Serie A 27. krog

8. marec 2009 ob 21:54 | Luka Lukič |

Po daljšem času je v Serie A ponovno napočil krog, ki je bil bolj naklonjen gostujočim ekipam, ki so slavile na kar 5 srečanjih. Tri srečanja so se končala z delitvijo točk, na dveh srečanjih pa sta bila uspešna domačina. V ospredju je tokrat bil torinski derbi med Torinom in Juventusom, ki ga je ob koncu srečanja Giorgio Chiellini z edinim zadetkom na srečanju odločil v korist Stare dame. Inter je na gostovanju v Genoi tokrat uspešno zacelil rane, ki mu jih je med tednom v pokalu zadala Sampdoria in z 0:2 premagal Genoo. Milan je doma s hat-trickom Pippa Inzaghija s 3:0 odpravil Atalanto. Drugo domačo zmago v krogu pa je zabeležila Bologna, ki je tudi s hat-trickom sicer prvega strelca lige Di Vaia, s 3:0 premagala Sampdorio. Konkurenti za četrto mesto tokrat niso bili uspešni. Fiorentina je doma z 0:2 klonila proti Palermu, Roma pa je doma remizirala 1:1 z Udinesejem. Boju za evropo se je tako približal Lazio, ki je z 0:2 na gostovanju ugnal Napoli. Tri točke na gostovanju je odnesla tudi Siena, ki je pri Catanii slavila z 0:3. Chievo in Cagliari sta se razšla z 1:1, Lecce in Reggina pa z 0:0.

Lestvica

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Inter 27 19 6 2 49:21 63
Juventus 27 17 5 5 43:21 56
Milan 27 15 6 6 46:27 51
Fiorentina 27 14 4 9 38:27 46
Genoa 27 12 9 6 36:27 45
Roma 27 13 6 8 41:35 45
Lazio 27 12 5 10 39:37 41
Cagliari 27 11 6 10 33:28 39
Palermo 27 12 3 12 34:35 39
Atalanta 27 11 3 13 31:31 36
Napoli 27 10 5 12 32:32 35
Udinese 27 9 8 10 37:38 35
Catania 27 9 6 12 28:33 33
Sampdoria 27 8 8 11 26:33 32
Siena 27 8 7 12 22:26 31
Bologna 27 6 8 13 30:42 26
Torino 27 5 9 13 25:40 24
Chievo 27 5 9 13 21:37 24
Lecce 27 4 11 12 22:41 23
Reggina 27 3 10 14 21:44 19

Chiellini odločil mestni derbi
V soboto zvečer je bil na vrsti Derby della Mole oziroma torinski mestni derbi. Torino je tokrat imel vlogo domačega moštva, trener Walter Novellino pa se je odločil za postavo z dvema napadalcema (Rosina in Stellone), medtem ko sta Bianchi in Ventola začela na klopi. Na drugi strani je imel več težav Claudio Ranieri, ki je bil z mislimi že pri obračunu s Chelseajem v Ligi prvakov. Ranieri je tako na igrišče poslal kombinirano postavo z Amaurijem in Iaquinto v napadu. Na klopi so se znašli Del Piero, Nedved, Sissoko in Trezeguet, v zvezni vrsti je tako na igrišču začel Giovinco. Prav Giovinco je Stari dami priigral priložnosti v uvodnih minutah srečanja. Najprej je sam sprožil proti sredini vrat Serenija, nekaj minut kasneje pa je s podajo našel Iaquinto, vendar se je tokrat s fantastično obrambo izkazal vratar Torina Sereni. Sledili so poskusi “domačih” pri čemer je Stellone za nekaj centimetrov zgešil okvir vrat, kasnejši poskus Baroneja pa je ubranil Buffon. Do konca prvega polčasa se je še enkrat po poskusu Iaquinte izkazal Sereni. V drugem polčasu se je večinoma igra odvijala na sredini igrišča, oba trenerja pa sta z menjavami skušala iztržiti maksimum iz derbija. Na strani Torina sta v igro vstopila Ventola in Gasbarroni, medtem ko je Ranieri na drugi strani v igro poslal Sissoka in Nedveda. Prav češki veteran pa je pripomogel k polnemu izkupičku za Staro damo. Potem ko se je v drugem polčasu Sereni še nekajkrat izkazal v vratih Torina je dokončno klonil v 81. minuti, ko je Pavel Nedved s predložkom v kazenski prostor našel Chiellinija, slednji pa je zadel za končnih 0:1. Torino si v drugem polčasu ni priigral izrazite priložnosti. Slabo novico v taboru Juventusa pa gotovo predstavlja poškodba Sissoka zaradi katere bo moral počivati najmanj dva meseca.

