Čokoladna terapija

17. februar 2009 ob 17:37 | Črt Butul |

Čokolado že dolgo poznamo kot eno najslastnejših sladic. Že po prvem grižljaju se počutimo boljše, postanemo srečni. Čokolada resnično deluje na izločanje tako imenovanega hormona sreče, serotonina, zato ji pripisujejo tudi antidepresivno delovanje.
Pri nakupu je pomembna vsebnost kakava. Več kakava ko vsebuje, bolj je grenka, manj zaužijemo kalorij. Mlečne čokolade so slajše, so pa posledično bolj kalorične. Na našem tržišču imamo na voljo veliko kvalitetnih čokolad, malo se moramo pozanimati o vsebnostih v drobnem tisku na ovitkih in užitek bo popoln.

img_7271.jpg

ČOKOLADNI ZVITKI

Sestavine:
-masa:500 g moke, 20 g kakava, 1 jajc, približno 2 dl mleka, ščepec soli
-nadev : 100 g svežega kozjega sira, košček svežega ananasa, 0, 2 dl tekoče smetane, rdeč poper

Priprava:
Vse sestavine za maso zmešamo v gladko kremo in pustimo počivati 1 uro v hladilniku. Spečemo palačinke in jih ohladimo.
Kozji sir zmešamo s smetano in vmes nadrobimo majhne koščke svežega ananasa.
Če želimo palačinko lažje razrezati na majhne, nekaj centimetrov široke koščke, zavijemo vsako posebej v folijo in ohladimo v hladilniku. Narezane posujemo z rdečim poprom.

img_7289.jpg

Tatjana Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Lada pravi:

    Sem za takšne terapije….

  2. Igor Đukanović pravi:

    20 g kakava? Toliko in več jaz pospravim, ko si skuham porcijo amaranta (ali prosa) za eno osebo.

    P.S. Kdaj bodo začeli delati 90 in več procentne temne čokolade?

  3. Tatjana pravi:

    @Igor, sem za 90 %

  4. Urbi pravi:

    @Igor

    Ne samo da delajo, tudi kupiš lahko 95% celo 97 % čokoladice. Če me spomin ne vara jih proizvaja Lindt.

    PS: sem ljubitelj temnih čokolad, ko sem prvič naletel na 97% sem si z veseljem odlomil kos in ga nesel v usta. Malo je manjkalo pa bi izpljunil. :-) Nato sem opazil na škatli navodilo za uproabo oz. za konzumacijo. Če mu slediš, najbrž preživiš. Meni se ni priljubila…

  5. Igor Đukanović pravi:

    Urbi, priznam, da sam kakao in med v kaše ne primešam v razmerju 90:10 in da je res sam kakav zelo grenak, a verjamem, da so v Lindtovi čokoladi od medu močnejša sladila, tako da bi v “umetnih” čokoladah, po moje, preživel tudi močnejše odmerke. Očitno pa je 97% temna čokolada samo za sladokusce (in specialne načine uživanja v čokoladi), ker je ne v Mercatorju ne v Sparu ne najdem. (Res pa tja zaidem cca enkrat na mesec, tako da se z veseljem pustim podučevati. P.S. Hvala za info. :-) In, ja, bom prebral navodila!)

  6. Igor Đukanović pravi:

    Aha, še svoj link sem pozabil posodobiti. Če vam ni preveč facebookovski, ga priporočam.

  7. Urbi pravi:

    Na prodaj je celo 99%.
    http://www.lindt.de/epages/Lindt.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/Lindt/Products/00331

  8. le differenze tra l'amore e la passione pravi:

    Fantastic web site. Lots of useful information here. I’m
    sending it to a few pals ans also sharing in delicious.

    And obviously, thank you on your sweat!

  9. xdate opiniones pravi:

    It’s really very complicated in this busy life to listen news on Television, thus I only use web for that purpose,
    and take the newest information.

  10. click the up coming webpage pravi:

    Thanks for the auspicious writeup. It actually was a enjoyment account
    it. Look advanced to more introduced agreeable from you!
    By the way, how could we keep up a correspondence?

  11. privacy en veiligheid bij secretmatch pravi:

    Great items from you, man. I have keep in mind your stuff previous to
    and you’re just too fantastic. I really like what you have obtained here,
    certainly like what you’re saying and the best way wherein you say it.

    You make it enjoyable and you still care for to stay it sensible.
    I can not wait to read far more from you. This is really a terrific web site.

  12. Click Home pravi:

    These are actually great ideas in about blogging.
    You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.

Komentiraj