Komentar - Rok

19. januar 2009 ob 13:02 | Vest |

Slaba dva tedna je tega, kar sem preko Medijskega watch doga v javno razpravo predlagal idejo o uvedbi licenc za novinarje. Moj predlog je, kot sem pričakoval, naletel na različne odzive. Veliko je bilo konstruktivnih alternativnih zamisli ali pa takšnih, ki so smiselno dopolnjevale osnovno idejo. Tisto, kar je bilo konstruktivnega, sem zabeležil in bom kmalu spisal v obliki novega, bolj dodelanega predloga. Na kratko pa danes že lahko rečem, da bi bilo, v kolikor bi bila ideja o novinarskih licencah sprejeta, primerno dopustiti ustanovitev več novinarskih zbornic, da preprečimo monopolizacijo. Skupni imenovalec tem zbornicam bi bilo častno razsodišče, ki bi odločalo o spoštovanju novinarskega kodeksa v posameznih primerih in hujše ali ponavljajoče kršitve kodeksa bi lahko bile sankcionirane tudi z odvzemom licence novinarju.

Vsekakor je jasno, da je mogoče vsak sistem, ki ga vzpostavimo, zlorabiti. Tako bi lahko bilo tudi pri novinarskih zbornicah, ki bi se jih lahko polastila politika ali ekonomski lobiji in bi se stvar sprevrgla v katastrofo. Častno razsodišče res lahko postane novinarsko inkvizicijsko sodišče.
Moj namen je seveda obraten. Zadeva temelji na osnovni ugotovitvi, da je sedanje stanje v medijskem prostoru slabo, preveč je neetičnega ravnanja, koruptivnosti, prikritega oglaševanja. Kolega Gojko Bervar je omenjal vzor nemškega tiskovnega sveta. Zanimiva ideja, ampak tudi okoli nje se je treba angažirati, ne samo čakati.

Rok Praprotnik

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. obama pravi:

    Kekec Roki,kako kaj na Finskem? Mirno,zadnje čase…
    Pomlad se bliža,še prej je bila jesen,pa tudi zima… Ne bo neč? Kam je poniknu KajErik,pa MagnusZgaga? Ima Spomenka kej novega? Je
    Wolf še živ? Odprt,zaprt? Janša je danes v Reporterju nekaj namignil..Boš kej komentiral?

    ta,in še mnoga vprašanja se porajajo…

  2. novinar pravi:

    Rok, vsak bo moral najprej par stvari razčistiti pri sebi, šele potem bo naša novinarska čredica lahko blejala neodvisno od psov čuvajev.

  3. obama pravi:

    pa če sem še mal zloben;

    upam,da bo ena od posledic krize tudi ta,da bo vsaj 50% slo novinarjev primorano poiskati drugo službo…zlahka vas bomo pogrešali..

  4. milan pravi:

    spletkaške, aferaške, udbovske novinarje bi bilo treba tudi sankcionirat

    neverjetno, da ravno Dnevnikov novinar govori o profesionalnosti novinarstva

  5. VAŠE TURKOČANSTVO pravi:

    Ja ta bi rad uzakonil enoumne pisarije izbranih 571 hlapcev režima.Tisti,ki ne uboga je ob licenco,službo,dobro ime in morda ga celo likvidirajo kasneje.Ta pa Repovžek bosta, pa glavna inkvizitorja.

  6. ddddd pravi:

    Kako pa naj vemo, da ima res dobre namene? In tudi, če je mišljeno dobro se lahko zlorabi. In, če bi se začelo to izvajati, po prvavi poti, sploh ne vem, če bi imeli še novinarje, ker bi jih verjetno bolj malo pridobilo licence.

  7. Fonzi pravi:

    A je spet luna?

  8. milan pravi:

    ma ne, tile udbovci so obsedeni z JJ-šo in čim pride v ospredje - takoj sami navalijo na medije, pa čeprav govorijo bedarije

  9. ..... pravi:

    POSTENOSTI IN ETICNOSTI SE NE DA ZAUKAZAT

  10. medek pravi:

    Rok kaj ko bi se kot “sistematik” lotil onkologije.

