Takle mamo 046

14. november 2008 ob 22:32 | Vest |

JEDRSKI ŠČIT - RUSIJA

Le nekaj ur po izvolitvi Obame je imel ruski predsednik Medvedjev nagovor naciji. V 85 minutnem govoru v dumi, ki je bil z aplavzom prekinjen več kot 50 krat, je naslovil tako notranje kot zunanje politične teme.
Še posebej z zadnjimi je dvignil precej prahu. V govoru je obtožil ZDA sodelovanja v gruzijski vojaški avanturi, krivdi za svetovno finančno krizo in agresivnega odnosa do Rusije. Zahodni mediji so razburjeni zaradi njegovih ostrih stališč do postavitve protiraketnega ščita in protiukrepov, ki bodo zajemali postavitev mobilnih raketnih sistemov Iskander M v Kaliningradu.
Ruska stališča so v resnici enotna in jasna že precej časa. Medvedjev je le ponovil svarila, ki so jih v zadnjih nekaj letih dali tako Putin kot generalštab. Tako zunanje kot obrambno ministrstvo opozarjata, da gre le za odgovor na ameriški protiraketni sistem, ki prvič v zgodovini postavlja del strateškega jedrskega arzenala na evropska tla. V primeru, da bo ta opuščen, tudi Rusija ne bo imela razloga za postavitev raket kratkega dosega.
S postavitvijo protiraketnega sistema in odgovorom nanj bi obe državi direktno kršili določila sporazuma o jedrskem orožju kratkega in srednjega dosega, ki sta ga leta 1987 v Rejkjaviku podpisala Ronald Reagan in Mihael Gorbačov, in pogodbe ABM o protiraketnih sistemih iz leta 1972. Busheva administracija je leta 2002 enostransko preklicala veljavnost slednje pogodbe.
V telefonskem pogovoru med Medvedjevom in Obamo naj bi se oba zavzela za dialog o tem vprašanju, kar je v neskladju z Obaminimi obljubami poljskemu predsedniku o podpori izgradnje protiraketnega sistema.

GRUZIJA

Dva britanska inšpektorja OVSEja, bosta podala poročilo o vojni v Južni Osetiji. V nasprotju z dosedanjo kritiko, ki je bila namenjana skoraj izključno Rusiji, bo v poročilu Gruzija prvič jasno obtožena ne le za začetek spopada, temveč tudi za raketno in artilerijsko obstreljevanje civilnih tarč, še posebej prestolnice Činvali.
Stališče je spremenil tudi Human Rights Watch, ki potrjuje stališče, da je Gruzija dejanski agresor in storilec vojnih zločinov. V napadu so množično uporabljali kasetne bombe, nevodene rakete ter artilerijo. S tem so ogrožali civiliste, opazovalce OVSEja in ruske mirovne enote.
Tudi ameriški State Department je spremenil stališče, po novem je gruzijsko vodstvo z napadom na Južno Osetijo storilo napako, kar pa ne opravičuje nesorazmerne ruske intervencije. Krivca nima smisla iskati, saj bi to le razvnelo strasti na tem območju.
Stališče do ruskega posredovanja je omilila tudi Evropska unija, ki je tudi sama začela dvomiti v Šakašvilijevo razsodnost.

IRANSKI JEDRSKI PROGRAM

Iranski predsednik Ahmadinedžad je Baraku Obami čestital za izvolitev. Od iranske revolucije leta 1979 se je zgodilo prvič, da bi iranski predsednik čestital prihajajočemu ameriškemu predsedniku. Izrazil je upanje, da ameriška politika do ostalega sveta ne bo več temeljila na okupaciji, zastraševanju, prevarah in poniževanju.
Sočasno je iransko vodstvo ostro obsodilo prve povolilne izjave Baraka Obame o iranskem jedrskem programu. V sporočilu pravi, da si svet želi še kaj več od kozmetičnih sprememb v ameriški zunanji politiki. Obama ne bo izneveril le upov sveta, temveč tudi lastnih volilcev, ki so upali, da se bo v Belo hišo ponovno naselila razumnost.
Izraelska zunanja ministrica je Joea Bidena opozorila, da naj ne spreminjajo ameriške politike do Irana, saj bi začetek dialoga pomenil znamenje šibkosti. Državi se morata iranski grožnji upreti koordinirano, saj na drugi strani ni zmernih sogovornikov. V podobnem tonu je nastopil tudi izraelski obrambni minister, ki pravi, da so zaradi nadaljevanja programa iranske jedrske bombe na mizi vse opcije vključno z napadom. Ostale države naj v tem sledijo izraelski politiki.
Evropske države so zaradi izraelskih stališč o uporabi preventivnega napada zaskrbljene, ker prevladuje mnenje, da obstaja velika verjetnost za napad še pred končanjem Bush-Cheyenevega mandata.
Mednarodna agencija za jedrsko energijo, ki izvaja nadzor v državah podpisnicah Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, je v zadnjem poročilu zapisala, da njeni inšpektorji niso našli nikakršnih indicev, da bi Iran razvijal komponente ali delal raziskave, ki bi ga lahko pripeljale do jedrskega orožja. Še več, dokumenti iz prenosnega računalnika, ki so glavni vir ameriških obtožb, so po mnenju čedalje večjega števila osebja agencije ponarejeni.

