Denis pokora - Stanovnik

14. marec 2009 ob 9:15 | Vest |

O domobranstvu, boljševizmu, povojnih pobojih, Teharjih, jami pod Krenom v Kočevskem Rogu, Hudi jami in spravi z urednikom Nove Slovenske zaveze Justinom Stanovnikom.

QuickTime datoteka boljše kvalitete: DP-022 (450 MB)

MP3 datoteka: DP-022 (94 MB)

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 238 x komentirano
  1. BOTA pravi:

    Recimo, da bi se zgodovina obrnila drugače. Tako, kot je opisano v knjigi Veliki Rajh 1964 !

    Vprašanje za milijon nemških mark. Kako bi belogardisti ravnali s partizani?

    Samo v razmislek :)

  2. mocho pravi:

    Izdajica…nema pardona!

  3. medek pravi:

    Ko, so domobranci moji babici ubili moža, ki je delal v tajni tiskarni v gorah, je odšla z vozom (lojtrnek) in otroci tja gor, naložila mrtveca in rekla otrokom naj dajo čez njega listje in sedejo na njega, odpeljala ga je daleč domov k farju v cerkev, ta pa ji ni dovolil pokopati ga na pokopališču, rekel je , da je njegovo mesto za cerkvenim zidom. Kakšna maša neki. Danes ima partizanski tiskar skupen spomenik znotraj zidu, ki stoji sredi taistega pokopališča. A gre še danes župniku na živce? Upam, da ne. Nedaleč stran počiva tudi moj ded, drugi mož moje babi, ki je dušo pustil v nemškem taborišču, ker če tudi je preživel in se vrnil domov, je tam umrl. Ni bil dovolj močan, da bi pozabil rablje in eksperimente.

    Vojna vsem prinese grozo. Nevednost pa je njiva za seme Zla.

  4. Mirjana pravi:

    medek, dober zaključek,…zanimiva in prav tako pretresljiva zgodba..in takih je še veliko…pieteta je ali pa je ni…ni odvisna od politične, svetovnonazorske pripadnosti…je le vrednota..in njena veličina je le v iskrenosti čutenja.

  5. bullock pravi:

    Medek, se strinjam. Tudi mojo teto so pripeljali z domobranskega Urha tako, da jo babica ni prepoznala. Pri sosedovih, so pa partizani pretepli do smrti 15. letnega fanta, ki je bil v vaški straži.

  6. medek pravi:

    Kako nastane “dolenjski boljševik”?

    Drug praded je šel v ameriko v rudnik delat, čista revščina, delovna taborišča, prišel nazaj, kupil kos zemlje na dolenjskem in zaživel z družino.

    Farjev ni maral,ker je bil za kaj takega preveč naprednega duha. Pot v ameriko in nazaj je bila življenska šola. Enkrat je njegovo hči pri verouku far oklofutal, besen je odšel do njega in ga nahrulil, da njegovih otrok nihče ne bo tepel. In tudi sam otrok ni nikoli tepel, kot je bilo sicer pri odraslih v navadi. In tudi živali je imel rad, ko je umrl, je njegov pes ostal na grobu in ni več prišel domov.
    Ampak, kako je moj praded postal boljševik? Farjev deček se je vozil mimo na “cerkevem vozu”, po davkih, in mu je praded dal ogromno oranžno bučo polno vode s kisom. Far je bil seveda užaljen nad darilom oz.”kislim davkom”. Človeka, ki si je z ameriško mezdo iz rudniškega rova zaslužil slovenski košček zemlje je far označil za boljševika,verjetno samo zato, ker ni cerkvi dal davka in ni dovolil da bi farji pretepali njegove otroke. Ni res, da ljudje niso imeli vere, samo neumni niso bili, nekateri.

    Ne vem, če je v Sloveniji Stalin kriv za vse. In, če so vsi, ki niso verjeli v Cerkev boljševiki.

    Napredek zavira izključno podjamljanje ljudi. In boljševiki, priznajmo, so danes nenevarni, ni jih več, so bili amateriji v primerjavi z današnjo in prihonjo zda- izrael gomoro. Danes je Mordor so fuking hi-tech, da postajamo v resnici nemočni, pa četudi gremo res vsi skupaj v gozdove. Roboti, vedno bolj dostopnih cen, upravljani iz daljne dežele, nas lahko izbrišejo kot v računalniški igrici. Ups, mogoče pa je poleg strategije samopreskbbe s hrano, dobro tudi zgraditi podzemne rove kot palestinci.

    Kaj so videli? Videli so svobodo. Slovenija je samosvoj mali biser, ki bi zasvetil in pokazal pot, če bi ga nehali teptati, brcati sem in tja in bi ga raje skupaj nežno polirali.

    No, povedati moram, da sem trpel, ko sta si naš biser janša in nato pahor tlačila v rit.
    Ampak upanja, da bo z njega odpadel tudi njun drek nisem izgubil, ker vem, da bo tudi njiju slejko prejko streznila teta Depresija. Ekonomista leta Bajuka, ki nas je porinil v temno proračunsko luknjo, pa smo itak totalno zavrnili na volitvah in s tem tudi njegovo “strašno” nagrado. Janša in Nato sta ga skupaj z “padlimi za svobodo” iz koalicije sicer reševala v parlamentu, v bistvu oz. resnici pa je bil to teroristični napad s “prostovoljnimi talci”. Tako je Nato pakt rešil ekonomista leta.

    V Kongu je v 10 letih 10 miljonov mrtvih, naj ni kdo opreka pri številu, ni dokazov, nihče ne šteje. Krivi?
    “Zahodnja diktatura” s pomagači. Kdo bo rešil njih? Kaj se godi? To je najbolj varovan genocid na Zemlji, le da nimajo “reklame” tako kot izrael in njihovo trženje holokavsta iz 2.svet.vojne.

    Nikoli ne bom dojel, da je Đungla lahko v sedanji dobi tako zelo nevidna, da nihče noče videti miljonov trupel. Vse je ena velika prevara. Mogoče nas bodo pa naši rovi pripeljali do razmišljanja kdo so botri klanja v Afriki. Ali Gaza. V kateri vojski smo danes? Ali smo dobri ali slabi? Če smo le neumni in naivni, to ne pomeni, da nismo zli, četudi smo le majcena matica tega sistema, ki ubija nedolžne.
    In maščevanje? Kako se branijo nedolžni? Je naprimer čevelj, ki leti proti Bushu inzato te za 3 leta zaprejo. Bush poljubi Janšo in meni se obrača želodec.

  7. uničevalec rdečuhov pravi:

    Vsa komunistično-stalinistična navlaka v gornjih komentarjih.Boljševistično zagnan medek ali medex v vseh svojih sovražnih izlivih vedno našteva koliko so jih ta beli pobili v njegovem sorodstvu.Danes operira že z dedki in babicanmi , predvčerajšnjim je o podobni temi zapisal , da so mu ta beli likvidirali še nevem do katerega kolena , itd, itd.Poklicni rdeći lažnivec s kratkim spominom.In kdo se predstavlja kot medex?Uganite , do resnice je lahka pot.

  8. ptički žvrgolijo pravi:

    medek

    očitno je bil dedek bolan da njegov vnuk piše take bedarije.

  9. kvikl cvikl pravi:

    ..čakam recimo medeka,da mi pokaže jamo, kjer leži pobitih oz.. živih zazidanih 4000 partizanov….

    Pričevanje »šoferja tovornjaka«

    Objavljamo pričevanje »šoferja tovornjaka« Jakoba Ugovška, ki je pred Pučnikovo preiskovalno komisijo maja leta 1994 povedal, da so v Hudo Jamo vozili tudi žrtve s Teharij.

    PREISKOVALNA KOMISIJA DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE
    SLOVENIJE O RAZISKOVANJU POVOJNIH MNOŽIČNIH POBOJEV,
    PRAVNO DVOMLJIVIH PROCESOV IN DRUGIH TOVRSTNIH NEPRAVILNOSTI
    13. seja
    (9. maja 1994)

    Sejo je vodil dr. Jože Pučnik, predsednik komisije. Seja se je pričela ob 9.20 uri.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Spoštovane kolegice in kolegi, lepo vas pozdravljam. Namesto otvoritve današnje seje, ki ni sklepčna bi predlagal, da postopamo po sklepu iz 8. seje te komisije. Po tem sklepu je dopustno, da tudi skupina članov komisije zasliši priče, posname zaslišanje in da to zaslišanje v gradivo komisije. Ali so tukaj kakšni ugovori? Sprašujem oba kolega glede na to, da nismo sklepčni. Prav tako smo prisiljeni, da 1. in 2. točko predlaganega dnevnega reda ne obravnavamo, ker pač ni sklepčnosti in se ukvarjamo samo s 3. točko, to je zaslišanje za danes povabljenih prič v smislu sklepa 8. seje. Tukaj pozdravljam gospoda Ugovška, ki je bil povabljen kot priča pred to komisijo in predlagam tudi, da začnemo z zaslišanjem te priče.
    Gospod Ugovšek, moram vas najprej čisto formalno opozoriti po zakonu na naslednje. Kot priča pred to komisijo ste dolžni povedati resnico in to celotno resnico. Vi imate pravico zavračati odgovore na vprašanja kadar bi s tem morebiti bremenili sebe ali kakšnega sorodnika ali mu s tem prizadeli javno sramoto ali ne vem kaj drugega. To velja za bližnje sorodnike. Moram vas še vprašati za ime in priimek. Prosim, da pritisnete na ta gumb.

    JAKOB UGOVŠEK: Ugovšek Jakob.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Rojen?

    JAKOB UGOVŠEK: 4. 5. 1913.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kje ste bili rojeni?

    JAKOB UGOVŠEK: St. Florjan pri Gornjem Gradu.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kje zdaj stanujete?

    JAKOB UGOVŠEK: Stanujem pa Kam…. (Se ne razume.) /Podutik; Kaminova ulica?/

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ljubljana, ja. Po narodnosti ste Slovenec.

    JAKOB UGOVŠEK: Slovenec.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Državljan tudi Slovenec?

    JAKOB UGOVŠEK: Tudi Slovenec.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, ta komisija se v tej fazi svojega dela ukvarja s tem, kar imenujemo povojni poboji. Zato bi vas prosil, da na kratko poveste, kaj ste bili ob osvoboditvi, to se pravi v maju leta 1945 in kaj veste o teh dogodkih? Prosim, gospod Ugovšek.

    JAKOB UGOVŠEK: Preden sem bil invalid, invalid sem postal, ko sem bil šofer, sem vozil s tovornjakom Wermachta. Moral sem jih peljati iz Braslovč na Vransko. Bil sem šofer privatnik in sem zamudil tisti termin, sem malo bolj pozno prišel in sem naložil okrog 30 Wermachtov. Pri Žoharjevem mlinu tam pri Braslovčah sem v zasedo padel, v partizansko zasedo. Tam je bila ena tretjina mrtvih, druga tretjina ranjenih in sem tudi jaz bil ranjen. Potem sem pa na podlagi tega še malo simuliral, da me ni ne eden ne drug mobiliziral. Potem sem pa, ko je bila zajeta 1945. leta v Zgornji Savinjski dolini blizu Radmirja nemška kolona, tam so imeli tovornjake, jaz sem bil na Ljubnem, seveda šoferjev takrat ni bilo lahko dobiti, vedeli so zame, da sem šofer, so me mobilizirali, češ, da naj peljem tovornjak v Celje. Tam sem pa avtomatično v edinici ostal. To je pa bila edinica KNOJ-a.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Torej vi ste bili nekje v maju kmalu po osvoboditvi mobiliziran kot voznik v enoto KNOJ-a? Prosim, če zdaj kaj poveste v zvezi s prevozi, ki zadevajo te povojne poboje.

