Komentar - Anita

23. februar 2009 ob 14:46 | Vest |

V Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice smo izdelali jumbo plakat, na katerem je zaklana krava, nad njo pa napis: Živali prosijo, ne jejte mesa. S tem sporočilom želimo od 16. februarja do 1. marca nagovoriti širšo slovensko javnost, predvsem v desetih večjih slovenskih mestih. Možno je, da bo marsikoga slika vznemirila, morda pa vzpodbudila k razmišljanju, kar je tudi naš cilj. S plakatom želimo nagovoriti vse ljudi, tudi mladino. Kajti to ni nekaj izmišljenega je žal vsakdanji pojav oz. kruta realnost mnogih živali, ki je pogosto prikrita očem javnosti. Po podatkih Statističnega urada v slovenskih klavnicah letno zakoljejo približno 30 milijonov živali. V svetovnem merilu pa deset milijard. To pomeni, da v tem trenutku, ko tole berem, umira nasilne smrti na stotine živali. Meso ne raste na njivah ali drevju, ampak boli in teče kri. Seveda, vsakdo ima svobodno voljo, lahko še naprej uživa meso in daje naročila za ubijanje, lahko pa se spremeni, se odloči proti ubijanju, ter tako sodeluje pri gradnji živalim prijazne Slovenije.

Če se vam akcija zdi v redu, jo lahko finančno podprete ter tako pomagate živalim. V kolikor zberemo še več financ, bomo akcijo ponovili ter plakatirali še v drugih mestih. Prostovoljne prispevke lahko nakažete na transakcijski račun društva: 02011-0253228311, sklic: 00 20, s pripisom plakat.

V imenu živali se vam zahvaljujemo za kakršno koli pomoč.

Anita Novak, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 67 x komentirano
  1. aero pravi:

    www.ourdailybread.at

  2. timl pravi:

    Kdo je na vrhu prehranjevalne verige? No pa še vprašanje za vegije. ZAKAJ smo tja prišli? Ima kdo idejo? Mogoče bodo pa ovca, krava, koza in ostale hebivore raje povedale odgovor.

  3. Turka pravi:

    Moč nima nobene zveze z uživanjem mesa. Ljudje naj bi bili bolj razviti od živali zaradi (tudi čustvene) inteligence, razumskih sposobnosti in logike. To, da pol sveta umira od lakote, druga polovica pa zaradi bolezni obilja ni ravno znak inteligence.
    To, da je za okolje in neravnovesje v naravi največ kriva živilska industrija, tudi ne. Gre se za ravnovesje, ki smo ga že zdavnaj prevalili v napačno smer, in tu se ni ravno na mestu ponašat s tem, da smo pač najmočnejši in najbolj raznoliko jemo in znamo kuhat! Tudi če ješ meso, je treba razumsko sprejet dejstvo, da se s tem dela škoda, če ne drugega, okolju in s tem sebi. To smo menda že uspeli uvidet, da smo vsi povezani, in če nekaj sto kilometrov proč delamo sranje, kasiramo to vsi? Tudi če gledamo mimo zelo očitne krutosti in primitivnega načina ubijanja z očmi nekoga, ki pač rad izkorišča meso in si ne olepšuje zadev (jesti meso pač pomeni ubiti žival, jaz s tem nimam problemov) je ekonomsko gledano trenutna indrustrija totalno neekonomična in nelogična. Na kaj smo potem tako zelo ponosni, če še najsvetejši cilj moderne dobe (=ekonomski zaslužek) pade na izpitu?
    Da ne govorim, da je osnovni problem seveda čisto drugje…

  4. timl pravi:

    Mislim, da ja v osnovi problem v tem, da vegiji hočejo druge prepričati v njihove navade. Nisem pa govoril o moči. Govoril sem o tem, da če bi kak izmed naših daljnih prednikov (npr. avstralopitek, homo habilis ali pa kdo drug izmed naših znanih prednikov), iz katerih smo se razvili, imel slučajno idejo biti vegi, ne bi mi bili to kar smo. Meso daje pač potrebno energijo za življenje (to kar človek rabi; človek vrsta homo sapiens sapiens). Človekovi možgani je porabijo v sorazmerju s prostornino ostalega telesa, precej več. Zakaj? ZATO, da LAHKO MISLIMO!. Drugače se bi znašli pri ovcah, kravah, kobilicah (pikapolonice so izvzete - zakaj? berite knjige) in ostalimi herbivori.
    No razen, če nas ni naredil bog. Potem pa to nima veze. Sem pristaš darvinove teorije in mislim, da brez mesa pač ne bi bili tu, kjer smo. Mogoče se motim, zato pa raje vprašajte strokovnjake biologe, kako je s tem.

  5. timl pravi:

    Dodatek: Je pa res, da je v živalski industriji težava s tretiranjem živali in bi morali na tem področju nekaj narediti (država kje si?).
    Vendar pa to ni razlog zaradi katerega bi se morala naša živalska vrsta odpovedati mesu.

  6. ProPolis pravi:

    Anita, ste kdaj razmišljali, da bo delovanje društva razširili še v zaščito rastlin in se borili še za rastlinam prijazno Slovenijo in slovensko potrošništvo?

  7. Fructal pravi:

    Če živali jedo živali, zakaj jih ne bi tudi ljudje??? Anita?

