prvega zadetka pa se je veselila Roma, ko je predložek v mrežo pospravil Julio Baptista že v 7. minuti. V 23. minuti je za izenačenje poskrbel Giampaolo Pazzini, po sijajnem predložku Cassana, preden je v 43. minuti s svojim drugim zadetkom popeljal Sampdorio v vodstvo. V drugem polčasu je Sampdoria skušala zadržati prednost, medtem ko je Roma poskušala z napadi. V 62. minuti pa je dotedaj odlični Marco Motta po neumnosti prejel drugi rumeni karton, tako da je Roma ostala z deseterico. kljub igralcu manj pa je v 69. minuti Roma prišla do izenačenja. V kazenskem prostoru Sampdorie je padel Tonetto, sodnik Rosseti pa je precej strogo dosodil enajstmetrovko, za nameček pa še pokazal karton napačnemu igralcu. Iz bele točke je zadel Baptista, medtem pa se je sodnik Rosseti že zabaval z rdečim kartonom, ki ga je podelil strategu Sampdorie Mazzariju. Sampdoria je v zadnjih minutah silovito napadala, vendar je Doni z dvema odličnima obrambama uspešno zadržal izenačen izzid z 2:2.

Genoa preko Cagliaria ponovno četrta
Genoa je tokrat odpotovala v Cagliari. Uvodne minute so pripadle nogometašem Genoe, ki so začeli ofenzivneje. Prva resnejša priložnost pa se je ponudila nogometašem Cagliarija, ko je prosti strel Finija na koncu zadel vratnico. V 16. minuti pa je sledil šok za Cagliari, ko je že v 16. minuti sodnik pokazal drugi rumeni karton Cossuju po ne preveč grobem prekršku. Igralsko premoč je Genoa dobro izkoristila in prevladovala na igrišču ter si priigrala številne priložnosti, ponovno pa je blestel vratar Cagliarija Marchetti. V drugem polčasu so se pritiski Genoe še stopnjevali, na drugi strani pa je v enem izmed redkih napadov domačih nemogoče zapravil Fini. Genoa je zapravila še nekaj priložnosti, med njimi je najbolj izrazito zapravil Milito, preden je v 85. minuti rezervist Ruben Oliveira z glavo dosegel edini zadetek na srečanju. Končni izzid 0:1 je ob porazu Fiorentine Genoo ponovno zavihtel na četrto mesto na lestvici.

Donadoni debitiral s točko
Prejšnji teden se je vodstvo Napolija odločilo prekiniti sodelovanje s trenerjem Edyjem Rejo, ki je napoli popeljal iz Serie C1 v pokal UEFA. Mesto trenerja je prevzel Roberto Donadoni, nekdanji trener Livorna in kasneje selektor italijanske nogometne reprezentance. Donadonija je za debi v od krize potolčenem Napoliju čakalo gostovanje pri zadnjeuvrščeni Reggini. Donadoni je rahlo premešal zadnjo vrsto Napolija, ki je s smešnimi napakami bila v zadnjih krogih rak rana Napolija. Kljub temu pa so vseeno prejeli zadetek v 27. minuti, ko je podajo Cozze odlično izkoristil Bernardo Corradi in popeljal Reggino v vodstvo. Napoli je pritiskal, toda napad Partenopeiev je še vedno dajal znake neučinkovitosti in nekreativnosti. Čast Napolija je rešil Lavezzi, ki je v 64. minuti sprejel darilo vratarja Pugionnia in zadel za končnih 1:1. Srečanje napoveduje Donadoniju še veliko dela, vkolikor želi posegati po evropskih mestih.

