Komentar - Boštjan

20. februar 2009 ob 14:12 | Vest |

Okoljski minister Karel Erjavec nam je končno predstavil svoje stališče do francoskega Lafarge Cementa v Trbovljah. Pred dvema mesecema smo ga namreč zaprosili, da nam omogoči vpogled v inšpekcijski spis, saj smo prepričani, da inšpektorji v primeru Lafarge niso opravljali svojega dela. Prosili smo ga tudi, da nam pomaga pridobiti okoljske podatke, ki bi jih sicer Agencija RS za okolje lahko pridobila od Lafargea in jih posredovala javnosti, pa tega noče narediti. Naše pomisleke smo mu bili pripravljeni tudi dodatno pojasniti, saj smo bili prepričani, da je glede Lafargea podvržen dezinformacijam, predvsem s strani sekretarja Mateja Gasperiča. A propos, po petletnem razgaljanju zasavske krivice smo prepričani, da je ravno sekretar Gasperič glavni operativec, ki na okoljskem ministrstvu stvari ureja v korist Lafargea. In kaj pravi minister Erjavec? Niti malo nam ni prisluhnil. Vpogleda v inšpekcijske spise nam ne bo omogočil, ker pravi, da bi s tem vsebinsko posegal v odločitve inšpektorata. A res? Dal nam je tudi vedeti, da nam ne bo pomagal priti do podrobnejših podatkov o Lafargevih emisijah. Podučil nas je, da nihče v Sloveniji nima pravne podlage, da bi lahko ugotavljal število in trajanje izpadov filtrov v Lafarge Cementu. Še več, zatrdil nam je, da pri izpadih filtrov v Lafargeu ne gre za tako posebno vrsto obratovanja, da bi bilo takrat potrebno meriti emisije. To zadnje je grozljiva laž, kajti meritve leta 2002, ko je bila cementarna še slovenska in je bil edinič izmerjen manjši izpad filtra, so pokazale, da se med takšnim izpadom emisije težkih kovin povečajo tudi za 500 krat oziroma za 50 tisoč odstotkov. Sprašujemo se, kdo vse ima koristi od takšne laži? Kdo trpi posledice, vemo. Za konec pa še ena huda laž in grdo norčevanje iz zasavske javnosti. Javnost že štiri leta zaman čaka na podatke o kakovosti zraka v zaselku Zelena trava - to je tisti nesrečni zaselek, ki leži neposredno nad Lafarge Cementom. Minister Erjavec nam je hladno sporočil, da mi te podatke že imamo. Seveda jih nimamo - in on to dobro ve! Lastnik podatkov je Lafarge in njegovi predstavniki so še pred kratkim jasno povedali, da teh podatkov javnosti nikdar ne bodo dali, saj bi potem zagotovo kdo tožil Lafarge. Skrajno neokusno, gospod minister! Agonija Zasavja ni hec in Zasavje ne sme biti poligon za vaše intrige. V Zasavju ljudje, tudi otroci (!), zares prekomerno obolevajo in prehitro umirajo. Vprašajte strokovnjake. Na drugi strani pa gre za prestiž. Za Lafarge je problem to, da njihova trboveljska cementarna z 200 zaposlenimi letno ustvari »le« 10 milijonov EUR čistega dobička in tako zaostaja za ostalimi Lafargevimi podjetji.

Boštjan Pihler, Eko krog

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Urban pravi:

