Osebnost bralcev Dela

5. januar 2009 ob 19:56 | Denis Sarkić |

Olimpijski zmagovalec v metu kladiva, atlet Primož Kozmus, je Delova osebnost leta 2008. Kozmus je na razglasitvi poudaril, da se bo še naprej trudil za ureditev statusa vrhunskih športnikov. “Nadaljeval bom v tem slogu in si prizadeval za skupno dobro,” je dejal. Za laskavi naziv Delova osebnost leta 2008 so se poleg Kozmusa potegovali direktor in lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol, predsednica uprave Peka Marta Gorjup Brejc, sociologinja, filozofinja in publicistka Spomenka Hribar, guverner Banke Slovenije Marko Kranjc, vodja slovenskih znanstvenikov v Cernu Marko Mikuž, tržaški pisatelj Boris Pahor, pesnik Tone Pavček, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in zaščitnica živali iz Horjula Polona Samec.

Podelitev nagrade bralcev največjega časopisa in nekaj besed odgovornega urenika Darijana Koširja:

Premier Borut Pahor pa je po razglasitvi Delove osebnosti leta in pogovoru s Kozmusom napovedal, da bodo na naslednji seji vlade zadolžili ministrstvo za šolstvo in šport za pripravo predloga ustreznih rešitev statusa vrhunskih športnikov. Po njegovih besedah naj bi bil predlog “že januarja na mizi vlade”. Če bi te odločitve utegnile povzročiti polemike, pa je premier napovedal, da bodo odprli širšo razpravo in šele nato predlog poslali v Državni zbor. Pahor sicer eno od možnih rešitev za ureditev statusa športnikov vidi v omogočanju lažjega prehoda iz športne kariere v poklicno.

Kozmus in Pahor po podelitvi o rentah za vrhunske športnike:

Delo izbira svojo osebnost leta od leta 1990. Sprva so osebnost izbirali samo bralci, pozneje uredniški kolegij, danes pa uredniški kolegij predlaga deset nominirancev, bralci pa izmed njih izberejo osebnost leta.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. komunalis pravi:

    v letu 2008 je zaslužil cca 400.000.ojrov.tih nej bo.

  2. Brežičan pravi:

    Saj je povedal (priznal), da je sam preskrbljen; go Primož!

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Bravo Primož !

  4. ajda Perme pravi:

    Tako, tih naj bo. Kdo mu je kriv, da že celo življenje meče kladivo ke v luft?

  5. Josip pravi:

    Se spomnite, kdo je na pekinški olimpijadi zmagal v metu diska ? Toliko o promociji Slovenije !
    Moj glas gre Gorenju in njegovim proizvodom, ljudem, ki rešujejo življenja drugim, Makarovičevi in Pavčku, Akrapoviču, Boscarolu; skratka vsem, ki s svojimi talenti in sposobnostmi plemenitijo duha in zagotavljajo tudi kruh mnogim delavkam , delavcem in njihovim družinam. Gospod Kozmus se lahko, če sodi, da to počne zaradi mene, mirne duše neha mučiti s premetavanjem kladiva. Zaradi tega ne bo niti enega zaposlenega manj, morda bo brez dela le kakšen uradnik v nekem klubu ali športni zvezi. Nikakor pa se ne morem strinjati, da bi njegovo rento plačevali obubožane delavke in delavci v tej deželi. Ti so sicer ponosni nanj, a skrbi jih, kaj bodo dali jesti svojim otrokom, kako jih bodo šolali, jim zagotovili pogoje za ustvarjanje lastnega doma in družine.
    Da ne bo pomote, g.Kozmosu nikakor ne zavidam njegovih dosežkov in slave, a vseeno menim, da je že deležna pravšnje mere pozornosti. Če mu je takšna odveč, naj se ji pač odreče.

