Komentar - Matej

10. marec 2009 ob 15:25 | Vest |

Predsednik republike Danilo Türk je eden tistih ljudi, za katere ni vseeno, kaj govorijo. Združitev osebe in institucije v enem pomeni posebno odgovornost, saj ne gre le za enega od politikov, temveč za osebo, ki nominalno predstavlja slovensko državo. Seveda pa je tudi predsednik republike samo človek, ki ima lahko kot vsak drug kakšen slab dan ali vsaj slab trenutek. In v takem trenutku lahko izreče tudi kakšno neumno nerodnost. Ker predsedniku republike ne pripisujem zlih stališč in namenov, verjamem, da je bila takšna neumna nerodnost tudi njegova izjava, da so povojni množični poboji drugorazredna tema. Natanko to je namreč povedal novinarjem. Zelo verjetno je, da se je svoje napake zavedel že v naslednjem trenutku. A namesto da bi takoj priznal svojo nerodnost, je morda hotel ostati nezmotljiv. In si je kot opravičilo za svojo nerodnost preprosto izmislil problem, o katerem ga ni nihče nič vprašal in ki ga tudi nikjer ni videti: problem nekakšne politične manipulacije s povojnimi poboji. Seveda predsednik ni mogel povedati, kdo naj bi bil nosilec teh manipulacij in za kakšne manipulacije gre – preprosto zato, ker si je problem očitno izmislil. Pohvalno je namreč, da so vsi ključni politični akterji ne glede na nazorsko barvo na zadnje odkritje množičnega grobišča reagirali zrelo, dostojno in civilizirano. Edina omembe vredna izjema je bil prav predsednik Türk s svojo čudno izjavo o drugorazredni temi. Predsednik, ki bi moral državljane simbolično povezovati, je tako z izjavo o domnevnih manipulacijah pravzaprav sam odprl prostor za manipulacije in politične delitve, ki so pri tej temi res povsem odveč. V obsodbi zločinov te vrste preprosto moramo biti enotni, ne glede na to, v imenu kakšnih ciljev so bili zagrešeni. Predstavniki parlamentarnih stranki so doslej ravnali modreje od predsednika republike. Slednji ima seveda še vedno dve možnosti: da se dostojno opraviči za storjeno napako ali pa arogantno vztraja v prepričanju o lastni nezmotljivosti. In na tej podlagi ga bomo državljani presojali.

Matej Makarovič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 43 x komentirano
  1. Fonzi pravi:

    No ja,

    (skozi stisnjene zobe)

    z večino povedanega…

    se (gulp)

    strinjam.

  2. Zbik pravi:

    LICEMERJE!

  3. chef pravi:

    Zelo dobro povedano!

  4. Jakob Grošl pravi:

    Izjava o drugorazrednih temah in to o žrtvah povojnih pobojev ni na ravni predsednika republike (če se razglaša za predsednika, ki združuje, bi se moral zavedati, da je za nekoga sicer povsem obroben problem, prvorazredna tema in sme ustvarjati rangiranja tem). Ob sami izjavi mi je deloval nekoliko odsotno - drugače kot sem ga bil vajen doslej.

  5. Tilen pravi:

    Dragi moj predsednik Danilo Turk. Vidim, da imaš tudi ti oprane možgane s komunistično ideologijo in da te komunistični genocid nad lastnim narodom ne gane. Dajanje takšnih pavšalnih sodb o povojnih izvensodnih pobojih se tebi kot pravniku res ne spodobi. Ali si res imel slab dan ? Ne verjamem ! Baje si bil strežnik revolucionarki Vidi Tomšič, ko si ji nosil torbo.

  6. Mikka pravi:

    Matej Makarović je eden tistih ljudi, za katere je vseeno kaj govorijo…

  7. angie pravi:

    Matej, spet manipuliraš! Seveda se zavedaš zaporedja dogodkov in izjav - a žal ti bi pokvarili poanto, kajne?