    JAKOB UGOVŠEK: Potem sem bil tam. Prvič, nisem slutil, da smo razne stvari v glavnem pobirali vojni material v Savinjski dolini. Potem enkrat ponoči me je nek šofer opozoril in je rekel: »Jaz sem ponoči vozil cel avto, ki so jih pobili«. Samo ni mi povedal nič konkretnega, jaz ga tudi nisem nič vprašal. Potem sem pa en večer bil poklican v Stari pisker sva prišla dva, jaz s tovornjakom, en šofer pa z avtobusom. Naložila sva poln avto ljudi, to je moških, ženske, starejše, mlajše, razne in sva jih peljala v Laško pred železniško postajo. Tam so bili taki bombni kraterji. Tam so jih streljali. Zapeljala sva jih tik ob krater in tam se je samo po dva tri pobiralo z avta dol in tam so vsakemu nekaj prebrali, ne vem kaj, ker se nisem zanimal, ker sem samo bolj gledal, in so jih tam postrelili v tisti jami.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, koliko ljudi je bilo, ko sta jih vidva peljala tam pred tiste kraterje? Približno koliko bi jih lahko bilo?

    JAKOB UGOVŠEK: Po mojem mnenju bi jih bilo vseh skupaj s tistim avtobusom cca 50.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali so to bili v civilu, ali v uniformah, tisti ustreljeni?

    JAKOB UGOVŠEK: Sami civili. Tudi enega ni bilo v uniformi.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Sami civili, mhm. Ali so bili pred ustrelitvijo slečeni, ali so bili oblečeni?

    JAKOB UGOVŠEK: Ne. Tam so samo posameznega vzeli iz avta dol in tam je prebral nekaj in tam ustrelili. Seveda ene so potem še vlačili dol na dno kraterja.

    PREDSEDNIK JOŽE PUČNIK: To se pravi oblečene? Oblečene, ja. Kdo je poveljeval tej akciji?

    JAKOB UGOVŠEK: Tam je poveljeval civil. Takrat so bili civili. Samo izvršitelji in straže so bili vojaki.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali je bil ta civil Slovenec, ali je bil kakšne druge narodnosti? Ste slišali, da je govoril.

    JAKOB UGOVŠEK: Kolikor sem jaz slišal govoriti, so bili sami Slovenci.
    (Vprašanje dr. Pučnika: Tudi vojaki?) Tudi. In tudi v tisti edinici, ko sem bil jaz, so bili sami vojaki in to so bili vojaki iz Savinjske doline in Trboveljčani. Ni bilo drugih. Večina, kolikor sem jih poznal, so iz teh krajev.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, bi lahko rekli kako dolga je bila ta izvršitev smrtne kazni oziroma streljanje trajalo? Se da povedati približna predstavo?

    JAKOB UGOVŠEK: Mogoče eno uro; dalj ne. Prej manj kot dalj.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ste vršili še kakšne druge take prevoze?

    JAKOB UGOVŠEK: Potem sem pa čez par dni, nekaj šoferjev je bilo, ne morem reči koliko, več jih je bilo, bili smo s tovornjaki poklicani na Teharje. Tam smo nakladali vojake bele garde, ki so bili. Jaz sem takrat imel dve prikolici. Ena je bila navadna tovorna prikolica, druga pa je bila taka delavnica, visoka, tista lesena in so jih v obe naložili. Zraven so bili še drugi tovornjaki.
    (Predsednik dr. Pučnik: koliko približno?) Ja, cca štiri, pet mogoče, več ne, zato ker vseh tudi ne vem zato, ker smo jih vozili eden za drugim in smo delali več voženj. Zvečer smo začeli voziti, je bila tema in pred svitom smo nehali.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Tore od kod ste vozili? Iz Teharja kam?

    JAKOB UGOVŠEK: Iz Teharja v Rudnik Laško. Jaz sem imel tisto prikolico, vem, ki je bila visoka, da ni šla v podvozu. In kaj zdaj. Oni so imeli polno. Komandant je rekel: potegni. Stražarjem, ki so bili gor, je rekel dol, da so bili sami ujetniki in je rekel potegni. Jaz potegnem in tisto vse skupaj se je zrušilo, polomilo. Lomilo se je po jetnikih. Tam smo potem jetnike vozili gor pred rudnik. Tam so jih dol spraznili. Videl sem toliko pred jamo, ko smo jih s pazniki, to, da so jih gnali naprej in od daleč sem slišal strele, ki so jih notri streljali. Potem je že drug avto pripeljal. Cca dve do tri vožnje je vsak delal en
    večer.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: In koliko noči je to potekalo?

    JAKOB UGOVŠEK: Ne morem ravno reči in se spominjati, da bi točno vedel koliko. Je pa trajalo cca tri dni, tako približno en teden. Toliko vem, ko so se potem zagovarjali, ko smo vozili, da je še eden oficir rekel, kam jih bomo pa zdaj, zdaj bo pa polna jama. Potem smo pa zadnji vožnji, zdi se mi, ena je že bila, peljali gor naprej od Laškega proti Zagorju tista cesta. Naprej gor in tam so jih praznili in jaz sem slišal precej daleč gor, ko so jih streljali.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kako so bili ti ujetniki? So bili zvezani?

    JAKOB UGOVŠEK: Vsakega ujetnika so zadaj zvezali s telefonsko žico in dva po dva sta bila tako zvezana zadaj z rokami in čez … Prosim?

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kako so se vedli ujetniki? Kako so se ponašali? So stokali? Veseli gotovo niso bili. Kako je bilo?

    JAKOB UGOVŠEK: Vse je bilo. Vse se je slišalo: imena vpili drug drugemu, bilo je grozno. Ko so jih nalagali pred barako – sem zapeljal pred barako – tam so jih pred barako vezali, jih nakladali pred tovornjak brez vsakih klopi. Kar tako zvezane kot drva so jih porivali eden čez drugega tako, da niso bili prosti. Tako so eden na drugem sedeli. Slišal sem med vožnjo, ko so jih pretepali tisti stražarji. Na vsakem je bilo par stražarjev in so jih pretepali in celo zahtevali in celo so jih prisilili med vožnjo, da so peli domobranske pesmi. To vse med vožnjo. Gotovi so se maščevali, tisti vojaki in tisti spremljevalci nad ujetniki. Prej so pobirali, malo zbirali funkcionarje, so starejši prišli na vrsto. Mlade, take 17, 18 let stare so najprej spuščali. Potem pa ko je onih zmanjkalo, so pa še te mlade pobrali, da smo še njih vozili.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, vi ste imeli »šlepe«, če sem vas prav razumel. To se pravi tovornjak s prikolico. Vlačilec.

    JAKOB UGOVŠEK: Ja, bil je vlačilec, kjer je bilo prostora za več predi (?) in tudi precej velika prikolica je bila.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Koliko bi jih lahko bilo na vašem enkrat? Koliko mislite, brez … seveda?

    JAKOB UGOVŠEK: Po mojem mnenju okrog 30 jih je bilo najmanj. Zato, ker niso bili razporejeni tako po prostoru. Bili so naloženi kot drva.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Gospod Ugovšek, ali bi lahko rekli kdaj približno časovno, katerega meseca bi to bilo? Govorimo zdaj o prevozu iz Teharij.

    JAKOB UGOVŠEK: Po mojem mnenju je bilo junija kolikor sam presodim. Ne morem točno reči. (Predsednik dr. Pučnik: Junija ali julija?) Junija je bilo to.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Junija. To je bilo nekaj dni, vi ste rekli okrog pet dni bi eventualno to bilo. Ali ste kasneje še kaj prevažali iz Teharja?

    JAKOB UGOVŠEK: Iz Teharij ne. Sem pa iz Teharij bil poklican enkrat tja, da sem naložil samo civilno robo: kovčke, obleke razne, to samo civilne stvari poln avtobus, polno prikolico, kolikor se je dalo naložiti gor. Zapeljem tja v skladišče, na eno dvorišče. Tam ni bilo nobenega, da bi to spraznil. Potem so prišli vojaki, da so to spraznili v eno drvarnico. Potem, ko je bila tam tista roba, samo civilna, sam sem bil tam, pa sem začel malo broditi po tisti robi. Mislil sem, zakaj pa jaz ne bi nekaj vzel in sem vzel en tak čisto mali kovček. Rekel sem si, da bo mogoče kakšna večja vrednost notri. Seveda, jaz tisto domov pripeljem in so bile same otročje plenice v kovčku.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kam ste pa vi tisto civilno robo iz Teharja odpeljali?

    JAKOB UGOVŠEK: V drvarnico, na dvorišče takratne gimnazije. (Predsednik dr. Jože Pučnik: Katere? Celjske gimnazije? Gimnazije v Celju?) Ne. Tam so bile, ne vem, ali so bile nune ali ne vem kaj. (Predsednik dr. Pučnik: V Celju?) V Celju ja. Tam smo tudi šoferji stanovali. Na dvorišče v drvarnico so zmetali to.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ste še kakšne druge take prevoze opravljali kot voznik?

    JAKOB UGOVŠEK: Ja, potem sva bila pa poklicana dva – jaz in eden z avtobusom. Šla sva v Slovenj Gradec. V Slovenj Gradcu sva nekaj naložila in skozi nakladala: v Slovenj Gradcu, Velenju, Šoštanju, Šmartnem ob Paki, Braslovčah, Žalcu zadnjikrat. (Predsednik dr. Pučnik: Kaj ste nakladali?) Nakladali ljudi. Nekaj moških, nekaj žensk. Te so ločili. ženske so dali v avtobus, moške na tovornjak in sta bila oba vozila polna cca 60 do 70 jih je bilo na obeh. Peljala sva in proti večeru smo prišli v Celje. Tam sva stala cca dve tri ure, da se je popolnoma stemnilo. Tam so prišli gor stražarji, tisti vojaki te edinice. Bilo jih precej. (Predsednik dr. Pučnik: So bili to Slovenci ali so bili kakšne druge narodnosti?) Sami Slovenci. Bil, kar je bil druge narodnosti, kolikor sem jaz vedel in poznal takrat, je bil samo šofer avtobusa. Peljemo jih dol v Brežice, tam je bil tisti pancergraben /protitankovski jarek, op. I. Ž./ in tam sva zapeljala. Najprej so stražarji odpeljali moške in so prišli čez cca tri četrt ure, uro nazaj. In so prišli nazaj po ženske. Ženske so pa takrat bile vse v avtobusu in so jih stražarji in tisti čas, ko so še drugi stražarji prišli nazaj, so oni vse ženske do golega slekli. In prej so še moškim in potem še ženskam vse ure in zlatnino pobrali, da je bilo tiste zlatnine za eno aktovko. Tisto zlatnino je meni komandant dal in rekel: »Na, to čuvaj, pa da boš v Celju dal Zdovču.« To sem jaz v Celju njemu izročil v njegovi pisarni in zgleda, da so si to vse sami razdelili. (Predsednik dr. Pučnik: Ste poznali ime tega oficirja?) Nisem. Nisem poznal. Toliko vem, da so bili sami Slovenci. Večina, vsaj po govorici in po tem kolikor sem po služenju poznal, so bili sami Savinjčani in tam okrog Trboveljčani.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Še nekaj zdaj. Tam v Brežicah ste vi slišali strele. Oni so gnali najprej moške, ste rekli. Ste slišali strele?

