Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janković o stadionu

9. december 2008 ob 17:13 | Jaka Tomc |

Ljubljanski župan Zoran Janković je komentiral zaplete glede obnove bežigrajskega nogometnega stadiona …

… in vpliv finančne krize na Ljubljano.

Jaka Tomc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. KROŽEK 572 pravi:

    tud ,če neb tega gor dal k se itak nč ne sliš in ne razume kva lapađija zbori.! kupte si že en brezžičnjak pa mu ga zatlačte v grlo,če ga že tko nujno morte gor dajat.

  2. ProPolis pravi:

    1.
    Koželj ni nikakršen zagovornik Plečnika, kakor stalno razglaša Janković. No, morda v besedah, Koželjeva dejanja pa kažejo na nekaj povsem drugega. Koželj pač misli, da je možno spomenike, ki se sami danes ne tržijo dobro, ohraniti samo tako, da se jim da neko komericalno noto. Bedarija.
    2.
    Če je za nas nekaj pomemben spomenik, bomo pač morali za to nekaj odšteti. Tudi iz ljubljanskega proračuna. Takole uničevalsko varovanje spomenikov s spuščanjem raznih investitorjev nadnje pa je nedopustno. Ne v vseh primerih, ampak Koželj in Jankovič nimata pač nobene mere. zanju so investitorji alfa in omega, Ljubljančani pa neko sedmo kolo. Koželj bi moral vendarle dojeti, da zasebni interes pač ni isto kot javni interes. In nikoli ne bo. In njega imamo tu zato, da javni interes prepozna in ga ščiti.
    3.
    Arhitekturni natečaj sam po sebi ni neka odlična pot do rešitve arhitekturnega problema. In tudi za skupino arhitektov, naših in tujih, se ne gre skrivati. Vse oziroma največ je odvisno od natečajne naloge. Če bo v natečajni nalogi dopustno Plečnikov stadion praktično uničiti, tedaj bodo arhitekti to tudi dosledno storili - in sebi postavili nov spomenik.
    4.
    Če bi župan toliko energije, kot je pokuri za stadion, kolizej in tržnico ter podobne bedarije, pokuril za kak resen ljubljanski problem, bi morda iz vsega skupaj še kaj bilo. Kaj pa recimo ljubljanski promet? Je v obupnem stanju, na vidiku ni pa niti en resen županov projekt sanacije tega stanja. Da o kanalizaciji in smeteh niti ne govorimo.

    Kakor koli, še vedno sicer menim, da je Janković v danem času za Ljubljano najboljša rešitev, je pa še vseeno daleč od tega, da bi bil brez napak. Še hujše napake pa pač delajo njegov dvorni arhitekt, nad katerim se, kakor slišim, že velik del arhitekturne stroke križa. Tudi arhitekti bi morali imeti hrbtenico.

  3. janezek pravi:

    ProPolis@ - Ljubljančani si želijo Ljubljano 18stoletja, ko so bile 250 m od centra še hlevi z govedom.
    To je ostal še do danes… in nekateri še glasno mukajo, ker si želijo presvetlega cesarja in sladke farje, ki fantke po ritkah trepljajo.

  4. edam pravi:

    Županković!! Naslednjić vzemite krompir iz ust …

  5. monika pravi:

    Drži, ProPolis. Mičken sem zadržana samo glede zadnjega odstavka; morda ni slabši od prejšnjih, ampak hvala lepa za slabega med slabimi.

  6. novinar pravi:

    4. Edam: To ni krumpir, iz zanesljivih virov smo zvedeli, da je neprežvečljiv ražnjić. Crni luk se že ne voha več.

    Smo za eno mega garažno hišo namesto stadiona, s t.i. Koželjevimi stebri, pod njo pa lahko s prjatli zinvestiramo tud največji hipermarket doslej. Al pa narobe obrnjeno prodajno stolpnico, hiper objekt, ne, važno, da je zarita v zemljo in da bo treba plačat vstopnino, tud če pol pa investitorji zbežijo.

    Lahko bi zgradil še en manjši nadomestni fuzbalplac namesto Cankarjevga doma, ki ga lahko komot izselimo v kino Šiška, al pa v Lutkovni teater, tega pa v Zalog. Važn, da smo zdej uredil Šentjakob in bo lepo parkiran na ulici.

  7. ProPolis pravi:

    @Janezek: Ni res, da bi bila želja Ljubljančanov neko mesto iz 18. stoletja. Ljubljančani imajo povsem dobre, sprejemljive želje. Kakor vidim jaz, si želijo mesto, v katerem bi bilo prijetno živeti. Kaj to je, je lahko stvar debate, vsekakor pa ni to nekaj, kar delata Janković in Koželj.

