Komentar - Rado

24. december 2008 ob 13:14 | Vest |

Slovenska vlada je nedavno uradno predstavila paket ukrepov, ki naj bi omejili negativne posledice gospodarske krize. Paket sam lahko istočasno pohvalimo in grajamo. Pohvala gre predvsem za zavedanje, da so razmere v gospodarstvu zapletene in da potrebujemo hitre, a racionalno dorečene rešitve ter, da je glede na prvotne govorice iz samega predloga izpadla ideja o povečanju državne potrošnje, oziroma financiranju poslovnih dejavnosti iz proračuna. Slednje je namreč nedosegljivo, ne samo zaradi slabih učinkov keynesianske ekonomske politike, temveč tudi zaradi omejitve s strani javnofinančnih agregatov. Graja pa gre za prenizko znižanje davčne obremenitve in zaenkrat zelo netransparenten postopek subvencioniranja ohranjanja delovnih mest. prvič, vlada prepoznava prednost znižanja davčnih obremenitev za ohranjanje investicijske dejavnosti, zakaj torej tako nizko znižanje? Če je odgovor v proračunskih omejitvah, potem naj niža javno porabo. Drugič, ni jasno najprej kaj naj pomaga podjetjem subvencioniranja nekaj malega delovnih ur zaposlenih, če v marsikaterem podjetju,dela ni niti za tretjino tistega, kar je bilo pred časom gospodarske krize in dalje, kdo zatrjuje, da ne bodo dobila subvencije podjetja, ki so bila sesuta že preden je do gospodarske krize prišlo? Vsekakor v paketu primanjkuje ustreznih idej o reševanju kreditnih sposobnosti bank, ki pa so ključne za investicijsko dejavnost gospodarstva in posameznikov. Moj predlog? Vlada naj prenovi paket ukrepov, predvsem v smislu odločnejšega znižanja davkov in reševanja vprašanja likvidnosti investicij.

Rado Pezdir, ekonomist

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. Miha pravi:

    mal bo treba povečat tele protiktizne pakete

  2. Drago2 pravi:

    Opa, tip ima po novem očala.
    Ampak mu nič ne pomagajo.

  3. Kadrovik SDS pravi:

    Vsekakor v paketu primanjkuje ustreznih idej o reševanju kreditnih sposobnosti bank, ki pa so ključne za investicijsko dejavnost gospodarstva in posameznikov. Moj predlog? Vlada naj prenovi paket ukrepov, predvsem v smislu odločnejšega znižanja davkov in reševanja vprašanja likvidnosti investicij.

    In kaj ima znižanje davkov zveze s kreditno sposobnostjo bank?

  4. domen pravi:

    Sam ne bil sel v tako mocne kritike glede paketa - tega razumem bolj kot kompromis mnogih tudi nasprotujocih si stalisc sindikatov, ekonomistov, gospodarstvenikov in nenazadnje politicnih opcij.

    Ce bi sprejeli mocne ukrepe ki jih predlaga ena stran, bi s tem sprozili val kritik na drugi strani - in obratno. Tako pa je ta paket kompromis, ki bo pomagal gospodarstvu (morda ne tako kot bi lahko, vendar gotovo z vidnimi ucinki) in hkrati vsaj malo utisal tiste glasneze iz vseh koncev, ki bi prek medijev sprozili plazove nezadovoljstva (tu ne mislim na g. Pezdirja, on vedno dobro argumentira svoje mnenje, mislim bolj na sindikate in opozicijo).
    V tem smislu je ta paket dobra poteza saj ne ustvarja konflikata, pac pa neke pozitivne smernice delovanja vlade za vse “sprte” strani. Dejansko je to tisto kar je Pahor napovedoval pred volitvami - povezovalna politika, ki bo sla prek “nasih in vasih” in bo samo politika RS.
    Tako jaz razumem ta paket.

  5. Matts pravi:

    Heh,

    ti neoliberalci, res so hecni v času krize… Kaj je sedaj z njihovim vsemogočnim trgom?

    Najbolj grozno pa je, da ti isti ljudje sedaj skušajo rešiti krizo. Le kam bo vse to peljalo?

  6. Sideralka pravi:

    Pezdir dol, stran, vrečko na glavo. Sram ga je lahko, da take govori. Največja fora bi pa bla, da če bi veljal njegov model, kar je najbolj smešno, absurdno, sprevrženo in perverzno pri celi zadevi, da bi on prvi odletel, ker trg, popolni trg ne prenaša grdih, takih in drugačnih, tudi takih z napakami ne. Torej Pezdir, če bi veljal tvoj model, bi bil ti v skrajnem modelu zažgan, tako kot grbavci. Pazi, kaj si želiš, Dobri so ponavadi tisti, ki si lahko to privoščijo. Verjetno si ti ne moreš. Razmisli.

  7. wolf pravi:

    akademski potop na realni osnovi

  8. šifra pravi:

    … današnja “trenja” kratko, jasno, glasno in hrabro …!tako rado ,da te razumejo ljdje tuid tisti ,ki nismo končali ekonomskih “znanosti” in jo lahko (malo)razumemo!

  9. šifra pravi:

    ne vem zakj si meni na trenjih bolj razumljiv in “dostopen”…?!

Komentiraj