Komentar - Miha

23. januar 2009 ob 14:02 | Vest |

Bestialno rusko podzemlje ne pozna meja. Nas lahko sploh še kaj preseneti? Kje sta Putin in Medvedjev kot najvišja predstavnika izvršne veje oblasti, zlasti predsednik Medvedjev pa kot ustavni garant svobode? Kje so pravosodni organi, kje spoštovanje človekovega osebnega dostojanstva, kje minimum zagotavljanja osebnih človekovih svoboščin? V začetku ruske tranzicije, ko so državno premoženje v obliki vavčerjev nominalno razdelili med državljane, je veljal rek, da je rusko življenje vredno steklenico vodke. Ko pod streli neznancev še padajo ljudje, ki se zavzemajo, da bi s čečensko vojno povezane krivice in zločini ugledali luč sveta, življenje teh apologetov ne velja niti steklenice vodke. Kaj in kdo za vraga se skriva v ozadju sodnih procesov, ki se zlasti v primeru Ane Politkovske kažejo kot absurdni in montirani? Seznam padlih, ki so sodelovali v razkrivanju ruskega političnega podzemlja, očitno povezanega z delovanjem tajnih služb in s plačanimi morilci, se je po smrti Ane Politkovske še podaljšal. V političnem smislu je za ta »seznam« odgovorna aktualna oblast v Kremlju in v Beli hiši ob reki Moskvi. Mednarodna skupnost je moralno odgovorna, a molči. In ta molk je nevaren. Mogoče bo kakšen krik vpijočega v puščavi slišati na tokratnem zasedanju Parlamentarne skupščine sveta Evrope? Tako kot vsako leto doslej, a brez pravega učinka. Več kot 20 tisoč ruskih državljanov čaka na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strassbourgu, ruska državna duma pa še ni ratificirala 14-tega protokola evropske konvencije o človekovih pravicah, katere cilj je učinkovitejše delovanje Evropskega sodišča za človekove pravice.
V Rusiji ima domovinsko pravico praksa okrutnega zastraševanja, ki jo Evropa, z redkimi izjemami, spremlja z občutkom nemoči. Ali kdo razmišlja o bojkotu zimske olimpiade v ruskem letovišču Soči ali o politični zahtevi za konkretno preiskavo in iskanje krivcev? Beležnico s telefonskimi številkami Putina in Medvedjeva imajo tako v Bruslju kot v prestolnicah Zahodne Evrope, ki je ob redukcijah ruskega plina bila spet čudno presenečena. Rusija bi s simbolnim dejanjem lahko, po analogiji na 15. januar, na državni ameriški praznik v spomin na Martina Lutra Kinga, razglasila ruski državni praznik v spomin na jeseni leta 2006 umorjeno Ano Politikovsko. Serijo umorov je potrebno ustaviti in če Rusija želi biti del mednarodne skupnosti, mora oblast med drugim zagotoviti normalne pogoje, da bo pravosodje lahko učinkovito delovalo, da se ne bo več »selektivno« odločalo na podlagi političnih ukazov z vrha in se ravnalo po navodilih podzemlja, ki državno oblast podpira.

Miha Lampreht

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. MarkoNi pravi:

    Podpis.

  2. angie pravi:

    Odličen komentar!

    Upam, da vest.si bere vsaj ruski veleposlanik…

  3. doajen pravi:

    nekaj podobnega bi pričakoval od Vlaste Jeseničnik iz ZDA, ki jo mnogi tako opevajo … no tukaj pred namei je zdaj profesionalec in tamčez lužo “profesionalka”

  4. medek pravi:

    Povsod po svetu isto sranje, vlade prodajajo iskalce resnice le zato, ker se bojijo pogledati v ogledalo.

    In tako vlade postajajo kot mafijske združbe, pa ni tako samo v Rusiji, povsod po svetu.

    Bush in Obama isto sranje, njuni financerji so se znebili Nicole Caliparija, ki je reševal novinarje-talce.

    Putin je naredil veliko napako, da ni Politkovske zaščitil, prav tako kot Iran dela napako, ko svojim ženskam ne ponudi polnopravnosti, še posebej na položajih odločanja. Vedno moraš biti boljši in pravičnejši, šele tako postaneš močan.

    Ker je smrt Ane na Putinov rojstni dan, je čudno, da tako “na veliko” na ta dan praznujejo rojstni dan. A smo mi prosljavljali predsedniške rojstne dneve? Dolgo že tega. Osladno kot Obama.

  5. medek pravi:

    In hijena Evropa?

    Razlika med Izraelci in evrokrati pa je ta, da teh drugih nihče ni tako jasno opozoril, naj ne bodo neumni.

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042239151

  6. medek pravi:

    In še najbolj varovan genocid v Kongu:

    http://www.bnvillage.co.uk/news-politics-village/101196-genocide-drc-role-cia-mossad-part-i.html

  7. medek pravi:

    Pa v kitajskih rudnikih jih umre za eno leto iraka.

    Povsod sam drek, doma pa JJ + Pahor lepljenka, za kozlat.

  8. tiib pravi:

    Naj mi nekdo razloži, kako v Rusiji pride na oblast ravno tisti človek, ki si ga tam poželi npr. Jelcin ali nekaj let kasneje Putin??

    Dokler bodo Rusijo vodili kriminalci tipa Putin, bo tako…

  9. tiib pravi:

    Mimogrede… tudi Miha bi o Rusiji govoril bolj spravljivo, če bi bil še vedno dopisnik od tam, a ne?

  10. Aleš Medvešek pravi:

    Nehajte že s to bavbavizacijo Rusije.

  11. Bount pravi:

    Hej Rusija je pravo bojno polje med Zlom in Dobrim.
    V tej deželi imamo najmočnejši ortodoksni patriahart, tam so se rodili nekateri Velikani , tako na področju vere, poezije, filozofije, umetnosti, poezije in literature,
    kot rojstvo osebkov na področju laži, nasilja, verstva v za njih ediniga Boga denarja, materijalizma , egoizma, umorov, krutosti, nasilja, itd..itd..
    Res dežela , velikih kontrastov, upajmo, da tudi dežela, kjer bo nekoč zavladal razum , vera v Boga in pravičnost.

Komentiraj