Friday 29. March 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Prihaja »Lajf«

19. februar 2009 ob 14:36 | Vest |

Konec marca v kinematografe končno prihaja film režiserja Vita Tauferja in scenaristke Tine Kosi - »Lajf«, ki na pronicljiv način ter prek najstnikov, mladostnikov in njihovih odtujenih staršev govori o poosamosvojitveni (post)tranzicijski Sloveniji, torej tematiki, ki se jo slovenska filmografija običajno le bežno dotakne.
Zgodba je preprosta, vsakdanja in kaže življenje najstnikov in mladostnikov v urbanem okolju. Glavni protagonisti Tara (Tjaša Železnik), Vlado (Aljoša Koltak), Ana (Minca Lorenci) ter Tarin oče (Renato Jenček) in Vladova mama (Jagoda Tovirec) so ujeti v mrežo medsebojnih odnosov, s tipičnimi in večnimi problemi generacijske razklanosti, osamljenost ter odraščanja v razpadlih družinah in svetu novih vrednot, kjer je glavna vrednota pravzaprav to, da ni nobenih vrednot.
Vlado je pred dvema letoma prebolel anoreksijo in živi sam z materjo, Tara ima očeta alkoholika. Dogodki se dodatno zapletejo, ko Tarina najboljša prijateljica Ana zanosi z Vladom, s katerim je šla v posteljo samo za šalo. Pritiski okolice in družine, ki želi, da Ana splavi, so veliki, tako da se mora Ana soočiti z odločitvijo za ali proti rojstvu otroka, odločitvijo, na katero nikakor ni pripravljena.
Vito Taufer in Tina Kosi postavljata v filmu gledalca v vlogo priče. Tudi glavna junakinja Tara je pravzaprav le priča stiske prijateljice Ane, zato se tudi film konča z melanholičnim razmišljanjem že odrasle Tare (ki ima zdaj tudi sama otroke) o bežnosti življenja in večni osamljenosti.
Film Lajf, ki je nastal pod okriljem producentske hiše VPK (Videoprodukcija Kregar) in pod taktirko producenta Andreja Kregarja, je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel dve nagradi: nagrado za najboljši film kritiške žirije in nagrado za Stopovega igralca leta 2008 (Renato Jenček). Skladatelj glavne pesmi je Saša Lošič, ki je pred tem z glasbo že sodeloval pri vseh treh najbolj gledanih poosamosvojitvenih slovenskih filmih.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. luka pravi:

    Tjaša Železnik igra mladostnico….:)

  2. drago pravi:

    zna biti tole dober film. taufer končno na celovečercu…..

  3. D. pravi:

    Sem slisal, da je film dober. Naj bo cimprej viden.

    d.

  4. kim pravi:

    O filmu sem do sedaj slišala same dobre kritike in ocene =)
    Zdi se mi, da bo poučen tako za mladostnike kot za odrase, saj se mi po opisih sodeč zdi dosti realističen, da zanimivega izbora za skladbo glavne pesmi sploh ne omenjamo…=)
    Tako da komaj čakam da pride v kino=), saj mislim da smo slovenci končno na pravi poti da z našimi filmi celo uspemo.

  5. drago pravi:

    tjaša igra mladostnico:-) no, no, sej tud ameriški filmi (celo oskarjevci) imajo igralce (srednjih let), ki igrajo najstnike, pa celo starčke:-)))) težava je, da tjašo poznamo, da vemo koliko je cca stara:-)) in tako naprej… pa-pa

  6. Sonja pravi:

    Taufer je car, tako da bo film ziher hud. Če zna delat gledljive predstave, bo gotovo tudi na platnu tako … Tjaša je pa luštna, tako da bo tudi za mladostnico prava. Pa saj gre za nekaj let razlike …

  7. Jure pravi:

    Komaj čakam, da vidimo, kaj je Taufer ustvaril.
    Mislim, da prihaja res še en dober film!
    Govori se, da je zelo gledljiv in všečen.
    Tjaša - lušnaaaaa!

  8. Stanka pravi:

    film je fajn, gledljiv in presenetljivo dobro zaigran … se vidi, da je režiser veliko hotel potegnit iz gledalcev in tudi je. mene je edino motilo, da odrasel preveč znan obraz igra najstnika, kot na primer težko gledam, ko sean pean igra debila… se pa to da odmislit, sama sem pri filmu uživala in ga toplo priporočam

  9. Maja pravi:

    Že ko sem slišala ime filma me je takoj pritegnilo… ob podrobnejših prebiranjih raznoraznih objav in ob pregledu sodelujočih pri nastanku filma sem se brez premisleka odločila, da je to naslednji film, ki si ga bom ogledala na velikem zaslonu. Po mojem mnenju je film vreden ogleda in ga že v naprej toplo priporočam…

  10. BB pravi:

    Komaj čakam, da vidim tega Tauferjevega otroka:) Baje je res dober

  11. Tanja pravi:

    slišala veliko dobrih komentarjev…in ker se zadnje čase prav navdušujem nad slovensko produkcijo, komaj čakam, da se zavrti.

  12. Melita pravi:

    Ta film je mebda THE BEST!!! Se ga splača videt

  13. KILLER pravi:

    še dober da nism u filmu med publiko :DDD

Komentiraj