    JJ in Pahor oba gledata stran, ne vem v kaj paše 10+2.

  11. Kr en pravi:

    Ideja drugače ni slaba. Toda če bi uvedli licence tudi glede na izobrazbo, bi nemudoma odfrčala polovica novinarjev. Mimogrede: kakšna kazen je predvidena, če v nek medij piše novinar brez licence?

  12. keks pravi:

    ŠE ENKRAT: Vse poti vodijo v Sistemsko Tehniko!!!

    Afera Patria je odločilno vplivala na rezultat volitev. Glavni akterji afere a la Patria so bili že nagrajeni, no generalnega direktorja Policije še čakamo. Čakamo tudi na posel stoletja - nakup Krpanov. Ker Sistemska Tehnika ni dobila posla za oklepnike je bil Pavček ( lastnik Viator&Vektor = 85% lastnik Sistemske Tehnike) najet s strani Cvikla in mu predal strogo zaupno dokumentacijo. Šlo je za špijonažo inovacijskih dokumentov o izgradnji oklepnikov Patria. Ko so sproducirali afero a la Patria, je SDS izgubila volitve.

    Današnje oblikovanje KAS-a, Slovenske razvojne banke, sprejemanje zakonodaje za dodeljevanje državnih denarnih sredstev preko javnih razpisov za razvojne investicije je čisto nič drugega kot sistemski proces za uresničitev želja Sistemske Tehnike, da dobi posel stoletja.

    Preko javnih razpisov, v Slovenski razvojni banki, bo Sistemska Tehnika dobila začetni kapital za razvoj oklepnika Krpana, ki je še vedno na risalni deski, uporabili špijonersko dokumentacijo o oklepnikih Patria in naredili sodobnega Krpana. Posel s Patrio bodo pa prekinili.

  13. cvek pravi:

    Licenco za novinarje potem pa še trajni mandat, to naj bi bilo tisto tapravo !
    Hiperprodukcija novinarjev na “FDV “je tisto, kar bo privedlo do čiščenja vrst. Praprotniku se ne bo nič zgodilo, sedaj ima znane lastnike . Hapcev si res ne more vsakdo privoščiti !
    Gospodarstvo pa rabi zidarje, krovce,mehanike, strojnike; bomo iz hiperproduciranih novinarjev kuhali žajfo ?

  14. aero pravi:

    mater so se pa pa JJ cucki vrgli na roka. dobro jutro vsem skupaj.

    predlog pa je zanimiv. predvsem s stalisca, da ni vsak za vse in tudi novinar ne more biti vsak k. ki ima 5 brezplacnih minut.

  15. Matej pravi:

    Praprotnik, vidim da si na dopustu dosti razmišljal! Da nisi doli kakšne bolezni faso, ko si nedolžnost zgubo!

  16. neemocije pravi:

    Še vedno to srednjeveško pojmovanje novinarstva.
    Novinarstvo je vedno “strankarsko” , še najbolj ko se samooklicuje za “nestrankarsko” oz. “svobodno”.
    Naj bodo novinarji pošteni in naj povedo njihov zorni kot - in vse bo bolj jasno.
    Ostalo je le sprenevedanje.

  17. keks pravi:

    ZAKAJ IMAJO ZELENI medij NA PIKI SAMO ZELENO PATRIJO IN NE ZELENIH TAJKUNOV???
    aja…sem pozabil, da so zeleni medij v bistvu v lasti tajkunov.

    Prapotnika spodaj napisano ne interesira:

    Scenarij reševanja Tajkunov: LDS-ova senička je stala za meneđerskimi prevzemi (pravna podlaga za izpeljavo meneđerskih prevzemov)…, zato so moral veselkota poslati v NLB, da reši Tajkunski cash flow.

    To je isto kot v mafijskih filmih…ko je truplo treba neopazno odstraniti…pokličejo čistilca, da ga razseka, razžaga in neopazno odnese iz hotelske sobe, v eni potovalki.