  8. flash pravi:

    @timl: trditev, da je meso potrebno za ne vem kakšen razvoj, je seveda trdovraten MIT … Drži pa, da je kultura mesojedstva odločilno vplivala na evolucijo človeka - večjo možnost preživetja je imel tisti, ki je (bil) bolj učinkovit in hiter plenilec, izkoriščevalec in nenazadnje tudi morilec … Zgodba se nadaljuje tudi dandanašnji, samo v drugih (geostrateških/neoliberalnih) preoblekah, geneza pa je skupna, homo homini lupus est.

  9. domen pravi:

    flash, mislim da nihce v resnici ne ve ali je to mit ali ne. Vsaj tako se jaz spomnim iz srednjesolske biologije.

  10. nik pravi:

    @timl in ostali

    Poglej si prehrano enega še živečega sorodnika človeka - orangutana. 70% sadje, ostalo listje in trave, jajca če jih najdejo, meso pa samo izjemoma, pa še to samo insekti ipd…

    Človeku podobne opice so duhovno skoraj povsem enake ljudem, imajo samozavedanje, abstraktno mišljenje, zavedanje preteklosti in prihodnjosti, načrtovanje dejanj, … - razlika med njimi in ljudmi je v kvantiteti, ne v kvaliteti. Boboni se lahko naučijo pisave. Povsem enaki smo (genetsko več kot 99%), človek samo malce bolje opravlja iste dejavnosti.

    Če misliš da je človek, v primerjavi z njegovimi najbližjimi sorodniki, izjema v živalskem svetu, potem nisi pristaš znanstvene Darwinove teorije, pač pa prikrito propagiraš religijsko (in krščansko) miselnost in človeka izdvojenega iz narave (človek z dušo, živali brez duše), (ki ima tudi ne-religijsko varianto, filozofsko varianto) in to kar propagiraš spušča stopnjo človekovega duhovnega razvoja na raven primitivnih teritorialnih predatorjev levov, kač in podobnih.

    Če si pristaš Darwinove teorije, boš podpisal najprej deklaracijo o človeku podobnih opicah (Great Ape Declaration - http://www.greatapeproject.org/declaration.php), ki jo podpirajo tudi osebe kot Jane Goodall in Richard Dawkins, potem pa razmislil, kaj to pomeni za manj sorodne živali.

  11. domen pravi:

    nik, ampak ljudje ne znamo sami proizvesti dolocenih aminokislin, zato jih moramo dobiti s prehrano. In teh aminokislin ni v rastlinah, pac pa le v zivalih.

  12. flash pravi:

    @domen: evolucija je skupek vednosti v medprostoru teorij in hipotez … Nanašal sem se predvsem na aktualno mitologijo ruralno-patriarhalne in mesnopredelovalne industrije, ki pravi, da nam brez mesa ni živeti.

  13. domen pravi:

    nik, razumem, saj tudi moj namen nikakor ni bil podpirati taksno mesno industrijo (najbrz ni mesna industrija edina, ki se je dandanes popolnoma izrodila). Hocem le dodati, da obstajajo cisto bioloski argumenti proti vegeterijanstvu.
    Res pa se je ob tem treba zavedati, da naravno clovek ni mesojed, to je le obcasni dodatek brez katerega (sklicujoc na tisti argument) ne more.

  14. timl pravi:

    Orangutan? Šimpanz? Gibon? Gorila? Delfini? Kiti? Papige? Rjavi koatiji? Katere živali še?
    Naša vrsta, kakor so nas učili, se je med drugim razvila do te stopnje, kjer je danes, tudi zaradi svoje raznovrstne prehrane, ki je pač taka kot je, zato temu primerno dolg prebavni trakt. Ovce imajo daljšega, volkovi pa krajšega. Se spomnim učbenika iz biologije 8, tri slikice na dnu strani.
    Nik, kar se tiče psihologije (kot jo imenuješ duhovnost) živali in ostalih živih bitij ne bom polemiziral, ker se nihče izmed nas, priznajte, ne more vživeti v njihova življenja. Poskušajte si predstavljajti življenje lišajev, po moje mora bit nerodno živeti v simbiozi z živim bitjem iz drugega kraljestva. Jaz ne bi tega mešal z darvinivo teorijo.

  15. nik pravi:

    @timl:

    Ne rabiš polemizirati o psihologiji, raje beri raziskave biologov (primatologov itd…).

    Človeški prebavni trakt in prebavni trakt ostalih primatov se bistveno razlikuje tako od mesojedih, kot tudi od rastlinojedih živali in je še vedno, kot pri naših najbližjih sorodnikih napravljen predvsem za uživanje sadja.

    @domen:

    Ne propagiram vegetarijanstvo, propagiram razmislek o položaju človeka v naravi. S spremembo dojemanja tega položaja se lahko spremeni tudi etika prehranjevanja (seveda individualno, odvisno od človeka do človeka, ker nikakor nismo vsi enaki).

  16. Matjaž Germ pravi:

    “Akcija je grozna in sicer zaradi kršenja osnovnih pravil oglaševanja in javnega sporočanja. Šokantna slika ne sili k razmišljanju ampak se izpostavlja kot edini argument sporočevalca (kar pa pravgotovo ni res, ker obstaja ogromno drugih, močnejših, argumentov društva, ki se ukvarja z zaščito živalskih pravic.
    Pred drugo akcijo s podobnim sporočilom bi bilo vredno premisliti in se mogoče celo posvetovati s kakšnih strokovnjakom.”
    Seveda pa je to moje mnenje….