    Predsednik države je odgovoril na provokativno novinarjevo poptevejsko vprašanje, da je zanj drugorazredno politično manipuliranje z grozljivo najdbo v hudih jamah. Ne se sprenevedati, da tega, namreč politične manipulacije z žrtvami, pred tem ni bilo: natanko to je namreč tisto nedeljsko dopoldne počela delegacija evrokandidatov Nove Slovenije s Peterletom na čelu, ki si je “najela” fototermin ob vhodu v rov Barbara, Peterle pa je ob tej priložnosti v zanj značilni pravičniški drži ošvrknil predsednika države in sedanjo oblast. Torej: zaporedje dogodkov, MM. Najprej so bili Peterletovi in njegov krožek pri jami, prišli so se dobesedno slikat za TV, potem šele je dr. Turk izrekel, kar pač je - precej nerodno sicer, na izzivalno politično novinarajevo vprašanje, ki je bilo podaljšek Peterletovega in tiste Novakove, kdaj se namerava poklonit žrtvam.

    In povedal je tudi, da zločin zelo obžaluje, da pa se bo žrtvam poklonil, ko bodo kriminalsti in člani komisije zaključili svoje delo! Kar se mi zdi dovolj civilizirano za predsednika države.

    Zato je vsako MM-jevsko prilivanje gnojnice popolnoma odveč.

  8. neemocije pravi:

    turek je komunist, lahko se spreneveda, lahko laže, lahko zavaja ampak njegove korenine so v komunizmu….

  9. Zbik pravi:

    Neemocije se lahko spreneveda, lahko laže, lahko zavaja, ampak njegove korenine so v komunizmu….

  10. predfukač pravi:

    kakorkoli se sprenevedamo- mišljenje, da drugi ni toliko, dober, da ga pustimo živeti, ima korenine v krščanstvu oz. pojmovanju boga.

  11. sanja pravi:

    Komentiranje oz. kritiziranje takega dogodka je pa čisto ziheraštvo. Vnaprej dobljeni krediti, vnaprej zagotovljeno prikimavanje. Jako neko profesionalno komentatorstvo. Pa še tega ne zvozi do konca. Tuerk si problema politizacije seveda ni izmislil, le ob zelo nepravem trenutku ga je izpostavil.

  12. jst pravi:

    Prvo kar se tiče povojnih pobojev takoj po vojni so ukaz stalina in titovo izvrševanje leteh je nam prineslo priznanje Yugoslavije kot države, ko se je lahko upru se je (edini na svetu). Zato se lahko vsi Titu in partizanom zahvalmo da ne govorimo dones nemško in italijansko. komunisti tud niso nikogar obsojal la pa skurl na grmadi k je čarovnca, so pa moral odstranit nevarnosti in ovire na poti do nenacistične države, vedno pa pri vsaki masovni proizvodnji pride do napak in tudi tuki je sigurno marsikdo notri samo zato k se je kermu sosedu zameru pa se je un kej zlagal. in vsakemu normalnemu človeku je žal za te ljudi in njihove družine. In vsak g. precednik (razen Buša mlajšega) je vrjetno vsaj malce pametnejši in razgledanejši od povprečnega državljana, Naš pa je na obeh področjih vsaj mnogoprecej bojši(kar dokazuje njegova preteklost(dejanja, funkcije, mednarodna priznanost)), in se nikakor ni dožan nikomur opravičevati za dejanja stalina leta 1944-1946. Kar je povedal je popolnoma res in vese, da manipulirajo izdajalci ki bi tud mogl bit not.

  13. tivoli pravi:

    Matej bluzi kot vedno…

  14. Carlos Contreras pravi:

    “You’ve got to pick up the pieces, c’mon, sort your trash!
    You better pull yourself back together, maybe you’ve got too much cash.
    Better call, call the law when you gonna turn yourself in? Yeah!
    You’re a politician. Don’t become one of Hitler’s children!
    Bonzo goes to Bitburg then goes out for a cup of tea
    As I watched it on TV somehow it really bothered me!
    Drank in all the bars in town for an extended foreign policy!
    Pick up the pieces …”

  15. Mirjana pravi:

    No ja, bilo bi skoraj čudno, če ta gospodič ne bi pristavil svojega piskrčka,..eh titititi :)))

  16. sanja pravi:

    “..there’s one thing that makes me sick is when someone tries to hide behind politics
    wish time would go by fast
    somehow they manage to make it last
    NO NO NO…”

  17. tiib pravi:

    Zakaj pa je dons tako jecljal?
    Sej ma ja ornk špegle, tako, da bi moral dobro videt kaj piše na monitorju.