    Nadaljevanje sledi: Včeraj je gospodična Kresalova nekaj tvorila o novih reorganizacijah znotraj Policije in o sodelovanju s Tožilstvom (skupne delovne skupine). Lahko, da bo za direktorja Policije izbrala Kosa ali pa bo komisija ostala, vendar z večjimi pooblastili ter bila inkorporirana v samo strukturo Policije s sodelovanjem Tožilstva…tudi Penkota lahko čakamo v tej skupini.

    Ja, treba bo nagraditi sprožilce afere a la Patria in poplačti kredite za LDS-ovo in SD-jevo volilno kampanijo - Tajkunom, s tem, da jim s svojimi kadri (čistilci) v državnih bankah zamaknejo odplačevanje kreditov in s tem rešijo njihov cash flow, ki ga potrebujejo za poplačilo meneđerskih prevzemov.

  18. Rok Praprotnik pravi:

    Vse dogajanje okoli Patrie seveda ne rehabilitira dogajanja okoli lastninjenja Sistemske tehnike. Tudi morebitna prekinitev pogodbe s Patrio ne bi smela pomeniti avtomatičnega nakupa izdelkov Sistemske tehnike/Styer. O tem, kako se je katero od vozil odrezalo na testiranjih, pa sem že dovolj napisal.

  19. jure martinjak pravi:

    imaš prav, za izpopolnitev vozila Krpan je še dovolj časa, pravtako jim dokumentacija za izbolšavo ni tuja. Kako se bodo pa odločili, glede nakupa, pa je odvisno ravno od testiranja in cene. In če imaš konkurenčno tehnično dokumentacijo na mizi, je to dobra podlaga za nelojalno konkurenco pri ponovnem razpisu.

    Glede Styer…nevem zakaj zamegljujete Sistemsko tehniko s Stayerjem? 15% ST ima v lasti to omenjeno podjetje, 85% pa Viator in Vektor. Zakaj se vlečete ven z mimimalnim procentom lastništva kot da ST naj ne bi bila v celoti Pavčkova?

  20. Pahorjev posebni odposlanec pravi:

    To ja, univerzitetna izobrazba naj bo nujni pogoj za licence. Če Jonasu ne priznajo AGRFT, lahko Vest takoj zapre vrata. Pa Roku bo kar naenkrat blazno dolgčas v službi. Če mu zaradi kadrovskega deficita ne bodo kar ukinili Dnevnika…

  21. obama pravi:

    Rok Praprotnik pravi:

    20. januar, 2009 ob 11:12
    Vse dogajanje okoli Patrie seveda ne rehabilitira dogajanja okoli lastninjenja Sistemske tehnike.

    a so Pavčkovi Patrijino dokumentacijo in načrte že preštudirali? A znajo? A so tudi izraelcem kaj ukradli?

  22. Glow pravi:

    Ja Rok, treba bo res pljunit v roke in dokazat enako mero raziskovalnega duha kot si jo že v nekaterih drugih primerih. Mogoče pa je bila Patria le bolj osamljen primer. Zame novinarstvo itak izgublja kredibilnost že dolgo.

  23. Jebivetar pravi:

    ROK - Slovenske Matere Bušman

  24. jure martinjak pravi:

    22.

    raziskovalno novinarstvo?

    kvečjemu aferaško, udbovsko in turistično, ko je po Ljubljani vozil Finskega naivneža - novinarja, ki so mu natresli toliko laži, da glava peće.

    res specijalec novinarstva si Rok…

    sram te bodi.

  25. jure martinjak pravi:

    me prav zanima kaj bo z Dnevnikom, ko se bo afera razčistila. Nevem, če vam bo ravno fino.

