Smrt in evtanazija

2. marec 2009 ob 10:14 | Maja Andlovic |

Da je potrebno več pozornosti posvetiti paliativni oskrbi bolnikov in ne evtanaziji, so si bili složni vsi razpravljalci na okrogli mizi o smrti, umiranju in evtanaziji, ki jo je prejšnji teden v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča pripravil Časopis za kritiko znanosti.

Na to tematiko so razpravljali pionirka paliativne oskrbe v Sloveniji Urška Lunder, predavateljica na Visoki šoli za zdravstvo, ki že več let raziskuje področje smrti in umiranja Majda Pahor, predstojnik Budistične kongregacije Dharmaling Lama Shenpen Rinpoče, predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Žargi, diskusijo pa je moderirala Maša Gedrih.

Lani sprejet Zakon o pacientovih pravicah omogoča izrazitev oziroma upoštevanje vnaprej izražene volje. To pomeni, da ima vsak, ki je sposoben odločanja o sebi in je dopolnil 18 let starosti, pravico, da se upošteva njegova volja o tem, kakšne zdravstvene oskrbe ne dovoljuje, če bi se znašel v položaju, ko ne bi bil sposoben dati veljavne privolitve.

O tem in mogočih zapletih pri taki izjavi Tatjana Žargi, ki je še dodala, da je ponavadi želja po evtanaziji klic na pomoč bolnika, ter Urška Lunder.

O primeru smrti Eluane Englaro ter delitvi tega primera na laično proti religiozno ter družbi staranja Majda Pahor.

Definicija trajnega vegetativnega stanja in paliativna oskrba.

O izobraževanju v Sloveniji glede paliativne oskrbe.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
 1. yeyo.white pravi:

  kdor ne podpira evtanazije je mucitelj. to je dejstvo in se nimamo kaj vec pogovarjat.

 2. luka pravi:

  važn, da se lapa

 3. Igor Đukanović pravi:

  Tudi sam imam pročrnogorsko stališče glede evtanazije (ne želim si dolgo in počasi umirati v postelji). Se mi pa zanimiva in spoštovanja vredna zdijo tudi ostala stališča.

 4. andrej pravi:

  Hmm, razumem, da na Vesti prisegate zlasti na nekonvencionalni pristop (Jansa v off-u:-) in predrznost vase “prve kamere” (D.S.), ampak vseeno ne bi smeli zanemariti osnovnih standardov novinarskega porocanja. V clanku zgoraj npr. ne pise, kdo vse je bil med razpravljalci okrogle mize (?), “pozabili” ste omeniti enega udelezenca (budisticnega lamo - ob tem, da ste sicer izpostavili “religiozno” plat evtanazije?). Ponavadi se tudi citira vsakega razpravljalca, ce to le omogoca prostor (in glede prostora nimate “uredniskih” omejitev, right?).

  V preteklosti ste najprej objavili par izjav, kasneje pa posnetek celotnega dogodka - bo tudi tokrat tako? Tema je zanimiva…

 5. ¿por qué los casados buscan contacto fuera pravi:

  Hey there are using Wordpress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do
  you require any html coding expertise to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

 6. ¿dónde encontrar los mejores trios en a coruña pravi:

  I think this is one of the such a lot important information for me.
  And i am glad studying your article. However want to observation on some basic issues, The site style is great, the articles is truly great : D.

  Good process, cheers

Komentiraj