    JAKOB UGOVŠEK: Nisem slišal strele. Moralo je biti precej daleč, da se ni slišalo.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Ali ste slišali strele potem, ko so odgnali ženske? (Odgovor Jakoba Ugovška: Ne, tudi ne.) Ali bi vi lahko povedali natančneje? Ali ste kdaj po tistem še tam v Brežicah? Bi lahko približno pokazali, kje ste obstali in od kod so jih peljali naprej?

    JAKOB UGOVŠEK: Ne vem, zato ker naprej ni bilo ceste. Bilo je pa ponoči, tako, da si tudi nisem »zamerkal«. Vem, da je v okolici Brežic moralo to biti. In toliko vem, kje je bil tisti pancergraben skopan.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: In katerega meseca je bila ta vožnja potekala? Kaj bi se dalo reči?

    JAKOB UGOVŠEK: To je pa bilo malo pozneje. Tam nekje koncem junija, v začetku julija. Potem pa je bila cela edinica prestavljena iz Celja v Maribor. V Mariboru vem, da je samo enkrat par tovornjakov bilo naloženo, vseh tudi nisem videl. Vem, da je bilo več tovornjakov in to so bili sami civili. Naložili so jih in peljali gor na Pohorje. Tam pa si nisem mogel zapomniti, ker je bilo ponoči in prej nisem bil še nikoli gor. Tudi ne morem reči, v katerem kraju. Bili so naloženi sami civili. Takrat je bil tisti zloglasni komandant »Puklasti Miha«. Njega sem osebno videl, ko je prav grdo nastopal z ujetniki in videl sem, da so bile celo ženske z dojenčki in on se je največ, nad tistimi zgražal. In tam, ko smo s tovornjaki, pranimi, zapeljali, so jih malo naprej gnali in tam smo slišali streljanje.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: In kje ste jih v Mariboru naložili?

    JAKOB UGOVŠEK: Nisem si zapomnil v Mariboru. Gotovo, zdi se mi, da je bilo to pri nekem arestu, zaporu. (Predsednik dr. Pučnik: Ali so bile zraven tudi ženske?) Saj pravim, da so bile ženske. To sem si še celo bolj zapomnil, ko sem videl eno mater z dojenčkom v naročju. Toliko kolikor sem bil jaz udeležen kot priča, da sem videl, je pa po govorici kolegov bilo tega več. Jaz nisem bil pri vsem udeležen. Po mojem mnenju so bili tudi drugi. Potem sem bil zamenjan kot šofer, da sem sanitetni avto vozil. In s sanitetnim avtomobilom sem imel samo en primer. Iz zapora sem peljal nekega moškega, ki je bil invalid. Imel je leseno nogo. Tega invalida peljem tam k pokopališču in so ga tam ustrelili vpričo mene. Sem še videl, ko so prav … kje naj obstanem, pa so ga tam ustrelili. Tam sem pa videl, ko je že eden drug krsto nesel. Drugače pa drugih takih pobojev nisem točno videl. So pa že 1943. leta, to so pa bili terenci v Zgornji Savinjski dolini, mojega očeta ubili. On je v kleti spal. Bil je kmet. On se sploh ni zanimal za nobeno stvar, za politiko ali kaj. Tam so ga … pobili. Pri tistih terencih je bil udeležen celo moj bratranec in takšni, ki sem jih poznal. Tisti bratranec …, rajši ne povem, in en drug sosed, je še tudi danes tam v Savinjski, saj je čisto zmešan in zelo v strahu živi. In na račun tistih, pa še enega drugega so mi. To je bilo pa 1943. na veliki šmaren, to je bilo 15. avgusta, so potem Nemci ustrelili 50 talcev. Med tistimi talci je bil tudi moj bratranec in najboljši prijatelj. No, vidite, kako je to.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Kako je vse to prepleteno. Hvala lepa, gospod Ugovšek. Prosim člane komisije. Gospod Polajnar.

    IGNAC POLAJNAR: Gospod Ugovšek, mene zanima najprej to, ko ste pripovedovali za Laško o tisti prikolici, ki se je zagozdila. Ali je bilo to v Tremarjih ali potem pod železnico že v Laškem. Tam, kjer je podvoz, ko ste šli s temi obsojenci. Ali je bilo to v Tremarjih, kjer se je zagozdila prikolica, ali se je zagozdila že v Laškem, ko ste zavili v desno pod železnico?

    JAKOB UGOVŠEK: Pod železnico. (Polajnar: V Laškem? Aha, ja.) Tista cesta …

    IGNAC POLAJNAR: Ki gre potem proti rudniku. Ja. Hvala lepa. Ali je bilo tam po vašem vedenju tudi že kaj žrtev, ko se je ta nesreča zgodila oziroma, ko so vas prisilili, da ste peljali naprej kljub temu, da ni šlo skozi.

    JAKOB UGOVŠEK: Ne vem. Mislim, da ni bilo takrat toliko hudega to. Samo prelomila se je bolj streha in tisto. Potem sem peljal to naprej in tista prikolica je ostala tam pred rudnikom, kot je bila, je nisem potem nazaj peljal.

    IGNAC POLAJNAR: Ali ste poznali koga osebno od teh, ki so bili likvidatorji v Laškem. Pravite, da so bili iz Savinjske doline in Trboveljčani.

    JAKOB UGOVŠEK: Jaz osebno nisem nikogar poznal. Zato tistih likvidatorjev v Laškem nisem poznal in tisti niso bili od te edinice. Tisti so že gor bili tam v Brežicah in v Laškem še prej. Ko so tiste civile, so tisti vojaki iz tiste edinice, kot sem bil jaz, to je iz KNOJ-a. Oni, ko so bili pa že prej tam, tistih pa sploh nisem videl. So že bili … delali v rudniku notri. Jaz sem samo videl, ko so par metrov v rudnik noter naprej šli in ne kaj se je v rudniku dogajalo. Tudi iz rudnika nisem strele »videl«(?). Zato tudi nisem bil dolgo časa. To so samo na hitro spraznili in sem šel nazaj po druge.

    IGNAC POLAJNAR: Kakšen je bil ukaz preden ste peljali ujetnike? Da morate o vsem molčati in da tudi potem, ko se bo to zgodilo, nikjer ne smete ničesar povedati. Če je bilo tako, koliko časa ste vi potem še bili tam kot voznik v KNOJ-u in kdaj ste to službo prenehali in ali ste morali podpisati kakšno izjavo, da ne boste ničesar nikoli nikjer povedali.

    JAKOB UGOVŠEK: Ni bilo nobene take stvari?

    IGNAC POLAJNAR: Do kdaj ste bili voznik v enoti. (Vprašanje dopolni dr. Pučnik: Kako dolgo ste ostali v KNOJ-u kot voznik?)

    JAKOB UGOVŠEK: Tam v tisti legitimaciji je datum odpusta. (Vmes dr. Pučnik: 10. 10. je en datum.) 10. oktobra, ali je to mogoče, 1945?) Ja, takrat sem bil odpuščen.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Odpuščen, ja. To je datum. Saj tu so tudi imena političnega komisarja in komandanta. Bomo skušali razvozlati. Prosim, gospod Polajnar.

    IGNAC POLAJNAR: Ali ste bili takrat član partije? (Odgovor: Ne.) Niste bili nikoli? (Ne.)

    JAKOB UGOVŠEK: Nikoli. Jaz sem se tega izogibal. Bil sem že prej od Nemcev 1941. leta zaprt. (Predsednik dr. Pučnik: Povejte, kje ste bili zaprti?)
    Zaprt sem bil na Borlskem gradu. To je prehodni lager. Iz tistega lagerja so šli na tri strani. Eni so šli v Dachau, eni domov, eni pod »šus« v Maribor kot talci. In jaz sem 1941, takrat, ko so me Nemci zaprli, smo peli /v Šoštanju, op. I. Ž./, tam nas je bilo nekaj, ko so šefa tistega selili. Imeli smo nekaj takega kot poslovilni večer. Peli smo jugoslovansko himno javno na terasi. Takoj je dotični, ki je bil takrat šoštanjski župan, osebno gnal nas na Gestapo. Seveda Gestapo nas malo sem in tja zaslišuje, je rekel: »Ja, kaj hočemo z njimi?« Malo smo tudi »pod gasom« bili, ker smo se … nadelali in se je izrazil župan, je rekel: »Jaz zahtevam, da se zaprejo. Meni je vseeno, če danes gredo pod šus.« Na podlagi tega smo bili zaprti. To nas je bilo pet, ki smo bili zaprti v celjskem Piskru dolgo časa. Enkrat so nas poklicali na zaslišanje za streljanje talcev. Bil sem poklican. Nas je bilo poklicanih 25, da smo bili kot sodišče. Na sodišču se je 1941. še bolj uradno delalo. Med tistimi je bilo 25 ustreljenih, dva sva odstopila, sva ostala. Potem sem bil premeščen na lager Borl. To je bil prehodni lager.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: In kdaj ste bili spuščeni od tam?

    JAKOB UGOVŠEK: Tam sem bil okrog jeseni 1941.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Dobro. Gospod Polajnar nadaljuje s vprašanji.

    IGNAC POLAJNAR: Gospod Ugovšek, ali je kdo od teh voznikov v tem času, ko ste vozili ljudi, protestiral, da tega ne bo več počel in ali so mu tudi zagrozili, če ne bo izvršil ukaza?

    JAKOB UGOVŠEK: Tega jaz ne vem zato, ker nisem z nobenim šoferjem debatiral. Nismo debatirali o tem. Za druge ne vem. Za sebe vem, da sem bil tiho. Sploh nisem z nikomer razglabljal zato, ker sem tudi takoj začutil, da če takrat ne, je kakšna nevarnost za življenje, kar je tudi moglo biti. Za dva vem, ko sta potem zginila. Ni ju bilo več.

    IGNAC POLAJNAR: Preden ste začeli voziti te obsojence, ali vas je poklical oficir politkomisar ali varnostni oficir in vam povedal, kaj boste počeli in zakaj boste neko stvar počeli in kako se bo tisto dogajalo in da morate o stvareh, ki jih boste videli, molčati?

    JAKOB UGOVŠEK: Mi smo bili poklicani in so nam samo naročili tja in tja morate iti. Mi pridemo na tista mesta in potem so začeli nakladati. Tega ni omenil nobeden.

    IGNAC POLAJNAR: Ste morda poznali koga izmed teh, ki ste jih vozili? V Teharjah ste morda spoznali koga izmed teh ujetnikov?

    JAKOB UGOVŠEK: Spominjam se edino enega trgovca v Pesjem. Tam pri Stari cesti, od elektrarne dol, pod klancem je imel trgovino. Tistega sem osebno poznal, drugih pa ne, od tistih ujetnikov, ki so bili ustreljeni v Brežicah.

    IGNAC POLAJNAR: Ste se morda pozneje, ko ste nehali delati v KNOJ-u, še morda srečali z UDBO? Da so vas, recimo, poklicali na pogovor ali obiskali in vam govorili o tem, da o teh stvareh ne smete pripovedovati ljudem?

    JAKOB UGOVŠEK: Ne. To ni bilo nič omenjeno. Tudi potem ne, ko sem bil odpuščen. Bil sem samo poklican na tisti sestanek dvakrat, da naj bi bil član partije. Jaz tega nisem hotel in sem se vsakič toliko umaknil, da nisem tega
    sprejel.