  26. kaktus pravi:

    Namen in cilj afere “PATRIA” je bil jasen, zrušiti (sesuti) koalicijo SLOVENIJA in odstraniti Janeza JANŠO ! Namreč premoženja za pri(h)vatizacijo je še veliko in to je borba za plen! Prve kadrovske poteze Golobiča nakazujejo ravno to, kako pripeljati Eles, Telekom itd., pod njegovo nadležnost, da bi lahko zopet prisesali “zaresovske “firme na ta podjetja, torej tisto kar je prejšna vlada presekala. KOMUNAJZERJI, KVAZI LIBERALCI , SE UDEJSTVUJEJO SAMO NA PODROČJIH, KJER JE DENAR. KJER DENARJA NI, KJER SE NE DA “ROBUTAT”, NJIH NI ! POŽREŠNOST JE TAKO SILOVITA, DA SO PRIPRAVLJENI UNIČITI CELO ” RDEČI KRIŽ” ALI KAR KOLI DRUGEGA, HUMANITARNEGA. MAR NIMAMO ŽE DOVOLJ DOKAZOV ZATO !?

  27. Dvorni_pisar_z_licenco pravi:

    Ampak Rok!

    Dejstvo je, da šofer tovornjaka, zdravnik, pravnik, gradbeni inženir potrebujejo nek visok vstopni prag, preden se jim dovoli delo. Njihova strokovna napaka ima lahko strašne posledice.

    Medijev pa vas tako noben več ne jemlje resno in je itak vseeno kaj zapišete - če bo kdo zapisal kaj preveč, vas ga folk itak gnal na sodnijo ter ga dal pravično obsodit.

    Novinarsko razsodišče in eventuelna zbornica z licencami na drugi strani pa so zabaven obstranski šov na potapljajoči se ladji. En drugemu lahko pripenjate na prsa cele vrste medalj za medijsko uravnoteženost, pa se vam bomo vsi skupaj le še bolj smejali. Umetno hočete s tem dati ekonomsko in moralno vrednost nečemu, kar dnevno izgublja vsakršen pomen. Kariera novinarja in telefonista sta preživeti. Prostor se vam krči, in novinarska srenja bi se - po mojem osebnem mnenju - rada v bodoče blogerjem ušulila kot neke sorte “notarji za potrjevanje resnice”, se pravi da bi jih morali zaradi predpisa imeti plačane in jim dajat objave v potrditev. Hmm..cenzorji se sliši bolje.

    Boste novinarji nekoč počeli to, kar počnejo dimnikarji - hodili od hiše do hiše in uveljavljali svojo pravico do izvedbe predpisane storitve? Oni vsaj sčistijo dimnik:)).

    Pa brez zamere.

  28. rukar pravi:

    SE novinar z lažjo prehranjuje,
    ga resnica pokončuje !

  29. francka pravi:

    Kaktus!Se popolnoma strinjam s Teboj!Predvsem Ultra bo spet bogatela.Žal naši vrli volilci tega ne dojamejo.Tvoj tekst sicer ni prav povezan s Praprotnikovim člankom,pa vendar mu lahko sporočiva kakšno naj bi novinarstvo tudi bilo.Raziskovalno,to pomeni ,da raziskuje in bralcem posreduje tudi take zakulisne mahinacije,ki jih bo verjetno izvajal na prefinjen način naš vrli visokošolski minister.Že spretno priključuje svojemu ministrstvu panoge 7Elektronika,telekomunikacije/,da bo iz njih črpal sredstva za privatne firme.Sredstva davkoplačevalcev,saj gre za državne firme.To je že znana zadeva iz časov ,ko je bil glavni v zakulisju LDS.Jasno naši raziskovalni novinarji ,za katere se ima tudi Praprotnik tega ne bodo raziskovali.Le zakaj?Ker gre za naše.In Praprotnik je naš.

  30. KAKTUS pravi:

    FRANCKA, razumi vendar, novinar Praprotnik služi že znanemu lastniku !
    Hlapcev in dekel si ne more vsakdo privoščiti !

  31. Bount pravi:

    Rok Praprotnik, zelo dobro povedano, kratek, kristalen in pogumen opis .
    Čestitke. Si lahko samo želimo še več takšnih novinarjev.

  32. truba pravi:

    kaktus je imel prav !.

Komentiraj