Serie A 17. krog

22. december 2008 ob 3:06 | Luka Lukič |

V zadnjem krogu Serie A pred zimskim premorom so na štirih tekmah slavili domači, prav toliko tekem se je končalo v korist gostov. Dve tekmi pa sta se končali brez zmagovalca. Inter je zadržal prednost šestih točk na lestvici z zmago v Sieni, kjer je Maiconov zadetek iz prepovedanega položaja odločil tekmo z 1:2 v korist Interja. Drugouvrščeni Juventus je na gostovanju pri Atalanti slavil z 1:3. Milan je z visokih 5:1 doma odpravil obubožani Udinese in tako ponovno prišel na tretje mesto. Fiorentina je z zmago z 0:1 pri Sampdorii preskočila Napoli, ki je klonil z 1:0 na gostovanju pri Torinu. Catania je doma s 3:2 premagala Romo, Lazio pa je doma bil uspešnejši z 1:0 od Palerma. Genoa je v zadnji minuti dosegla zadetek za zmago z 0:1 pri Chievu. Lecce in Bologna sta se razšla brez zadetkov, Cagliari in Reggina pa z 1:1. Serie A se bo nadaljevala 10. januarja.

Lestvica

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Inter 17 13 3 1 31:12 42
Juventus 17 11 3 3 30:13 36
Milan 17 10 3 4 28:18 33
Fiorentina 17 10 2 5 25:14 32
Napoli 17 9 3 5 25:16 30
Genoa 17 8 5 4 24:17 29
Lazio 17 8 3 6 26:22 27
Catania 17 7 4 6 18:20 25
Atalanta 17 7 3 7 21:19 24
Palermo 17 7 2 8 21:21 23
Roma 16 7 2 7 22:23 23
Udinese 17 6 4 7 25:26 22
Cagliari 17 6 3 8 19:21 21
Sampdoria 16 5 4 7 15:18 19
Siena 17 5 4 8 13:18 19
Bologna 17 3 6 8 19:28 15
Torino 17 4 4 9 18:29 15
Lecce 17 2 8 7 14:24 14
Reggina 17 3 4 10 15:33 13
Chievo 17 2 3 12 9:28 9

Maicon s kontroverznim zadetkom potopil Sieno
Inter je na gostovanje k Sieni pripotoval brez kaznovanega Stankoviča, ki ga je v prvi postavi nadomestil Jimenez. Poleg Jimeneza je Mourinho v prvo postavo poslal tudi Ballotelija. Siena je na drugi strani nastopila brez Maccaroneja v prvi postavi. Kljub temu, da je inter pred tem obračunom zabeležil sedem zaporednih zmag, se je Siena ponovno izkazala kot nevaren nasprotnik na domačem igrišču. Prve priložnosti so pripadle domačim, vendar je Julio Cesar dobro odbil poskus Kharjaja, Frick pa ni izkoristil praznih vrat gostov. V 33. minuti je Ballotelli poslal uporaben predložek iz kota, ki ga je izkoristil Douglas Maicon. Tik pred koncem prvega polčasa je Kharja z glavo izenačil na 1:1. Enakovreden dvoboj se je nadaljeval v drugem polčasu, kjer je najnevarnejši strel sprožil Ibrahimovič, vendar je zadel prečko. Mourinho je nato poskušal še s Quaresmo, ki je zamenjal Muntarija, na drugi strani pa je Fricka zamenjal Maccarone. V 83. minuti se je strel od daleč odbil od Maxwella točno na noge Maiconu (ki je v tem trenutku bil v prepovedanem položaju), ki je še drugič premagal Curcija za končnih 1:2. Mourinho je po tekmi izjavil, da si njegovi varovanci v Sieni treh točk niso zaslužili, v taboru Siene pa so bili predvsem kritični do stranskega sodnika pri zadetku Maicona.