    IGANC POLAJNAR: In ni bilo nobenega pritiska na vas, recimo, da ste zaradi tega imeli občutek, da so vas zasledovali ali da bi pazili na vas, ker ste vendarle veliko vedeli.

    JAKOB UGOVŠEK: Za to pa ne vem. Lahko, da je bilo. Po eni strani so mi zmeraj tudi v službi pa pri zaslužku bolj polena pod noge metali. Tudi, ko sem prišel k Viatorju za avtobusnega šoferja, je bilo različno. Eni so imeli boljši položaj, drugi slabšega. Jaz sem imel vedno slabšega. (Vmes predsednik dr. Pučnik: Se pravi, da nekega preganjanja niste opazili.) Ne, preganjanja nisem opazil, opazil pa sem zoperstavljanje, da sem vedno tudi slabše zaslužil kot so moji kolegi.

    IGNAC POLAJNAR: Pa ste kdaj o teh stvareh pripovedovali kje v kakšni družbi?

    JAKOB UGOVŠEK: Tega nisem jaz nikjer povedal in tega nisem povedal niti lastni ženi. Bil sem skozi tiho.

    IGNAC POLAJNAR: Se opravičujem. Verjetno ste povedali zdaj po letu 90. (Ugovšek: Prosim?) Zdaj po letu 1990 ste stvari povedali, ne? (Ugovšek: Ja, … Kratek odgovor se ne razume.) Če imam prave podatke, vi ste želeli že pred našo komisijo o tem govoriti? Ali ne? Hvala lepa.

    JAKOB UGOVŠEK: …(Ni takoj vključen.) to komisijo … povem.

    PREDSEDNIK DR. JOŽE PUČNIK: Je še kakšno vprašanje? Če ni, bi zaključil ta razgovor z gospodom Ugovškom. Za vaše stroške, da ste sem prišli, bo naša sodelavka tukaj razložila, ker imate pravico do povrnitve stroškov. Zahvaljujem se vam, da ste prišli na komisijo in nasvidenje. Verjetno nasvidenje, če bo potrebno.

  10. neemocije pravi:

    Revolucija je zmagala. Pobijanje je zmagalo. Sovraštvo je zmagalo. Ideologije so zmagale. 20. stoletje bo pustilo za seboj veliko dobrega in ogromno slabega.
    Ali je bilo leta 1942- 1945 res možno samo odločati med nacizmom in komunizmom???

  11. neemocije pravi:

    Revolucija je zmagala. Pobijanje je zmagalo. Sovraštvo je zmagalo. Ideologije so zmagale. 20. stoletje bo pustilo za seboj veliko dobrega in ogromno slabega.
    Ali je bilo med leti 1942- 1945 res možno samo odločati in izbirati med nacizmom in komunizmom???

  12. medek pravi:

    Joj, zgornji komentarji pa res ne obetajo. Pravim samo, da bi nas ta bratomorna vojna lahko kaj naučila.

    Ker , če nas ni, potem smo v tem svetu velikih militantnih sil mrzli.

    Eni se bodo pač slejkoprejko morali sprijazniti, da je sistem, ki so ga oboževali mrtev, prav tako kot boljševiški.

    Strah pred neznanim ? To bo to. Je rekel tisti bistri stari: “A na jezo tečeš? Ja, kaj boš pa pol k ti bo jeze zmanjkalo?”

    Bil jezen kar tako ali pa iznašel novo gorivo :))

  13. dr.Mockba pravi:

    najlažje je na današnji dan s kokakolo v hladilniku in računalnikom na mizi biti kritičen in nestrpen. če bi lahko zavrtel čas, bi ga vsem pogumnim prav z veseljem, da bi videli na lastne oči, da bi občutili na lastni koži.

    kako se človek vede, ko pogleda smrti v oči, kaj se zgodi s človekom, ko mu nekdo ubije rojaka, sorodnika, prijatelja, mamo, sina,.. in kaj šele, ko je ta “nekdo”- njegov rojak, človek, ki bi mu moral popolnoma zaupati, stati ob strani. tukaj vas je veliko, ki na dano temo gledate politično in to, menim, je velika napaka.

    rdeči, beli, črni, oranžna,- so le barve, ljudje so tisti, ki so pomembni- ljudje in njihove zgodbe, njihova usoda, neuresničene sanje, ubita prihodnost, tragedije in drame.. tebi, z najnovejšim mobitelom, z ugodnim naročniškim paketom verjetno to ne bo nikoli jasno..žal.

    ko sem služil v vojski, je naš poveljnik nekega dne dejal, da če se prične nova vojna, gre prvi okvir z naboji na “našo” stran. takrat ga nisem razumel, sedaj ga popolnoma..

    za konec.. ko že govorimo o barvah. obstaja odličen film The grey zone. svetujem ogled.. nekaj odlomkov :
    http://www.youtube.com/watch?v=BeFBDWP4rWQ&feature=related

  14. Over&Out pravi:

    dr.Mockba, dobro si povedal. Z današnje pozicije razvajenih potrošnikov res težko sodimo. Ne moremo si predstavljati kaj je pomenilo živeti v tistih časih. Vsak poizkus razlage je le stereotip, ki smo ga sposobni proizvesti na podlagi naše osebne kulturne izkušnje.

    Interpretacije tako tragičnih dogodkov, lahko ponudi umetnost. Predlagam tole pesem Boba Dylana:
    http://video.google.com/videosearch?client=safari&rls=en-us&q=god+on+our+side&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=zVK8SfHfOcyQsAbN4JToDg&sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#

    You don’t count the dead when god’s on your side.

  15. Denis Sarkić pravi:

    Jebemti, a je bil komu všeč intervju/pogovor???

  16. 1234 pravi:

    ^^

    Ja, meni.

  17. 007 pravi:

    @Denis!

    a si si takoj po intervjuju umil roke?

  18. 007 pravi:

    @neemocije

    Gnoj parlamentarni, manjkaš. Ti to dobr veš kje. Za lažjo orientacijo se drži ceste Ljubljana-Turjak-Vel.Lašče-Ribnica in pred Kočevjem levo zavi. Tam je takim mesto. Seme izdajalsko.

  19. mihael jarc pravi:

    odličen pogovor, čestitam Sarkiču, ki je predvsem dr.Justina pustil govoriti, imel je čas se odprl in razprl, zelo zanimivo ga je poslušati saj na drugih oddajah ne pride do izraza, ko neke živčne mlade novinarje “baše”čas, predvsem je dr, Sanovnik subtilna priča in tankočutni opazovalec časa, klasično izobražen bralec znamenj časa Po vsem kar se razkriva, smo očitno jemali zgodovino kot utvaro za katero so se nekateri zedinili da ji bodo verjeli,. Sprašujem se od kod še vedno takšna averzija do Cerkve pri nas, če ne odtod da je Crkev zmagovalka zgodovinskega spopada hkrati pa priča neumnosti in poniglavosti njenih nasprotnikov, ki ji niso sposobni priznati zmage.

  20. neemocije pravi:

    # Denis Sarkić pravi:
    15. marec, 2009 ob 3:26

    Jebemti, a je bil komu všeč intervju/pogovor???

    meni osebno ja. spoznal sem marsikaj , kar nisem vedel, tudi tvoj odnos je bil zelo “odprt” in “življenski”, ker pač (na tvojo srečo) nisi “pravi slovenec” in kot tak precej bolj razumevajoč (balkanizem kot poimenujem jaz, ni nekaj slabega ali dobrega je način, modus vivendi, in ima veliko dobrega kot tudi nekaj - meni osebno - kulturno zelo spornih, nespoštljivih in nestrpnih (čeprav se skriva za strpnostjo) značilnosti. tukaj je prevladalal svetli, dobri del.
    Denis - kapo dol in pohvale.
    Vsak na svojem bregu a v spoštovanju, pragmatičnosti in zmernosti.

  21. blaž pravi:

    takih resnic nismo slišali celih 60 let. Opevano herojstvo se je začelo z umori in
    terorjem nad narodom po Stalinovih vzorcih in navodilih.
    Častili smo Pohorski bataljon,a izdajalec je bi komunist.
    Opevamo Dražgoše a resnica je drugačna.
    Če nebi bilo atentata na nemškega oficirja ,ne bi bilo
    frankolovskih žrtev.Partizani so z okoliških hribov obešenje
    enostavno opazovali.
    Ni slučajev,da bi partizanska vojska priskočila na pomoč narodu,bolj
    so slučaji kot v Dražgošah, da so bili sami vzrok pokolov.

  22. šifra pravi:

    ..torej “povojna ” generacija,prekinimo in pričnemo znova …druge (boljše ) možnosti ni…razen ,da bo nekdo…prižgal vrvico in “igra” nasilja ljubiteljev, orožje bo nadaljevala, v njihovo veselje ljub..!

  23. maliveliki pravi:

    ahaa…sarkič si hotel provocirat s to petero krako zvezdo?

  24. monika pravi:

    Kljub določenim dodatnim spoznanjem še vedno menim, da je bilo domobranstvo velika in grozna zmota in napaka. Ampak me je tokratni Stanovnik presenetil - zadevo je prestavil tja, kamor jo je na tv poskušal deda Janez, pa mu ni uspelo, ker je zelo osebno prizadet in mu živci popustijo, po drugi strani pa mu Justin ni hotel držati štrene. Namreč kam?
    Janez je zadnjič na tv poskušal zadevo prestaviti v širši kontekst, ne samo v smislu, kdo je bil začetni agresor, ampak kdo je bil tisti, ki ni strogo obsodil pobojev po vojni, temveč je tiho gledal (in tudi sodeloval). Takrat so to poanto čisto vsi ignorirali in Janez je padu ven.
    Zdaj pa je, če se ne motim v prvi polovici Pokore, Justin dejal točno to.
    Tudi sicer je bil zelo zanimiv sogovornik. Eden najboljših pogovorov. Daj zdaj še dedija povabi, prosim, Denis. Čeprav je Justin tokrat močno v prednosti, kar pripomore k njegovi samozavesti, medtem ko imam očutek, da Janezu zaradi obrambne vloge, ki mu je pripadla, tako ležeren slog ne bo/ne bi ratal.

  25. nik pravi:

    @medek:
    >V Kongu je v 10 letih 10 miljonov mrtvih, naj ni kdo opreka pri številu, ni dokazov, nihče ne šteje. Krivi?

    Krivi so sami.

    >Pravim samo, da bi nas ta bratomorna vojna lahko kaj naučila.
    >Ker , če nas ni, potem smo v tem svetu velikih militantnih sil mrzli.

    Točno tako. Krivi bomo sami.

  26. medek pravi:

    Drugače pa odličen intervju, a si jih vprašal če kupijo >>> http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvoddaje&op=web&func=read&c_id=24493

    Stari in novinar sta oba zanimiva in dobra nastopača, v pozitivnem smislu. Se pa z starim seveda v marsičem ne strinjam, generacijska razlika in drugi planet in seveda jaz sem boljševik in islamo komunajzer in še kaj :)

  27. PA pravi:

    Super intervju, samo kakšno vprašanje je to: Koliko ljudi, ki so sodelovali pri pobojih, je po vašem mnenju še živih? Kako naj Justin to ve?!

