Komentar - Miha

19. december 2008 ob 14:14 | Vest |

Po Trenjih 11. dec. »Džamija v Ljubljani z minaretom ali brez«, ko so gledalci pol-pol izglasovali podporo Islamskemu versko-kulturnemu centru, ostajajo udeleženci omizja in gledalci naplahtani od župana Zorana Jankovića, vključno z zastopnikom Islamske skupnosti Mirom Senico. Ali pa so se sami pustili naplahtati. Čeprav je bilo iz uvoda novinarke razvidno, da tudi Islamski center Zagreb ni »kulturni center« temveč je izobraževalni center, z medreso, od leta 2000 uradno priznano versko srednjo šolo (s težnjo po Islamski gimnaziji), ki omogoča vpis tudi na vsak drug visokošolski študij. Seveda s potrebnimi šolskimi prostori, menzo, internatom, telovadnico in igrišči za nogomet, rokomet, košarko in odbojko.

Glasovanje o napačnem vprašanju in napačni namembnosti centra je voditelj oddaje Uroš Slak podprl z moderiranjem levo-desnega sovražnega govora in političnega diskurza. Nikogar pa ni imel v studiu, ki bi znal pojasniti, da je minaret pravica verujočih ne kot analogija križu temveč zvoniku in da je kot 48-metrski simbol nadvlade nad prostorom, tikoma 40-metrskih stolpnic, določen v projektu prof Janeza Koželja. Nihče ni znal pojasniti, da se “izraz sodobne evropske arhitekture” doma v Bosni in v Evropi uveljavlja brez frustracij, v Ljubljani pa se nastopa s stereotipnimi stavbnimi členi namesto v sintezi z matičnimi bošnjaškimi. Ker se bošnjaške džamije, vklopljene v prostor po bizantinsko-turški tradiciji (tudi take »s drvenom munarom«, kakor pravijo minaretu), razvidna pa je tudi mediteranska in avstroogrska tradicija, pa tudi hribovski elementi. Nove džamije pa sploh grade na novo z bogastvom raznoterih streh in minaretov. Pa še, ohranjeni minaret Velike mošeje v Kairouanu, zgrajen prvi po Mohamedu, ki je svetovna kulturna dediščina, ima štirivogelni tloris.

Namesto, da bi Janković sledil Statutu Islamske skupnosti, da slovenski Mešihat bdi nad »verskim izobraževanjem za področje celotne RS«, so v prostorskem aktu zmuzljivo določena »pravila za islamske verske-kulturne centre«, ki, seveda, ne obstojajo, ker ima tudi islamska kultura svoja pota. Beseda »kulturni« je realsocialistična skrivalnica, kajti srednja verska šola (medresa ali islamska gimnazija) je dolgoročno legitimna (Islamski center se gradi na dolgi rok). Janković pa je medreso zatajil, predpisal le prostor za izobraževanje, športno dvorano in internat ter onemogočil športna igrišča na prostem. Ker je določil, da mora biti park zasajen z visoko vegetacijo kot del kulturnega spomenika Železniških delavnic, ne pa za džamijo ali šolo. Z naknadnim amandmajem pa je zatajil še internat in uzakonil stanovanjski blok za navidezne potrebe osebja. In nas pustil v dvomih ali so v resnici hoteli imeti »samostan«, »prehodni dom za tujce« ali »begunski center«, kakor sledi iz uporabljenega šifranta objektov.

Ob tem ni osnovnih pogojev za razpis arhitekturnega natečaja:
Islamska verska skupnost bo morala najprej dokupiti od Energoplana manjkajoče zemljišče za jugovzhodni del objekta in za dovozne komunikacije, kjer se ruši 12 objektov;
Zemljišče, ki se kupuje je deloma izven pravnega prometa, ker je kulturni spomenik;
Predpisana zasnova džamije, ki je noben arhitekturni natečaj ne popravi, je brez vhodnega dvorišča, na smer Meke pravokotna kibla, zid pravokotno na smer Meke z mihrabom in mimbrom je tudi vhodni zid(!?), ali pa se v džamijo pride »okrog zadnjice u varžet«, prostora za molitev na prostem ni, dika, oder z nadstreškom je tik garažne klančine in mesta za odpadke, še zelenica je začasna.

Sprejeti prostorski akt je treba razveljaviti in cel kompleks džamije premakniti tako, da se za džamijo in ne za stolpnice izrabi tudi še neizrabljena MOL-ova parcela cca 5.000 m2, saj ravnokar poteka priprava akta za Energoplan. Dodatna MOL-ova parcela se da v okviru že določene kupnine, z infrastrukturo pa se sorazmerno obremeni oba, ne pa samo Islamsko skupnost.