    Pa še veliko od teh dvestotih je zaposlenih le zato, da se skrijejo monopolni dobički in zato, da nam lahko mečejo teh borih 200 delovnih mest v oči, kadar omenimo njihovo disruptivno vlogo za naše okolje.
    Vse to je seveda popolna neumnost in lep primer kratkega spomina naše družbe. Po razpadu Jugoslavije je v devetdesetih propadlo tudi podjetje STT (Strojna tovarna Trbovlje), tam je bilo zaposlenih več kot 2000 ljudi. A njihova delovna mesta pa niso enakovredna tem v Lafarge-u? Ne, kajti takšne umazane in kapitalno intenzivne (beri: veliko mašinerije, malo delavcev) panoge imajo hude dobičke, od katerih gre dobršen del lahko za podkupnine ljudi v lokalni upravi, na ministrstvih, raznih agencijah. Zraven k temu se seveda prišteje še ogromne izdatke za PR (ali povedano drugače, za profesionalno laganje) in za lobiste (ali kot bi rekel vsak pošten Slovenec, za ljudi, ki podkupujejo vse prej omenjene skupine). In denar kroži. Med napačnimi skupinami. Ne kroži med zasavskimi Knapi in delavci STT-ja, ne kroži med delavkami Betija in IUV-ja. Podjetja, ki opravljajo pošteno delo, a imajo to nesrečo, da komajda kujejo dobičke, ne morejo podkupovati naših in še kakšnih drugih (npr. Bruseljskih) uradnikov. Kot takšni so za establišment vsi ti ljudje nepomembni. Zatorej, prosim, naj se ta argument z delovnimi mesti (ki je edini, na katerega Lafarge resnično lahko igra v lokalnem okolju).
    Poznam ljudi, ki so tam zaposleni in zadnja stvar, ki bi jim jo želel je, da jih vržejo na cesto (čeprav je dejstvo da se bo število delovnih mest skrčilo, ker ima Lafarge po svetu bolj “učinkovite” obrate), a vseeno se naj sliši glas večine in ta glas se mora upoštevati. Če cement mora biti, potem naj bo cementarna v lasti države in lokalne skupnosti, kjer ima lokalna skupnost 51% delež. Vsi dobički bi lahko šli v plače in najdražjo opremo. Ne bi bilo več izpadov filtrov (ki hudičevo pocenijo proizvodnjo, kajti štrom stane, zatorej njih obstoj ne čudi), kajti ne bi bilo več profitnega motiva. V zraku slišim zvoke preteklosti, Rdeči revirji čujete? Fabrike radnicima…

  2. astmatik pravi:

    Darwinova nočna mora v Zasavju…Posnemite dokumentarec.
    Živela patria Slovenija!

  3. Bount pravi:

    Da, Zasavje, Luka Koper, plinski terminali in še in še bi se našlo, kaj vse se v Sloveniji dogaja in to vse v imenu BD, dobička itd. itd…ki nam vsem skupaj nič ne koristi, razen hitrega bogatenja na račun umazanije in zastrupljanja okolja, zraka, vode itd. določenih izbranih politikov in njihovih botrom v gospodarstvu .
    Vsi ostali državljani RS imamo od vsega tega samo eno: prodano Slovenijo za umazane dejavnosti ekonomije tretjega sveta, veliko bolnikov, ki jih tako ali drugače plačujejo vsi davkoplačevalci, in več bolnikv , več bodo ostali- ki so relativno še zdravi- morali delati, da plačujejo vso to neumnost naših bebaviih, skorumpiranih politikov!
    Izjave “politike”, ki so napisane v zgornjem članku, je potrebno dati pred sodišče za človekove pravice in dostojanstvo.
    Take skorumpirane politike bi morali Slovenci že enkrat nehati voliti!
    Danes smo - nažalost- razdeljeni na rdeče, črne in ne vem kakšne še barve, kaki bebci smo, prava Wonderland dežela norcev, ker si dovolimo, da nam politika, ki je podkupljiva, lažniva in polna sprenevedanja vlada in nam ukazuje, oziroma preprečuje osnovno pravico človeškegav dostojanstva: to je pravico živeti v čistem in varnem okolju!
    Res bo potrebno, da se vsi Slovenci že enkrat tega zavedamo in da si NE dovolimo več, da se politika z nami igra in nas deli na rdeče in črne, tako da vsi skupaj izgubljamo rdečo nit pravega problema , ki ga sedaj imamo v Sloveniji!
    To je BLAZNOST, ki vlada v politiki!!

  4. Bount pravi:

    Kaj je najbolj žalostno pri vsem tem je to, da nekateri politiki še vedno verjamejo, da lahko še dalje spletkarijo in lažejo in se sprenevedajo samo zaradi osebnih koristi.
    Politiki takega kova bi se že enkrat morali zavedati, da je skrajni čas, da se začnejo ukvarjati s tisto dejavnostjo, ki je njihovi trenutni ozaveščenosti najbolj primerna!
    Ma kaj čmo, ko niti ne razumejo na kakšni nizki vibraciji ozaveščenosti funkcionirajo!