  17. Zbik pravi:

    Ne razumem, kako morajo biti živali tako nespretne, da si za svoje advokate najamejo tako bedno in patetično društvo. Glede na modrost Narave, bi človek pričakoval vse kaj drugega. Res bi jim bilo potrebno pomagati (živalim namreč).

    Toda o tem kdaj drugič, danes bi rad spregovoril PROTI njim (društvu in njihovm prizadevanjem), kajti to je edini način, da smo NARAVNI, da se upremo družbenim PREDSKOM, človeka vrnemo tja, kamor ves čas že sodi, čeprav mu krivi preroki ves čas vsiljujejo iluzije svojih predstav. Torej v tej kozeriji ni moj namen, da bi branil neka druga bitja, ampak da, nasprotno, poudarim prehransko pomembnost živali, ki kot da je pobegnila iz fokusa sodobnih nutricionističnih raziskovan. Najmanj, kar pričakujem je, da se u v skladu z Darwinovo teorijo, udejanimo ustrezno praxis. Če je človek ( in vemo da je) žival, včasih “slabša od vseh živali”, kaj je bolj logičnega, kot to, da se tudi človeško meso v nasprotju z obžalovanja vredno prakso zakopavanja v zemljo in sežiganja, lepo, kulturno in dostojanstveno pripravi in poje.

    Že slišim razne quasi prosvetljence, ki bi se mi v zapik zadrli: “KURU, KURU, KURU,” pa jih hitro pomirim, da smo danes na stopnji, ko lahko take primitivne zablode zaobidemo brez problemov. No, ne brez problemov, pač pa, da zaobidemo probleme same. Jasno bi bilo treba seveda upoštevati starost, zdravje, treba je oceniti tveganja etc… jasno, da bi bilo treba neoporečnost testirati, preveriti, žigosati in zlorabe STROGO kaznovati. Končno, za kaj pa imamo Znanost?

    Saj ne gre, da bi z neko predatorsko prakso uvedli tisti “homo homini lupus” (spet krivica volkovom), ampak za začetek za to, da se to, kar je tako-ali-drugače-pomrlo, kar je ponujeno… porabi. Tu so prometne nesreče, naravne katastrofe… tu je veliko mladega svežega mesa, ki bi ga bilo treba za ustrezno kompenzacijo le odkupiti, primerno konfekcionirati in že bi bili pred veliko in bogato ponudbo visoko kvalitetnih proteinov. Res je nedpustno, da se toliko kvalitetnih proteinov zaradi primitivnih predsodkov vrača na začetek verige proteinske sinteze, ko jih šele preko popolnega razkroja ponovno vračamo v življenjske forme.

    Veliko bolj primerno, kot kazati neke zaklane krave, bi bilo preveriti, koliko receptov za goveje specialitete bi bilo mogoče prirediti in predelati, za to, kar bi moralo biti človeku najbliže in najbolje: za HUMANE specialitete.

    Dober tek!

  18. flash pravi:

    Pridružujem se mnenjem glede nestrokovne komunikacije, ki jo vodi društvo. Kot dolgoletni vegetarijanec si drznem reči, da gre (z vidika javnega mnenja) za več škode kot koristi …

  19. Igor Đukanović pravi:

    Flash, tudi jaz sem že leta istega mnenja kot ti, a ravno danes razmišljam, da morda vendarle nimam prav. Reakcija na šokantne plakate bo podobna reakciji našega organizma na vdor virusov in bakterij: povišana temperatura. Je to slabo, ali je začetek zavedanja problemov?

  20. Igor Đukanović pravi:

    Timl, naša država je nastala s pomočjo vojne, med katero je naša vojska klatila helikopterje s slovenskimi piloti. Naj tudi s to prakso nadaljujemo? Je rešitev permanentno nasilje ali samo med ledenimi dobami in “ledenimi obdobji”, ko ni drugih ustreznih rešitev? Res je, da smo po konfliktu 1991. leta na več področjih napredovali kot nazadovali, a to še ne opravičuje potrebe po vsakodnevnem obstreljevanju. Za obstoj naše države zadošča bistveno manjša doza nasilja kot v tistih desetih dneh.

    P.S. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje vsem mesojedom, da prehrano z mesom zmanjšujejo proti enemu mesnemu obroku v tednu. Ne enemu mesnemu dnevu pač pa enemu obroku v enem dnevu v tednu. Tako kot so naši dedje še nedavno jedli meso le za nedeljsko kosilo. S tem izboljšajo svoje zdravje in tudi “zdravje” planeta.

    P.S.S. Timl, to je samo v razmislek. Če ravno ješ sendviš, ti želim dober tek. Tudi alkohol ni zdrav, pa zaradi tega ne posekamo vseh vinogradov. Je pa res, da opažam, da nas vse več refošk naroča po deci (in ne dva deci, kot je pred leti bila gostilniška enota).

  21. EgonAlter pravi:

    Še pomnite, tovariši, dokumentarec o Slavoju Žižku, ko se ta, naveličan intervjuja, spomni, da bi šel kaj pojest skupaj s snemalno ekipo. Novinarka ga pri tem opozori da je večina ekipa vegetarijancev, Žižek pa brez milosti:”You degenerates! You will turn into monkeys!”

    Vegetarijanstvo bi bilo korak nazaj, edino zmernost pa korak naprej.

    Sploh pa akcija zgreši cilj , če cilja na rajo, ki si itak ne more več privoščiti mesa vsak dan.

  22. Q_ pravi:

    …priporočam ogled filma Earthlings:

    http://video.google.com/videosearch?q=earthlings&emb=0&aq=0&oq=earthli#

    Predvsem lahko živali ubijamo precej manj boleče, skozi njihovo življenje pa jih ne izpostavljamo sistemskemu mučenju.