Miha Jazbinšek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. Peter Božič pravi:

    MIslim,da je Vest.si postal pravo javno glasilo za mogočne diskurze ,ki jih nudi slovenskemu občinstvu Miha Jazbinšek.Njegov problem tiči v tem,da je delal v svojem življenju en sam arhitekturni projekt na svojem zemljišču,vzel kredit in mu je vse skupaj šlo rakom žvižgat.In zdaj se že celo življenje tolaži na ta način,da sebe in cel svet okoli sebe prepričuje kako bi sleherni projket,ki pride v Ljubljani na dan,on naredil čisto drugaće in ne tako zanič,kot je zamišljen.Seveda se ne zamisli nad tem,da je večina teh projketov,ki jih je Miha Jazbinšek zbrisal iz zemkje,sezidanih,samo njegov že več kot 2o let ni in ne bo nikoli..Mslim pa,da je v redu,da mu pri tem tako zvesto drži štango Vest.si,saj bi nas še enkrat bolj in več moril v Mestnems vetu,tako pa Vest,si opravlja dobro psihohigieno.Peter Božič

  2. Rado pravi:

    Jazbinšek je postal sinonim za zehanje.
    Bolje bi bilo, če bi svoje prispevke skril pod tuje avtorstvo. Potem bi bilo vsaj nekaj možnosti, da bi njegove prispevke saj kdo prebral.
    Tako pa . . .

  3. Don_Vito_ pravi:

    Tale človek meša in meša zrak venomer znova in znova, in nič in prav nič konstruktivnega ne pove! Kdo mu je tako grdo zbil in pohodil ego, da si ga zdaj mora dvigovati z svojim povsem brezsmiselnim govoričenjem?!

  4. Miha pravi:

    Eh ta minaret, se ga bo pa požagal če bo previsok. Tko kot na letališču kontrolni stolp.

  5. Muslo pravi:

    Ne dirajte nam Mihu!

  6. zderi pravi:

    Ej jest mam idejo za Mihca: predlagam, da postanemo najbolj napredna država na svetu in vero razglasimo za navadno uslugo. Potem ukinemo vse zakone, ki tej storitvi dajejo poseben monopol in nato Soršaka naženemo, da uredi za vse verske skupnosti nekaj takega, kot je z muslimansko, torej da si sama sfinancira in upravlja s storitvenimi objekti. Ne da mormao ene subvencionirat, druge pa ne.

    Tako, dragi Miha boš vsaj malo zanimiv in te bo kdo bral, do tedaj pa pejt spat.

  7. lucko pravi:

    OK torej kako se stvar razlikuje od cerkev, ki RKC ki se bohoti po Sloveniji? Prepovemo tudi njih? Ce ne zakaj ne?

  8. Grega pravi:

    Kaj je avtor sploh hotel povedati?

  9. kaktus pravi:

    MIHEC, TI SI SKORAJ EDINA OPOZICIJA ŽUPANU. DAJ ŠE NAPREJ OPOZARJAJ NA VSE KAR NAM PRIREJAJO BALKANEZI SREDI LJUBLJANE. BOŽIČ JE ŽE ČISTO IZSUŠEN OD SILNIH NAPOROV IN ZAVZEMANJA ZA “NAŠO STVAR”, KOT SO TEMU REKLI REVOLUCIONARJI !
    RIT NI SAMO ZADNJICA !

  10. CVEK pravi:

    Srboslaveni, tolčite tolčite po Jazbinšku, ko vam je poklonil na tisoče stanovanj. Nekateri posamezniki
    so jih olastninili celo več, sedaj pa živijo v Beogradu in v Lubljani kasirajo najemnine. mnogi pa nismo bili “upravičeni “do ničesar. takrat vam je pa bil dober !!
    SI MORDA RES EDINA OPOZICIJA STREMUŠKEMU ŽUPANU, KOT JE NEKDO ZAPISAL.

  11. rukar pravi:

    JAZBINŠEK, je še kaj štajerske krvi v tebi, če drugače ne gre odtrgaj kakšno planko v plotu pa udri…
    Samo to je učinkuje, to je vedel tudi “rezervni vodnik ” J J, ko je dal po grbaći vsej srbski generaliteti !!!

  12. Pikec pravi:

    Jazbinše, Rukar, Cvek in Kaktus, zdaj ste že štirjeje. Boste ja kos enemu županu, pa čeprav se piše Janković.

    Če jezite Jnkovića, jezite tudi očima naroda Milana Kučana, kar je prav.

  13. kaktus pravi:

    Pikec, morda pa ne veš za mojo staro trditev, da pritlikavcem in manekenom ni za zaupati države !
    O oćimu naroda pa tole. V celjskem podhodu videvamo 15 let stari grafit ki pravi.:
    KUČAN DEMOKRAT ,
    NAROD BREZ GAT !

  14. Pikec pravi:

    Kaktus, grdo govoriš o očimu slovenskega naroda.

    Če je narod res brez gat, si jih pa naj kupi ali pa okrog obrne, če nima denarja za nove.

  15. Analitik pravi:

    Kaktus, pa menda ja ne boš trdil, da so pritlikavci le za v cirkus.

Komentiraj