Takle mamo 044

31. oktober 2008 ob 0:12 | Vest |

KUBA POD SANKCIJAMI

Kuba vsako leto Generalni skupščini predloži poročilo o posledicah ameriške blokade, ki traja že 46 let. V šestnajstih zaporednih resolucijah Generalne skupščine Združenih narodov praktično vse države sveta izglasujejo resolucijo, ki ZDA poziva k odpravi sankcij. Edine države, ki so lani glasovale proti, so bile še Izrael, Palau, Maršalovi otoki in Makronezija.
Največji problem ni direktna blokada, temveč pritiski na tretje države, ki poslujejo s Kubo. ZDA prepovedujejo prodajo izdelkov, ki vsebujejo več kot 10% ameriških komponent, čeprav podjetja niso v ameriški lasti. Ladje, ki so prevažale tovor za Kubo ne smejo pristajati v ameriških pristaniščih, banke, ki poslujejo s Kubo ne smejo poslovati v ZDA. Na spisku dobrin, ki so pod ameriškim embargom, spadajo še cepiva, zdravila, semena in pesticidi.
46 letna ekonomska blokada po ocenah kubanskih oblasti presega 93 mrd dolarjev, dodatnih 54 mrd škode je pripisano sovražnim dejavnostim, vključno s sabotažami, terorističnimi napadi in propagandno vojno.
Edini problem resolucij Generalne skupščine je, kljub nedvomni demokratičnosti odločitev, da njeni sklepi razen moralne avtoritete nimajo nikakršnih pravnih posledic.

NAPAD NA SIRSKO OZEMLJE

Ameriške specialne enote so v helikopterskem desantu napadle vas v Siriji. Pri tem so ubile 8 ljudi, med njimi 4 otroke. V državi so zaradi dejanja ogorčene tako oblasti kot prebivalstvo. Sirija je pri Varnostnem svetu ZN in generalnem sekretarju ZN vložila uradni protest zaradi kršenja mednarodnega prava, konkretno državne suverenosti in uboja nedolžnih civilistov. Varnostnemu svetu je sporočila, da je odgovoren za preprečitev možnih ponovnih vdorov na suvereno ozemlje. Bela hiša dogodka noče komentirati, ameriški uradniki se sklicujejo na pravico do samoobrambe, podobno kot Izrael ob napadu na domnevni sirski jedrski objekt. Američani ponavljajo vzorec delovanja iz čezmejnih napadov na Pakistan, kjer je bilo minuli teden ubitih več kot 100 ljudi.
Iraške oblasti so napad obsodile, saj ustava ne dovoljuje uporabe ozemlja za napade na sosednje države, američane pa pozvale, da takšnih dejanj ne izvajajo več. Podobno so se odzvale tudi sosednje države, Arabska liga in Rusija.

ABU NIDAL JE BIL AMERIŠKI VOHUN

Abu Nidal, zloglasni palestinski terorist, ki je imel na vesti množico atentatov, ugrabitev letal, pobojev talcev, je bil avgusta 2002 prijet s strani iraške tajne policije. V dokumentih, ki so bili odkriti in so bili namenjeni Sadamu Huseinu osebno, je bila tajna policija prepričana, da je Nidal delal za tajne službe Egipta, Kuvajta in ZDA. Njegova naloga naj bi bila povezati režim Sadama Huseina z Al Kaido.
Iz dokumentov je razvidno, da je Abu Nidal storil samomor in ne, da so ga ubili, kot so poročali zahodni mediji.
Abu Nidal je odgovoren za smrt okoli 900 civilistov, večje število diplomatov in predstavnikov PLO. Nekateri biografi in jordanska obveščevalna služba so ga povezovali tudi z Mosadom.

ČLOVEŠTVO KOT KOBILICE

World Wildlife Fund je izdal poročilo o tem, koliko in kako obremenjujemo planet in življenje na njem. Če bo človeštvo nadaljevalo z izkoriščanjem naravnih virov in onesnaževanjem s sedanjim tempom, bo za njegove potrebe v sredini 30ih let 21. stoletja potreben še en enako obdarjen planet.
Država z največjim ekološkim »odtisom« na svetu so Združeni arabski emirati, sledijo jim ZDA in Kuvajt. Najmanj obremenjujejo okolje Malavi, Afganistan in Haiti.
Po ocenah študije bi lahko Američani z obstoječimi tehnologijami zmanjšali ekološki »odtis«, ki je vezan na porabo fosilnih goriv kar za 2/3.
V študiji, ki jo vodijo zadnjih 35 let, so sledili kar 1700 različnim živim vrstam. V povprečju je populacija usahnila za tretjino, v tropskem pasu pa kar za polovico. Glavni vzroki naj bi bili predvsem deforestacija, globalno segrevanje in onesnaževanje. Opozorilo, da manjša biotska raznovrstnost ogroža človeštvo, je maja izdala tudi Evropska komisija. Ta predvideva, da bi lahko do leta 2050 ti vplivi zmanjšali obseg svetovne ekonomije za 7%.