  23. flash pravi:

    @Igor Đukanović: prispodoba z virusom in organizmom je mamljiva, vendar se psihološko tkivo vendarle obnaša drugače kot dejanski organizem. Opozoril bi na teorijo kognitivne disonance, ki precej nazorno opisuje tovrstne pojave; v primeru te akcije ne bo prišlo do obravnavanja ali celo sprejemanja argumentov, ampak prej za ostro zavrnitev, ki se zelo nazorno manifestira tudi na tem forumu. Torej zgolj prepričevanje prepričanih, kopičenje protiargumentov in morebitno novačenje kakega novega člana.

  24. zirosi pravi:

    Ljudje nismo mesojedci, temveč vsejedci ali omnivori. In sveta ne bomo rešili, če bomo vsi postali vegeterjanci, temveč morda, če se bomo bolj umirjeno razmnoževali - menda serjejo tudi rastlinojedci, čeprav njihov drek sploh ne smrdi…

    Je pa u tem plakatu nekaj paradoksa - za osvoboditev živali so morali zares grdo zaklati eno kravo: klanje je popolnoma v redu, če le služi pravemu namenu oziroma pravi ideologiji… :D

  25. joze pravi:

    Napisal sem Anita,
    kar tako zaradi krave,
    saj na Angelika se nič ne prime,
    Anita, Aniiitaa,
    Aniitaa ni nikoooooli - jedla mesa!

  26. Don_Vito_ pravi:

    Moje pravilo pri prehranjevanju je samo to, da se na mojem krožniku lahko znajde samo nekaj kar je imelo starše…in je večino časa preživelo na štirih nogah ali pa se je plazilo!

  27. ;) pravi:

    Strinjam se z akcijo društva…

  28. Bount pravi:

    Hej veleumni komenmtatorčki:
    1. nekateri ste tam kjer ste in se plazite tam kjer se plazite in zato boste pač požrli vse kar miga in se giba, pa nič zato.
    Danes vi, jutri pa bo kdo vas.
    Ampak seveda, to je za vas že znanstvena fantastika, to je tema, ki vam je popolnoma nedojemljiva!
    Torej kar žrite še dalje, ampak če ste že toliko brezčutni do drugih oblik življenja, ne se jokat in cmerit, ko boste - in verjemite mi- da boste, prej ali slej na vrsti, če ne sedaj v tem življenju, pa kasneje !
    To, dragi komentatorčki, to je tisti, ki žrejo vse kar je imelo starše, se vam bo- verjemite mi - sigurno zgodilo!
    To kar daš, to dobiš! Žri in te bodo požrli, ubijaj in te bodo ubili, kolji in te bodo zaklali, se norčuj in boš norčevan.itd..ta formula je tako enostavna in vedar je za večino še vedno znanstvena fantastika!
    Hu, hu, hu, uuuuuu, kaj sploh ste, na zunaj zgledate nekaj, ampak to je samo maska… yes,.beast in disguise!

  29. ;) pravi:

    BRAVO BOUNT!!!!!!!! Se popolnoma strinjam s teboj!!!!!!!

  30. Vprašanje pravi:

    Bravo Bount…in nato vse tiho je bilo….

  31. Matjaž Germ pravi:

    Dragi Bount :) Veš kolikokrat sta že svet in zgodovina dokazala zmoto ljudi, ki gradijo svoje argumente in sporočanje na podcenjevanju in zaničevanju drugih :)

  32. Don_Vito_ pravi:

    @Bount: dragi rastlinojed: poglej, v naslednjem življenju me bo pač nekdo zaklal, ubil in nato pojedel kajne kakor tvoj veleum trdi in veleva. Morda pa res, morda tudi ne, vendar žal tega ne jaz niti ti ne veva, saj dvomim, da vse te newagevske klanfarije slonijo na nekih relevantnih in trdnih dejstvih! Sicer pa vkolikor smo že pri tem ti moram povedati, da je tudi sam princ Gautama Siddharta jedel meso, sicer ne ravno obilno ampak ga je. Morda pa sam preveč bereš znanstveno fantastiko misleč, da bi človeštvu bilo bolj, če bi bili vsi rastlinojedi?! V tem primeru bi verjetno še vsi skakali iz veje na vejo, tako pa je bila ravno mesna prehrana poleg zelenjave tista, ki je pogojevala razvoj človeka in posledično njegove inteligence, ki se je razvila in to je dejstvo saj vkolikor bi ostali samo rastlinojedi bi se naš razvoj končal. Sicer pa jaz tebe sprejemam takšnega kakršen si, rastlinojed ali karkoli si že bodi, tako, da pričakujem od vseh tudi obratno; da mi ne trobijo na vsakem koraku in pametujejo kako nesmiselno in nezdravo in kaj vse še je “žretje” mesa.