    Opazil sem tudi, da Denis včasih postavi preveč vprašanj naenkrat in potem sogovornik odgovarja zelo ohlapno. Tudi včasih se na dlani ponudijo nova vprašanja, pa jih Denis ne postavi, ali pa se mu sogovornik izmuzne, tako da imam kdaj občutek, da sem bil prepeljan žejen čez vodo. Ampak s tem intervjujem sem v glavnem zadovoljen, saj je Justin sam zapolnil marsikatero luknjo.

  28. Tilen pravi:

    Denis, želel sem poslušati ta intervju, pa zadeva ne funkcionira. Neprestano se pogovor prekinja. Kaj je to?

  29. Mimi pravi:

    Se strinjam z dr.Moskvo (@13).
    Neverjetno, kako eni naredite vsako osebno izpoved politično in nično; človek spregovori morda o najbolj travmatičnih izkušnjah svoje družine, in kaj dobi nazaj? Osebno izpoved z ‘druge strani’? Ne, dobi tono sovraštva in gnojnice. :(
    Pa kako živite taki, ki ste polni sovraštva, v svetu? Ali svojemu šefu tudi rečete, odjebi smrduh rdečuharski, al lepo ponižno se mu smejčkate in ga sovražite samo ‘od zadaj’? :||
    Žal mi je, morte se grozn počutit.
    Intervjuja si ne morem ogledat, žal. Bi pa samo rada rekla nekaj o Justinu Stanovniku, ki je bil moj prfox v srednji šoli in moram reči, da je bil (poleg še dveh) izjemen! Ogromno ve in zna, dobro podaja, bil pa je strašno strog in so se ga vsi bali, ni pa bil krivičen, nikoli maščevalen ipd. Sama sem bila precej gobčna in včasih tudi nesramna, pravzaprav, veliko sem si upala itd., sem ga zbadala, pa se mi ni nikoli ‘maščeval’, nikoli nisem imela težav zaradi tega. Hočem reči, je bil velik človek in med onimi, ki ‘jih ne delajo več’.

  30. tommb - Tomaž Muršak pravi:

    DENIS … upam, da boš ta posnetek dobro arhiviral, saj sem zaznal kar nekaj laži pričevalca, ki bodo nekoč zagotovo popolnile mozaik naklepa teh zadnjih dejanj, ki nimajo nič skupnega s Spravo, še manj pa imajo z evidentiranjem grobišč. Gre samo in zgolj za senzacionalizem in nabiranje političnih točk desničarke politične opcije, ki je pripravljena za rehabilitacijo svoje temačne preteklosti narediti prav vse. Tudi odstraniti spomin na Tita.

  31. silvestre pravi:

    Denis, eden boljših intervjujev, če ne najboljši. Keep up the good work! :)

  32. Nogavička pravi:

    … če ga ne bi poznal od prej … njegov namen mi je povsem jasen in ne pušča nobenih dvomov, saj se njegovo javno življenje ni začelo s tem intervjujem.

  33. chef pravi:

    Še enkrat odlično!

    Največji car pa boš, ko v studio povabiš še drugega Stanovnika in mu zastaviš ista vprašanja!

  34. tommb - Tomaž Muršak pravi:

    sem v postu včeraj pozabil pripomniti … odlična izbira majice. :) Prikladna tematiki.
    Več ne upam napisati, saj sem prebral Janšev spis in ugotovil, da nas Janša povsod opazuje.

    Big Janša is watching us!

  35. rok pravi:

    ta clovek cuti vec slovenstva kot mi vsi skupaj tule…s sarkicem vred :) Repa bi me pa rad preprical, da je ta clovek&co zelel zajebat slovenski narod, pomagat nacijem, da zmagajo in nato pobit oz zasuznjit vse slovane s sabo vred…???

    a je komu tukaj kaj logicnega?

    Ne pravim, da niso zajebali, ko so prisegali za bezigradom, seveda - napaka! ampak pomislite malo no, od kod kar naekrat na tisoce kmetov, katerih zgodovina je na moc prepletena s slovensko zemljo, ki so ziveli od te zemlje in je bila bistvo njihoveda obstoja, vzgib, da je potrebno pomagati nemcem in zatreti slovenskost/slovanskost? tukaj nekaj manjka, folk, stvari niso crnobele, nategovali so na 60 let, dost je!

  36. Darko pravi:

    Končno je lahko dr. Stanovnik nekje brez prekinjanja povedal svoje…Bravo!

  37. angie pravi:

    Denis,
    kaj naj rečem - zelo slabo si se pripravil (z dejstvi, kakopak. ne z rekla-kazala) na tole zanimivo soočenje in stari lisjak te je zlahka in prepoceni peljal sc…in v svoje “filozofične” spekulance, ki ne držijo vode niti v gostilniški debatah. Niti argumneti, pri katerih navaja Sofoklesa ne…in njegove teže o boljševizmu…Nova država mu je najprej oprostila kolaboracijo, lahko se je “školoval”, ker pa ni dal miru(je še naprej rovaril, so ga dali na prevzgojo. Grela je kačo na prsih,(kdo ga je šolal, je dobil štipendijo?) kmečkega fanta…

    Cel kup konkretnih vprašanj bi mu lahko zastavil, sam se je zaštirkal, pa jih nisi.Škoda. Kdo je bil njegov (vero)učitelj v Škofovih zavodih, recimo, kdo jih je - nedolžne otroke- podpihoval. Preberi si vsaj Mahničeve spomine… Ali kaj o Grčaricah:ni bil trening za povojno klanje, ampak boj dveh slovenskih “vojska”, pri čemer so si eno morali izboriti orožje v boju z okupatorji(in po kapitulaciji Italije od bežečih fašistov), drugo so oborožili (in slabo izvežbali) Italijani, zabarikadirali so se…in kljub več pozivom se niso hoteli predati.

    Itd. vprašanj več kot premalo, predavanja g. Stanovnika preveč. vseeno hvala za ta videozapis, smo mu vsaj lahko nekoliko pogledali pod sršeče obrvi v črno srce.

  38. kaktus pravi:

    Stanovnik, starec lažnjivi, zakaj ti je potreba zdaj razlagati, da še nisi bil tedaj Kardeljev tajnik, ko je podrejenim v LJUBLJANO poslal depešo naj pohitijo s “čiščenjem”,češ da je amnestija pred vrati, le kdo ti verjame !

  39. Bobek leta pravi:

    Ojej, kaktus, a se je tako mudilo? :)

  40. miro pravi:

    …”od kod kar naekrat na tisoce kmetov, katerih zgodovina je na moc prepletena s slovensko zemljo, ki so ziveli od te zemlje in je bila bistvo njihoveda obstoja, vzgib, da je potrebno pomagati nemcem in zatreti slovenskost/slovanskost?”…

    Cerkvena propaganda in naivnost teh tisočnij kmetov. Nažalost.

  41. asd pravi:

    še enkrat za hardcore komuniste, če so slučajno preslišali: vaške straže in kasneje domobranstvo je nastalo kot obramba pred komunističnim terorjem.

    zelo kvaliteten intervju. sicer nisem zvedel nič novega, kar mi ne bi bilo že prej jasno. najbolj zanimiv mi je bil tisti del, ko je govoril o neomejeni krutosti komunistov, ki so podkurjeni s svojo idelogijo, v katero verjamejo sto procentno. komunisti lahko verjamejo v svojo ideologijo bolj, kot je katerikoli nacist lahko verjel v večvrednost nemške rase. nacizem je bil tako uspešen v ubijanju samo zato, ker je bil hierarhično dobro organiziran, in ker je imel na vrhu fanatike. povprečen nacist pa vsekakor ni mogel verjeti v večvrednost svoje rase, ker je to preveč otročja in enostavna ideologija, da lahko človeka res potegne vase. medtem ko je povprečen komunist z vsem svojim srcem verjel v svojo ideologijo in je po njegovem cilj opravičeval marsikatero sredstvo.

    zanimiv je tudi tisti del o totalitarni pohabljenosti vseh slovencev na čustveni ravni. malo tudi vključno z mano, in tudi vključno z našimi desnimi politiki, ki se velikokrat podzavestno obnašajo, kot da so nečesa krivi. zato se je tudi Janša tako slabo in panično obnašal, ko so ga obtožili prejemanja podkupnine pri patrijah. kakšen komunist bi tako obtožbo prenesel veliko bolj hladnokrvno, ker imajo boljšo podlago. 50 let totalitarizma je podzavestno vplivalo na vse. saj se je tudi marsikateri žid moral podzavestno počutiti, kot da je naredil nekaj narobe, ko so ga nacisti stalno preganjali, ampak pri židih je to obtoževanje trajalo relativno malo časa. tej pohabljenosti se lahko upreš samo tako, da začneš bolj uporabljati razum namesto nagonskih čustev.

  42. asd pravi:

    jaz sem tudi iz podobne večje doline, kjer so bili tudi skoraj vsi domobranci. ko pa greš v eno 5km oddaljeno osamljeno vas so bili pa skoraj vsi partizani. ni to mogoče zato, ker so bile osamljene vasi nemočne pred partizanskimi napadi, medtem ko so bile večje skupnosti sposobne obrambe pred napadi partizanov? zdaj je samo vprašanje, zakaj se je sploh bilo treba braniti pred partizani, če so pa prebivalstvu pomagali pri obrambi pred nasilnim okupatorjem, kot so nam komunisti nakladali 50 let? če bi bilo to res, bi jih veselo sprejeli in bi jim pomagali.

  43. zoo pravi:

    Nekdo zgoraj je vprašal, ali je v tistem času res bila možna samo izbira med fašisti in komunisti. No, z ozirom, da je tretja, “liberalna”, stran kar odprto sodelovala s fašisti, je odgovor na to vprašanje pritrdilen.

    In še preden kdo reče, da so se samo delali, da sodelujejo, in da so v resnici podpirali londonsko vlado in čakali zaveznike - kralj in zavezniki so že poleti 1944 ukazali vsem za boj sposobnim jugoslovanom, da se vključijo v partizane. Vsak, ki se je leta 1945 bojeval proti partizanom, je bil nedvomno in neizpodbitno na nacistični strani.

    To seveda ne opravičuje množičnih pobojev z ali brez sojenja (glede na pričevanje šoferja, ki ga je nekdo prilepil zgoraj, so žrtvam, preden so jih ustrelili, prebrali nek dokument, ki bi prav lahko bil obsodba), ampak nehajmo se že enkrat pretvarjati, da oboroženi kvizlingi niso vedeli, na čigavi strani se borijo.

  44. angie pravi:

    Kvikl-cvikl , ti si pa pri koritu! Dobil si zapisnik komisije, bravo. A mogoče delaš pri Demokraciji?

    Z vsem spoštovanjem do Pučnikove poslanstva: njen predsednik g. Pučnik in ostali člani so pričo, ki je zdaj najbrž ni več, pa tudi spomin z leti možakarju očitno peša, spraševali skrajno amatersko, okorno. nestrokovno in površno, kar je velika škoda za dejstva. Lahko bi od njega izvedeli kaj, kar zanima današnjo ekipo, ki se s tem ukvarja. In še: že dolgo, vsaj od pučnikove komisjie dalje se torej ve, kje so grobišča žrtev, a šele Dežman- Rosvitin PR je znal to medijsko spormovirati…čez mejo vsakega okusa.

  45. janez pravi:

    Jedro domobranstva so predstavljali študentje in ne kmeti

  46. kricert pravi:

    Denis, svaka ti čast da si sposoben poslušat tole sranje dve uri.