Inter prvi zmagovalec na gostovanju pri Genoi
Na stadionu Luigi Ferraris, kjer je Inter v sredini pokalni tekmi utrpel visok poraz s 3:0 proti Sampdorii, sta se tokrat udarili dotedaj edini doma neporaženi moštvi v letošnjii Serie A - Genoa in Inter. Oba trenerja sta imela na voljo bolj ali manj popolne postave, pri čemer je trener Interja Mourinho moral postavo prilagoditi obračunu z Manchester unitedom v Ligi prvakov, ki bo na sporedu v sredo. V napadu Interja sta tako začela Ibrahimovič in Balotelli, v zvezni vrsti pa Figo in Stankovič. Na drugi strani je trener Genoe začel s standardno enajsterico z Militom in Jankovičem v napadu. Srečanje se je odprlo z izjemnim tempom, v katerem je najprej zapretila Genoa, že v 2. minuti pa je nepazljivost obrambe domačih kaznoval Ibrahimovič, ki se je znašel sam pred Rubinhom in popeljal Inter v vodstvo. Naslednje minute so pripadle Genoi, ki je preko Thiaga Motte prišla do izvrstne priložnosti, a je bil uspešen Julio Cesar. Mourinhu pa so glavobol povzročale poškodbe, saj sta že v prvem polčasu igro zaradi poškodb zapustila Materazzi in Burdisso, tako da je Mourinho v igro poslal Muntarija, Cambiasso pa se je prestavil v zadnjo vrsto. V drugem polčasu je Genoa nadaljevala z neuspešnimi napadi, na drugi strani pa je Inter iz hitre akcije prišel do kontroverznega zadetka. Balotelli je sprožil proti vratom, kjer je Marco Rossi žogo z nekaj težav izbil, sodnik pa je dosodil zadetek v korist Interja, čeprav žoga ni s celotnim premerom prešla golove črte. Fantomski zadetek Balotellija je Genoo povsem dotolkel in do konca srečanja so Grifoni še dvakrat nevarneje zapretili proti vratom Interja, vendar je obakrat žoga letela mimo vrat. Genoa je tako utrpela prvi letošnji poraz doma, tako da je edino doma neporaženo moštvo sedaj prav Inter.

Pippo Inzaghi s hat-trickom potopil Atalanto
Milan, ki je na pragu še ene sezone brez lovorik je tokrat pred domačimi gledalci pričakal Atalanto. Rossoneri so v zadnjem času naslovnice bolj kot z dobro igro, polnili z melodramatičnim prestopom Davida Beckhama. Anglež si je ta teden zagotovil podaljšanje posojila, tako da bo do konca sezone nosil dres Milana, nakar se bo vrnil v ZDA, kjer naj bi po njegovih besedah nadaljeval svoje prizadevanje za popularizacijo nogometa čez lužo, preden se bo naslednje leto ponovno vrnil v tabor AC Milana. Neprepričljiva skorajda že ironična osladnost, s katero se opisuje Angleževo sedenje na dveh stolih pa ne more odvrniti pogleda od rezultatov na zelenicah. Tokrat so Rossoneri uspeli zaceliti rane po porazu proti Sampdorii v prejšnjem krogu in pred domačimi gledalci strli Atalanto. V soju žarometov pa se je tokrat znašel veteran Pippo Inzaghi. Že v 7. minutti je izkušeni napadalec po predložku Jankulovskega načel mrežo Atalante. Gostje so protestirali, češ da je bil v začetku akcije Pato v prepovedanem položaju. Sledil je pritisk Atalante, kjer je mrežo Milana z izvrstnimi obrambami nedotaknjeno ohranil Abbiati. V drugem polčasu pa je Inzaghi še z dvema zadetkoma ob koncu srečanja dosegel svoj hat-trick in postavil končnih 3:0 v korist Rossonerov.

