Komentar - Miro

5. marec 2009 ob 14:52 | Vest |

Žalostno, res žalostno. Politično okolje na avstrijskem Koroškem spominja na začetek prejšnjega stoletja, na čas okrog plebiscita. Skrajne desne, izrazito protislovenske nacionalistične in populistične sile, ki so deželnozborske volitve dobile na račun še vedno prisotnega duha pokojnega deželnega glavarja Haiderja, bodo imele v prihodnjih letih v deželi Koroški absolutno oblast. In koroškim Slovencem se ne piše kaj dobrega.
Slovenci v Avstriji ne morejo več čakati, da se bo tamkajšnja dežela Koroška tako demokratizirala, da bodo kot manjšina končno deležni tistih pravic, ki jih zagotavljajo mednarodne pogodbe, predvsem pa avstrijska državna pogodba. Ta se po več kot pol stoletja v njenem sedmem členu še vedno sistematično krši, politična klima v deželi pa Slovencem zagotavlja le še umiranje na obroke. In po zadnjih deželnih volitvah, ki nakazujejo, da se bo ta trend ne le nadaljeval, temveč še pospešil, je tudi znotraj manjšine in v sami Sloveniji potreben resen premislek.
Slovenska vlada in slovenska diplomacija bosta morali odigrati bolj aktivno vlogo. Nastopil je čas, ko bo Slovenija morala notificirati nasledstvo avstrijske državne pogobe. Nastopil je čas, ko bo o kršenju temeljnih pravic naše manjšine na Koroškem potrebno dovolj glasno seznaniti mednarodno javnost in to problematiko internacionalizirati. Od Avstrijcev pa bo treba prezveti model, ki so ga sami uporabili pri zaščiti avstrijske manjšine na južnem Tirolskem.
Skromen rezultat na lokalnih in deželnih volitvah pa je priložnost, da tudi manjšina pogleda vase in se povpraša okrog lastne organiziranosti in dejavnosti. Sedaj gre za preživetje slovenske narodne skupnosti, ne za preživetje posameznih funkcionarjev, ki se jih je prijelo poimenovanje profesionalni Slovenci. Povezani in manj skregani bodo močnejši in učinkovitejši.
Kriza je torej lahko tudi priložnost.

Miro Petek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. tomaz pravi:

    Haider = Janša.

    Žalostno, res žalostno. Za Mira Petka, ki ne vidi, koga podpira.

  2. Igor Đukanović pravi:

    Ja, na Koroškem je hudo. Zelo mi je bil všeč naslov nekega časopisnega članka “po Haiderju Haider”. Ja, original je bil Tito in slabi imitaciji (imitaciji v slabem) Tuđman in Haider. Za oba je po smrti nastala euforija, ki pa se bo dokaj naglo ohladila. In potem bodo vsi tekmovali v zavzemanju distance. Res bo za Korošce to malo težje, ker so jim v glavo ubili, da so Nemci nekaj več kot oni. A bo že.

  3. Kadrovik SDS pravi:

    Kaj je pa gospod Petek kot poslanec v slovenskem parlamentu storil za dobrobit Slovencev na Avstrijskem Koroškem ???? In njegov firer Janša?

  4. marjetica pravi:

    zdaj, ko niso več na oblasti je pa postal pameten,drugače naj svojega delodajalca J.J. pogleda,ni potrebe da se ozira čez mejo..ima vse doma

  5. medek pravi:

    In zakaj se je Petkov friend Rupel odločil napasti novinarja Graha na Dunaju?

  6. angie pravi:

    Res, preveč ZAKAJEV se nabere o osebi nekdanjega novinarja in sedanjega sds politika, da bi bil njegov javni razmislek kakokoli (še) relevanten…

  7. MEFISTO pravi:

    Desnica za Korošce ne more toliko narediti, kot jim je že škodovala levica.

    Sploh pa je vprašanje, če potrebujejejo našo pomoč.

  8. MEFISTO pravi:

    Koroška in meja s Hrvaško vedno služita nesposobni levici za odvračanje pozornosti od pomembnejših problemov, ki jim ni kos.

  9. kr`adn pravi:

    @mefisto : Koroško je ZAPRAVILA nesposobna Ljubljana l1918, ko ni videla dalje od Trojan !!!
    Hvala bogu je bil vsaj general Maister in nadporočnik Malgaj bolj pogumen in domoljuben ! Petek se “hvalil” pred nastopom 1.mandata, da bo vrnil Koroški nasmeh. Res ga je vrnil , JOK namreč !!!
    Sicer pa je tako ves prvi mandat ZAPRAVIL za predstavljanje svojega “mučeništva” , ki pa je dobilo kaj čuden sodni epilog !

  10. MEFISTO pravi:

    Človeka so politične barabe skoraj ubile, ti pa se iz tega še norčuješ!

    Sram te bodi!

Komentiraj