  47. xy123 pravi:

    Bravo… Dober intervju…

  48. roje pravi:

    Vprašanje za milijon dolarjev je čisto lahko…..in je v stilu šta bi bilo ako bi bilo…zaključki iz njega na nobenem civiliziranerm sodišču ki spoštuje pravna načela ne veljajo čisto nič, na revolucionarnem stalinističnem pa to pomeni, da je potrebno preventivno zverinsko pobiti vsakega, ki bi kakorkoli utegnil ogroziti vzpon lastne rdeče diktature. Tudi dojenčke in nosečnice in starčke, ker bi lahko tak dojenček neloč odrasel in bi se utegnil maščevati…
    Dr. Hubert Požarnik jih je v zadnjem intervjuju na SloTV lepo opisal (saj so bili njegovi pacienti) - psihopati, čustveno nezrele osebe nesposobne kakršne koli zdravorazumske človeške presoje kaj je prav in kaj ne. Za vsak slučaj pa še bogato korumpirane s privilegije in penzijami za “ohranitev tekovin revolucije” Ni da bi človek izgubljal besed zaradi njih…edino to si ne morem odpustiti, da sem jim v rani mladosti nasedel in verjel njihovim zlaganim pravljicam o dobrih in poštenih partizanih in vsem ostalem iz enobe…mah bljak

  49. Rock pravi:

    Ja zakaj so se sploh boljševiki začeli znašati nad kmeti? Verjetno ne brezveze.
    1. Ker so jih kmeti izdajali, Italijanom.
    2. Ker kmeti niso sprejemali norih levičarskih idej
    3. Ker so bili boljševiki / partizani lačni in so lačni kar sami jemali iz kmetij ter mislili, da jim vse to kot borcem pripada, kmeti pa jim to niso hoteli dati,…

    .. verjetno iz vsega tega.

    V bistvu kaže tudi, da je jedro razkola slovenskega naroda ravno boljševizem, ki se je pojavil ravno na pragu 2. svetovne vojne, ob nepravem času. Slovenski narod je imel smolo, zmešali so ga boljševiki, fašisti in vojne.

    Pot do sprave je mogoče ta, da se vse, boljševike in domobrance označi kot neke vrste zavedence. Boljševiki so bili ideološki zavedenci, domobranci njihova posledica.

    Domobranci se niso borili za Nemce ampak zase.

  50. Rock pravi:

    V bistvu je izvor v tem, da se partizani niso zaštekali s celotnim ljudskim zaledjem, zaradi boljševizma in njegovih pač nenavadnih idej.

    Za razkol so krivi lačni komunistični fanatiki, ki so imeli orožje v rokah, sredi vojne.

    Domobranci so bili samo kmetje, ki so se spontano branili pred fanatiki in v obupu hiteli k prvemu, ki jim je dal orožje, k Italijanom in Nemcem. V bistvu iz optike preživetja povsem logično.

    Sfukal nas je Stalin.

  51. Rock pravi:

    Treba je vse fašiste in komuniste poslat u pičko materino in bit naprej samo ta pravi Slovenci.

  52. Rock pravi:

    Tako kot je bilo to pred temi bizarnimi pojavi, predno so zatrupili narod. To so tujki, ki jih je treba končno izpljunit.

  53. Rock pravi:

    Treba je rečt, mi smo Slovenci, za vse ostalo so krive ideologije in razni fanatiki. Krivi so oni in ne navaden pošten narod.

  54. Rock pravi:

    Slovenci bomo sedaj lepo bolj skupaj in bolj odporni na fanatike. Bili smo okuženi z virusi, instalirajmo antivirus in gremo naprej. :)

  55. toni balinowski pravi:

    ojoj, kaki komentarji!

    denis, si ti povabil gosta ali se je sam?

  56. angie pravi:

    Mimi, če je bil Justin Stanovnik tvoj profesor v srednji šoli, kot praviš, ali ni to dokaz določene demokratičnosti povojnih obasti, saj so lahko tudi nekdanji belogardisti po vojni doštudirali in elo kot učitelji in vzgojitelji sodelovali v oblikovanju mladih ljudi…

  57. nostradamus pravi:

    Justinu se zdi slovenstvo nekaj tako velikega, da je hitro pod naciste smuknil, ubogi dementni starec…, a če se mi smili, a to pomeni, da sem usmiljen, pa da sem 200 evrov prišparal

  58. nostradamus pravi:

    zakaj se noben ne vpraša, kako to in zakaj se je zgodila takrat revolucija?

    zakaj bi se zgodila revolucija danes?

    vprašajte nekoga recimo iz Mipa, kako se počuti, ker letos še ni plače dobil, kako skrbi za dom in otroke in kaj bi najraje naredil z odgovornim, če bi imel možnost to storiti v vojnem stanju…

    ne samo, da je v tistih časih bila razslojenost med ljudmi še bolj očitna in trdna, kot je danes ( če si bil nižjega stanu, si imel kaj malo možnosti za napredek), prišel je še fašizem in nacizem. Zakaj? Zato, da položaje utrdijo, zato da dokončno postavijo ljudi na svoje mesto. In čisto logično je, zaradi preprostega ravnotežja, da je nastala ideja o boljševizmu, komunizmu…

    Ker pa je človek en ubogi stvor in ni zmožen pred dejanjem razumsko predvideti posledic, so jasno stvari tudi tukaj ušle z vajeti in zgodilo se je skoraj podobno, kot so se namenili storiti nacisti…

    Prepričan sem, da bi bilo danes zelo podobno in bi spet tekla kri in bi potem spet en justin nekaj razlagal o pohabljencih, bistvenih stvari pa se ne bi dotaknil.

  59. Svoboda1991 pravi:

    Pozdravljen Denis,
    Hvala ti za ta odličen razgovor z g.Stanovnikom. Klobuk dol možakarju, misli in srce ima na pravem mestu brez sovraštva in brez budalaštin kot jih klobasa njegov rdeči zmešani soimenjak Stanovnik. Ne pravim , da so bili vsi partizani slabi in vsi domobranci dobri a prav dobro vidim kak cvet, potencial naroda leži po slovenskih jamah. Intelektualci, razumniki …takih nam manjka zato pa našo usodo danes krojijo srbski pastirji in ostanki totalitarnih bolnikov….
    Vsem tistim nekonstruktivnim komentatorjem tukaj pa lahko rečem, da so bolani v srcu. Verjamem , da je marsikomu težko priznati , da so njegovi predniki na koncu postali zgolj del totalitarističnega zločinskega sistema in navadni komunistični kriminalci/nacisti v rdečem ki so omogočali:
    - pobijanje
    - zapiranje
    - zatiranje
    - preprečevanje svobode govora
    - zadolževanje
    in na koncu vojno v jugi z vsemi grozotami
    itd.

    Ljudje, recite bobu bob, domobranci so bili prekomerno kaznovani za napake svojega vodstva, ne poznam pa nobenega od množice rdečih zločincev , ki bi sedel 1 dan v zaporu zaradi svojih dejanj (razen tistih na golem otoku - prav jim bodi). Vsak, ki si upa trditi kako super je bil prejšnji režim je ena navadna posrana uš. in ravno taki, ki imajo polna usta socializma so celo življenje hodili v exnazi Avstirjo in ex fašistično italijo po kavbojke, kavo in milko…prokleti fukfehtarji pa še to le če so dobili bone za bencin in v odvisnosti od tega ali je bil paren ali neparen dan ….te isti ljudje imajo največ za povedati proti Ameriki, ki pa je ves čas financirala Titotovo “gospodarsko pravljico in kredite” zaradi katerih je juga živela od imperialističnih američanov ….aj jaja. Socializem/komunizem=nacizemx10

    MArsikomu nebi škodilo prebrati kake knjige preden piše budalaštine, ki so mu jih za lahko noč prodajali rdeči dedki, ki so morda celo delali v rdečih lagerjih ali pa streljali ljudi ali pa kasneje kot udbaši/oznovci/knojevci zapirali ljudi. Domobranci so na koncu vendar zmagali, njihova ideja, vendar šele leta 1991. Takrat je zaživel njihov duh svobode, razpad komunizma….svobodna Slovenija. In ogromno ljudi , ki so zaslužni za to so potomci preživelih domobrancev in tudi poštenih paritzanov Manjka nam le še osvoboditev duha v glavi ker kdor brani komunizem brani nacizem brani fašizem, s takim je nekaj močno narobe.Dobrodošli v 21 stoletju. Isto sranje drugo pakovanje.

  60. jan pravi:

    Denis, svaka ti čast.
    Vidi se, da se ne stinjata (vsaj ne v vsem), pa se vseeno pogovarjata civilizirano, dostojno, kulturno.
    Jaz se ne opredeljujem pri teh stvareh, so preveč kompleksne, poleg tega pa me ni bilo zraven v letih 1941-45, zato ne morem pamet solit nikomur. Mi vsi (rojeni v 70-tih) lahko le slišimo akterje tistega težkega časa in jih vsaj probamo razumeti. Morda se pa še kaj naučimo za življenje, za nas, za naslednje rodove. Čeprav se nam največkrat zdi, da smo posrkali že vso modrost tega sveta.
    Čestitam ti: pogumno si oblekel majico z rdečo zvezdo, povabil bivšega domobranca in - mu dal besedo.
    Demonstriral si toleranco, razumevanje, nekoga,ki delitve presega, ne ustvarja.
    Bravo še enkrat!

  61. ¿qué es murocontactos pravi:

    I want to to thank you for this wonderful read!!

    I certainly enjoyed every bit of it. I have got you book marked to
    look at new stuff you post…

  62. click here pravi:

    If you desire to grow your know-how simply keep visiting this web page
    and be updated with the most up-to-date gossip posted here.

  63. final thoughts pravi:

    My spouse and I stumbled over here different website and thought I might as well
    check things out. I like what I see so now i’m following you.
    Look forward to looking into your web page yet again.

  64. contact details pravi:

    I used to be recommended this blog by means of my cousin. I’m now not certain whether
    or not this post is written by means of him as nobody else recognize such precise
    about my difficulty. You are incredible! Thanks!

  65. how to redeem tiny 4k discounts pravi:

    hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new
    from right here. I did however expertise a few technical points using this site,
    as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect
    your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
    Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content.
    Ensure that you update this again very soon.