TAJNE OPERACIJE
Busheva administracija je leta 2004 izdala tajni ukaz za vohunjenje in vojaško delovanje proti teroristom po celem svetu. V okviru tega pooblastila so ameriške posebne enote izvedle akcije v 20 državah sveta, med njimi tudi v Siriji, Iranu in Pakistanu. Prvi napad v Pakistanu naj bi tako izvedli že leta 2006, kjer so »tjulni« napadli oporišče domnevnih teroristov. Do sedaj je bilo na ozemlju Pakistana brez privolitve oblasti izvedeno že 45 vdorov ali napadov. Lani je administracija odobrila dodatnih 400 miljonov vreden program tajnih operacij v Iranu.

ZLOČINI PROTI ČLOVEŠTVU
Po novi raziskavi, ki je narejena na osnovi štirih različnih metodologij, je ocenjeno številov žrtev vojne v Iraku okoli 1 miljon. Zaradi tega je glavni tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo sporočil, da obstaja možnost ovadbe G.W. Busha in Tony Blaira za vojne zločine. Predpogoj za takšno ovadbo je pristopna pogodba s strani Iraka k Mednarodnem kazenskem sodišču, saj so dejanja okupacijskih oblasti storjena na njegovem ozemlju.
Vodja tožilstva zato poziva arabske države in še posebej Irak, da podpišejo sporazum o sodišču. To je pomembno tudi zato, ker arabske države obtožujejo sodišče pristranosti v korist zahoda. Podobno kot Sadam Husein pred invazijo tudi sedanje vodstvo razmišlja o podpisu podogodbe o jurisdikciji sodišča.

INDIJSKI SAMOMORILCI
Po uradnih podatkih indijskega ministrstva za kmetijstvo naredi samomor več kot 1000 kmetov na mesec. V zadnjih letih to pomeni okoli 125.000 samomorov.
Pred prihodom tujih biokemičnih gigantov tovrstnih samomorov ni bilo. Te so pokupile večino lokalnih semenarn, izvajajo močne martetinške kampanje, ki kmetom obljubljajo velike donose gensko spremenjenih vrst rastlin, ki so odporne na insekte in parazite. Cena genetsko modificiranih semen je lahko kar 1000x višja od tradicionalnih vrst. Kmetje zaradi obljub o bogati prihodnosti najemajo kredite, ki jih ponavadi ne morejo plačati.
Pozivom k spremembam prodajne politike se je pridružil princ Charles, ki je ustanovil sklad za pomoč družinam, ki so v dolgovih. Ko je začel opozarjati na epidemijo samomorov, so ga razglasili za paranoika. Danes je očitno, da so bile njegove ocene razsežnosti problema podcenjene.
Kmetje običajno storijo samomora tako, da popijejo insekticid. Zagovorniki genetsko modificiranih semen trdijo, da so samomori posledica revščine, alkoholizma in suše.
V prihodu zahodnih biotehnoloških podjetih na indijski trg je močno zaslužen tudi Mednarodni denarni sklad, ki je v 80ih in 90ih pogojeval odobritev razvojnih kreditov s sprostitvijo dostopa zahodnim biotehnološkim družbam.
Površine zasajene z genetsko modificiranimi rastlinami so se v zadnjih dveh letih podvojile. Trditev, da je bombaž BT odporen proti vsem parazitom, se je izkazala za lažno. Napram tradicionalnim vrstam potrebuje dvakrat več vode, kar je zaradi suše v Indiji problem. Nekatere modificirane vrste imajo tudi lastnost, da so nova semena sterilna. Kmetje v slabi letini tako ne morejo spraviti semen za naslednjo letino, po njih morajo na trg. Zaradi tega se pogreznejo v spiralo dolgov.
Namesto obljubljenih visokih donosov, odpravi revščine in lakote indijski eksperiment postaja socialna katastrofa za ruralno prebivalstvo.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 50 x komentirano
  1. joža pravi:

    Katjo bi morali dati na HD! :)

  2. Aco pravi:

    Se strinjam!! :)
    Ali pa vsaj podcast.