Lazio zaključil s krizo, Napoli še ne
Po nekajmesečni krizi so ambicije v taboru Lazia ponovno usmerjene na evropska tekmovanja. Biancocelesti so po dveh zmagah v Serie A dober niz nadaljevali v torek z domačo zmago z 2:1 nad Juventusom v polfinalu italijanskega pokala. Dobro formo pa so tokrat še potrdili na gostovanju pri Napoliju. Napoli je na drugi strani še vedno v krizi, saj so zadnje tri točke osvojili 11. januraja v 18. krogu. Trener Edy Reja, ki je že pod silovitim pritiskom, je imel razloge za slabo voljo že pred srečanjem, ko je prišla na dan novica, da bo Walter Gargano zaradi poškodbe počival preostanek sezone, prav tako pa zaradi poškodbe ni mogel začeti tudi novinec Datolo. Delio Rossi je na drugi strani imel na voljo kompletno postavo in se odločil za Pandeva in Zarateja v napadu ob podpori Foggie. Prvi polčas je postregel z taktično igro na sredini z malo priložnostmi. Najlepšo priložnost v prvem polčasu je za Napoli zapravil Lavezzi, za Lazio pa Brocchi. V drugem polčasu je Napoli začel z agresivnejšo igro in v uvodnih minutah imel pobudo na igrišču. Strateg Lazia Delio Rossi je reagiral in namesto Zarateja v igro poslal Rocchija. Ta poteza se je poplačala že v naslednji minuti, ko se je Rocchi po dolgi podaji Foggie znašel sam pred vratarjem Navarrom in popeljal Lazio v vodstvo. Pet minut kasneje je Rocchi zadel še drugič, ko se je žoga po prostem strelu Ledesme odbila do kapitana Lazia. Napoli je do konca srečanja poskušal z napadi, vendar je Muslera z nekaj lepimi obrambami ohranil svojo mrežo nedotaknjeno za končno zmago Lazia z 0:2.

Udinese zadržal točko pri Romi
Roma je pred domačimi gledalci gostila Udinese, ki se postopoma vrača v dobro formo iz začetka sezone. Spaletti tokrat ni mogel računati na Casettija, Perrotto in Tottija, medtem ko je pred srečanjem vprašljivi De Rossi vseeno začel srečanje. Na drugi strani je Pasquale Marino imel težave predvsem v zadnji vrsti, kjer ni mogel računati na poškodovana Feronnettija in Lukoviča ter kaznovanega Domizzija. Prvi polčas je postregel z zadržano igro, v kateri pa je vseeno Roma imela boljše priložnosti. V drugem polčasu pa je najprej sledil hladen tuš za domače navijače, ko je v 54. minuti obramba Rome pozabila na Di Nataleja, ki je uspešno poslal predložek do Felipeja, slednji pa je popeljal Udinese v vodstvo. Le tri minute kasneje je Mirko Vučinič poskrbel za izenačujoči zadetek po lepem prodoru po levi strani. V 67. minuti so živci popustili De Rossiju, ki je prejel rdeč karton. Udinese je poskušal izkoristiti prednost igralca več, vendar se mreža Donija ni še enkrat zatresla. Zaključek srečanja pa je pripadel Giallorossom, ki so poskrbeli za pritisk na vrata gostom, vendar je končni izzid ostal 1:1.

Fiorentina doma klonila proti Palermu
Fiorentina pred domačimi gledalci ni uspela izkoristiti kiksov Rome in Genoe, saj bi s tremi točkami pobegnila zasledovalcem na četrtem mestu. Vendar je tokrat v Firence pripotoval razpoloženi Palermo, ki je iskal tolažbo po visokem porazu v sicilijanskem derbiju. v prvem polčasu je najprej pretila Fiorentina, za katero je Jorgensen zadel vratnico. V drugi polovici prvega polčasa se je prebudil tudi Palermo z nekaj polpriložnostmi. V drugem polčasu pa je padla odločitev o zmagovalcu. Najprej je v 48. minuti Simplicio potisnil čez črto odbito žogo po strelu Cavanija. Sedem minut kasneje pa je natančno od daleč meril še Miccoli za končnih 0:2. Fiorentina do konca srečanja ni našla odgovor na prednost Palerma.