  66. click for more pravi:

    I just could not leave your website prior to suggesting that
    I actually loved the standard information a person provide
    on your guests? Is going to be again steadily to
    check out new posts

  67. 서귀포출장마사지 pravi:

    https://www.openlearning.com/u/cabrerahickey-s27lxh/blog/1101

  68. 제주출장마사지 pravi:

    https://devin6xzwu.ltfblog.com/22859788/fascination-about-korean-massage-near-19002

  69. 제주출장안마 pravi:

    https://wearethelist.com/story17249294/facts-about-thailand-massage-revealed

  70. 제주출장안마 pravi:

    https://shane7dby1.blog4youth.com/23063291/top-latest-five-massage-healthy-center-urban-news

  71. 제주출장안마 pravi:

    https://nikitao886ese0.worldblogged.com/profile

  72. 제주출장안마 pravi:

    https://collino90yv.bcbloggers.com/22823253/the-single-best-strategy-to-use-for-korean-massage-techniques

  73. 제주출장마사지 pravi:

    https://chelwoodr841apu9.wikimidpoint.com/user

  74. 제주출장마사지 pravi:

    https://troyp122d.blogprodesign.com/44536486/the-fact-about-korean-massage-stick-that-no-one-is-suggesting

  75. 제주출장마사지 pravi:

    https://dallas4lh83.techionblog.com/22974705/fascination-about-chinese-medicine-chi

  76. 제주출장마사지 pravi:

    https://riveri7890.ampblogs.com/little-known-facts-about-chinese-medicine-classes-59128152

  77. 제주출장안마 pravi:

    https://socialwebnotes.com/story1152318/not-known-factual-statements-about-thailand-massage-cost

  78. 제주출장안마 pravi:

    https://bookmarkspring.com/story10308101/korean-massage-chair-brands-no-further-a-mystery

  79. 제주출장안마 pravi:

    https://elliott9zz50.elbloglibre.com/22896808/a-review-of-chinese-massage-brighton

  80. 제주출장안마 pravi:

    https://lukas79×1x.dbblog.net/54529259/indicators-on-chinese-medicine-clinic-you-should-know

  81. 제주출장안마 pravi:

    https://jeffreysxv11.ja-blog.com/22877032/business-trip-management-can-be-fun-for-anyone

  82. 제주출장마사지 pravi:

    https://clayton03pn7.vblogetin.com/27999812/not-known-factual-statements-about-korean-barbershop-massage

  83. 제주출장안마 pravi:

    https://tbookmark.com/story15759458/korean-massage-chair-ala-moana-things-to-know-before-you-buy

  84. 제주출장마사지 pravi:

    https://sergioz234h.blogstival.com/44928801/detailed-notes-on-korean-massage-atlanta

  85. 제주출장마사지 pravi:

    https://zane97419.mybuzzblog.com/2122335/5-easy-facts-about-chinese-medicine-blood-deficiency-described

  86. 제주출장마사지 pravi:

    https://briang207zgm2.wikitron.com/user

  87. 제주출장안마 pravi:

    https://arthur35n6l.develop-blog.com/28461161/the-basic-principles-of-chinese-medicine-bloating

  88. 제주출장마사지 pravi:

    https://waylon3lkgd.blogdal.com/23057006/the-ultimate-guide-to-massage-koreatown-los-angeles

  89. 제주출장마사지 pravi:

    https://bookmarkwuzz.com/story15874349/korean-massage-spa-nyc-an-overview

  90. 제주출장마사지 pravi:

    https://felixw2211.bloggazza.com/22837149/the-fact-about-chinese-medicine-for-depression-and-anxiety-that-no-one-is-suggesting

  91. 제주출장안마 pravi:

    https://spirow483cwr1.wikiexpression.com/user

  92. 제주출장마사지 pravi:

    https://roberte690bay2.scrappingwiki.com/user

  93. 제주출장마사지 pravi:

    https://finn4w3ox.blogpostie.com/44784516/the-smart-trick-of-chinese-massage-benefits-that-no-one-is-discussing

  94. 제주출장마사지 pravi:

    https://milo8fg45.worldblogged.com/28283803/top-guidelines-of-chinese-medicine-cooker

  95. 제주출장마사지 pravi:

    https://bookmarkpagerank.com/story15851711/the-definitive-guide-to-chinese-medicine-basics

  96. 제주출장안마 pravi:

    https://trevor92234.slypage.com/23030059/facts-about-thailand-massage-school-revealed

  97. 제주출장마사지 pravi:

    https://zanderuefdz.imblogs.net/72333620/the-basic-principles-of-massage-korean-spas

  98. 제주출장안마 pravi:

    https://lukas4vwur.ageeksblog.com/22810002/detailed-notes-on-massage-koreatown-nyc

  99. 제주출장안마 pravi:

    https://edwin3nmjh.thechapblog.com/22842542/a-review-of-massage-koreatown-los-angeles

  100. 제주출장마사지 pravi:

    https://francisg701dec3.blogdosaga.com/profile

  101. 제주출장안마 pravi:

    https://andersono901b.bloggin-ads.com/45733601/5-simple-techniques-for-korean-massage-bed

  102. 제주출장안마 pravi:

    https://daltone9345.blogchaat.com/22966657/the-greatest-guide-to-chinese-medicine-clinic

  103. 제주출장마사지 pravi:

    https://josefaz615idy4.wikigop.com/user

  104. 제주출장안마 pravi:

    https://clayton1jiea.review-blogger.com/44914035/how-korean-massage-beds-ceragem-can-save-you-time-stress-and-money

  105. 제주출장마사지 pravi:

    https://zander8bsxe.like-blogs.com/22860987/the-ultimate-guide-to-massage-koreatown-los-angeles

  106. 제주출장마사지 pravi:

    https://kameron59483.blogdomago.com/22856253/5-easy-facts-about-chinese-medicine-blood-deficiency-described

  107. 출장안마 pravi:

    This article is a true game-changer! Your practical tips and well-thought-out suggestions hold incredible value. I’m eagerly anticipating implementing them. Thank you not only for sharing your expertise but also for making it accessible and easy to apply.

  108. 인천출장안마 pravi:

    I’ve found a treasure trove of knowledge in your blog. Your dedication to providing trustworthy information is something to admire. Each visit leaves me more enlightened, and I appreciate your consistent reliability.

  109. 인천출장안마 pravi:

    I am continually impressed by your ability to delve into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I am sincerely grateful for it.

  110. 인천출장마사지 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter radiates through every word of this article; it’s contagious! Your commitment to delivering valuable insights is greatly valued, and I eagerly anticipate more of your captivating content. Keep up the exceptional work!

  111. 출장안마 pravi:

    I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

  112. 출장안마 pravi:

    I just wanted to express how much I’ve learned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s evident that you’re dedicated to providing valuable content.

  113. 출장마사지 pravi:

    Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  114. 인천출장마사지 pravi:

    In a world where trustworthy information is more crucial than ever, your dedication to research and the provision of reliable content is truly commendable. Your commitment to accuracy and transparency shines through in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online realm.

  115. 인천출장마사지 pravi:

    I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

  116. 출장마사지 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to emotionally connect with your audience is truly commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  117. 인천출장안마 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter shines through in every word of this article. It’s infectious! Your dedication to delivering valuable insights is greatly appreciated, and I’m looking forward to more of your captivating content. Keep up the excellent work!

  118. 인천출장 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  119. 인천출장 pravi:

    I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

  120. 출장안마 pravi:

    I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

  121. 출장마사지 pravi:

    Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  122. 출장마사지 pravi:

    In a world where trustworthy information is more crucial than ever, your dedication to research and the provision of reliable content is truly commendable. Your commitment to accuracy and transparency shines through in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online realm.

  123. 인천출장안마 pravi:

    I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

  124. 인천출장마사지 pravi:

    I’m genuinely impressed by how effortlessly you distill intricate concepts into easily digestible information. Your writing style not only imparts knowledge but also engages the reader, making the learning experience both enjoyable and memorable. Your passion for sharing your expertise shines through, and for that, I’m deeply grateful.

  125. 인천출장마사지 pravi:

    I wish to express my deep gratitude for this enlightening article. Your distinct perspective and meticulously researched content bring fresh depth to the subject matter. It’s evident that you’ve invested a significant amount of thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable manner is truly praiseworthy. Thank you for generously sharing your knowledge and making the learning process so enjoyable.

  126. 인천출장 pravi:

    I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

  127. 인천출장안마 pravi:

    I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

  128. 인천출장마사지 pravi:

    Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  129. 출장마사지 pravi:

    Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  130. 인천출장마사지 pravi:

    Your passion and dedication to your craft shine brightly through every article. Your positive energy is contagious, and it’s clear you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  131. 인천출장마사지 pravi:

    Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  132. 출장안마 pravi:

    I’m genuinely impressed by how effortlessly you distill intricate concepts into easily digestible information. Your writing style not only imparts knowledge but also engages the reader, making the learning experience both enjoyable and memorable. Your passion for sharing your expertise shines through, and for that, I’m deeply grateful.

  133. 출장안마 pravi:

    Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  134. 출장안마 pravi:

    I want to express my sincere appreciation for this enlightening article. Your unique perspective and well-researched content bring a fresh depth to the subject matter. It’s evident that you’ve invested considerable thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable way is truly commendable. Thank you for generously sharing your knowledge and making the learning process enjoyable.

  135. 인천출장 pravi:

    I’m genuinely impressed by how effortlessly you distill intricate concepts into easily digestible information. Your writing style not only imparts knowledge but also engages the reader, making the learning experience both enjoyable and memorable. Your passion for sharing your expertise is unmistakable, and for that, I am deeply appreciative.

  136. 인천출장 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  137. 인천출장 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of valuable information you provide in your articles. Your blog has become a go-to resource for me, and I always come away with new knowledge and fresh perspectives. I’m excited to continue learning from your future posts.

  138. 인천출장안마 pravi:

    Your unique approach to addressing challenging subjects is like a breath of fresh air. Your articles stand out with their clarity and grace, making them a pure joy to read. Your blog has now become my go-to source for insightful content.

  139. 인천출장안마 pravi:

    This article is a real game-changer! Your practical tips and well-thought-out suggestions are incredibly valuable. I can’t wait to put them into action. Thank you for not only sharing your expertise but also making it accessible and easy to implement.

  140. 인천출장마사지 pravi:

    This article is a real game-changer! Your practical tips and well-thought-out suggestions are incredibly valuable. I can’t wait to put them into action. Thank you for not only sharing your expertise but also making it accessible and easy to implement.

  141. 출장안마 pravi:

    I must commend your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable way is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I appreciate that.

  142. 인천출장 pravi:

    I can’t help but be impressed by the way you break down complex concepts into easy-to-digest information. Your writing style is not only informative but also engaging, which makes the learning experience enjoyable and memorable. It’s evident that you have a passion for sharing your knowledge, and I’m grateful for that.

  143. 출장안마 pravi:

    I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

  144. 인천출장안마 pravi:

    I want to express my appreciation for this insightful article. Your unique perspective and well-researched content bring a new depth to the subject matter. It’s clear you’ve put a lot of thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable way is truly commendable. Thank you for sharing your knowledge and making learning enjoyable.

  145. 출장안마 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to emotionally connect with your audience is truly commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  146. 인천출장마사지 pravi:

    Your positivity and enthusiasm are undeniably contagious! This article brightened my day and left me feeling inspired. Thank you for sharing your uplifting message and spreading positivity among your readers.

  147. 인천출장안마 pravi:

    Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  148. 출장안마 pravi:

    Your storytelling abilities are nothing short of incredible. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I can’t wait to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating way.

  149. 출장안마 pravi:

    Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

  150. 출장마사지 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  151. 인천출장마사지 pravi:

    I couldn’t agree more with the insightful points you’ve articulated in this article. Your profound knowledge on the subject is evident, and your unique perspective adds an invaluable dimension to the discourse. This is a must-read for anyone interested in this topic.

  152. 서울출장샵 pravi:

    I am continually impressed by your ability to delve into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I am sincerely grateful for it.

  153. 출장샵 pravi:

    Your blog is a true gem in the vast expanse of the online world. Your consistent delivery of high-quality content is truly commendable. Thank you for consistently going above and beyond in providing valuable insights. Keep up the fantastic work!

  154. 서울출장샵 pravi:

    Your blog has quickly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you put into crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is evident, and I look forward to every new post.

  155. 서울출장마사지 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  156. 서울출장샵 pravi:

    I’m continually impressed by your ability to dive deep into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I’m grateful for it.

  157. 서울출장마사지 pravi:

    Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

  158. 인천출장샵 pravi:

    I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

  159. 서울출장샵 pravi:

    Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  160. 인천출장안마 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter radiates through every word of this article; it’s contagious! Your commitment to delivering valuable insights is greatly valued, and I eagerly anticipate more of your captivating content. Keep up the exceptional work!

