Komentar - Jelena

7. januar 2009 ob 14:39 | Vest |

Novo leto, nove obljube, novi začetki. Za nekatere študente morda začetek kuharske kariere. Nobena skrivnost namreč več ni, da so se z novim letom občutno podražili študentski boni. Nekateri za par centov, večina za okoli 30% prvotne cene, drugi za 50%, izjeme celo za 100%; pri čemer se dejanska vrednost, velikost ali kakovost obroka ali prijaznost postrežbe niso spremenili.
Podražitve so zajele vsa univerzitetna središča, Ljubljana pa še vedno ostaja najdražja. Če k bonom prištejemo še ostale življenjske stroške, ki so v Ljubljani prav tako višji kot v drugih mestih, kaj kmalu ugotovimo, da bo letošnje leto za marsikaterega študenta gotovo krizno.
Na spletnih portalih in forumih se kot po tekočem traku formirajo skupine, ki študente pozivajo k bojkotu dragih restavracij ali uporu zoper podražitve. Vsekakor je dobro, da se tudi na ta način opozarja na dogajanje, a vprašanje je, če tovrstne akcije dejansko kaj zaležejo. Po besedah prodajalcev bonov, se stanje ni spremenilo. Študentje sicer nergamo, a še vedno se proda lepo število bonov tudi za najdražje restavracije, kljub temu, da na se na spletu podražitvam upira že okoli 10.000 študentov.
Študentje že skozi opozarjamo na nujnost subvencionirane in dostopne zdrave prehrane. Tako iz socialnega kot tudi zdravstvenega vidika. Seveda nikoli ne manjka nasprotnikov, ki trdijo, da država s privilegiji razvaja študente, a vedeti moramo, da prav študentje dolgoročno prispevamo k razvoju in blaginji te iste države. In če k temu dodamo še znano dejstvo o poceni obrokih poslancev v DZ, vidimo, da privilegij morda počasi izgine in ostane le še pravica, ki smo si jo študentje izborili tekom let.
Četudi morda ne gre za to, da si vsi študentje ne bi mogli privoščiti podraženih bonov, pa ne smemo zanemariti bistva: takšna podražitev v prvi vrsti pomeni še dodaten rez med študenti - temi, ki lahko in onimi, ki ne morejo, še dodatno delitev na revne in bogate, ki tako vse bolj vidno posega med študente, skupnost kolegov, kjer so - že pregovorno - vedno prav vsi veljali za tiste “s praznimi denarnicami”. In bojkot dražjih ponudnikov naj bi bil predvsem znak solidarnosti in enakosti med kolegi, nasprotovanje predpostavki, da je za ene tudi menza dovolj dobra, drugi pa lahko posedajo po boljših restavracijah. Pa tudi v teh študent pogosto ni gost kot vsag drug.
Če iščemo krivca, naj bo to tokrat ponudnik - gostinec. Vlada namreč subvencije ni znižala oz. se bo ta celo malenkost dvignila. Številni očitki so padali tudi čez študentsko organizacijo, ki pa na ceno bonov nima neposrednega vpliva.
Da bi združili študente in zastopali njihove interese, pa na ŠOU od včeraj naprej pozivajo tudi k podpisu peticije, ki naj bi posledično pripomogla k višanju subvencij oz. nižjim cenam bonov.

Jelena Štrbac

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. Lakotnik pravi:

    Ja tole res ni vredu. Že sedaj sem imel slabe izkušnje z boni, ker so male porcije, jaz pa pojem veliko.
    Zato si že nekaj časa kuham sam.

    Nikakor pa ne bom kupil bona nad 4 evre, raje grem samoplačniško jest v kitajsko restavracijo kjer je ALL YOU CAN EAT za 6 evrov - pa sem sit 2 dni :)

  2. Don_Vito_ pravi:

    no ja…stvar le ni tako zelo grozna! Sam študiram v Nemčiji in moram reči, da tukaj študentskih bonov ne poznajo kakor pri nas, pa tudi drugje v Evropi je to sila redek pojav, in sicer tukaj te najcenejše študentsko kosilo v študentski menzi pride 5 EU, ponavadi pa je vedno kakšen Evro več kot pa manj, popvrečno, če še kaj popiješ tam nekje 6 EU za en obrok in hrana toliko, da se ve ni ravno ne vem kako hvalevredna! Tako, da študentje v Sloveniji prosim vas ne samo jamrat in stokat kakor, da se vam godijo najhujše krivice, če pa želite kaj spremeniti z jokanjem in stokanjem ne šlo, boste morali na ceste in kakšno molotovko vreči proti vladni palači! Večji problem, jaz osebno vidim v študentih, ki študirajo desetletje, da naredijo uboga štiri leta, nekateri pa rabijo celo več! Takim bi sam osebno prepovedal se hraniti na študentske bone in nasploh bi jim odvzel vse študentske bonitete, kakor je tudi vsepovsod v razvitem svetu!