    Koželj in Janković pa nudita le neke stolpnice za vsakim vogalom - na Čopovi, ex-Rogu, v Stari Šiški, v Dravljah, pri Plečnikovem stadionu, pri bodočem Sparu v Šiški, pri ex tobačni, pri ex kolizeju …. Kakor da je možno mesto narediti le s stolpnicami. Kakor da ti tipi še nikoli niso z odprtimi očmi hodili po svetu, kjer je zglednih mest, kar nekaj. Ampak očitno Koželj hodi samo v Dubaj in se v tem povsem umetnem in izumetničenem mestu navdihuje za Ljubljano.

    Če bi Koželj znal kaj o urbanizmu, bi vedel, da obstaja še kako drugačno mesto, kot je tisto, ki ga sestavljajo stolpnice, veliki trgovski centri in motorna vozila.

    Res mi je žal, ker Koželj in Janković postavljata v ospredje interese investitorjev, ki jim je mar samo to, da nekaj velikega zgradijo in čim prej prodajo. Kako bo to živelo naprej, jih pa prav nič ne briga. Sicer pa bo tem projektom že finančna kriza pristigla peruti.

  8. J. pravi:

    No ta stadion že danes ni Plečnikov. Če bi bil njegov bi bil tak:

    http://www.shrani.si/?1q/8o/4QHMG7Zt/stadion1.jpg

    http://www.shrani.si/?v/7u/4jtywETJ/stadion2.jpg

    Nekoč se je že škrtarilo in nastal je ta zmazek, ki ga gledamo danes.

  9. Lotti pravi:

    @ProPolis

    Ne vem sicer kje živiš, a veliki večini Ljubljančanov nam je mesto že sedaj precej bolj všeč sedaj kot pa pred samo dvema letoma. Zataknil si se v promet, ki verjetno eden težjih problemov nasploh, ampak nekateri premiki so vidni. Delno zaprtje ozjega centra, občasno delno zaprtje širšega vključno z delom Slovenske, dodatna signalizacija prehodov npr. v Kosezah in kot najpomembnejše (meni osebno) nove linije za buse. Se pravi, da bo bus imel malo večjo vlogo v prometu. To, boš mogoče rekel, so majhne zadeve in jih je verjetno iz sela težko opazit (mogoče še posebej če je to v glavi), a vendarle dematirajo velik del tvojega teksta.
    Daj se vsedi malo na čaj na teraso pri Evropi ali figovcu in boš lahko buljil v vse te nove pridobitve pa še splaknil boš ta dva gospoda ki sta se ti, več kot očitno, zataknila v grlu.

    lp,lotti

  10. pričakovan pravi:

    Zakaj se sedaj pogovarjate o obnovi starega bežigrajskega štadiona, imeli ste OBLJUBLJENEGA NOVEGA do konca leta 2008?

  11. Marko pravi:

    Čas jim počasneje teče, tam v Ljubljani. Ali pa imajo dolge kable, pa jim počasneje potegne.

  12. ProPolis pravi:

    @Lotti: Lotti, predlagam, da se raje kot takega subjektivnega oazovanja križišča izpred Evrope lotiš branja kake prometne študije o Ljubljani, pa ti bo morda kaj več jasno, v kaki riti je ljubljanski promet, s posebnim poudarkom na središču, vpadnicah in severni obvoznici.

    Začni pa prebiranje recimo kar v prihodnosti: https://urbanizem.ljubljana.si/index.htm (e razgrnitev …)

    Janković in Koželj se mi nista ustavila v grlu, res pa je, da ne odobravam marsičesa, kar počneta. Ampak taki, ki sedite pred Evropo in opazujete svet, tega najbrž ne boste nikoli razumeli.

  13. Josip pravi:

    Najprej je bil Plečnik, potem pa vsi drugi, ki ga kvarijo. Vsakemu “mestnemu” arhitektu se po njegovem štetju zgolj sanja, kako bi se dalo zapisati v zgodovino mesta. A pravijo, da je največji znanstvenik tisti, ki mu je uspelo za najdaljši čas zavrti razvoj znanosti… V Ljubljani to velja za Plečnikovega Jožeta. Zamislite si, kaj bi sicer kazali turistom. Trg republike, Štepanjsko naselje, Fužine, novodobne steklenjake, ki so jih drugod že preživeli ?
    Imam predlog : vrnite bežigrajski stadion cerkvi ! Naj ga uporablja za spominski park ali za karkoli že. Mestni veljaki se boste tako še najrazsodneje izognili skušnjavi, da bi počeli z njim neumnosti.

  14. Carlos Contreras pravi:

    Josip, raje ne, a se ne spomniš, kakšno umetniško inštalacijo so nazadnje tam uprizorili? Namig: 1944. :)))

  15. MarkoNi pravi:

    @propolis: in kaj bi bilo po tvoje moralo biti v natečajni nalogi?
    Kateri del arhitekturne stroke se križa (imena in priimki)? Kaj pa oni predlagajo?
    Kako bi ti rešil problem prometa?

Komentiraj