  18. Fonzi pravi:

    Malo pietete do žrtev pa je vseeno na mestu. Ne glede na to, da obsojamo kolaboracijo in ravnanje bele garde ter domobrancev med vojno, pa nihče pri zdravi pameti ne more opravičevati poboja civilistov, še posebej žensk in otrok. S takim ravnanjem se zmagovalec spusti na nivo poraženca in s tem izgubi moralno prednost, ki mu jo je prinesel boj za pravično stvar. Toliko.

  19. jozasportoroza pravi:

    Primer politične manipulacije povojnih pobojev je Turkovo omenjanje Vide Tomšič kot ene največjih humanistk. Zato nas, Jožeje iz Portoroža, njegovo razvrščanje ne preseneča. Takšen je (izvolili pa ste ga Ljubljančani).

  20. jozasportoroza pravi:

    @18 - Fonzi, na medvojno obdobje gledaš na nivoju nogometnega navijača.

  21. medek pravi:

    Pa kdo je to? Podmazani janševik? Saj tudi, če kaj pove, to pove zato, da potem lahko še naprej laže.

    Ti ljudje se naslajajo nad pokoli v Gazi in pravijo sami so si krivi, potem pa se zgražajo nad prizori v hudi jami.

    Kdaj bodo dojeli, da je Janšo poljubil največji množični morilec in niso imeli pripomb? Kiss of the Devil.

    Vse lepo in prav, le perspektivo kdaj zamenjajte.

  22. medek pravi:

    Lahko gredo tudi pred ameriško ambasado in se vsak dan poklanjajo žrtvam.

    Ker tudi če jih ne vidijo, obstajajo in naša politika jih je prav tako izdala, z velikim vodjem Ruplom na ćelu. A se počutijo kaj krive?

    Nič. Ker so vse izvrševali iz udobnih naslonjačev in se sukali po diplomatskem parketu.

    Zame so pa isti, kot tisti maščevalni rablji iz hude jame.

    Daleč od oči, daleč od srca. Zato pa Rupel ne vidi svojih iraških trupel.

    Me zanima a Žbogarju nese do Gaze? Papak.

  23. sanja pravi:

    Fonzi,
    negativno mnenje o Makarovičevem komentarju ne pomeni nič pietete do ubitih.

  24. BOTA pravi:

    Očitno gre res za politično temo, ki s pieteto da tam umrlih nima nobene zveze. Gre samo za nabiranje točk in opravičevanje nekaterih dejanj. Skratka ob vsakem grobišču se zgodba ponavlja in ponavlja, tako da je res že postala ne samo drugorazredna temveč tretjerazredna tema. Predvsem pa je vse skupaj že na meji dobrega okusa in žalitev vseh žrtev kot tudi njihovih svojcev.

    Nočem sicer biti odvetnik našega predsednika, menim pa da bi bilo dobro poslušati njegov odgovor novinarju v celoti in ne samo tiste dele, ki bi jih nekateri radi slišali. Je že tako, da novinarji radi provocirajo in v tem primeru jim je to v celoti uspelo. kakšen je bil namen?

    Povojne poboje pustimo zgodovinarjem in organom pregona. Predvsem slednji naj čim prej opravijo svoje delo, v simbolno zadoščenje žrtvam, zadoščenje njihovim svojcem, opomin narodu da se to nebi nikoli več ponovilo in seveda za kazen vsem, ki so bili v to vpleteni. Naloga zgodovinarjev pa je da vse dogodke postavijo na svoje mesto, to je tam kamor sodijo, kar pa tudi ne bo lahko!

    Vse ostalo pa je politikantstvo in manipuliranje s čustvi ljudi in to je drugorazredna tema, če to hočemo priznati ali ne.

  25. jozasportoroza pravi:

    @24 - BOTA
    Bota, zgodba se ponavlja zato, ker Slovenci v 21. stoletju ne dojamemo njenega bistva. Nemci so holokavst dojeli že zdavnaj. V obeh primerih pa gre za to, da je skupina norcev zaradi ideoloških razlogov skrbno načrtovala in izvajala množične poboje natančno določene skupine ljudi. Razlika je samo v številu pobitih in v nekaterih tehničnih podrobnostih same izvedbe načrta.