Milan s petardo potopil Udinese
Trener Udineseja Pasquale Marino bo med zimskim premorom gotovo imel polne roke dela. Udinese, ki je sezono štartal izjemno in se je na San Siru boril z Interjem za prvo mesto, je prav s porazom proti Interju začel serijo porazov, ki jih je prekinil z domačim remijem v prejšnjem krogu. Milan je na drugi strani po porazu z Juventusom potreboval zmago, s katero bi obdržal korak z vodilnimi moštvi. V prvi postavi tokrat ni bilo kaznovanega Zambrotte in Ambrosinija. Že v tretji minuti je Favalli s predložkom zaposlil Pata, ki je popeljal Rossonere v vodstvo. V dvanajsti minuti je Pato asistiral Kakaju za povišanje vodstva. Udinese je nato prešel v ofenzivo in v 17. minuti je Di Natale znižal prednost domačih. Vendar je že v naslednji minuti Pato dodal še en zadetek v mrežo Handanoviča, preden je ob koncu polčasa zadel še Clarence Seedorf. V drugem polčasu je najprej Kaka z lepim strelom od daleč spravil San Siro (z Davidom Beckhamom, ki je srečanje spremljal s tribune, vred) še petič na noge. Udinese je v drugem polčasu poskušal z napadi, Marino je v igro poslal Floro Floresa, ki se je poškodoval in ga je nato nadomestil Sanchez. Na drugi strani je Ancelotti v igro poslal poleg Ševčenka še mladinca Strasserja in Darmiana. Udinese si je sicer priigral dve priložnosti, vendar sta Sanchez in D’Agostino le ogrela dlani Abbiatija. Milan se je z visoko zmago 5:1 prebil na tretje mesto, medtem ko Udinese čaka težko delo pri iskanju forme iz začetka sezone, ki jih je držala na vrhu lestvice.

Juve drži korak za Interjem
Juventus je tokrat gostoval v Begramu pri neugodni Atalanti. Prvi polčas so bolje začeli igralci Atalante, ki so si priigrali nekaj lepih priložnosti, vendar je Manninger zadržal vrata nedotaknjena. Kazen za zapravljene priložnosti Atalante je sledila v 30. minuti, ko je Del Piero izkoristil napako vratarja Coppole in zadel prazno mrežo, vendar je situacija bila sporna, saj je pred predložkom sodnik spregledal prepovedan položaj. Se pa je osem minut kasneje Del Piero izkazal še z asistenco, ko je njegov predložek iz kota z glavo v mrežo pospravil Legrottaglie. Trener Atalante Del Neri je v drugem polčasu v igro poslal Vierija in De Ascentisa. Prav Cristian Vieri se je izkazal z zadetkom v 48. minuti, ki je vlil Atalnti upanje. Toda deset minut pred koncem srečanja je Amauri postavil končnih 1:3, ki držijo Juve na drugem mestu šest točk za Interjem.

Catania spotaknila Romo
Catania je pred domačimi gledalci gostila Romo, ki je pred tem srečanjem beležila pozitiven niz. Walter Zenga je na igrišče v začetno enajsterico uvrstil Morimota namesto Paoluccija. Na drugi strani je za Romo v prvi enajsterici zaigral Totti, čigar nastop je bil zaradi bolezni pod vprašajem. Odločneje so v tekmo štartali domači, ki so v uvodnih minutah nekajkrat ogreli dlani Donija. V 30. minuti je navijače Rome še dodatno potrla poškodba Tottija, ki ga je zamenjal Menez. Francesco Totti bo zaradi poškodbe stegenske mišice moral počivati po prvih ocenah mesec dni. V 34. minuti je Baiocco načel mrežo Donija. V 40. pa je vodstvo domačih povišal še Morimoto. Japonec je v drugem polčasu zadel še enkrat v polno in priskrbel Catanii neulovljivo prednost. Roma je z zadetkoma Vučiniča v 74. in Meneza v 78. minuti poskrbela za živčen zaključek srečanja, ki pa se je na koncu končal s 3:2 v korist Catanie.

Rocchi prekinil črni niz Lazia
Lazio je pred domačimi gledalci prekinil niz petih srečanj brez zmage. Doma so Biancocelesti odigrali srečanje s Palermom in bili že v prvem polčasu nevarnejši nasprotnik. Palermo je svoje priložnosti iskal iz protinapadov. Prvi polčas je minil brez izrazitejših priložnosti. V drugem polčasu pa je strateg Lazia v igro poslal Daboa in Rocchija, slednji je zamenjal nerazpoloženega Zarateja. Ta poteza Rossija je obrodila sadove v 66. minuti, ko je Rocchi odlično reagiral ob predložku Meghnija in zadel za 1:0. Že v naslednji minuti si je Palermo priigral najlepšo priložnost na srečanju, vendar je Bresciano zastreljal nemogoče. V 72. minuti je Balzaretti zaradi surovega štarta nad Lichtsteinerjem moral predčasno v slačilnico. Palermo je kljub igralcu manj zaigral ofenzivno, vendar je bilo za spremembo izzida prepozno.

