Komentar - Breda

16. marec 2009 ob 14:55 | Vest |

Potrošniške organizacije v okviru svetovne potrošniške organizacije CI želimo omejiti promocijo nezdravih živil, namenjeno otrokom. Prekomerna teža otrok je svetovni in evropski problem, ki tudi nas ni obšel .

V Sloveniji je skoraj četrtina otrok pretežkih oz. predebelih.
Zato si prizadevamo za sprejem Mednarodnega kodeksa promocije živil in brezalkoholnih pijač otrokom,ki temelji pa na naslednjih točkah:
- prepoveduje trženje nezdravil živili otrokom do 16 let
- prepovedujeu oglaševanje nezdravih živil na TV in radiu med 6. in 21. uro
- ureja trženje nezdravih živil na internetu
- prepoveduje promoviranje nezdravih živil v šolah, prikazovanje slavnih oseb in likov iz risank in ponudbo brezplačnih daril v nagradnih igrah in posredno promoviranje živil staršem ali odraslim

Na okrogli mizi za svetovni dan potrošnikov so sodelujoči podprli predloge ZPS:
- industrija naj spremeni recepture živil in načine promoviranja živil za otroke
- trgovci naj izdelkov ne pozicionirajo na spodnje police, ob blagajnah in jih ne ponujajo v akcijah
- mediji naj vzpostavijo notranje kodekse sprejemanja oglasov
- javna RTV naj ne oglašuje omenjenih izdelkov med 6. in 21. uro
- Slovenska oglaševalska zbornica naj spremeni oglaševalski kodeks in upošteva etiko in družbeno odgovornost pri vprašanju trženja omenjenih skupin živil otrokom.
- Šole naj ne dovolijo prodaje teh izdelkov v svojih prostorih,
- Ministrstvo za zdravje naj podpre sprejem kodeksa v svetovni zdravstveni organizaciji in podpre njegovo promocijo v Sloveniji
- Ministrstvo za finance: poveča/zmanjša davčne obremenitve za hrano
- Zobozdravniki naj podpirajo starše pri borbi proti kariesu

Podprite kampanjo Zveze potrošnikov Slovenije, na spletni strani www.zps.si v korist in zaščito nabolj ranljivih potrošnikov- naših otrok, in naših vnukov.

Breda Kutin

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Blaž Babič pravi:

    Blebetanje o potrošnikovih pravicah je dosti varneje za politično-gospodarske elite, kot pa resne razprave o pravicah volilk in volilcev.

    Kot je na primer pravica do enakega financiranja iz proračuna, vsak glas na volitvah se upošteva enako.
    Kot je na primer pravica do neposrednega izvrševanja (zakonodajne veje) oblasti - referendum.

    Če bi imeli to, potem nastavljenih politično-medijskih figur ne bi potrebovali.

    Breda Kutin je predsednica Zveze potrošnikov Slovenije od njene ustanovitve leta 1990.

    Očitno nenadomestljiva in neprecenljiva… za elito.

    “Borka za potrošniške pravice Breda Kutin ter Zveza potrošnikov je ob prehodu na evro opravila pomembno vlogo, menijo glavni akterji projekta evro pri nas. Delo te nevladne organizacije pa so pohvalili tudi pri Evropski komisiji.”

    (Tako “borko” hvali komercialni (konzumerski) POP TV.)

    ————————————————————————————–

    Evro je (tudi za Slovenijo), tako kot EU, dolgoročno katastrofa, ampak kaj čemo, če pa je trenutno toliko vojnih dobičkarjev pri koritu.

    Breda Kutin je del EU mašinerije, ki pere glavo tudi vašim otrokom. Vsaj 3 milijarde evrov potroši EU letno za samo-propagando. Pri tem plačuje tudi take projekte, kot je Bredin.

  2. MarkoNi pravi:

    Blaž, bluziš.

    ZPS je edina organizacija, ki je (med drugim) sistematično spremljala podražitve ob uvedbi evra in bremzala trgovine, da niso dražili izdelkov. Za svoje člane imajo tudi pravno svetovanje, na prvi stopnji pa so dobili tožbo za varčevalce, ki jih je hotela NLB nateg..t (Modro varčevanje).

    V kapitalističnem sistemu lahko potrošniki edino z organiziranim pristopom dosežemo uveljavitev svojih pravic in ZPS to počne.

  3. Blaž Babič pravi:

    Škoda, ker ne bereš od začetka:

    “Blebetanje o potrošnikovih pravicah je dosti varneje za politično-gospodarske elite, kot pa resne razprave o pravicah volilk in volilcev.”

    Kapitalistični sistem naravnost potrebuje navidezne borce takega formata, ki se ne bodo borili za SPREMEMBO SISTEMA ampak v stilu ZADOVOLJNIH SUŽNJEV zgolj opisovali prednosti in slabosti ključavnic na verigah tega sistema ter preohlapnost ali pretesnost oprijemk za zapestja.

    Zaradi ZPS imajo volilke in volilci predstavo, da je njihova edina pravica odločanja tista v Merkatorju - zgornja ali spodnja polica.

    ZPS je QUANGO (kvazi nevladna organizacija), ki je podaljšana roka vladajoče elite. Tako na primer, kot Umanotera in še mnoge druge.

Komentiraj