  33. Bount pravi:

    Matjažek, kje pa si videl podcenjevanje? Brez zamere, če imaš tako bujno domišljijo, da se počutiš ponižanega, ker si mesojed, je pač to tvoj problem!
    In dragi Matjažek, če že res hočeš elaborirati podcenjevanje ali zaničevanje, lepo te prosim, preberi si še enkrat komentarčke nekaterih veleumnih zgornjih komentatorčkov. In kot že povedano, zaničuj in boš zaničevan in ravno to se dogaja, ko se tako “bistroumno ” posmehujejo temu, da tudi živali, tako kot ljudje čutijo strah, trplenje, grozo, bolečino, žalost, obup in da , tudi pozitivna čustva kot so spoštovanje, navezanost, požrtvovalnost, nesebično ljubezen, predanost itd.., ampak z njimi ravnamo, kot, da so predmeti brez življenja in temu boš ti rekel, da lahko kaj takega, kar se z njimi počne, da to lahko počne zavestno bitje, ki sebe imenuje Homo Sapiens , lepo te prosim!! zamisli si, da nas bi višje tehnično napredna bitja- mesojeda seveda, napadla in z nami ravnala tako, kot mi ravnamo ž živalmi? kako bi jih takrat- mi Homo Sapiensi imenovali? Pošasti ali kaj podobnega, kajne?In zakaj se nekateri komentatorčki tako zaničljivo rogajo Aniti iz društva za zaščito živali? Kaj je ona povedala, da jim gre tako hudo na živce, da so tako sovražno nastrojeni! In kdor ne spoštuje živali in druge oblike življenja, ne spoštuje niti sam sebe! Prosim, premisli malo!

    Don Vito, vse kar si zgoraj napisal drži, toda samo pod pogojem, da je tvoja predpostavka bazirana na pravilnih podatkih. Ampak deep down, oba dobro veva, da ni in v logiki velja pravilo, da je iz nepravilne
    predpostavke možno izpeljati prav vsako trditev! Saj vem, da je lažje zapreti oči in izbrati lažjo pot, to je tisto, katera je všeč našemu nižjemu jazu ali Egu, če že hočeš. Oba pa tudi veva, da moramo- če smo celostna bitja- znati razlikovati med tem kaj nam je všeč in kaj hočemo delati in med tem kaj je prav, resnično in pravično.
    Paul Mc Cartny je ob neki priliki dejal: če bi klavnice imele steklene stene, bi vsi ljudje postali vegetarijanci!
    No, ali je to tako težko razumeti?

  34. ;) pravi:

    @Matjaž Germ: S tem se pa popolnoma ne strinjam, saj Bount govori samo resnico…

    @Don_Vito_:
    1. Ne reče se rastlinojed, temveč vegetarijanec…
    2. Reinkarnacija ni ”Newagevska klamfarija”, temveč izvira iz Hinduizma, ki je ena izmed najstarejših religij…
    3. Sam si zapisal nekaj proti ljudem z mesno prehrano… Napisal si, da je tudi Siddharta Gautama jedel meso, a NE OBILNO. Povej mi, kolikokrat na dan je meso na tvojem jedilniku? Ali je mogoče samo ob nedeljah in praznikih? Ali sploh ceniš meso? Bi jedel človeško meso? Zakaj pa ne? Saj je enaka ”figa”……. Prepričan pa sem, da je Gautama jedel meso umrlih in ne nasilno ubitih živali… Kar preberi si kdaj zgodbe iz revije Osvoboditev živali… Prepričan sem, da jo lahko dobiš, saj jo delijo v skoraj vseh trgovina z vegetarijansko prehrano in to ZaStOnJ!!

    Saj vem, da vas je večina moje besede uzela kot ”klamfanje”, zato ker sem napisal toliko proti mesu… A če tako pomislite, so naši pradedje cenili meso? Seveda soga, saj je bil to čudež. In če že morate jesti meso, ga jejte vsaj samo enkrat na teden… Pa ne mi reči, da se brez mesa ne da živeti… Vegetarijanec sem že veliko časa, pa v tem času še nisem imel vročine več kot 37,2°C…

    P.S.: Vsi govorite, da vas vegetarijanci napadamo… Premislite raje, če vi ne napadate nas…

    P.S.S.:Plakat vas šokira… Kako pa to, da vas plakata ”Ljubim njene prsi” in ”Obožujem njegova bedrca” nista šokirala? Saj je to neke vrste pornografija… Na tem plakatu z zaklano kravo, pa je samo resnica… V reviji Osvoboditev živali so še hujše slike… A vi ste na tako nizki stopnji razvitosti (oprostite, a res), da resnice niti slišati ne želite, kaj šele videti ali jo doživeti…

    Sedaj pa ne bom več zgubljal časa s pisarjenjem, saj se mi zdi šola pomembnejša, ker vam moje besede tako ali tako gredo skozi eno oko not, skozi drugo pa ven…

    Lahko noč in lep dan vam želim….

  35. Jernej pravi:

    Moram priznati, da sem se pošteno nasmejal ob večino komentarjev. Več kot očitno je, da tukaj ne gre za dialog med ljudmi, ki zagovarjajo društvo in ljudmi, ki ga ne. Gre namreč za vsiljevanje mnenj enega drugemu. Škoda, saj če bi šlo za konstruktiven dialog bi se lahko še kaj naučili drug od drugega.

    Moje mnenje je (in s tem ne mislim, da je moje kaj bolj pomembno od ostalih), da seveda ni prav masovni način klanja živali za prodajo in bi se to dalo prav gotovo narediti bolj humano. Vendar sem prepričan, da je meso nujno potreben na našem jedilniku. Dejstvo je, da vsebuje (kot že rečeno) aminokisline, ki jih telo sam ne more sintetizirati, so pa te aminokisline prisotne le v mesu in še v nekaterih stročnicah (vendar je potrebna tukaj prava priprava hrana).