  26. zirosi pravi:

    Večina teh, ki kritizirajo Türka, samo lepo kaže svojo absolutno popolno funkcionalno nepismenost. Še huje zdi se, da sploh ne razumejo slovensko ali pa jim manjka možganskih kapacitet, da bi razumeli kaj več kot samo po dve besedi v stavku naenkrat.

    Zadeva je šla približno takole:
    http://www.youtube.com/watch?v=zNbq_pqx7Po&eurl=

    Türk: “Danes sem v Trbovljah zaradi pravic žensk, zaradi enakopravnosti žensk. To je izjemno pomembna, prvorazredna tema v Sloveniji, tudi politična tema. In zato danes ne nameravam dajati izjav o nobeni drugi temi.”

    Novinar: “Ampak obtožbe so zelo hude, predvsem, da se politični vrh ne odziva na razkritje takšnih zločinov” (pobojev v Hudi jami op.)

    Türk:”Bom našel čas, ko bom odgovoril tudi na to, ampak rad bi ponovil, danes sem tu zaradi prvorazredne teme in o drugorazrednih temah ne bom govoril.”

    Novinar:”Se pravi so povojni poboji drugorazredna tema?”

    Türk: “Politične manipulacije okrog tega so.”

    Novinarka: ” A to pomeni, da je mediacija s Hrvaško tudi drugorazredna tema?”

    Türk:” V primerjavi z enakopravnostjo žensk da.”

    Novinarka: “Vendar so v rovih tudi ženske”

    Türk:” To ne vemo. Naj raziščejo ljudje, ki raziskujejo. Hvala lepa.”

    Za polpismene še enkrat posebej tole:
    Novinar:”Se pravi so povojni poboji drugorazredna tema?”

    Türk: “Politične manipulacije okrog tega so.”

    IN ŠE ZA VSE TISTE, KI ŠE NE OBVLADAJO MALIH TISKANIH ČRK:
    PREDSEDNIK JASNO POVE, DA SO POLITICNE MANIPULACIJE DRUGORAZREDNA TEMA, NE PA POBOJI

    (predstavljajmo si, na primer, da naši najvišji politični predstavniki nosijo vence na grobove ustaških klavcev iz Jesenovaca: naj to raje prepusti našim protofašistom…)

    Danilo je samo lepo zbezal na dan vse četrtpismene morbidne politikantske manipulatorje.

    Slava mu!

  27. jozasportoroza pravi:

    @26 - zirosi:

    Samo polpismeni razumejo, da je stavek “Politične manipulacije okrog tega so.” odgovor na vprašanje “Ali so povojni poboji drugorazredna tema?”.

    Že prvošolci na take vrste vprašanj vedo, da se na njih odgovarja pritrdilno ali nikalno.

    Če politik odgovori na tako vprašanje s stavkom “Politične manipulacije okrog tega so.”, pa dejansko reče, na vprašanje ne želim odgovoriti, bi pa ob tej priložnosti povedal nekaj drugega: “Politične manipulacije okrog povojnih pobojev so drugorazredna tema”.

    Zakaj na konkretno vprašanje ni želel odgovoriti? Ali nima do tega svojih stališč ali pa se jih ne upa povedati.

    Simpl.

  28. zirosi pravi:

    @jozasportoroza

    A ti še vedno pretepaš ženo in posiljuješ hčerko?

    Odgovoriš pa lahko samo da ali ne.

  29. jozasportoroza pravi:

    @zirosi
    zirisi, zirosi, zirosi, nekako se spodobi, da ti odgovorimo, toda odgovor moramo potegniti iz petnih žil: na tako vprašanje se odgovori s tremi na gobec (razen če nisi Avstrijec)

  30. sanja pravi:

    torej da (razen, če nima kleti)

  31. neemocije pravi:

    Hitler=Stalin=Musolini=Tito
    Naci-fašizem=komunizem

    težko sprejeti, mar ne, komunajzerji?!?

  32. ED pravi:

    Če si kdo izmišljuje, si to ti, Makarovič. Kaj natanko je rekel Turk?

    /…/
    Predsednik Türk: Bom našel čas, ko bom odgovoril tudi na to, ampak rad bi ponovil, danes sem tu zaradi prvorazredne teme in o drugorazrednih temah ne bom govoril.

    Novinar: Se pravi, so povojni poboji drugorazredna tema?