  5. Bount pravi:

    Okoljevarstvo je danes veliki problem današnje politike- nekatere politične stranke, kot naprimer Zares so pred volitvami napisale cele strani, kako bodo reševali probleme na področju okoljevarstva, toda nažalost- razen redkih izjem kot so franco juri, Franci kek, Verdnikova , vsi ostali se sedaj sprenevedajo
    in nič od obljubljenega in napisanega se v praksi ne upošteva!, Tista politika, ki je danes na oblasti se sedaj spreneveda in ne tega, ne upošteva v praksi!
    Bodimo pozorni, o čemu se danes politiki pogovarjajo, kaj je napisano na prvih straneh v časopisu!
    grozota, njihov način razmišljanja je način suhega intelekta, brez nobene čustvene in emocionalne inteligence, samo suhi racionalni razum, ki upošteva samo dejstvo- to je neprestano borbo za večjim in še večjim dobičkom, vse ostalo ga ne zanima.
    Degradacija okola in posledično razne bolezni in uničevanja tako narave kot človeka ni v domenu njihovega izključno liberarno kapitalističnega usmerjenega naščina delovanja in razmišljanja.
    Teme kot kdo bo komu plačal kavo ali kako bo janbogatejši človek v sloveniji plačal svoj kredit, ko je poceni kupoval lastnino z denarjem , ki ga ni imel, to so teme na prvih straneh časopisov!
    Ma, prosim razsvetlite me, ali smo vsi v Sloveniji totalni bebci, a se pustimo , da nas tako grdo izkorišča sedanji sistem’
    Civilna družba bi morala biti bolj odločna, bolj enotna se več ukvarjati s tem in skupaj s politiko soustvarjati pogoje življenja in ne se apatično predati!
    Ravno tako bi morala biti zelo pozorna KATERE POLITIKE bo volila v parlament tako V EU kot slovenski!
    Hej Slovenci, zbudite se!!!!

  6. Grča pravi:

    Se v glavnem strinjam, ampak tistega o suhem intelektu ali racionalnem razumu jim pa jaz ne priznam. Ne, nimajo dovolj intelekta niti razuma, tacga ali drugačnega, so Butalci, zato ne razumejo, samo gledat hodijo, kako je Finska šla v razvoj. Poleg intelekta, inteligentnosti in razuma (saj nekaj od tega je eno in isto, bi morda rekel filozof) so morali imeti še MODROST. Te pri nas ni, ker se jim mudi pospravljat denar v svoje žepe, za drugo jim ni mar.

    Zanimivo je to, da se to dogaja z katerokoli opcijo. Samo, da pridejo na oblast, pa začno krast. Ker ni kontrole civilnne družbe, prilika pa dela tatu.
    Ko smo še imeli SDK (za tiste , ki jih ni bilo takrat - Službo družbenega knjigovodstva) je bilo poslovanje podjetij zelo transparentno proti današnjemu. Tajkun preprosto nisi mogel postati. Ozek krog si je privoščil, ampak na bistveno skromnejšem nivoju. Danes pa letijo stotisoči evrov v žepe…

