Komentar - Aleš

27. februar 2009 ob 15:46 | Vest |

S študijem analitske politologije študentke in študenti dobijo vpogled v politične teorije in doktrine ter v delovanje sodobnih političnih procesov in institucij. Poleg tega študentke in študentje pridobivajo znanja s področja političnega sistema, primerjalnih političnih sistemov in posameznih politik. Teoretsko in metodološko znanje jim pomaga pri raziskovanju nacionalnih in globalnih političnih fenomenov. Poleg teoretskih študentke in študentje pridobivajo tudi praktična znanja ter veščine govornega in pisnega izražanja. S končanim študijem lahko diplomantka ali diplomant začne svojo karierno pot na področju zunanjih zadev, v javni upravi, v novinarstvu, lahko upravlja s človeškimi viri, se poglobi v informatiko, v politične stranke, lahko sodeluje z vodstvi podjetij, pri lobiranju, v evropskih institucijah, v nevladnih mrežah, se znajde med zasebnimi podjetniki, analitiki, političnimi svetovalci, raziskovalci in podobno.
V želji, da bi pregnali sivino s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, so januarja 2001 študentke in študentje politologije ustanovili Študentsko politološko društvo Polituss. Vse od takrat naprej se trudimo ostajati zvesti naši osnovni viziji, ki je: Ustvarjanje kritičnega okolja, ki bo posamezniku omogočilo prevzeti aktivno vlogo v družbi. Naše poslanstvo je vzpodbujanje, podpiranje in promoviranje dejavnosti, širjenje informacij in znanja ter povezovanje študentov na področju družboslovja in humanistke. V okviru društva se v te namene odvijajo okrogle mize, javne tribune, simpoziji, predavanja in bralni krožki. Poleg tega organiziramo debatne večere, poletne šole, filmske projekcije ter različne zabavne večere. Med mednarodne aktivnosti društva spadajo mednarodne izmenjave študentov, strokovne ekskurzije, mednarodni kongresi in delovni seminarji. S povezovanjem in spoznavanjem različnih političnih kultur, želimo namreč širiti obzorja in s tem ustvarjati strpno in konstruktivno ozračje. Intenzivno sodelujemo tako z številnimi društvi, zvezami in organizacijami na in izven fakultetnega okolja kot tudi z mednarodno organizacijo študentov politologije – IAPSS, ki ima svoj sedež v Ljubljani. Z IAPSS-om tako letos med 4. in 9. majem organiziramo mednarodno konferenco in generalno skupščino z naslovom »Political Science: A Different Perspective«. Torej, vljudno vabljeni na vse dogodke, še več informacij pa si lahko pridobite na naši spletni strani www.polituss.org.

Aleš Guid

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. chef pravi:

    To je komentar?

    Temu jaz rečem propaganda. Tako kot zadnjič s tistim Društvom za pravice živali.

    Sprva sem mislil, da sem na informativnem dnevu pred 8 leti. Bla, bla, bla. Lahko se zaposlite povsod in hkrati nikjer.

  2. domen pravi:

    Kaksno leto, dve nazaj sem vprasal studenta politologije ce je res kar se govori o FDV, ce student lahko ‘pade’ samo po stopnicah ipd. Zelo dolgovezno je nekaj odgovoril, in potem ko sem ga vprasal ce je bil to pritrdilen odgovor, je rekel ‘ja’.

    Zalostno, da tak faks sploh obstaja. Naj gredo na trg, humanisti, naj se izkazejo na prostem trgu, ne pa da si rit brisejo z davkoplacevalskim denarjem. To kar zdaj delajo na FDV, to ni zadovoljiv rezultat.

  3. Matts pravi:

    Go Polituss :)

  4. copy paste pravi:

    http://www.fdv.uni-lj.si/Studijski_programi/dod/AP.asp

  5. lojzka pravi:

    To, da komentaror ne pozna določenega žanra (ne ve, kaj je komentar), in da polovico teksta prekopira iz študijskega programa, pove vse o fakulteti in društvu, ki ju predstavlja.

  6. domen pravi:

    Porazno..

  7. Carlos Contreras pravi:

    Domen, ljudje s FDV pač niso humanisti. Kje si pa to pobral?

  8. chef pravi:

    Tudi ne vem, od kod pavšalna ugotovitev, da si vsi diplomanti FDV brišejo rit z davkoplačevalskim denarjem oziroma da niso na trgu. To lahko izjavi samo debil. Čeprav se seveda strinjam, da je FDV zanič šola, kjer dejansko znanje nima nobene zveze z dobljeno oceno, kaj šele s kasnejšim poklicnim uspehom. Kar je pa verjetno problem še marsikje drugod.

  9. Aleš pravi:

    Pozdrav vsem!

    Kot avtor zgornje izjave bi želel na kratko odgovoriti na zgoraj navedene komentarje o Fakulteti za družbene vede.

    Znano je, da se je študij na FDV, po radikalni preobrazbi z t.i. Bolonjsko reformo, izrazito podredil tržnim zakonitostim. Fakulteta se vse bolj razvija v neke vrste tovarno kadrov, katere izključni namen je produkcija fleksibilnih, konkurenčnih in z uporabnimi znanji opremljenimi produktov - študentov. Kvantiteta tako stopa pred kvaliteto, uporabnost pa pred modrost in znanje. Fakulteta z radikalno sprecializacijo znanj ruši koncept interdisciplinarnosti ter proizvaja t.i. instant znanje.

    Da se v javnosti ne bi več širil vsem znan očitek, da “na FDV-ju lahko padeš samo po stopnicah” bo treba torej korenito ukrepati. V mislih imam predvsem reformo bolonjske reforme, ki mora bodočim študentom in študentkam prinesti večjo svobodo študija (npr. ukinitev obvezne prisotnosti na predavanjih in vajah, manj brezštevilnih vsakodnevnih poročil in povzetkov), večjo kvaliteto študija (npr. ukinitev navidezne izbirnosti predmetov) ter seveda več časa za različne izvenštudijske aktivnosti kot je npr. Polituss.

    Lep pozdrav,

    Aleš Guid

Komentiraj