    Predsednik Türk: Politične špekulacije okrog tega so.
    /…/

    Politične špekulacije so za predsednika drugorazredna tema. Se zelo strinjam, medtem ko je kaznovanje izdajalcev 2877559374-razredna tema. He! He!

  33. zirosi pravi:

    @jozasportoroza
    Upam, da mojega primera nisi vzel preveč osebno, saj je bil namenjen samo temu, da pokaže, kako se lahko manipulira z vprašanji, še posebej s tistimi, ki na izbiro ponujajo samo dve možnosti in prek katerih spraševalec polaga nek odgovor ali neko neizbiro vprašanemu. Takšna vprašanja so čista manipulacija in vsi, ki so se tokrat obesili na to afero niso nič drugega kot pritlehni manipulatorji, ki iz kosti kujejo svoje politične koristi.

  34. tomaz pravi:

    A je ta komentar vzet iz Makarovič-Janševega brezplačnika Ekspres???

  35. zirosi pravi:

    @jozasportoroza
    Tudi tvoj ponujani odgovor bi najbrž imel nasproten učinek od željenega: če bi uspel, bi samo dokazal, da ti je trening na ženi koristil, če pa ne pa najbrž, da preveč visiš na hčerki…

    pa brez zamere

  36. Nogavička pravi:

    … ampak tile Dežman in Co. so pa face: včeraj zvečer na Otvoreno so družno s hrvaško publiko prali umazano perilo okoli Turkove izjave; bolj kot za naš ugled so skrbeli, da manipulacija preseže državne meje :))) sami domoljubi in za resnico jim gre.

  37. jozasportoroza pravi:

    @Zirosi
    Saj ga niso ga vprašali, če še vedno trdi, da so povojni poboji drugorazredna tema - zato je tvoja (neokusna) primerjava nesmiselna (in smo odgovor morali potegniti iz petnih žil).

    Vzemi si čas in še enkrat analiziraj pogovor. Vprašanje je bilo očitno postavljeno zato, ker je nekaj trenutkov pred tem rekel: ”… o drugorazrednih temah ne bom govoril.” in se je novinar (verjetno) želel prepričati ali ni šlo za turkizem (predpostavljamo, da si naredil pravilen prepis pogovora).

  38. sanja pravi:

    jozasportoroza
    za pravilen prepis si preberi komentar 32, oziroma si ga preberite (ker vas je ocitno vec z veliko petnimi zilami..)

  39. jozasportoroza pravi:

    @sanja
    prepis v 32 vsebuje dele prepisa zirosija

    @zirosi
    Mi uporabljamo sledečo logiko, mogoče ti bo v pomoč, mogoče pa je napačna (smo samo ljudje):

    Vprašanje: kaj je A
    Odgovor: A = B
    Vprašanje: ali je B = A
    Odgovor: B = C

    Zaključek: B = C ni odgovor na vprašanje ali je B = A

    Prevedemo:
    A = Politični vrh se ne odziva na razkritje takih zločinov
    B = to je drugorazredna tema
    C = politične manipulacije okrog tega so

  40. Nogavička pravi:

    Huh, joza …, funkcionalna nepismenost je pa res nekaj zelo zabavnega; prezahtevno čtivo mogoče?

  41. lucko pravi:

    Makarovic, ravnokar si postal drugorazredni. Preberi si kaj je Turk rekel, pa bos videl, da manipuliras z njegovo izjavo… Manipulatorji pa so bili v tistem casu v NSi(ampak se krog zelo siri in si v njem), samo da se ni bilo tako zelo javno kot dan kasneje…

  42. zirosi pravi:

    @jozasportoroza

    vaša logika je taka:

    o: povedal bom a
    v: torej pravite b?
    o: povem vam še c
    v: vi torej pravite b

    o: še enkrat vam poven d in c
    NPFBiMM v zboru: v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b, v pravi b,
    beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee beeee beeeee

  43. MEFISTO pravi:

    Predsednik je v skladu s svojim ideološkim vrednostnim sistemom povedal, kar je povedal.

    Ton njegovuh besed in obrazna mimika to še dodatno potrjujeta.

    Imejte oči, da vidite in ušesa, da slišite!

    Lahko ga je vsaj malo sram, nas pa tudi, da nikakor noče biti predsednik vseh Slovencev.

Komentiraj