Komentar - Matjaž

13. januar 2009 ob 13:49 | Vest |

Utrinek o rasistih in rasizmu

Kaj si predstavljate ob tejle sliki? Ali ob tej?

Vneti pa tudi manj vneti zagovorniki pravice slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem se takoj spomnijo pokojnega koroškega deželnega glavarja Haiderja. Lahko na izust naštejejo množico njegovih poskusov, kako manjšini preprečiti, da bi uživala tiste osnovne pravice, ki ji grejo tako po avstrijskih in evropskih pravnih normah kot etičnih standardih. Spomnili se bojo podiranja dvojezičnih napisov; preštevanja krajev, katerim napisi pripadajo in katerim ne; spomnili pa se bojo tudi manipulacij s poskusi ustavnega zakona, ki bi zaobšel odločbo avstrijskega ustavnega sodišča. (Mimogrede: To Haiderjevo manipulacijo je takratna slovenska vlada podprla! Na srečo koroški Slovenci in avstrijski socialdemokrati nanjo niso pristali.) Najbrž se spomnijo tudi Haiderjevega neuspešnega poskusa z referendumom o dvojezičnih napisih. In na koncu mi bojo zanesljivo pritrdili, da je na sliki prikazana rešitev ponižujoča do manjšine: Manjši slovenski napis od nemškega že na daleč kaže na podrejenost manjšine, ki ji neki »ljubeznivi« rasisti odrejajo skromen prostorček v skritem in nevpadljivem kotu človekovih pravic. Ali kot je dejal takratni avstrijski kancler: »Dodatne slovenske table, ki bi bile dodane enojezičnim, niso ustrezne, saj mora biti dvojezičnost zagotovljena na enakovreden in nezapostavljen način.«

Mene pa poleg prej omenjenega sliki spominjata še na marsikaj drugega. In sicer na domačo razumevanje pravic manjšin, ki ni drugačno od Heimatdienstovske. Vse prej omenjene aktivnosti lahko v čisti obliki najdemo pri nas doma. Istospolnim nestrpneži priznavajo pravico do življenja, »a naj se ne kažejo v javnosti in s tem izzivajo«! Izbrisanim bi z ustavnim zakonom izigrali odločbo ustavnega sodišča. Če muslimani že morajo imeti svoj verski center, pa bi jim porezali minaret, da ne bi provociral v čisti slovenski vodi oprane čistunske duše. Zraven bi pritaknili še referendum »kot najvišjo voljo ljudskih množic«.

Če taka razmišljanja nestrpnežev še nekako prenašam pri navadnih ljudeh, pa tega ne morem sprejeti, ko jih izrekajo najvišji politiki. Nad prejšnjo oblastjo sem že obupal. Upal sem, da se bo vsaj politika, ki se ima za social-demokratsko, vzdržala podpore rasistom. A me je predsednik vlade Pahor postavil na realna tla: Muslimanski verski center da, “ne more pa biti takšen, da bi s svojo podobo izzival nestrpnost tistih, ki mu nasprotujejo”, je dejal. Torej naj bi ustrezal tistim, ki imajo pomisleke. Na kratko: rasistom.

S to izjavo se je Pahor tudi pri razumevanju pravic manjšin izenačil s svojim predhodnikom. Za kaj, hudiča, smo sploh imeli volitve?!

Matjaž Hanžek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 28 x komentirano
  1. krneki pravi:

    Matjaž, bravo!

  2. jure martinjak pravi:

    Hanžek? Imaš jajca, da komu poimensko rečeš rasist? Izvoli.

  3. jure martinjak pravi:

    pa za mrtve ljudi to ne velja.

  4. same pravi:

    Če je tako, potem je potrebno v Sloveniji uvesti večjezikovne napise, npr. hrvaški, srbski, makedonski, albanski. Pa kot gostitelji, jim dajmo svoje domove, žene in vse udobje. G. Hanžek nam bo dal pa zgled.

  5. Don_Vito_ pravi:

    Ženo jim dam ampak svojega doma pa ne…

  6. PAHI GO HOME pravi:

    @jure Nima. Zaneti pa spizdi.Politikantski piromanček.

  7. samo pravi:

    @same,

    obstaja ločnica med avtohtonimi in neavtohtonimi manjšinami.

  8. Igor Đukanović pravi:

    Ni kaj dodati k Hanžkovemu komentarju.

    Forza.

  9. medek pravi:

    Dodatek:
    Borat Pahor in Samuel Žbogar - kaj sta storila za palestince, da si jim drzneta odrekati pravico do življenja?