Fiorentina slavila pri Sampdorii
V Genoi sta se pomerili Sampdoria in Fiorentina. Ofenzivneje so začeli gostje, kar se jim je poplačalo v 19. minuti, ko je spektakularen zadetek po tleh dosegel Ricardo Montolivo. Sampdoria je skušala odgovoriti preko Stankievičiusa, vendar ni uspel premagati Freya. Najlepšo priložnost za domače je zapravil Antonio Cassano, ki je zadel vratnico. V drugem polčasu je Fiorentina igrala bolje in na koncu zasluženo slavila z 0:1 s čimer se je prebila na četrto mesto lestvice Serie A.

Napoli klonil v Torinu
Presenečenje 17. kroga Serie A je pripadlo nogometašem Torina, ki so pred domačimi gledalci prizemljili visokoleteči Napoli. Gostje so srečanje začeli brez suspendiranih Cannavara in Lavezzija. Domači pa so po visokem porazu v Bologni prikazali čvrsto igro in povsem zaprli napadalce Napolija. Tudi z vidika priložnosti so bili boljši igralci Torina, ki so svojo boljšo igro začinili z zadetkom v 53. minuti, ko se je Rolando Bianchi znašel potem ko se je strel Rosine odbil od vratnice. Napoli je s tem porazom padel na peto mesto na lestvici.

Genoa v zadnji minuti
Chievo, ki je v dosedanjih srečanjih nabral pičlih 9 točk je tokrat doma gostil Genoo. V precej zadržanem srečanju so v prvem polčasu lepše priložnosti imeli gostje, v drugem polčasu pa so ofenzivneje štartali domači nogometaši, ki so dvakrat zatresli vratnico. V zadnji minuti pa je sledila kazen za zapravljene priložnosti, ko se je Olivera sprehodil v kazenskem prostoru Chieva in zadel za končnih 0:1, ki Genoo držijo na šestem mestu na lestvici.

Reggini točka na Sardiniji
Cagliari je pred domačimi gledalci gostil Reggino in že v prvi minuti je domače v vodstvo popeljal Acquafresca. Reggina je v 60. minuti izkoristila enajstmetrovko preko Brienze za končnih 1:1. Ob tej priložnosti je na strani Cagliarija bil izključen še Bianco. Do konca se izzid ni spreminjal in obe moštvi sta se morali zadovoljiti s točko.

Lecce in Bologna brez zadetkov
Kljub temu da gledalci na srečanju Lecce Bologna niso videli zadetkov, sta obe moštvi odigrali dinamično srečanje s priložnostmi na obeh straneh. V prvem polčasu je Bologna dvakrat nevarno zapretila, v drugem polčasu pa je Lecce zabeležil najlepšo priložnost, ki pa jo je zaustavila prečka.

Luka Lukič
Video: Youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Miha pravi:

    Kaj jih bo Inter našopal

  2. zderi pravi:

    No vsi že govorijo o tem, pa Luka dej še ti nam povej, kaj mislš o tem, da si as iz šmarce kupi Triestino? Glede na to, da milo rečeno tip nima pojma o nogometu, kar kažejo rezultati Interblocka, in zgleda da mu to še ni jasno, se mar Triestini obeta še večja kriza?

  3. Luka Lukič pravi:

    Kaj mislim o nakupu Triestine?
    hm… Ja lahko vodi v dve varianti:
    a) Triestina postane resen prvoligaš, kjer imajo zaradi vez možnost razvoja tudi slovenski nogometaši (ki se z izjemo Handanoviča v zadnjih letih v Serie a niso baš izkazali)
    b) Triestina zaradi negospodarnih investicij doživi podobno usodo kot pred leti Fiorentina, Lazio, Parma….

    okej oba scenarija sta, priznam, skrajnosti, ampak vseeno se sam bolj nagibam (izključno zaradi položaja Interblocka na lestvici najmočnejše lige v EU) k b.
    Kakorkoli že dokler so pogovori v luftu me zadeva ne zanima preveč, ko bodo karte na mizi bom mogoče zapisal kaj bolj konkretnega.

  4. zderi pravi:

    Ja saj to i je jasno gostilniške govorice pač, samo resno se sprašujem, glede na to da niti domačega peskovnika ni sposoben osvojit, kaj bo potem Joc u Italiji?!

Komentiraj