  3. Igor Đukanović pravi:

    Se mi je zdelo, da indijske vere ne spodbujajo samomorov. In da so tako številni samomori nekaj novega za njihovo kulturo. Pa me je (pred nekaj meseci) v spletni debati “poznavalec indijske kulture” prav tako napadel, da tvezim paranoične neumnosti. Kako hitro se pustimo utišati…

  4. Jura Štok pravi:

    Če koga bolj resno zanima problematika, naj najde indijsko eks jedrsko fizičarko in današnjo “anti-globalizatorko” Vandano Šivo. Vredno poslušanja ali branja.

  5. medek pravi:

    http://www.navdanya.org/earthdcracy/index.htm

  6. medek pravi:

    Kashkari na Dennisevem ražnju :)

  7. medek pravi:

    Evo ga, raženj: http://www.youtube.com/watch?v=Hpyf-hS_WgY&feature

  8. Igor Đukanović pravi:

    Jura, poslušal sem že gospo Šiva. Z njenim citiranjem me nisi impresioniral. Impresioniral si me z neodvisnim virom - omembo princa Charlesa. Težko vidim, kaj bi lahko imela skupnega britanski monarh in indijska neodvisna mislica (marš Toporišič: beseda mislec sploh ni predvidena v ženskem spolu, ali kaj).

    Še bolj bi me impresioniral še kakšen povsem neodvisen vir od obeh zgornjih. Recimo ruski. Na isto temo seveda.

  9. Jura Štok pravi:

    Monsanto se trudi patentirati del DNKja svinje:
    http://www.youtube.com/watch?v=4-ouf_gmA5o

  10. Jura Štok pravi:

    @Igor,

    mene bolj kot konkretne osebe ali različnost virov zanima, kaj imajo za povedati.

    Je pa sicer res, da je sodelovanje princa Charlesa presenetljivo. Presenetljivo mogoče še toliko bolj, ker so družabne kronike polne tračev in opravljanja nepomembni dogodkov kraljeve družine, ta del njegovega delovanja pa praktično ni omenjen.

  11. Jura Štok pravi:

    …drugače pa en doku o Monsantu in GSO, kjer o problemih govori en cel kup raziskovalcev:
    http://www.youtube.com/watch?v=wvjCE_g2tKM

  12. Jura Štok pravi:

    ..pa še oddaja od Deutche Welle (v angleščini):
    http://www.youtube.com/watch?v=JM7usWHFhjc&feature=related

  13. L pravi:

    Tisti objestni smeh bi lahko izrezali! Zelo neokusno!

  14. Igor Đukanović pravi:

    Neokusno je početje multinacionalk. In smeh Monsantovih vodilnih na novinarskih konferencah…

  15. L pravi:

    Drži Igor, zato jih Vesti ni treba posnemati.

  16. Q_ pravi:

    Mislim, da zamenjujete vsebino in formo, politično (ne)korektnost z resnično neobčutljivostjo.

  17. Blu pravi:

    Kaj to Katjo kdo tudi poslusa?
    Ste prepricani, da zna brati?
    Zakaj je objavljen posnetek Medvedevovega govora z nekim angleskim prekgovorom?
    Do nadaljevanja poslusanja me je minilo..

  18. cinik pravi:

    @Jura…Dejansko je medijsko skoraj povsem napokrito delovanje
    Charlesa v ekologiji. Posnetek o njegovem ekološkem posestvu bi
    moral postati učbenik v šolah. Kaj je dosegel s vpeljavo (umetno)
    naravnega sobivanja ali kreiranjem mini ekosistema, ki funkcionira
    samostojno ne glede na to da ni zaprt je naravnost frapantno.

  19. S-lick pravi:

    Katja TI si cuker!

  20. avis sur les rencontres en ligne avec un voisin solitaire pravi:

    Fantastic web site. Plenty of useful information here. I’m sending
    it to some pals ans also sharing in delicious.
    And naturally, thank you to your effort!

  21. what is a tgirl pornstar discount pravi:

    This info is invaluable. How can I find out more?