  10. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042235982

  11. Normalen pravi:

    Sem vedu, g.Pahor nima tri čiste skor o ničemer. Očitno v preteklosti ni sledil dovolj poglobljeno življenjskim stvarem.
    Minaret naj bo najvišji daleč naokrog, torej čez 50 m. Zakaj? Zakaj je pa lahko stolpnica čez cesto Emonika 100 m? Koga z njo častimo? Pa višina črne vdove! Najvišji minaret bo turističen produkt (kot rečejo v branži), še en razlog za obisk Ljubljane. Kaj pa nam je narobe ljubljančanom, če imamo najvišji minaret daleč naokrog? Samo prednost je. Tudi me nič ne motijo drugi kulturni prostori centra. Naj bojo čim bolj raznovrstni in bogati. In , kar ne omenjajo, odprti vsem državljanom, da lahko spoznavamo tudi to kulturo. Pa kakšno dvoranco naj nam posojajo za naše potrebe, pa za parkiranje naj bo dobro poskrbljeno, saj je center Ljubljane, kjer manjka garaž, itd. Skratka, zadeva v korist vsem. Ne smete pozabit , da bo ta kultura, torej islam, ki vendarle ima po svetu veliko pripadnikov, s spoštovanjem gledal na našo majhno državico in jo bo čuval. Bolj bomo varni pred , sicer izmišljenim terorizmom, kot pred NATOm. Naš ugled bo zrasel tam, kjer bomo še kako iskali energetsko pomoč v prihodnosti. Pa dajte bit malo, čisto malo tudi trgovci, pragmatiki. Postavljate križe po naših gorah, kaj pa to? Onesnaževanje krajine! Tu smo pa v mestu, ki naj ima najvišji minaret v Evropi!!! To bo nekaj. Koga bo bolelo in kje? Ko smo bili pod Titom, neuvrščeni, smo imeli izjemen ugled v tretjem svetu. Ki je še vedno tretji. Samo naš politični ugled je pa na psu. Dobro, da imamo vsaj super športnike. Ravnokar berem, da smo se vzdržali ob OZN resoluciji glede Gaze. Pa vi niste normalni. Torej tiho podpirate pobijanje v glavnem civilistov, med njimi ogromno otrok. Pa kdo v naši državi je odgovoren za tako sramotno stališče? Pahor? Turk? To je naša kultura! Fej in Fuj!

  12. kaktus pravi:

    HANŽEK,
    ne seri ! HAIDER je bil patriot, sicer pokvarjen kot kvargl, pa tudi zelo spreten. On je zelo dobro obvladal stanje na Koroškem in je žel tisto, kar so naši komunisti s podporo ene same opcije zasejali, TOREJ RAZDOR MED SLOVENCI !
    EDINI, ki ji gre velika zahvala, da ni slovenščina šla popolnoma v pozabo, je bila katoliška cerkev. Torej največja zasluga gre duhovnikom, tudi tistim, k so po vojni prebežali pred “osvoboditelji”in niso podlegli pritiskom ne Haiderjevih, ne naših rdečuhov, EŽv podaljšku Šturmovega Joškota.
    TEŽKO GRE Z JEZIKA TOVARIŠEM TAKO PRIZNANJE !

  13. kaktus pravi:

    HANŽEK,
    ne seri ! HAIDER je bil patriot, sicer pokvarjen kot kvargl, pa tudi zelo spreten. On je zelo dobro obvladal stanje na Koroškem in je žel tisto, kar so naši komunisti s podporo ene same opcije zasejali, TOREJ RAZDOR MED SLOVENCI !
    EDINI, ki ji gre velika zahvala, da ni slovenščina šla popolnoma v pozabo, je bila katoliška cerkev. Torej največja zasluga gre duhovnikom, tudi tistim, k so po vojni prebežali pred “osvoboditelji”in niso podlegli pritiskom ne Haiderjevih, ne naših rdečuhov, v podaljšku Šturmovega Joškota.
    TEŽKO GRE Z JEZIKA TOVARIŠEM TAKO PRIZNANJE !
    Glede nadaljne razprave pa tole:”najslabša varianta našega človeka je SLOVENEC z balkansko maniro !”

  14. en_tipson pravi:

    “EDINI, ki ji gre velika zahvala, da ni slovenščina šla popolnoma v pozabo, je bila katoliška cerkev.”

    Primož Trubar je bil protestant.

  15. IpseDixit pravi:

    Patriotism is the last refuge of a scoundrel.