  3. fdvjevc pravi:

    Poglej, kakor ima vsaka država neko posebnost, je v Sloveniji stanje takšno, da država subvencionira študentsko prehrano in jim s tem olajša finančno breme, ki ga nosijo študentje tekom študija. Hvala bogu, da smo si takšno boniteto študentje priborili in seveda ne bomo dovolili, da nam jo odvzamejo. Preden si odšel študirati v Nemčijo, predvidevam, da si se pozanimal, kako tam poteka študentsko življenje in kako je urejena študentska prehrana/bivanje itd., torej si lahko pričakoval, da takšnih ugodnosti, ki jih imamo študentje v Sloveniji, v Nemčiji ne boš imel (kar se tiče študentske prehrane). Tukaj ni poanta v stokanju in jamranju študentov, ampak v tem, da država s svojo solidarnostjo skrbi za ključni segment družbe, na katerem bo v prihodnosti slonela država. Če tega nimate v Nemčiji, pa mi je res žal.

    Drugače pa bravo Jelena!!!! :)

  4. matjaž pravi:

    takole država denar stran meče, revnejši pa so spet potegnili kratko v tekmi s bogatimi.

    fajn si povedala, jelena! razslojevanje bo čedalje močnejše tudi med študenti, kar je povsem logično: zakon prostega trga. ampak boni so bili uvedeni ravno zato, da razbremenijo revnejše, subvencija bogatih je stran vržen denar!

  5. lakom lačen pravi:

    Se povsem strinjam. Tudi sam dobim prebavne motnje, izpuščaje po desni roki in vneto ščitnico, če ne jem vsak delavnik v Da bu da, Canitni Mexicani, Joe Penasu ali Don Felipeju. Vsak marec zato jemljem Immunal, ker ni prostih sedežev - je preveč študentov za mizami.

  6. lojzka pravi:

    Lahko bi kakšno rekli tudi o velikem padcu kakovosti gostinske ponudbe, ki so jo povzročili študentski boni.
    Moj, neštudentski, pogled je tak: nekdaj čisto spodobne restavracije so postale menze, v katerih natakarji ‘običajne’ goste sprejmejo z ‘A maš na bon?’, poleg tega popolni neznanci mislijo, da ni nič čudnega, če prisedejo k tvoji mizi (ker je pač vse zasedeno, a ne), hrana pa je postala veliko bolj industrijska (italijanska restavracija pri nase večinoma pomeni kuhanje testenin Barilla ipd.).
    Zagovarjam uvedbo pravih študentskih menz. Tako bo ponudba enotna, stanje na trgu pa jasno - restavracija je restavracija, menza pa menza.

  7. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Država od kurca ! _ _ _ v drugih Evropskih državah imajo zgledno urejene študentske menze !…

  8. Khmer Rouge pravi:

    Ti boni so čista bedarija. Država je zelo iznajdljiva, ko je treba čim več zasebnikov spustit h koritu. Pri obstoječem sistem z boni si svoj kos odtrgajo tiskarji, ki natisnejo bone, potem tisti, ki prodajajo bone, (verjetno študentski servisi) in potem še restavracije, ki imajo z boni bolj ali manj zagarantiran posel. Država naj pogleda, kateri študentje imajo prerevne starše, da bi jim financirali študij, in naj jim potem da denar za prehrano na roko oziroma še bolje, prišteje naj jim ga k štipendiji. Ampak zakaj bi bil sistem preprost in učinkovit če pa se ga da zakomplicirat? (Btw, enako velja za študentsko delo, zakaj bi delo študentom iskali študentski servisi, če pa že imamo zavod za zaposlovanje, ki dela to isto?)

  9. Bo pravi:

    @Lakotnik: tisti kitajski pa ne more iti dobro. V zgodbi Zimsko spanje si pokupil iz blagovnic v mestu, da ni nič ostalo, in potem si vse na enkrat pojedel.

  10. Bon bon pravi:

    Bravo!

    Odličen komentar Jelena, ni kaj dodati!