Chievo ponižal Lazio na Olimpicu
Lazio, ki je po krizi zabeležil tri zaporedne zmage je tokrat pred domačimi gledalci doživel brodolom s strani borca za obstanek Chieva. Srečanje se je pričelo z minuto molka v spomin na prejšnji teden umrlega nekdanjega predsednika Lazia Uga Longa. Ugo Longo je Lazio prevzel po stečaju Cragnottievega Ciria in rešil klub pred bankrotom. Delio Rossi je na igrišče poslal isto enajsterico kot pred tednom dni v Napoliju, z Zaratejem in Pandevom v napadu ob podpori Foggie. Na drugi strani je trener Chieva Di Carlo v prvo postavo poslal iz Lazia sposojenega Makinwo. Makinwa je že v uvodnih minutah zaradi poškodbe zapustil igrišče namesto njega pa je v igro vstopil Erjon Bogdani. Prav Bogdani je v 27. minuti ob dveh branilcih prišel do strela z glavo in popeljal Chievo v vodstvo. Minuto kasneje je Sergio Pellisier s sjajnim prodorom popolnoma osmešil branilce Lazia in povišal vodstvo. V zaključku polčasa je Lazio pritisnil na vrata Chieva, vendar neuspešno. V drugem polčasu je Rossi poskusil z Rocchijem in Maurijem, vendar Lazievi napadi niso dosegali rezultatov. Za nameček je v 65. minuti Kolarov prejel rdeči karton zaradi prekrška nad Yepesom. Že tako obupna obramba Lazia je z igralcem manj delovala še slabše, kar je v 84. minuti izkoristil Pellisier in postavil končnih 0:3.

Mascara znova spektakularno v remiju z Udinesejem
Na stadionu Friuli sta se tokrat udarila Udinese in Catania. Udinese, ki je še edini preživeli italijanski predstavnik v pokalu UEFA je v četrtek razveselil svoje navijače z domačo zmago z 2:0 v prvi tekmi z ruskim Zenitom. Catania na drugi strani velja za moštvo ki ima težave s konsistenco. Po zmagi na sicilijanskem derbiju, so v prejšnjem krogu doživeli potop proti Sieni. Marino je v prvo enajsterico poslal Sancheza, Floro Floresa in Pepeja, v vratih pa je začel Belardi, ki je nastopil namesto poškodovanega Handanoviča. Obe ekipi sta prikazali odprto in napadalno igro pri čemer je imela Catania v uvodnih minutah lepše priložnosti. V 25. minuti pa je Belardi storil hudo napako pri podaji in Mascara je že drugič letos dosegel zadetek z velike razdalje. Tokrat s 30 metrov. Udinese je pritiskal na vrata Bizzarrija, vendar neuspešno. V drugem polčasu so se domači bolj odprli, kar je Catanii dalo možnost protinapadov, pri čemer se je Belardi nekajkrat izkazal in delno odkupil za prejeti zadetek. Za izenačenje je poskrbel Fabio Quagliarella, ki je v igro vstopil v 81. minuti in atraktivno iz neposredne bližine zadel za končnih 1:1. Udinese je preko Flora Floresa imel še dve odlični priložnosti za vodstvo, vendar je enkrat pravočasno vrata zapustil Bizzarri, drugič pa ga je rešila vratnica.

Palermo s petardo odpravil Lecce
Palermo je pred domačimi gledalci z Leccejem odigral srečanje s sedmimi zadetki. Domače je v vodstvo z bele točke popeljal Cavani v 11. minuti. Šest minut kasneje je Tiribocchi poskrbel za izenačenje. Že v naslednji minuti pa je Simplicio popeljal Palermo v ponovno vodstvo. V 34. minuti pa je sledilo novo izenačenje z lepim zadetkom Tiribocchija. Pred koncem polčasa je Palermo ponovno prišel do vodstva. Tokrat z zadetkom Miccolija. V drugem polčasu pa je najprej atraktivno zadel Kjaer, preden je končnih 5:2 postavil Cavani.

Floccari potopil Torino
Atalanta je pred domačimi gledalci pričakala Torino in upravičila status favorita. Prva izrazita priložnost je sicer pripadla Torinu preko Bianchija, ki pa je zadel vratnico. Potem pa je Atalanta prevzela pobudo in z dvema zadetkoma Floccarija v drugem polčasa prišla do končne zmage z 2:0.

Luka Lukič
Video: Youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Inzaghi il GRANDE ! :-)

Komentiraj