Komentar - Tatjana

9. februar 2009 ob 13:33 | Vest |

Nov Kodeks policijske etike - v okviru spoštovanja enakosti pred zakonom - izpušča spolno usmerjenost. To je čudno, saj slovenska in evropska zakonodaja prepoveduje kršitve enakopravnosti na posamičnih osnovah, tudi na podlagi spolne usmerjenosti. Če se že sprejemajo tovrstni dokumenti, obstaja veliko dobrih vzgledov. Navedba posameznih diskriminatornih osnov je v poklicnih kodeksih številnih evropskih držav že avtomatizem. Zaščita manjšin je del poklicne etike in poslovnega bontona. Ranljive skupine je treba imenovati izrecno, saj se v ohlapnih splošnih določbah ne prepozna nihče.
 
Policija v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Nizozemski, Skandinaviji  in drugod izvaja gejem in lezbijkam podporne in vključevalne programe zaposlovanja, to pa velja tudi za vse ostale manjšine. Še več, imajo posebej usposobljene enote za obravnavo homofobičnih kaznivih dejanj, v poročilih o kriminaliteti vodijo ločene statistke.  
 
Nasilje, nadlegovanje in druge vrste kaznivih dejanj iz sovraštva do gejev, lezbijk in transseksualcev, sodijo med pristojnost policije, pa naj se dogajajo na ulici, v šoli, v družini ali na delovnem mestu. Na raznolikost se je treba pozitivno odzvati, namesto da se pretvarjamo, da je ni. Čas je, da tudi slovenski delodajalci začnejo uvajati sistem upravljanja raznolikosti v zaposlovanju, ki izrecno naslavlja posamične manjšine. Razvoj spoštljivega odnosa do raznolikosti je stvar varnosti in zdravja na delovnem mestu, izboljšuje storilnost in prispeva k ugledu institucij.

Tatjana Geif

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Dvorni pisar z licenco pravi:

    V državah, ki ste jih omenili vzbuja navedena politika veliko sovraštvo pri navadnih, ne-manjšinskih ljudeh, ker policija pretirava in terorizira ljudi zavoljo domnevne nestrpnosti. Ideja, da lahko represija in izrecno naklanjanje prednosti na podlagi verskega, etičnega porekla ali spolne usmerjenosti pri zaposlovanju, štipendiranju in pri javnih razpisih je skregana z naravno logiko. Ne nazadnje je to metoda totalitarizma:

    To je rezultat takšne politike v Veliki Britaniji - 14 letnica aretirana zaradi rasizma:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-410150/Schoolgirl-arrested-refusing-study-non-English-pupils.html

    Praznovanje Božiča prepovedano v javni šoli:

    http://www.telegraph.co.uk/topics/christmas/3545246/School-cancels-Christmas-nativity-in-favour-of-Muslim-Eid-celebrations.html

    Pastor na Švedskem v kazenskem postopku, ker je podal na Svetem Pismu utemeljeno pridigo o homoseksualnosti:

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A45538-2005Jan28.html

    Ta politika je pripeljala Nizozemsko in Veliko Britanijo do roba razkroja, s katerega se morda ne bosta vrnili. Policija nima kaj izvajat akcij v podporo nikomur, ker je to družbeni aktivizem. Policaji so zato, da se ljudje ne pokoljejo na ulicah in da se preganja kriminal. Pika.

    Stanje v državah zahodne Evrope ste točno opisali. Jaz pa predlagam, da počakajmo dve leti in bomo videli, koliko držav bo doživelo streznitev. Po moje jih ne bo malo.

  2. ppp pravi:

    Dekret, po katerem bo X% vseh prebivalcev moralo biti istospolno usmerjenih, drugače jih bo prefukala policija?