    Pa še to v razmislek: kako vemo, da rastlina, ki jo pojemo ne čuti bolečine? Če mi tega ne zaznamo še ne pomeni, da je ne. Vse kar želim povedati je le, da govoriti popolnoma prepričano, da je bolje jesti rastline od mesa (saj živali morajo umreti) vprašljivo! Še več, moti me to vsiljevanje mnenja društva drugim ljudem. Nič nimam proti ljudem, ki imajo drugačna prepričanja od mojih lastnih, zato me prav nič ne moti če nekdo je vegeterjansko hrano. To je njegova odločitev in jo spoštujem in pričakujem, da tudi on spoštuje mojo odločitev hrane.

    Lp

  36. Bount pravi:

    Jernej, to večno in malo naivno vprašanje kakšne bolečine v primerjavi z živalmi občuti rastlina itd.. itd.. je tako zelo naivno in smešno, polno neznanja, da je škoda kakršnegakoli komentarja,
    pravzaprav vprašanje, ki ustreza nižjemu Jazu ali egoističnemu Egu če hočeš!
    Ti pa priporočam, da si malo prebereš literaturo na to temo, na primer lahko najdeš odgovore tudi v antropozofiji , pri nas je precej znan Rudolf Steiner-o znanosti Duha, pa boš dobil odgovore na tvoje vprašanje, seveda pod pogojem, da te resnično zanima, kar pa ZELO DVOMIIM.
    Seveda tudi v Evangelijih- pod pogojem, da jih boš znal pravilno razumeti, se najde odgovor na tvoje vprašanje, pa tudi v ostalih rsvetovnih religijah , kot napr. hinduizem..itd…seveda s predpostavko, da
    te resnično zanima zaradi tvojega osebnega razvoja in ne zaradi EGO kompleksov…..

    Pa še dalje sweet dreams!

  37. ;) pravi:

    @Jernej :Najprej nehaj jesti živali in nam šele potem očitaj, da rastline boli!!!!

  38. simpatizer pravi:

    kaj je bolj bedasto verjeti: da boli rastline, ki nimajo živcev
    ali pa, da ne boli živali, ki jih imajo???
    naj vsak poizkusi na sebi, če ne najde odgovora.
    jem meso, želim pa si, da ga ne bi oz. da bi ga žrl manj-šibka volja pač.
    sem pa proti posiljevanju otrok z vegetarianstvom.
    samo pokončanje živali je le manjši del njihovih muk.

    res-zbik 17: hotel sem postati vegetarijanec, pa nisem dospel niti do ljudožerca.
    vseeno bi rajši stavil na genetski inženiring in zrezke “in vitro”.
    madoca identične misli imava!
    živeli kanibali v prehodnem obdobju.
    koliko žrtev vojn gre v nič.
    tam, kjer smrtna kazen obstaja, naj usmrčence vsaj pojedo!
    sem, pa proti, seveda.

  39. simpatizer pravi:

    no-17, o samem društvu imava nasprotno mnenje. niso bedni niti patetični
    in jih podpiram.

  40. gregor pravi:

    Ne vem zakaj se razburjate nad podobo na plakatu,
    to je pač hrana, ki jo jeste.
    Pač režete kose trupla in jih uživate,
    jaz sicer ne uživam več trupel, če pa ima nekdo pač take gurmanske navade…
    ga poskušam razumeti, vsaj tako svetujejo modri.

  41. gurman pravi:

    Kaj jemo ljudožerci ob petkih?
    Vegetariance.

  42. ;) pravi:

    @gurman: HaHaHa!! Se prow vidi, da ti meso škodi… Kako lahko na javnih mestih pišeš take bedarije!!!!!!!!!!!!!

  43. Bount pravi:

    Gurman , če si se sam imenoval, da si ljudožerec, ti verjamem.
    Samo, ta možnost ti ni dana, je kaznivo dejanje.
    Verjamem pa, da tisti , ki žre vse kar se miga in ima starše, ne bi imel nobenih predsodkov, če bi se na mizi pojavilo človeško meso! No, čestitke za tvojo iskrenost!

  44. gurman pravi:

    Ne vem, če ste vi res pravi vegeterianci, ko pa tako hitro skočite na vsako kost.
    Od kot ta agresija?
    Mislim, da vas ne bi jedel.
    Bount, po tvojem sklepanju je 90% ljudi kanibalov.
    Ko tako rad omenjaš Steinerja; na biodinamičnih kmetijah redijo živali!

  45. Bount pravi:

    Gurman, ne vem kaj se pa sedaj razburjaš in žališ s kostjo.
    Za koga pa se neki imaš, ko govoriš , da mečeš kosti! Komu?
    Kar meči jih, ampak sam sebi, saj jih verjetno imaš obilico na zalogi!
    Agresija, halo, kdo pa je izjavil, kakšno hrano si ob petkih postreže!
    In tam kjer je dim, je tudi ogenj in verjetno ti kot dober gurman, seveda- deep down in your subconscious- si to tudi želiš! Ali pa imaš samo spomin od prejšnjega življenja?
    In dragi gurmanček, ne obračaj besed, saj nismo v otroškem vrtičku, ti si izjavil, kar si izjavil in moj komentar se tiče samo tebe!
    In še tole, nikogar ne obtožujemo , vsak naj je kar hoče, le naše mnenje povemo, to je , da je vegetarijanstvo ne samo etično in moralno, je tudi ZELO zdravo.
    Vsa propaganda o tem , kako je meso zdravo, je samo propaganda multinacionak , katerim je meso big buisnes, štekaš!
    Ravno tako se dogaja z pasjo hrano, ker pes te ostanke, to je stranski živalski produkt, ki ostaja
    ko zakoljejo žival, ne bi jedel, dodajajo noter feromone, upam, da veš kaj je to! Tako, da žival to poje, ampak kot si opazil - ali pa tudi ne- zadnje čase imamo vse več domačih ljubljenčkov z vse več alergijami, okužbami in boleznimi…itd..itd..in veliko bi se dalo še napisati, ampak tisti, ki ga res to zanima, bo že našel pravo literaturo.
    In isto ljudje, več mesa ko pojejo, več možnosti imajo, da zbolijo za raznoraznimi boleznimi, med njimi tudi rak.
    In zakaj? Kar poglej si kravo na plakatu, mogoče pa se ti bo kaj posvetilo! Če kaj ne vidiš, še ne pomeni , da ne obstaja! Kot so znanstveniki ugotovili, zavestno uporabljamo največ 10% možganov, kar tudi pomeni, da vidimo le 10% vesolja..no, to pa je že tema, ki je pretežka, zato- sweet dreams še dalje!
    Torej , meso je škodljivo, vsaj tako , ki ga danes dobimo ma krožniku!

