Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Lukšič o športnikih

22. januar 2009 ob 19:02 | Jaka Tomc |

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšić je govoril o tem, kakšne ukrepe so na ministrstvu pripravili za reševanje statusa vrhunskih športnikov.

Jaka Tomc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. medek pravi:

    In pa podjetniške vzpodbude za “športni biznis”, ki si ga mogeče as zamisli. Če je ideja dobra in vnočljiva potem eventuelno lahko del denarja kasneje vrne.

    Naprimer Bavčar naj naredi Čopu in Špiku veslaški center za vrhunske priprave :))

  2. medek pravi:

    A bomo raje mi Bavčarju kupovali vile in jahte?

  3. MURGELJSKA VRATOVINA pravi:

    Kardeljansko jamraštvo.

  4. Vati Fakin Khan pravi:

    Tole s šprtniki je spet ena mala slovenska zgodba. Vse lepo in prav. Težki pogoji, garanje, veliko ljudi, da nekaj od njih uspe. Ti s svojim uspehom predstavljajo Slovenijo v svetu. Ampak, z zmago tudi zadovoljijo neke svoje psihološke potrebe, ki so jih gnale, da so leta in leta metali npr. kroglo v daljavo, da je padla točno na določen dan, točno določeno dolžino, ki je bila tisti dan pač zmagovalna.
    Smiselno vprašanje je, kdo se je odločil, da bo nekdo metal kroglo v daljvo. Tisti, ki meče kroglo ali tisti, ki naj bi ga zdaj prisilno plačeval. Ljudje nimajo za jesti in naj bi si z nekim državnim dekretom jemali od ust, ker bi nekdo, ki meče kroglo imel rad rento. Dajmo potem rento vsem. Tudi tistim, ki ne morejo s svojim poštenim delom nahraniti otrok, ker tovarne propadajo ali ker jih izsiljujejo in izkoriščajo bogati kapitalisti. Sem za rento, samo naj potem Zakon določi, kdo bo v sklad plačeval. Naj npr. za začetek plačujejo razni Šroti, Bavčarji in podobni moguli, ki so si nabrali kapital na sporen način. Sigurno ne s poštenim delom. Tudi ne pravim, da so kradli. So pa dobili kredite na načine, ki jih drugi ne morejo, po pravilih, ki veljajo samo za njih. Zdaj, ko je problem, pa za nagrado dobijo še moratorij na odplačevanje, ker je problem tako velik, da je bolje dati moratorij, kot pa da bi Bavčarjeva odločitev za seboj potegnila še banko, Tem ljudem, dragi Kozmus, trkajte na vrata. Naj vam oni plačajo rento, postanite njihov ljubljenček. Uboge ljudi, ki se vsak mesec borijo, da preživijo pa pustite na miru. Če vaša panoga pač ni zanimiva za javnost pa tudi nismo krivi mi, ampak ste se za tak poklic odločil sam.

  5. MarkoNi pravi:

    Vati, mešaš hruške in jabolka (delavce in vrhunske športnike)

    Vrhunski športniki so edini pravi promotorji Slovenije v svetu. Promovirajo jo tudi mnogi strokovnjaki na svojih področjih ampak gre za omejen obseg prepoznavnosti.

    Vrhunski športniki so garači, fizično in psihično se maksimalno angažirajo za športne rezultate v obdobju, ko si večina ljudi gradi kariero. Ko se kariera zaključi, so v slabšem položaju kot diplomiranci brez zaposlitve. Brez izobrazbe in delovnih izkušenj, a najbrž (po rezultatih sodeč) zelo sposobni in motivirani.

    Potrebno jim je pomagati v obdobju po zaključku kariere, da se “postavijo na noge” izven športnega področja.

    Glede stroškov pa: ne me hecat. Koliko pa imamo športnikov z olimpijsko medaljo? Posebej če jih primerjaš z raznimi sekretarji, podsekretarji, občinskimi uradniki ipd., ki jih tudi plačuješ in vzdržuješ?

  6. bronja pravi:

    Hej, če tako skrbijo za slovensko prepoznavnost, naj to svojo famoznost tudi unovčijo, če so pa izbrali nefamozen šport, potem ne zvišujejo slovenske prepoznavnosti v svetu. Torej tisti, ki skrbijo za ugled slovenije v svetu (npr. Kopitar, Srebotnik, Smodiš) tudi zaslužijo dovolj za več kot dostojno življenje. Tisti, ki pa ne zaslužijo veliko, tudi ne pripomorejo veliko k prepoznavnosti… Simple as that.

  7. bullock pravi:

    Našim vrhunskim športnikom je kar dobro postlano. Nekaterim sicer bolj, kar pa je odvisno od panoge. Popolnoma se strinjam z Bronjo. Bolj kot vprašanje vrhunskega športa je problematično vprašanje financiranja klubskega športa nasploh. Več urejenih športnih klubov, ki bi lahko staršem in otrokom ponujali brezplačne storitve, bi pomenilo več zdravih in manj zdolgočasenih in sami sebi prepuščenih otrok.

  8. Marko pravi:

    Saj jih ni nihče silil, naj širijo slovensko prepoznavnost po svetu, delavci pa so prislijeni delati, da ne giznejo. Kako bi bili šele prepoznavni, če bi razpizdili kakšen Izrael? Bi vsaki evro munjenec vedel, kje je slovenska Gaza.

  9. butalec pravi:

    Če bodo zadevo reševali le s posamičnimi pravilniki, bo situacija enaka kot je sedaj. Za posamezne vrhunske športnike bo dobro poskrbljeno, kot je že sedaj, žalujoči ostali pa bodo crkavali , kot že sedaj. Problem je treba rešiti z dobrim zakonom o športu, ki bo veljal za vse športnike in športne delavce, za stroko in športno infra strukturo. Le taka celovita rešitev obeta boljše čase za Slovenski šport. Vse ostalo je parcialno reševanje enega problema, ki odpre kopico drugih, ki se v končni fazi pokažejo pri financiranju. Za začetek je že obstoječi zakon o športu kar dober, ker pa ne ustreza niti športnikom, še manj pa funkcionarjem, se ga nihče ne drži. Za začetek bi bil že velik napredek, če bi se vsi držali zakona. In če je zakon slab, ga je potrebno spremeniti ne pa ignorirati. Če pa bo v športu še naprej prevladoval zakon ignorance, noben pravilnik niti zakon ne bo rešil ničesar!

  10. neemocije pravi:

    To kar Kardelj nauči, to rdečuh le ponovi….

  11. miro pravi:

    Z malce ironije: Kaj ko bi si Kozmus izprosil rento pri Čeplakovi?

  12. rukar pravi:

    Čepljačka se je odselila v MONAKO, zaradi nižjih davkov. Kaj, ko bi se davkoplačevalci odselili
    iz države, da bi takšni, kot tudi PAHOR nebi imeli tolikih skrbi z nami državljani.

Komentiraj