  16. Nina pravi:

    Matjaž, tudi jaz se sprašujem, zakaj za vraga smo imeli volitve. Pri Janši si vsaj vedel kako in kaj.
    Pahor z denarjem kupuje verne duše vsepovprek, saj bi zdaj pa še božjo pomoč rabil.
    Res jo rabi, da ga usmeri nekam, saj je vseeno kam, da bomo le vedeli, kam ! On je kot deklica za vse. Takšni deklici pa pravimo……

  17. domen pravi:

    Js se pa ne bi cisto strinjal z napisanim, zato ker stvari niso tako jasne kot se zdi na prvi pogled. Namrec ce nekdo s svojimi svobodnimi dejanji zacne omejevati drugega, torej mu kratiti svobodo, potem je jasno da se ima drugi pravico odzvati in da lahko pride do konflikta. Za ta konflikt pa ni kriv drugi, ampak tisti prvi, ki je bil prevec vsiljiv.
    Na konkretnem primeru je to dzamija z velikim minaretom, ki morda ne (morda pa tudi?) spada v slovensko okolje. Ce se dzamija zgradi, ali potem muslimani slovence posiljujejo s svojo kulturo? Hja, tezko je reci - to ni fizicno vsiljevanje, ni fizicni konflikt. Ampak seveda ni nujno da je vsak konflikt fizicni - se vec, verjetno je velika vecina konfliktov samo v nasih glavah. V tem smislu pa dzamijo lahko razumemo kot kratenje svobode slovenski kulturi, kot vsiljevanje necesa v slovensko okolje, kar sem ne spada. Na drugi pa seveda muslimani lahko recejo - ce se dzamija ne zgradi, pa slovenci njim kratijo svobodo.
    Kdo ima zdaj prav in kdo nima, kaj narediti z dzamijo? Jah, to ni jasno, tega clovek ne vidi kar tako. Morda je napacno prav sklicevanje na svobodo, saj je prav to pripeljalo v to nejasno situacijo.

  18. neemocije pravi:

    Kakšen krvavo rdeč pajac. Ali bo kulturni dedič morilcev učil strpnost??

    Samo trdi indoktriniranci mu lahko še verjamejo.

  19. neemocije pravi:

    # jure martinjak pravi:
    13. januar, 2009 ob 14:22

    Hanžek? Imaš jajca, da komu poimensko rečeš rasist? Izvoli.

    Ali misliš, da bo imenoval kar samega sebe? (komunjzeji in nacifašisti so največji nestrpneži, prvi (kom)so prepričani in vsakodnevno prepričujejo, da to niso, drugi (nac) vsaj jasno povedo to kar mislijo).

  20. Igor Đukanović pravi:

    Neemocije, jaz sem enega nestrpneža prijavil tudi organom pregona. Pa se nič ne premakne. Bom pa tudi vnaprej sproti poimenoval vsakega, ko kaj takšnega reče ali stori. Za nazaj je težko si podrobnosti zapomniti…

  21. keks pravi:

    le glej da boš. Tako bo vsaj tisti, ki ga boš prijavil in poimenoval za nestrpneža, dobil pravno podlago, da te bo tožil nazaj.

  22. rukar pravi:

    en-tipson
    TRUBAR JE BIL NAJPREJ, HVALA BOGU, KATOLIŠKI DUHOVNIK IN PRIDOBIL SVOJO IZOBRAZBO (KOT LUTHER) NA KATOLIŠKI UNIVERZI. protestantizem je nastal pozneje ! MISLIM, DA NISI TOLIKO ZARUKAN, KOT SE SPRENEVEDAŠ !!

  23. Pikec pravi:

    Rukar, zakaj se jeziš? Tudi oficirji in vojaki nacističnega vojaškega stroja so bili v glavnem protestanti!
    Komunisti so bili brezbožci. Ali misliš, da so bili zato kaj boljši?

  24. Analitik pravi:

    Kaktus! Zakaj post mortem skruniš pietetni spomin na Haiderja z nekim Matjažem Hanžkom. Hanžek je pač delal tako, kot je znal. Tega pa ni bilo veliko.

    Smo imeli pač smolo z vsemi varuhi človekovih pravic. Najprej s Kučanu vdanim in pogosto okajenim Ivanom Bizjakom, potem smo prišli z dežja pod kap z Matjažem Hanžkom, zdaj pa nismo nič na boljšem s Čebašnik Travnikovo, ki so ji tako pri srcu ne vem čigave človekove pravice, da je govorila celo na islamističnem protestnem zborovanju.

  25. Udarnik pravi:

    Draga moja, Rukar in Katus! Pa ne, da sta se že upeahala ali pa nimata poguma, da bi odgovorila Pikcu in Analitiku.

  26. kaktus pravi:

    UDARNIK, ni govora o upehanosti, samo pritrdil bom. S HAIDER -jem ni bilo nič narobe dotlej, dokler so slovenski komunajzerji z njim počeli in igrali ob vrbskem jezeru tenis. Masaža,sauna in ostale orgije inkluziv ! Pa bodi zdrava domovina, če to zmoreš !?

  27. PIKEC pravi:

    Medek, kaj si pa ti izgubil v Palestini.

  28. OPAZOVALEC pravi:

    Đuranoviću! Le malo še potrpi, pa boste tudi pri nas imeli večino. Kam se boš pa potem preselil?

Komentiraj