  46. Bount pravi:

    In še tole Steiner je bil vegetarijanec, na mirovnih kmetijah pa imajo prijatelje- živali, res je, ampak jih NE KOLJEJO , temveč so del biodinamičnega kmetijstva…itd itd… kaj pa je to, če te res zanima, preberi si kašno literaturo, na primer Prijatelji Živali !

  47. gurman pravi:

    Bount, vedno bolj se mi dopadeš. Ampak, da ne razumeš šale in pa da si pokroviteljski do vseh, ki razmišljajo za odtenek drugače, pa je tvoj problem.
    Nekaj faktov zate:
    Ocean modrosti in sočutja Dalajlama je meso - preberi si. Dario Cortese tudi nekaj malega.Tibetanski budisti brez jakov, ki jih za njih ubijajo drugi, ne bi preživeli. Ljudje smo po naravi vsejedi. Pomanjkanje živ. beljakovin oz. izključno vegetarianska hrana lahko pri otrocih povzroča podhranjenost in motnje v razvoju.
    Pasja mati Milena Močivnik je hrano za svoje krdelo zbirala pri “dobrih mesarjih”. Proizvodnje mleka brez reje živali za meso, ni. Malo pa dvomim v literaturo iz katere črpaš. Feromoni, ki so ponavadi “afrodiziak” v pasjih konzervah??? Če si imel kakšne druge v mislih preciziraj, prosim.
    Tvoja dobronamerna gorečnost mi je sicer všeč, si pa očitno od nje malo zaslepljen.
    Evo ti dokaz, da si napačno ali pa slabo informiran; o ovčjih salamah in nestresni zadnji poti na biodinamičnih kmetijah znamke DEMETER.

    http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_ID=27&L2_ID=35&LANG=slo

  48. Bount pravi:

    Gurman, hvala za link, Demeter poznam in takole na kratko ( danes imam bolj malo cajta):
    glede feromonov drži, samo se to javno ne sme propagirati zaradi interesa multinacionalk, ki proizvajajo hrano za pre in mačke, ravno to naredijo , z odpatki mesa( drobnica pakaj vem še kaj) , ki ostanejo kot stranski produkt pri klanju živali, te odpadke kupijo proizvajalci pasje in mačje hrane in noter v to konzervirano pasjo in mačjo hrano dajo ravno to, kar ti ne verjameš, to je feromone, ki so v bistvu afrodiziaki.Več o tem poglej na int. www.vege4.si
    Pravo miroljubno kmetijstvo- tako , ki si je dejansko zamislil Steiner in Goethe ( oba zaprisežena vegetarijanca) trenutno- vsaj kolikor mi je znano - obstala le v Nemčiji, imena se trenutno ne spomnim, so pa vedno prisotni na vegetarijanskih piknikih in če boš kdaj šel na kak vegetarijanski piknik, ki ga redno organizira Društvo Prijatelji živali, boš verjetno dobil vse želene informacije .In še enkrat poudarjam: živali so njihovi prijatelji , na kmetiji imajo te živali drugi pomen, in sigurno jih ne koljejo in ne pojedo!
    Tibetanci: živijo na nadmorski višini, na planoti, kjer ni NIČESAR , zelenjava, sadje itd..tam nič od tega ne raste.
    Za preživetje imajo samo jake, ki pa z njimi čisto drugače ravnajo , kot pa nehumana skomercializirana mesna industrija.Jesti meso živali, ki je preživela toliko strahu, trplenja in zlorabe je milo povedano NEUMNO, saj na energetskem ( nam zaenkrat še nevidnem nivoju) je to živa katastrofa in če misliš, da je človeško bitje sestavljeno samo iz 5 materijalnih elementov, se zelo motiš.
    So določena človeška bitja, ki so na takem evolucijskem razvoju ( tukaj Darwinova teorija ne šteje, ker ima luknjo ), ki se še vedno preživljajo- zaradi takih ali drugačnih razlogov- z mesom, so pa tudi
    določena človeška bitja, ki ne pogazijo niti mravlje- mogoče si že slišal , živijo v Indiji, so oblečeni v belo in imajo na ustih gazo, ko hodijo pred seboj pometajo..itd..no, to je sicer že malo preveč za nas, torej pustimo to temo.
    Dalajlama je sam izjavil, da meso je, ker ima poseben zdravstveni problem, torej pustiva to, ker to ni tema zgornje vsebine.
    Kar je pomembno je to, da se že začnemo zavedati, da je človek veliko več kot se zaveda da je in bi moral sodelovati z naravo in drugimi oblikami življenja ( saj smo vsi preko Svetega Duha bratje in sestre) , ne pa si naravo , tu je mišljeno na vse oblike življenja, podrejat in jo izkoriščat za lastne Egoistične namene.Miselnost, da je potrebno naravo razumeti in si jo nato podrediti in neskončno izkoriščati , je miselnost, ki ima začetke pri Francesco Bocone, ang. filozofom in očetom znanstvene misli, ki je imel napačen moto: razumeti naravo, da jo potem prevladamo! To je inteligenca suhega intelekta, obstajao pa več vrst inteligence, kot napr. čustvena in duhovna . No, to pa je že tema,
    ki se je nismo učili v šoli , kajne?