Di Vaiov hat-trick ponižal Sampdorio
V Bologni sta se pomerila Bologna in Sampdoria. Domači so skušali popraviti rahlo slabšo formo zadnjih nekaj krogov, medtem ko je Sampdoria skušala graditi na zmagah nad Milanom v prejšnjem krogu in pokalni zmagi nad Interjem. Srečanje je bilo dinamično s priložnostmi na obeh straneh, preden je ob koncu prvega polčasa prvi strelec Serie A Marco Di Vaio popeljal domače v vodstvo. Poskusi Sampdorie v drugem polčasu niso obrodili sadov, zato pa je tik pred koncem srečanja Di Vaio zadel v polno še dvakrat za končnih 3:0.

Siena uspešna pri Catanii
Siena, ki ima na gostovanjih slabo bilanco je tokrat presenetila moštvo Catanie. Že v 9. minuti je goste v vodstvo popeljal Massimo Maccarone. V prvem polčasu je Catanio še enkrat rešila prečka, preden sta žebelj v krsto Catanie v drugem polčasu zabila Ghezzal in Jarolim z zadetkoma za končnih 0:3.

Chievo zadržal Cagliari
Chievo je pred domačimi gledalci gostil visokoleteči Cagliari. Goste je najprej v vodstvo popeljal v prvem polčasu Jeda. Vendar se je Chievo še enkrat izkazal kot moštvo, ki po novem letu težko izgubi, ko je v 53. minuti Stephen Makinwa zadel za končnih 1:1.

Lecce in Reggina brez zadetkov
Derbi dna lestvice med Leccejem in Reggino se je končal brez zadetkov. Lepše priložnosti je imela Reggina, ki je v prvem polčasu žogo poslala čez črto, vendar je sodnik menil da je branilec Lecceja žogo izbil še pravočasno. Na drugi strani je v zadnji minuti prišlo do še ene sporne situacije, ko je zadetek Lecceja sodnik razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Luka Lukič
Video: Youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. lupo pravi:

    Glede Interjevega drugega gola, mislim vseeno da je bil gol. Vsaj tako si razlagam iz fotografij : http://www.corrieredellosport.it/Fotogallery/Calcio/10396/8/Il+gol+fantasma+assegnato+a+Balotelli

    Kakorkoli, sodnik takih detajlov res ne more opaziti…

    Lazio pa nadaljuje niz, upam da bo tako tudi naslednji krog (Chievo), kadar se bo v boju za evropo lahko se dodatno priblizal tercetu Fiorentina, Genoa, roma.

  2. Calori pravi:

    Ah Udinese okradena v Rimu in to kar pošteno. 3x igranje z roko, 2x v kazenskem in nepodeljen rdeč karton MExesu in komot bi ga dobil še Montella ki pa MORA dobiti vsaj kazen po ogledu posnetka(brca v trebuh Pasqualeja). Škoda da je Zapata zgrešil prazen gol….

    Lazio je našel formo ja, samo moraš vedet, da je Napoli v razsulu! In merda fino al collo.

    Sicer pa preseneča me Genoa. Odlično sestavljena ekipa, se vidi da vejo kaj delajo, lepo, sistematično delo!

  3. lupo pravi:

    To z Montello nisem videl, ampak tisto z Mexesom je cisti penal in drugi rumeni karton. Napoli je res v razsulu, Donadoni je zdej zamenjal Rejo, tako da bomo videli… Ma oni so sebe malo precenili v zacetku sezone, kar o scudettu in ligi prvakov so govorili, na koncu pa sploh od evrope nic. Saj tudi nimajo ekipe za najvisja mesta…

    Calori, si ti mogoce tudi kaksen skriti lazial, glede na to da imas taksen zanimiv nick?

  4. Calori pravi:

    Ja Napoletani so se sami poteptali z govorom o evropi, se strinjam. Ne gre pa reči da nimajo ekipe, so zapravili ogromno! Sploh pa Pierpaolo Marino je ime ki govori samo zase. Po mojem skormnem mnjenju še vedno daleč najboljši Dg serie a.

    Moram priznat, da mi je Lazio simpatična ekipa, sam pa navijam za Udinese. Nekako je to vse kar se mojih simpatij v serie a tiče. Bi se pa v nižjih ligah našel še kaken simpatičen klub.

    Sicer pa včeraj je bil krasen dan, ki je poskrbel za to, da je Udinese ostala še edina laška ekipa v Evropi. No danes so po RAI-u povedali, da so izpadle vse njihove ekipe v evropskih pokalih - klasika.

Komentiraj