DOLAR IZGUBLJA VLOGO SVETOVNE REZERVNE VALUTE

Na srečanju med ruskim in kitajskim premierom je nastala nova pobuda, da bi državi opustili medsebojno trgovanje v dolarjih in bi podobno kot Argentina in Brazilija to počeli v obeh nacionalnih valutah. Trenuten letni obseg trgovine je ocenjen na 50 mrd $.
Rusija hoče diverzificirati svoje trge, zato se počasi odmika od Evrope. Kitajska bo vlagala sredstva v rusko lesno industrijo, proizvodnjo aluminija, nafte. Za obe državi so zanimiva področja skupnih investicij še letalska industrija, strojništvo, energetika. Direktne naložbe obeh držav so ocenjene na 2 mrd $.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 47 x komentirano
  1. joze pravi:

    Hej, a je bel puli res postal črn, al sem jst postal že malo blentav:)

  2. Igor Đukanović pravi:

    He, he, Joze, tudi jaz sem spregledal najbolj zanimiv trenutek (ko je puli zamenjal barvo… ;-) )

  3. Igor Đukanović pravi:

    P.S. Da uravnotežim malo kritiko na moje Združene Države, prilagam odličen polminutni filmček (in peticijo - se še naprej priporočam):

    http://www.avaaz.org/en/for_all_of_us

  4. delpiero12 pravi:

    Huda bejba!

  5. miro pravi:

    Igor Đukanović, sem podpisal peticijo, a kaj ko Američani ne želijo sodelovati z ostalim svetom. Izučil bi jih šele konkreten padec vrednosti dolarja, vendar Evropska centralna banka kupuje dolarje in s tem umetno znižuje vrednost evru (se že opazi v primerjavi s švicarskim frankom), ter ohranja moč dolarja. Po domače povedano, uporabniki evra plačujemo ameriško požrešnost in vračamo njihove dolgove.

  6. Q_ pravi:

    V resnici cel svet plačuju za sproščenost svetovnega finančnega sistema.

  7. Igor Đukanović pravi:

    Zdravo, Miro. Že zgodaj zjutraj sem prebral tvoj komentar, a ne vem, kaj bi ti odgovoril. Mislim, da se vsi računi plačajo za nazaj. Krepko za nazaj. Amerika je svetu dala izmenični tok, Hollywood, film, radio, TV. Povrnjeno šele po drugi svetovni vojni. Kriza iz tridesetih, ki se je resda začela v ZDA, je pokazala gnjilobo takratne evropske družbe. V vojni so nas spet rešili Američani in veliko veliko pozneje izstavljali račune. Sedaj dobijajo obresti na teflon, tranzistorje in računalnike ter uporabo satelitov v civilne namene. Verjamem pa, da bodo zelo kmalu dobili račune za Busheva izživljanja.

    P.S. Si opazil, da se je stara Evropa zelo počasi odzvala na Miloševiča? Srbi smo imeli veliko v dobrem pri Francozih in Angležih še iz prve svetovne vojne. Milošević je (zlasti v Srebrenici) izjemno hitro zagonil ves ta kapital in nas kolektivno spravil v puf. Tako da se zdaj čudimo “zašto nas svijet nevoli”. Podobno bo z Američani. Zelo kmalu. Čas zdaj v dobi globalizacije in interneta “hitreje” teče. No, jaz še vedno navijam za Ala Gora, Hillary in Obamo ter upam, da bodo popravili škodo, ki jo je “Bush” naredil našemu planetu. (Ni mišljeno kot oseba pač pa kot politična opcija v celoti.)

  8. Q_ pravi:

    Potem je bolj zanimiv kakšen Ralph Nader ali pa Cynthia McKinney. To je najbližje temu, kar v Evropi razumemo kot socialno demokracijo.

  9. luka pravi:

    katja drugič mal bolj sexi majčko….:)

    politika je pa itak kurba….

  10. swinger burgos pravi:

    Wonderful post! We are linking to this great article on our website.
    Keep up the good writing.

  11. varför är 40-åringar singlar pravi:

    Excellent article. I am going through a few of these issues as well..

  12. Click In this article pravi:

    Terrific post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
    I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
    Bless you!

  13. click the following page pravi:

    Someone necessarily help to make significantly articles I
    would state. That is the very first time I frequented your website page and to
    this point? I surprised with the analysis you made to make this actual publish
    extraordinary. Magnificent task!

  14. Tim pravi:

    Heya i’m for the primary time here. I found this
    board and I to find It really useful & it helped me out much.
    I hope to offer one thing back and aid others
    like you helped me.

  15. siam.estate pravi:

    Hi there, I discovered your site via Google at the same time as looking for a comparable matter, your website came
    up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just turned into aware of your blog via Google, and found that it is truly informative.

    I’m gonna be careful for brussels. I’ll appreciate for those who
    continue this in future. A lot of other folks might be benefited out of your writing.
    Cheers!