    Haha, tega pa še v 1984 ni bilo:

  3. Faca pravi:

    Pa saj te ob zaposlitvi v policiji noben ne vpraša, kakšna je tvoja spolna usmerjenost. Da bi pa spodbujali zaposlovanje gejev in lezbijk? Daj no, eno je služba ko pač oddelaš svoj šiht, drugo je pa družba, ko počneš kar ti pač ustreza. Kako spodbudo pa dobijo heteroseksualni policisti? Nobene.

    Policija ima večje probleme, kot je zaposlovanje gejev in lezbijk.. dajmo najprej tiste rešit.

  4. Over&Out pravi:

    Seveda te nihče ne vpraša po spolni usmerjenosti, saj te ne sme. Je pa čisto druga zgodba če se slučajno razve da je policaj homoseksualec. Ponavadi takim ni lahko saj pogosto tarče posmeha, pa čeprav se njegova spolna usmerjenost ne tiče nikogar in ga ne ovira pri delu. Podoben odnos se kaže tudi pri obravnavanju kriminalnih dejanj v katera so vpletene homoseksualne osebe. Predlog predstavljen v članku pa bi prispeval k osveščanju o enakosti pred zakonom ne glede na spolno orientacijo. Brez tega člena pa zakon deluje kot da problema ni, kar pa je daleč od resnice. Večina homoseksualcev na svetu namreč skriva svojo spolno orientacijo, ker tako lažje preživijo. Gre za osveščenost in za to kaj lahko država za to naredi, kot rečeno če se delamo da problema ni to še ne pomeni da je dejansko tako.

  5. Carlos Contreras pravi:

    Komentar je malce nerodno napisan: ali gre res za zaposlovanje istospolno usmerjenih v policiji ali za diskriminacijo na delovnem mestu nasploh?

  6. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Vse kar je prepovedano, ni stvar policije.

    Bodo hodili policaji delat red zaradi domnevnega mobbinga vsakokratnih manjšin po firmah?

    Nasilje, nadlegovanje in druge vrste kaznivih dejanj iz sovraštva do gejev, lezbijk in transseksualcev, sodijo med pristojnost policije, pa naj se dogajajo na ulici, V ŠOLI, v družini ali na delovnem mestu.

    In po šolah?

  7. Over&Out pravi:

    Mislim da gre za oboje in še za diskriminacijo civilistov pred roko zakona.

  8. Over&Out pravi:

    Vse kar je z zakonom prepovedano je stvar policije, in na javnih mestih dela red policija.
    Kdo Pa?

  9. Dvorni pisar z licenco pravi:

    “Kdo Pa?”

    Tržna, delovna, obrambna, okoljska inšpekcija, redarji, varnostne službe, na območju stavb, disciplinske komisije, častna razsodišča, poklicne zbornice, ministrstva….”

  10. Over&Out pravi:

    A predlagaš da se za istospolne delikte ustanovi poseben organ? Od naštetih namreč nihče ni kompetenten za področje o katerem govorimo. Sicer pa, tudi če recimo tržna inšpekcija ugotovi prekršek, zadevo na koncu v roke dobi policija. Komentar omenja tudi možnost posebnega oddelka znotraj policije, kar se mi ne zdi slabo.

  11. Faca pravi:

    Zakon in kodeksi so lahko še tako podrobno napisani, če v praksi ne zaživijo, so to mrtve črke na papirju. Že prejšnji kodeks je bil simbolične narave, temu pa napovedujem podobno usodo.
    In oddelek za homoseksualce? Hehe, niste realni:) Policijo usmerja tožilstvo, naj se tam ustanovi skupina, če že.

  12. Over&Out pravi:

    Začne se s črko na papirju, praksa sledi. Tak kodeks mora vsak policaj prebrati ko se za ta poklic izobražuje, to se mi ne zdi tako nepomembno. Se strinjam da je ugled naših represivnih organov znotraj EU s tem okrnjen. Gre tudi za zgled državam v razvoju npr. tistim, kjer homoseksualne osebe še vedno obsojajo na smrt.

Komentiraj