Komentar - Matej

9. januar 2009 ob 16:09 | Vest |

Dva tedna sta pretekla od izraelskega napada na Gazo, Združeni narodi so se prvič zganili in sprejeli resolucijo, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja. Presenetljivo ZDA niso vložile veta, a kot edina zadržana članica Vanostnega sveta, kot da bi Izraelu na tiho ponujala možnost pričetka tretje faze čiščenja Gaze. Medtem rakete izstreljujejo že iz Libanona, Izraelu pa tudi ni uspelo izpeljati farse z vdvema triurnima premirjema, ko naj bi prispela humanitarna pomoč milijon in pol dušam s fizičnimi potrebami. Izraelska vojska je napadla vozilo Rdečega križa, enako dan poprej, eden je bil ubit. A Francozi in Egipčani so že skovali načrt za prekinitev ognja, ki pa še čaka na žegenj ZDA. Uradni Tel Aviv zavrača povratek k statusu quo, še najraje bi videl eliminacijo Hamasa. Slednji, pa naj bi bil proti koncu tedna obveščen le o tehničnih vidikih procesa.

Živimo v času ko se za razsojo dilem in konfliktov najraje zatečemo k številom. Če ni dovolj seštevek preminulih, razmerja žrtev na eni in drugi strani, ali pa števila mrtvih otrok itn. si oglejmo kronologijo zadnje eskalacije nasilja in statistiko druge intifiade.

Tokratnemu izbruhu nasilja botruje izraelski uboj Palestinca 4. novembra, ki se je zgodil po več mesecih mirnega stanja, brez izstreljene rakete z Gaze. Hamasova reakcija je jasna, 4.november pa je eskaliral v trenutno morijo.

Statistika ubitih na eni in drugi strani, ki jo beleži izraelska človekoljubna organizacija B*Tsalem priča da tokratni dogodek ni osamljen. V zadnjih osmih letih se je v 79 odstotkih primerov začasen premor v konfliktu končal z Izraelskim napadom, le osem jih je zakrivila Palestinska stran, v trinajst odstotkih primerov pa sta strani napadli, ubili usklajeno.

Se je sploh kaj spremenilo? Pred slabimi stotimi leti so sionistične skupine organizirane v paravojaške skupine imle enostavno strategijo. Kot je zapisal George Bisharat, univerzitetni profesor prava “Palestinske vasi so bile najpogosteje napadene iz dveh ali treh smeri, cesta proti najbližji arabski državi pa je ostala odprta”. Prebivalci Gaze tokrat nimajo več nobenih odprtih cest.

Za trenutno stanje je še najbolj odgovoren izraelski predsednik vlade Ehud Olmer. Ta se v zgodovinske anale ne želi zapisati kot politik, ki prejema podkupnine in predsednik, ki mu ni uspelo obračunati s Hezbollahom. Na hitro, na plečih svojih vojakov in žrtev v Gazi si želi zgraditi svoj piedestal, prav tako zunanja ministrica Tzipi Livnijeva, ki Olmerta želi naslediti in ob tokratnem konfliktu najpogosteje brusi jezik.

Veliko pa jih pogleduje proti molčečemu Baraku Obami. Ta se je izgovoril, češ Bush je še vedno predsednik, da si ravno Obami poprej ni bilo težko komentirati raznih dogodkov. Najverjetneje tokrat molči, da si zagotovi po ameriško sladkobno inavguracijo koncem meseca, tej pa bo sledila malo bolj iskrena podoba novo-izvoljenega. Pa da vidimo če bodo ZDA prekinile z rekordnim vlaganjem veta v zvezi z Izraelom v varnostnem svetu ZN.

Matej Janković

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. medek pravi:

    Kongo in Palestina sta izraelska krvava hostla.

    http://vranika.blog.siol.net/2009/01/09/izrael-israel-usa-zda-gaza/

    http://www.bnvillage.co.uk/news-politics-village/101196-genocide-drc-role-cia-mossad-part-i.html

  2. neemocije pravi:

    Matej Janković, Matej Janković, Matej Janković, Matej Janković, ………………..

  3. Kaktus pravi:

    Žal ima Izrael prevelik vpliv v ZDA da bi se kaj spremenilo.

  4. JB pravi:

    aaaaaaaaaaaaaaaaaa….njega pa poznam…a ni njegovo interesno področje prohibicija, rasta man pa to,…

  5. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042235450

    Kdor jemlje demokracijo resno, se mora soočiti s tem vprašanjem. Ne sme dovoliti, da bi se mu izmaknili s podtikanjem lažnih razlag. Najpopularnejša med takimi razlagami je tista, ki govori o terorizmu. Napad na Gazo naj bi bil del vojne proti terorizmu, pravijo napadalci in njihovi zavezniki. Njihovi nasprotniki pa jim oznako vračajo in ogorčeno dokazujejo, da je terorizem izraelski. Eno inačico žebrajo velesilni politiki in razširja jo globalni medijski stroj, pri drugi vztrajajo politični marginalci in protiglobalisti. Za eno so sila, moč in denar, druga se opira na načela in moralo.

  6. neemocije pravi:

    komunajzer “druga (torej komunajzerji + teroristi) se opira na načela in moralo” - ne moreš verjeti…ha, ha, ha, ha, ha…

  7. bodi pravi:

    http://www.ustream.tv/channel/live-satellite-news-teleport-room
    http://switch206-01.castup.net/cunet/gm.asp?ai=386&ar=NanaTV01
    v živo iz Gaze

    Kaj menijo pravoverni Židovski Rabini:
    http://www.youtube.com/watch?v=DeaZuj7ruwM
    http://www.nkusa.org/
    http://www.jewsagainstzionism.com/

  8. Bount pravi:

    Obama je lutka v rokah Velikega Mordorja ” velikega super, sedaj še skritega svetovalca”, ki je zelo naklonjen vojni in nasilju, saj to je le začetek njegovega nenadnega vzpona na pedistral absolutnega vladanja tako na področju vode, hrane, proizvodnje in uporabe bioloških, nuklearnih orožijh itd..itd..