  16. Myra pravi:

    After looking into a few of the blog articles on your site,
    I seriously appreciate your technique of writing a blog.

    I saved as a favorite it to my bookmark site list and will
    be checking back soon. Please check out my website too and tell me
    your opinion.

  17. workia.ng pravi:

    It’s actually a great and helpful piece of information. I
    am glad that you just shared this helpful information with us.
    Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  18. https://weblinestore7.com/ pravi:

    Thanks to my father who told me concerning this
    blog, this webpage is truly remarkable.

  19. Liza pravi:

    Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

    A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.
    Please let me know where you got your design. Many thanks

  20. Susannah pravi:

    Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.

    I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

  21. Kasey pravi:

    We are a group of volunteers and opening a new scheme
    in our community. Your website provided us with valuable info to work on.
    You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful
    to you.

  22. localdatingapp561.loxblog.com pravi:

    I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like
    yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all
    site owners and bloggers made good content as you
    did, the internet will be much more useful than ever before.

  23. Sex Dating pravi:

    I’m very happy to discover this page. I wanted
    to thank you for ones time just for this fantastic
    read!! I definitely liked every bit of it and i also have you book-marked to see
    new information in your website.

  24. Sex Dating pravi:

    I truly love your website.. Very nice colors
    & theme. Did you create this website yourself?

    Please reply back as I’m attempting to create my own personal blog and would like
    to know where you got this from or just what the theme is called.

    Cheers!

  25. Sex Dating pravi:

    Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net
    the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get
    annoyed while people consider worries that they just do not
    know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
    whole thing without having side effect , people could take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

  26. Sex Dating pravi:

    I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this website on regular basis to obtain updated from most
    up-to-date news update.

  27. Sex Dating pravi:

    It is in point of fact a great and helpful piece of information. I’m glad that you just shared this useful info with us.
    Please stay us informed like this. Thank you for
    sharing.

  28. Sex Dating pravi:

    Excellent items from you, man. I’ve understand your stuff previous to
    and you are simply too fantastic. I actually like what you’ve obtained right here, certainly like what you are saying and the way during which you are saying
    it. You’re making it enjoyable and you still take care of to stay it
    wise. I cant wait to learn much more from you.

    That is really a wonderful site.

  29. Sex Dating pravi:

    Very rapidly this site will be famous among all blogging people, due to it’s
    nice content

  30. Sex Dating pravi:

    Hurrah, that’s what I was seeking for, what a stuff!
    existing here at this web site, thanks admin of this site.

  31. Sex Dating pravi:

    Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good results. If you know of any please share.

    Kudos!

  32. Sex Dating pravi:

    I savour, cause I found just what I was having a look for.

    You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a
    nice day. Bye

  33. Sex Dating pravi:

    We stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check
    things out. I like what I see so now i am following you.
    Look forward to looking into your web page repeatedly.

  34. Sex Dating pravi:

    Remarkable! Its really awesome paragraph, I have
    got much clear idea on the topic of from this piece of writing.

  35. Sex Dating pravi:

    I have been browsing on-line more than 3 hours today, but
    I by no means discovered any interesting article like
    yours. It is beautiful value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did,
    the internet will likely be a lot more helpful than ever before.

  36. Sex Dating pravi:

    Somebody necessarily lend a hand to make severely articles I might state.
    That is the very first time I frequented your web page and so far?
    I amazed with the analysis you made to make this particular publish extraordinary.

    Great process!

  37. Sex Dating pravi:

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you! By the way,
    how can we communicate?

  38. Sex Dating pravi:

    hello!,I like your writing so so much! share we communicate extra approximately your article on AOL?

    I need an expert on this house to unravel my problem. Maybe
    that is you! Taking a look ahead to peer you.

  39. Sex Dating pravi:

    Hi, Neat post. There’s an issue with your website
    in internet explorer, may test this? IE nonetheless is
    the market chief and a big section of other people will pass over your great writing due to this problem.

  40. Sex Dating pravi:

    Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with?
    I’m going to start my own blog in the near future but I’m
    having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
    P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

  41. Sex Dating pravi:

    I got this web page from my pal who informed me on the topic of this
    site and at the moment this time I am browsing this website
    and reading very informative articles at this place.

  42. Sex Dating pravi:

    you are in reality a excellent webmaster. The web site loading
    velocity is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick.
    Also, The contents are masterpiece. you have performed a great process on this matter!

  43. Sex Dating pravi:

    Thanks in favor of sharing such a fastidious idea, article is
    nice, thats why i have read it entirely

  44. Sex Dating pravi:

    Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from.
    Thanks for posting when you’ve got the opportunity,
    Guess I will just bookmark this blog.

  45. Sex Dating pravi:

    Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person’s webpage
    link on your page at suitable place and other person will
    also do same in support of you.

  46. Johnson pravi:

    I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
    Many thanks

  47. Lebe.live pravi:

    I blog frequently and I really thank you for your information. This great article has truly peaked my interest.
    I am going to bookmark your site and keep checking for new
    details about once a week. I opted in for your Feed too.

Komentiraj