  7. Bount pravi:

    Da, grča , se strinjam s teboj , glede suhega intelekta pa je bilo mišljeno samo to, da je politika področje , kjer se drenjajo prefrigani lisjaki , ki se kar naprej kregajo med samo in s tem seveda dtudi delijo ljudstvo na rdeče, bele, črne in kaj vem še kaj, tako , da ljudje zgubijo kompas za kaj se v resnici gre. Medtem , ko naši vrli politiki samo razmišljajo kako si bodo nagrabili čim več denarja, itd .. se mi navadni smrtniki kregamo okoli nepomebnih zadev, ki so se zgodile v preteklosti ..itd..
    Gospodarsko- politična praksa v Sloveniji je do danes pokazala, kako nas je politika vedno okrog prenesla!
    Samo bolj revni IN V VEČJI UMAZANIJI BOMO ŽIVELI, do zdravnika sploh ne bo več mogoče ( no, izjema bodo bogati), šolali se bodo lahko samo otroci premožnih staršev, pokojnine bodo glih tolko, da te ne bo takoj pobralo- ampak malo bolj počasi, saj za kruh in vodo bo še soldov, bogati bodo še bolj bogati in bodo sebi napravili svoje gradiče daleč stran od umazanije in od onesnaženega okolja- tipo Zasavje, in zadnje čase tudi Koper- z Luko Koper vred in še kakšnim terminalom, zdravila in zdravstvo bo za navadne smrtnike skoraj nedostopno, ravno tako hrana, no, to je seveda samo eden od možnih črnih scenarijev.
    Nažalost- nobeden politik- razen redkih izjem- kateri so to se ve- se ne ukvarja, oziroma SE PRETVARJA IN SPRENEVEDA kadar se postavi vprašanje o tem, da je potrebno razmišljati holistično tudi glede terminala v Kopru, Luke Koper in zastrupljegega Zasavja itd..itd…!
    Od vse te umazanije, ima koristi samo par osebkov, vsi ostali pa …
    Upajmo, da se bodo Slovenci prej prebudili in začeli tako ali drugače delovati skozi civilne inicijative,
    to je da politiki polni sprenevedanja in laži, brez čustvene in duhovne inteligence, ki vidi zadeve samo iz enega zornega kota- čim večji dobiček v čim krajšem času itd…, ne bomo dovolili, da nas popolnoma zasužnji in da popolnoma degradira vse ostale oblike življenja.itd…
    Kaj je svoboda: med drugimi tudi pravica do življenja v čistem in zdravem okolju, pravica do zdravstvene pomoči, pravica do šolanja, pravica, da se lahko soupravlja-skozi razne civilne inicijative- tudi če ne spadaš v politično elito, pravica do dela in pravica, da je delo uravnovešeno plačano, ne pa da obstaja tako velika razlika , da imajo nekateri povzpetneži 100 x ali 1000 x bolje ovrednoteno delo in to zato, ker - med drugim - tudi proizvajajo strupene odpadke!
    In tukaj v Sloveniji, bi moralo ljudstvo že enkrat razumeti, da barva stranke ni niti važna, pomebno je kdo v njej deluje, kako ti politiki razmišljajo, kaj obljubljajo in kaj potem v resnici naredijo.
    Do danes smo v politiki slišali samo individualne borbe za stolček, moč, denar in oblast- in nič drugega, pa naj bo to levi ali desni, rdeči ali črni in ČAS JE ZA POPOLEN PREOBRAT V RAZMIŠLJANJU TAKO NA PODROČJU DELA KOT SPOŠTOVANJA PRAVIC TAKO ČLOVEKA KOT VSE OSTALE OBLIKE ŽIVLJENJA , TO JE MED DRUGIMI TUDI PRAVICO ŽIVETI V ZDRAVEM IN ČISTEM OKOLJU! Na ta način bo tudi država “prešparala” precej denarja, saj bomo imeli MANJ BOLNIKOV!

  8. Bount pravi:

    Boštjan, če ne bo šlo drugače, se predlaga peticijo- glej spodaj ali celo še kaj več.

    Od 06.02.2009 podpisi podpore peticiji za širšo Slovensko javnost zbirajo na:
    http://www.ljudmila.org/~peticija/index.php

  9. Bount pravi:

    No, vsaj zgornjo peticijo, je vlada vzela resno, spodaj - del vabila:

    REPUBLIKA SLOVENIJA
    DRŽAVNI SVET
    Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj

    Na podlagi prvega odstavka 22. člena Poslovnika Državnega sveta Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 70/08)

    SKLICUJEM

    17. sejo Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki bo v sredo, 25. februarja 2009, ob 15. uri,
    v sejni sobi 209/II, v prostorih parlamenta Republike Slovenije,
    Ljubljana, Šubičeva 4.

    Dnevni red:

    1. Ugotovitev sklepčnosti in potrditev dnevnega reda

    2. Peticija “Plinski terminal v Kopru in Tržaškem zalivu? Ne, hvala!”

  10. Bount pravi:

    Spodaj kopirano iz komentarja - članek Liberalni kapitalize….na Politika :

    Hej, svetujem vam, da si ogledate na spletnih straneh KSS:

    http://www.ednevnik.si/?u=krscanskisocialisti

    Kako vsaka oblast uresničuje svobodo posameznika ali naroda (skupnosti) je mogoče zelo nazorno prebrati iz besedila na spletni strani KSS “Nasilje in ne Mir je osnoven zakon Oblasti”!

    In kako mislimo ter delujemo borci za svobodo in človekove pravice vsakega posameznika in naroda?!
    Več na spletni strani KSS: “Človek - ne dobiček”!

  11. peticije peticije pravi:

    pa peticije in pistacije
    dajmo rajš bob ob steno, če je že pust
    kamenčlovek je nepovratno gluh

Komentiraj