  161. 출장마사지 pravi:

    I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

  162. 출장샵 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  163. 서울출장샵 pravi:

    Your unique approach to addressing challenging subjects is like a breath of fresh air. Your articles stand out with their clarity and grace, making them a pure joy to read. Your blog has now become my go-to source for insightful content.

  164. 출장마사지 pravi:

    I must commend your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable way is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I appreciate that.

  165. 출장샵 pravi:

    I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

  166. 출장안마 pravi:

    I couldn’t agree more with the insightful points you’ve articulated in this article. Your profound knowledge on the subject is evident, and your unique perspective adds an invaluable dimension to the discourse. This is a must-read for anyone interested in this topic.

  167. 인천출장마사지 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  168. 서울출장안마 pravi:

    Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  169. 서울출장샵 pravi:

    I couldn’t agree more with the insightful points you’ve made in this article. Your depth of knowledge on the subject is evident, and your unique perspective adds an invaluable layer to the discussion. This is a must-read for anyone interested in this topic.

  170. 인천출장안마 pravi:

    I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

  171. 출장안마 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  172. 출장안마 pravi:

    I am continually impressed by your ability to delve into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I am sincerely grateful for it.

  173. 출장안마 pravi:

    Your positivity and enthusiasm are undeniably contagious! This article brightened my day and left me feeling inspired. Thank you for sharing your uplifting message and spreading positivity among your readers.

  174. 출장안마 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  175. 출장안마 pravi:

    Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  176. 서울출장샵 pravi:

    Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  177. 서울출장샵 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter shines through in every word of this article. It’s infectious! Your dedication to delivering valuable insights is greatly appreciated, and I’m looking forward to more of your captivating content. Keep up the excellent work!

  178. 인천출장마사지 pravi:

    Your blog has quickly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you put into crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is evident, and I look forward to every new post.

  179. 서울출장안마 pravi:

    Your unique approach to addressing challenging subjects is like a breath of fresh air. Your articles stand out with their clarity and grace, making them a pure joy to read. Your blog has now become my go-to source for insightful content.

  180. 서울출장안마 pravi:

    I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

  181. 서울출장안마 pravi:

    I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

  182. 인천출장안마 pravi:

    Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  183. 출장안마 pravi:

    Your passion and dedication to your craft shine brightly through every article. Your positive energy is contagious, and it’s clear you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  184. 서울출장안마 pravi:

    I want to express my sincere appreciation for this enlightening article. Your unique perspective and well-researched content bring a fresh depth to the subject matter. It’s evident that you’ve invested considerable thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable way is truly commendable. Thank you for generously sharing your knowledge and making the learning process enjoyable.

  185. 서울출장샵 pravi:

    Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

  186. 서울출장샵 pravi:

    I simply wanted to convey how much I’ve gleaned from this article. Your meticulous research and clear explanations make the information accessible to all readers. It’s abundantly clear that you’re committed to providing valuable content.

  187. 서울출장마사지 pravi:

    I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

  188. 인천출장안마 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it difficult to stop reading until I reach the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is a true gift. Thank you for sharing your expertise!

  189. 인천출장안마 pravi:

    Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  190. 서울출장마사지 pravi:

    This article is a true game-changer! Your practical tips and well-thought-out suggestions hold incredible value. I’m eagerly anticipating implementing them. Thank you not only for sharing your expertise but also for making it accessible and easy to apply.

  191. 인천출장안마 pravi:

    In a world where trustworthy information is more crucial than ever, your dedication to research and the provision of reliable content is truly commendable. Your commitment to accuracy and transparency shines through in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online realm.

  192. 인천출장마사지 pravi:

    Your blog is a true gem in the vast expanse of the online world. Your consistent delivery of high-quality content is truly commendable. Thank you for consistently going above and beyond in providing valuable insights. Keep up the fantastic work!

  193. 인천출장안마 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of valuable information you provide in your articles. Your blog has become a go-to resource for me, and I always come away with new knowledge and fresh perspectives. I’m excited to continue learning from your future posts.

  194. 출장마사지 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to connect with your audience emotionally is commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  195. 서울출장마사지 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter radiates through every word of this article; it’s contagious! Your commitment to delivering valuable insights is greatly valued, and I eagerly anticipate more of your captivating content. Keep up the exceptional work!

  196. 출장마사지 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter radiates through every word of this article; it’s contagious! Your commitment to delivering valuable insights is greatly valued, and I eagerly anticipate more of your captivating content. Keep up the exceptional work!

  197. 서울출장안마 pravi:

    Your blog is a true gem in the vast online world. Your consistent delivery of high-quality content is admirable. Thank you for always going above and beyond in providing valuable insights. Keep up the fantastic work!

  198. 출장샵 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  199. 서울출장샵 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to connect with your audience emotionally is commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  200. 서울출장안마 pravi:

    Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

  201. 서울출장안마 pravi:

    I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

  202. 출장샵 pravi:

    In a world where trustworthy information is more crucial than ever, your dedication to research and the provision of reliable content is truly commendable. Your commitment to accuracy and transparency shines through in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online realm.

  203. 서울출장안마 pravi:

    Your passion and dedication to your craft radiate through every article. Your positive energy is infectious, and it’s evident that you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  204. 서울출장마사지 pravi:

    I wish to express my deep gratitude for this enlightening article. Your distinct perspective and meticulously researched content bring fresh depth to the subject matter. It’s evident that you’ve invested a significant amount of thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable manner is truly praiseworthy. Thank you for generously sharing your knowledge and making the learning process so enjoyable.

  205. 인천출장마사지 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to emotionally connect with your audience is truly commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  206. 출장샵 pravi:

    Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  207. 서울출장샵 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  208. 서울출장마사지 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to emotionally connect with your audience is truly commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  209. 인천출장샵 pravi:

    Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  210. 서울출장마사지 pravi:

    Your dedication to sharing knowledge is evident, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I always come away feeling enriched. Thank you for being a reliable source of inspiration and information.

  211. 인천출장안마 pravi:

    In a world where trustworthy information is more important than ever, your commitment to research and providing reliable content is truly commendable. Your dedication to accuracy and transparency is evident in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online world.

  212. 인천출장마사지 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  213. 출장샵 pravi:

    Your passion and dedication to your craft shine brightly through every article. Your positive energy is contagious, and it’s clear you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  214. 인천출장샵 pravi:

    I wanted to take a moment to express my gratitude for the wealth of invaluable information you consistently provide in your articles. Your blog has become my go-to resource, and I consistently emerge with new knowledge and fresh perspectives. I’m eagerly looking forward to continuing my learning journey through your future posts.

  215. 인천출장안마 pravi:

    I couldn’t agree more with the insightful points you’ve articulated in this article. Your profound knowledge on the subject is evident, and your unique perspective adds an invaluable dimension to the discourse. This is a must-read for anyone interested in this topic.

  216. 인천출장마사지 pravi:

    Your unique approach to addressing challenging subjects is like a breath of fresh air. Your articles stand out with their clarity and grace, making them a pure joy to read. Your blog has now become my go-to source for insightful content.

  217. 서울출장샵 pravi:

    I’d like to express my heartfelt appreciation for this enlightening article. Your distinct perspective and meticulously researched content bring a fresh depth to the subject matter. It’s evident that you’ve invested a great deal of thought into this, and your ability to articulate complex ideas in such a clear and comprehensible manner is truly commendable. Thank you for generously sharing your knowledge and making the process of learning so enjoyable.

  218. 출장샵 pravi:

    I’m genuinely impressed by how effortlessly you distill intricate concepts into easily digestible information. Your writing style not only imparts knowledge but also engages the reader, making the learning experience both enjoyable and memorable. Your passion for sharing your expertise is unmistakable, and for that, I am deeply appreciative.

  219. 서울출장안마 pravi:

    Your positivity and enthusiasm are undeniably contagious! This article brightened my day and left me feeling inspired. Thank you for sharing your uplifting message and spreading positivity among your readers.

  220. 서울출장샵 pravi:

    I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

  221. 서울출장마사지 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter shines through every word of this article; it’s infectious! Your commitment to delivering valuable insights is greatly valued, and I eagerly anticipate more of your captivating content. Keep up the exceptional work!

  222. 출장마사지 pravi:

    I am continually impressed by your ability to delve into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I am sincerely grateful for it.

  223. 인천출장샵 pravi:

    I wish to express my deep gratitude for this enlightening article. Your distinct perspective and meticulously researched content bring fresh depth to the subject matter. It’s evident that you’ve invested a significant amount of thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable manner is truly praiseworthy. Thank you for generously sharing your knowledge and making the learning process so enjoyable.

  224. 출장마사지 pravi:

    Your enthusiasm for the subject matter shines through every word of this article; it’s contagious! Your commitment to delivering valuable insights is greatly valued, and I eagerly anticipate more of your captivating content. Keep up the exceptional work!

  225. 출장샵 pravi:

    Your dedication to sharing knowledge is evident, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I always come away feeling enriched. Thank you for being a reliable source of inspiration and information.

  226. 출장마사지 pravi:

    I want to express my appreciation for this insightful article. Your unique perspective and well-researched content bring a new depth to the subject matter. It’s clear you’ve put a lot of thought into this, and your ability to convey complex ideas in such a clear and understandable way is truly commendable. Thank you for sharing your knowledge and making learning enjoyable.

  227. 서울출장마사지 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to connect with your audience emotionally is commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  228. 인천출장샵 pravi:

    I am continually impressed by your ability to delve into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I am sincerely grateful for it.

  229. 출장마사지 pravi:

    Your positivity and enthusiasm are truly infectious! This article brightened my day and left me feeling inspired. Thank you for sharing your uplifting message and spreading positivity to your readers.

  230. 서울출장마사지 pravi:

    Your unique approach to addressing challenging subjects is like a breath of fresh air. Your articles stand out with their clarity and grace, making them a pure joy to read. Your blog has now become my go-to source for insightful content.

  231. 서울출장마사지 pravi:

    Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  232. 출장안마 pravi:

    In a world where trustworthy information is more crucial than ever, your dedication to research and the provision of reliable content is truly commendable. Your commitment to accuracy and transparency shines through in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online realm.

  233. 서울출장안마 pravi:

    I am continually impressed by your ability to delve into subjects with grace and clarity. Your articles are both informative and enjoyable to read, a rare combination. Your blog is a valuable resource, and I am sincerely grateful for it.

  234. 인천출장안마 pravi:

    This article resonated with me on a personal level. Your ability to emotionally connect with your audience is truly commendable. Your words are not only informative but also heartwarming. Thank you for sharing your insights.

  235. 서울출장안마 pravi:

    Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  236. 서울출장안마 pravi:

    I’ve found a treasure trove of knowledge in your blog. Your dedication to providing trustworthy information is something to admire. Each visit leaves me more enlightened, and I appreciate your consistent reliability.

  237. 출장샵 pravi:

    This article is a true game-changer! Your practical tips and well-thought-out suggestions hold incredible value. I’m eagerly anticipating implementing them. Thank you not only for sharing your expertise but also for making it accessible and easy to apply.

  238. 인천출장샵 pravi:

    In a world where trustworthy information is more crucial than ever, your dedication to research and the provision of reliable content is truly commendable. Your commitment to accuracy and transparency shines through in every post. Thank you for being a beacon of reliability in the online realm.

Komentiraj