    Pro- ameriška militaristična politika EU nas bo pripeljala v pogubo.

    Zavedati se moramo, da vsi živimo na istem planetu in nasilje proizvaja samo dodatno nasilje.
    Ker se politika ne premakne v bolj ozaveščeno območja bivanja, bi se morale civilne inicijative povsod po EU združevati in zahtevati takojšnjo prekinitev ognja.itd..itd..nažalost se to ne dogaja in se verjetno tudi ne bo zgodilo, saj se nobeden ne zaveda bistva tega problema, danes Gaza , jutri vsi mi ostali, saj nasilje se zelo hitro stopnjuje. V ozadju tega mogočnega plana so Sile Zla in moči, ki jim je to “posel stoletja” in dirigirajo ves ta že začeti proces k uničevanju vsega kar je lepega.

    IZRAELCI SO INCARNIRANI NACISTI. TO JE DEJSTVO, ČE NAM JE VŠEČ ALI NE!

    ZUNANJA POLITIKA S LOVE NIJE BI SE MORALA JASNO IN GLASNO DISTANCIRATI OD TAKE
    UNIČUJOČE POLITIKE, NE GLEDE NA TO , DA JO JE STRAH, KAKO BODO TO SPREJELE DRUGE DRŽAVE. ETIKA IN MORALA, TER ŽELJA PO MIRU BI MORALA BITI NAD POLITIČNIMI INTERESI, ČE NOČEMO, DA ZAPADEMO ŠE V KRIZO NASILJA, VOJNE IN DESTRUKCIJE!

  9. Bount pravi:

    Da, Izraelec si želi zgraditi pedestrial Zla in Terorja, saj je popolnoma podrejen velikemu “Mordorju”, ki vlada - ameriška nasilna, militaristična politika.

  10. Bount pravi:

    marjan pravi:
    11. januar, 2009 ob 14:24

    Ekonomska kriza+izraelski napadi na gazo+plinska vojna……..ni skupnih točk????

    seveda so….poslušajte naše politike in svetovne politike…..prenoviti organizacije….finančne instrumente…..ko je ang. kraljica prišla na obisk k nam…..je Turk….dejal…..zanima me njen pogled na vodenje sveta….

    New word order……napovedal ga je Bush 11.9.1991
    Bush jr. je z predsedniki kanade in mehike postavil temelje za Severno ameriško (2006)unijo…..implementacija bo v letu 2010……

    Rockelfeler…..je 2000 dejal….. “svet je na prelomnici……vse kar potrebujemo je dovolj velika kriza in narodi sveta bodo pristali na Novi svetovni red”…..suženstvo z nasmehom…..ČIPIRANJE populacije….eliminacija…..opozicije…..razkroj družine in družbenih struktur….. prihod zombimana….popolna moč elite…..

    načrt za 3 svetovne vojne je bil narejen že v 19 stol. 1 vojna je bila za kazen ruskemu carju ker 1821 ni pristal na prvi poiskus globalizacije……in postavitev države zla…..sz….dokazano večina vodilnih komunistov je bila sionistov…. SZ je bila projekt….uničenja družine in zaupanja med ljudmi…

    2. vojna je bila za postavitev Izraela……države Judov…..ker so bili preganjani in skoraj iztrebljeni….
    tako je bil dosežen “konsenz” naj dobijo svojo deželo…..svojih prednikov…..da so s tem storili krivico palestincem… pa jim ni bilo mar…..

    3 vojna naj bi se začela med kristjani in muslimani…. pod pretvezo liberalcev in zahteve militantnega islama…..krščanski vrh bo temu primerno reagiral…. vojna med dvema silama svetovoma……da se izčrpata in pripravita na podreditev novega svetovnega reda……

    plinska kriza…..ki “sovpada” z mrzlim vremenom…..uničuje gospodarstva in življenja….

    glas razuma, da se ustavi ta načrt….. veren človek ve da je Sam oltar…..in znamenj malikov ne potrebuje za izpričevanje vere…..

    http://www.youtube.com/watch?v=mOS0ax8RBrw

  11. Bount pravi:

    No, kar je Nostradamus napovedal je - prevedeno v nam razumljiv jezik naslednje:
    končna velika in uničevalna vojna se bo dogajala med muslimansko in nemuslimansko polarizacijo sveta. In voda v Sieni, bo postala rdeča, katero bodo pile kamele. Kar pomeni kri bo tekla po Sieni, muslimanski vojščaki bodo prispeli do Siene..itd..
    In pomislite malo, ni v redu, da se vsi sprenevedamo, da je O.K., pro- ameriška
    militaristična zunanja politika EU .
    Izrael ( reinkanirani ex-nacisti), z “njihovo” vojno politiko, so zelo nevarni za mir v svetu!
    Kaj se res ne zavedamo, kaj to resnično pomeni?
    Vojna in nasilje proizvajata samo še dodatno vojno in še več nasilja, ki se bo nesporno razširil še na druge teritorije!
    In EU s Slovenijo vred, se ne nahaja na drugem planetu!
    Torej po finančni in gospodarski krizi, če se ne bomo vsi skupaj hitro zbudili, bomo imeli še krizo nasilja, vojne in kriminala? No, upanje obstaja, da ta črni scenarijl s pametno zunanjo politiko lahko preprečimo?
    EU in posebno zunanja politika, prebudi se!

Komentiraj