    Upam, da bo ta sicer žalostna in obsojanja vredna poteza pripomogla k večjemu združevanju med študenti in močnejši študentski zavesti!

  11. Lakotnik pravi:

    @Bo:

    Res je, vendar, sedaj je hrana tudi v trgovinah draga, tako da malo bolj pazim.

    Tisti kitajski pa gre super- da ne bom delal reklame pod komentarji se malo pozanimaj - od 11-3 ure praktično ne dobiš sedeža. Lp

  12. alen pravi:

    mularija razvajena…

    Kaj mate za jest po dragih restavracijah v centru Lj. kjer sta hrana in postrežba tako ali tako sumljiva. V menze!!! Če lahko ves srednji razred obeduje v njih boste pa še vi mal potrpel.

    Lp

  13. dostmam pravi:

    Hm, če bi na spletu zahtevali, da vam gostinci ponudijo zastonj kosilo, bi bilo najbrž 30.000 podpornikov…
    Študenti, da so si izborili bone in, da je izumljeno za privatnike pri koritu??? To je bil poceni predvolilni shopping vaših glasov…
    Zakaj recimo ne pozovemo Pahorja, ki je tako vnet za sprejem zakona o znižanju svoje lastne plače, da sproti še uzakoni Enakost. Moj predlog je, da predlog razširimo še na enakost v zdravju, sreči, lepoti itd…
    Sam se odpovedujem “moji bodočnosti” v podobi študentov, ki niso sposobni sprejemati lastne odločitve koliko so pripravljeni plačati za X kosilo, na X lokaciji in v X ambientu! Blagor nam…

  14. jive pravi:

    Pri študentskih bonih gre za socialno korekturo, ker v Sloveniji še vedno ni urejena primerna štipendijska politika. Isto velja za sistem študentskega dela, brez katerega bi 3/4 študentov ne moglo študirati, saj je finančo breme preveliko za marsikatero slovensko družino in/ali posameznika. Kot v vsakem sistemu, tudi tu prihaja do zlorab, za katere pa so še najmanj krivi tisti res pomoči potrebni. Zato mislim, da ni najboljša zamisel bonov kar ukiniti, ampak sistem urediti tako, da bo prihajalo do manj zlorab, v osnovi pa okrepiti nadzor nad prodajo, vnovčevanjem kuponov in samo ponudbo restavracij.

    Dve leti nazaj se je pojavil še dodaten problem pri študentskih bonih. Rezultati razpisa ministrstva so bili namreč taki, da je odpadlo več restavracij s kvalitetno hrano, na bone pa od takrat naprej lahko dobimo burek, kebap, hamburgerje idr. Tu se zgreši cel point, da je potrebno mladim zagotoviti zdravo prehrano, da ne bo na stara leta preveč šlo iz zdravstvene blagajne.

  15. Jelena Štrbac pravi:

    V ponedeljek ob 12h kosimo v Državnem zboru. Več na: http://www.facebook.com/event.php?eid=114435730474&ref=mf

  16. Matjaž Germ pravi:

    FDV-jevc…. študentov je preveč.. in kot skupina v celoti niso več ključni element družbe… Skupina je velika in zato tudi za državo dražja.. Če bi rad bi kot študent razvojno pomembna družbena skupina zagovarjaj denimo socialni model šolnin ali manj študijskih mest….ali pa morda dodelitev subvencionirane prehrane samo za dodiplomske študente… ali celo samo za študente, ki si takšnih obrokov ne morejo privoščiti….

  17. dostmam pravi:

    Dajmo se že enkrat zmenit zakaj se ljudje odločajo za študij! Se žrtvujejo za dobrobit slovenskega naroda ali investirajo v svoje boljše življenje? To debilno licemerje mi gre že skrajno na živce. Kot, da obstaja študent, ki se je lotil študija iz patriotskih vzgibov ali pa slovenski diplomant na začasnem ali večnem delu v tujini, ki umira od slabe vesti, da nas je egoistično pustil na cedilu, mi smo mu pa plačali šolanje. Pošteno bi bilo do vseh, da sami investirajo v svoje šolanje pri čemer tvegajo uspešen zaključek študija in pravilno izbiro. Če jim uspe, so na boljšem kot njihovi vrstniki, če jim ne, naj sami “popušijo”. In kaj imamo sedaj? Subvencionirano prehrano pred štrajkom in enormno davčno protekcijo pri študentskem delu v primerjavi z redno zaposlenimi. Mar bi se raje pokrili z ušesi in molili, da ne mine…

Komentiraj