  6. Fonzi pravi:

    Vrhunski športniki trenirajo od 7 leta starosti, tudi 3x na dan. Zaradi športa zanemarijo šolo, osebne prijatelje in zamudijo otroštvo ter velik del mladosti. Pri 35 letih jim po koncu kariere ostanejo poškodbe, kronične bolezni in dostikrat dolgovi. Malo je športnikov, ki so do konca življenja preskrbljeni - niso vsi Katanci ali Miliči. Zato bi bilo prav, da se na račun kakšnih ruplov ali podobni uvede neka vrsta športne pokojnine, ki bo izenačila vrhunske športnike z delavci v pokoju. Govorimo o 100-150 športnikov in ne o tisočih.

  7. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    točno tako, Fonzi - se strinjam !

  8. janez pravi:

    Boris Pahor bi jo moral dobiti…

  9. KAKTUS pravi:

    IMAMO,spomeničarje, prvoborce, med pesniki. pisatelji, glumači, v bodoče še med športniki,
    kdo naj vso to priviligirano srenjo preživi ? Delavec,kajpak ! Namnožilo se jih bo, kot se je Titovih partizanov z dvojnimi štetji, vendar skoraj večina brez omenbe vredne delovne dobe. Danes pa ravno ti vpijejo, kako so zaslužni ne pa delavci, ki so 40 let preždeli za stroji.
    Ko sem med pesniško-pisateljsko prvoborko zasledil BOETU,sem vprašal takrat kar nekaj vaških in mestnih učiteljic in niti ena sama mi ni znala odgovoriti. Tudi družinsko penzijo je sinek dobival, tako smo prebrali v “DELU “

  10. KAKTUS pravi:

    IMAMO,spomeničarje, prvoborce, med pesniki. pisatelji, glumači, v bodoče še med športniki,
    kdo naj vso to priviligirano srenjo preživi ? Delavec,kajpak ! Namnožilo se jih bo, kot se je Titovih partizanov z dvojnimi štetji, vendar skoraj večina brez omenbe vredne delovne dobe. Danes pa ravno ti vpijejo, kako so zaslužni ne pa delavci, ki so 40 let preždeli za stroji.
    Ko sem med pesniško-pisateljsko prvoborko zasledil priimek BOETU, sem vprašal takrat kar nekaj vaških in mestnih učiteljic, če pozna katera odnjih eno samo delo ali zbirko in niti ena sama mi ni znala odgovoriti. Tudi družinsko penzijo je sinek dobival, tako smo prebrali v “DELU “leta 2000,
    preko 200 tisoč tolarjev.

  11. ajda Perme pravi:

    Najprej kruha, potem pa iger. ”Sodobni gladiatorji” so se sami odločili za takšno življenje. Država naj jim omogoči izobrazbo po krajši poti, mogoče še liziko za usmerjanje prometa, pa zdravo.

  12. Osama "You know who" pravi:

    @KAKTUS

    Berta Bojetu je že pokojna igralka. Manj znano je da je bila partnerica ZMAGA JELINČIČA s katerim imata enega sina.

  13. Osama "You know who" pravi:

    @Fonzi

    Poklic vrhunski športnik zahteva mnogo odrekanja, to je jasno. Nobenega se ne sili, da naj se odloči zanj. Ponavadi jih šport veseli in če s tem lahko še služijo je super. Večina (ker govorimo o teh 100 vrhunskih) ima že od začetka veliko ugodnosti a la status športnika, ki jim olajša šolanje, ko so vrhunski dobijo razno sponzorsko opremo, veliko potujejo, sponzorske avtomobile, moznost zaposlitve v vojski in policiji, ki jih medtem nosi po rokah ko trenirajo, da ne omenjam socialnega ugleda ki ga uživajo. Nekateri v bolj medijsko pokritih športih tudi zasluzijo za celo življenje, metalci kladiva niso ravno med temi. Je pa res da zagotovo nobeden ne pozna zmagovalca v metu kopja, diska kladiva izpred pol leta, kaj šele iz Atenskih OI.
    A to te pa ne skrbi da so ubogi alpinisti na hladnem v gorah, medtem ko mi na toplem srebamo čaj? Jim damo še malo keša ne?

  14. CVEK pravi:

    Osama, imaš prav odrekanja je v športu, to drži kot pribito, v času udejstvovanja .Delavka MURE, IUV-eja se odrekajo vse življenje!

Komentiraj