  49. Zbik pravi:

    No, ko sem prebral Bountova visokonadmorskovišinska modrovanja, sem se odločil, da bom odslej jedel samo še računalniške viruse.

  50. Bount pravi:

    Hejla Zbilk, mogoče je vse to zate znanstvena fantastika, pa nič zato. Kar ne doumemo, pa umujemo..ha..ha
    Sicer pa, mati narava je za vse enako poskrbela, samo eni so pač - kdo ve zakaj?- eni počasni ali pa zelo počasni ali pa prepočasni ali pa se kar ustavijo ali- in Bog ve zakaj! - gredo kar nazaj v rikverc..ha..ha..ha.
    Želim ti sweet dreams, no, se boš že prebudil- one day, that day will be the day 1- for you of course…in takrat ti bo malo bolj jasno, no , upajmo….če ne pa , it will happened when you’ll see the other side of the moon, capiš?

  51. Zbik pravi:

    If it only were that simple. You should’ve known better Bounty, darling. Mother Nature is a bitch. You only get what you payed for. And than again — that ain’t Love.

  52. Zbik pravi:

    Correction:
    If it only were that simple. You should’ ve known better Bounty, darling. Mother Nature is a bitch. You only get what you paid for. And than again — that ain’t Love.

  53. kmet pravi:

    http://www.osebnitrener.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51:vegetarijanska-prehrana&catid=35:portna-prehrana&Itemid=88

  54. Bount pravi:

    Zbilk, da to je en pogled razmišljanja in tukaj ti še dam prav, ampak to ni cela slika, je le delček ene celote.
    Sicer pa, kot že povedano, trenutno nam zavestno delujejo maksimalno le 10% naših možgančkov, torej temu primerno vidimo in razumemo kar razumemo, kajne?

  55. Vprašanje pravi:

    Torej, zaključek vseh gornjih prispevkov, je :

  56. Ars Ignis pravi:

    Žrebičkov pršut je odličen.

  57. Vprašanje pravi:

    Da in Ars Ignis ne ve, kaj dela in govori!
    In Kristus je rekel: oprosti jim , saj ne vedo kaj delajo!

  58. Zbik pravi:

    Bount. Nisem Univerzalno Bitje. Partikularna slika mi povsem zadošča.

  59. Bount pravi:

    Zbilk, no lepo , pa se končno strinjava!
    Pa še ena malenkost. Si opazil, da partikularna slika ima totalno drugačen pomen, kot če jo vidiš v celoti? Če gledaš samo en delček, vidiš čisto nekaj drugega, kajne? Al še nkoli nis kakšn kviz
    glede uganke kaj delček celote predstavlja gledu?

    In zaključek: Stinjam se z Vprašanjem, to je in Kristus je dejal: Bog oprosti jim , saj ne vedo kaj delajo!
    Seveda se to nanaša na tiste, ki jedo trupla..ha..ha..haaa

  60. Ars Ignis pravi:

    Hja, Kristus. Njemu so bili bolj pri srcu jagenjčki (Luka 22,7; Marko 14,12).

  61. Zbik pravi:

    Bount, ne vem o čem se ti tako navdušeno strinjaš s sabo. Celota je protisloven pojem. Ker mora vključevati tudi svoj negativ, sicer ni Celota. Negativ je natanko to, kar Vanjo ne spada.

    Če kruh ješ, če hostjo sprejmeš, ješ truplo - ješ telo — če svežo solato ali pomarančo, pa žive celice. Pa še nisva pri mikrobiologiji…

  62. gurman pravi:

    Si zdaj morda pulimo dlake iz obraza in se vprašujemo do kdaj bomo lahko trdili, da imamo brado?
    Kdo je že rekel nekaj v stilu…Kaj če je Zemlja samo pekel nekega drugega planeta?

  63. Emi pravi:

    Ars Ignis, si pa “frajerka” na kvadrat, kejne?

  64. Emi pravi:

    Zbilk, malo si pobrkal pojme, kajne?

  65. Bount pravi:

    Ejla Zbilk, če zadevo gledaš holistično, vidiš drugače, slika je bolj popolna!

    Kar se pa ostalega tvojega veleumnega komentarja tiče pa takole: In Bog oprosti mu, saj njegovo blebetanje je tako neizmerno bebavo, da sploh ne more biti res, da negdo resnično lahko tako razmišlja!

    ZBILK si samo čisto majčkeno šale ZBIJAL, kajne?

  66. Zbik pravi:

    Bount, če morda mene zmerjaš, le toliko: “Oči, da ne vidijo!”

  67. Bount pravi:

    Zbilk, zopet nakladaš!

Komentiraj