  22. click through the following web site pravi:

    excellent submit, very informative. I ponder why the opposite experts of this
    sector don’t notice this. You must continue your writing.
    I am sure, you have a great readers’ base
    already!

  23. fdrxwlzcuv pravi:

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  24. free casual hookup platform pravi:

    I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a quick
    visit this website on regular basis to obtain updated from latest gossip.

  25. Ana pravi:

    Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
    it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, great blog!

  26. magicbay.co.uk pravi:

    Hi would you mind letting me know which webhost you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog
    loads a lot faster then most. Can you recommend a good
    internet hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

  27. bhumi-realty.in pravi:

    Hi everyone, it’s my first pay a quick visit at this web site, and article is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting these content.

  28. Norman pravi:

    Hello friends, fastidious article and good urging commented
    here, I am genuinely enjoying by these.

  29. Paige pravi:

    Unquestionably imagine that that you stated. Your favourite reason appeared to be at the net the simplest
    thing to keep in mind of. I say to you, I definitely get annoyed even as other folks
    think about issues that they plainly don’t
    recognize about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing
    without having side effect , folks could take a signal.
    Will likely be again to get more. Thanks

  30. Pearl pravi:

    My brother recommended I might like this blog.
    He was entirely right. This post actually made my day. You
    cann’t imagine just how much time I had spent for this info!
    Thanks!

  31. Jada pravi:

    In fact no matter if someone doesn’t understand then its up to
    other users that they will help, so here it happens.

  32. Margarito pravi:

    Incredible points. Sound arguments. Keep up the amazing
    spirit.

  33. Sex Dating pravi:

    Hi there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally recommend to my
    friends. I am sure they’ll be benefited from this website.

  34. Sex Dating pravi:

    Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against
    hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

  35. Sex Dating pravi:

    Hi there Dear, are you actually visiting this web page regularly, if so after that you will without doubt obtain pleasant know-how.

  36. Sex Dating pravi:

    Thanks for sharing your info. I truly appreciate
    your efforts and I am waiting for your next post thank you once again.

  37. Sex Dating pravi:

    May I simply say what a comfort to find someone who genuinely
    understands what they’re talking about on the net. You certainly know how to bring
    an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of your
    story. I was surprised you are not more popular since
    you most certainly possess the gift.

  38. Sex Dating pravi:

    An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been conducting a little research on this.
    And he in fact ordered me dinner simply because I found it for him…
    lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanks for spending the time to talk about
    this subject here on your web site.

  39. Sex Dating pravi:

    Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?

    I’m using the same blog platform as yours and
    I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

  40. Sex Dating pravi:

    you are in reality a just right webmaster.
    The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.
    Also, The contents are masterpiece. you’ve
    performed a excellent process on this topic!

  41. Sex Dating pravi:

    Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and I ended
    up losing several weeks of hard work due to no
    backup. Do you have any methods to stop hackers?

  42. Sex Dating pravi:

    Woah! I’m really digging the template/theme of this site.

    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between superb
    usability and visual appearance. I must say you’ve done a very good job with this.
    Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari.
    Excellent Blog!

  43. Sex Dating pravi:

    fantastic issues altogether, you simply won a logo new reader.
    What may you suggest about your submit that you
    made some days in the past? Any positive?

  44. Sex Dating pravi:

    Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say
    that I’ve really loved surfing around your blog posts.

    In any case I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping
    you write once more soon!

  45. Sex Dating pravi:

    Thanks for sharing your thoughts about Novice. Regards

  46. Sex Dating pravi:

    Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared
    to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly
    get irked while people think about worries that they just
    do not know about. You managed to hit the nail upon the top
    and also defined out the whole thing without having side-effects , people
    could take a signal. Will likely be back to get more.
    Thanks

  47. Sex Dating pravi:

    I don’t even know how I ended up right here, however I thought this post was good.
    I do not understand who you might be but certainly you’re going to a famous blogger if you happen to aren’t already.
    Cheers!

  48. Sex Dating pravi:

    It is not my first time to go to see this site, i am browsing this
    website dailly and obtain good data from here every day.

  49. Sex Dating pravi:

    Hi there! Quick question that’s totally off topic.

    Do you know how to make your site mobile friendly?
    My weblog looks weird when viewing from my iphone 4.
    I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.
    If you have any recommendations, please share.
    Appreciate it!

  50. Sex Dating pravi:

    Wow, incredible blog structure! How long have you ever been running a blog for?
    you made blogging look easy. The entire glance of your web
    site is wonderful, as neatly as the content material!

Komentiraj