HPV in obljube

24. oktober 2008 ob 20:13 | Katja Lenart |

Več kot leto dni je minilo, odkar sta predstavnici Zares-a Majda Širca in Bernarda Jeklin, ter predsednica društva Kala za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu Renata Capuder Mermal takratnemu državnemu sekretarju na ministrstvu za zdravje Dorjanu Marušiču predale 45.819 podpisov v podporo o uvedbi brezplačnega cepljenja proti humanemu papiloma virusu (HPV).

In ker Nacionalni program za brezplačno cepljenje proti virusu HPV po besedah nekdanje predsednice Društva za boj proti okužbam z virusom HPV in raku materničnega vratu Renate Capuder Mermal (kot je povedala prejšnji teden) stagnira od potrditve Zdravstvenega sveta (ki je meseca junija podprl uvedbo brezplačnega in neobveznega cepljenja deklic proti virusu HPV), smo se o tem, kaj se trenutno dogaja in kdaj se bo brezplačno cepljenje proti HPV virusu začelo dejansko izvajati, pogovarjali z Majdo Širca:


(www.vest.si) Majda Širca o brezplačnem cepljenju proti HPV from Katja Lenart on Vimeo.

(še povezava na youtube)

“In so zmedeni, čisto kaos je v občinah, zaradi tega, ker vedo, da mogoče bo to enkrat čisto drugače urejeno in tut teh navodil nimajo jasnih.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
 1. sanja pravi:

  Da ne bo pomote, društvo Kala, ki je sicer na plačilni listi izdelovalca cepiva proti HPV, se zavzema za “vključitev cepljenja proti HPV v program obveznega nacionalnega cepljenja”, torej ne brezplačnega neobveznega cepljenja.
  Presenečena sem, da je to za razumno osebo, za kakršno sicer Majdo Širco imam, neproblematično.
  Mogoče je cepljenje dobro, mogoče je nujno, samo, prosim, naj mi tega ne govori nekdo, ki bo od tega bajno zaslužil!!

 2. Igor Đukanović pravi:

  Priznam, da ne vem, za kaj se zavzema društvo Kala. A dejstvo je, da cepljenje proti HPV ne bo obvezno, saj za kaj takšnega ni ustrezne politične podpore. V stranki Zares odločno podpiramo neobvezno cepljenje. Kako je z ostalimi strankami ne vem, a gotovo podpora ni “goreča”, saj bi sicer gotovo vedel. Ne?

 3. sanja pravi:

  Igor,
  za kaj se zavzema Kala, je zlahka preverljivo (prva alinea pod “Poslanstvo društva Kala”):
  http://www.kala.si/index.php?id=37

 4. Igor Đukanović pravi:

  Tudi prav. Z njimi torej imamo torej skupni presek, da se oboji zavzemamo, da naj bo cepljenje brezplačno. In bo. A le za tista dekleta, ki si bodo cepljenje želela. Več vzrokov je, katere ne bi ponovno našteval.

 5. Igor Đukanović pravi:

  Sanja, poglej si 54. točko od slavnih 99 zahtev Zaresa ob sestavljanju koalicijske pogodbe. Mi zahtevamo prostovoljnost pri cepljenju. In upam, da se strinjaš, da bo vladno koalicijo težko sestaviti brez nas. :-)

 6. sanja pravi:

  K temu, kar sem povedala v 1. komentarju, v resnici ni kaj dodati. Mislim, da je dovolj jasno.
  Kritičnost do posamične zadeve pa ne pomeni, da se izrekam o stranki. Ali obratno. Če so mi cilji in stališča stranke v osnovi blizu, ne pomeni, da zato do te stranke nikoli ne bom kritična.

 7. Mira Rupnik - predsednica društva Kala pravi:

  Pozdravljeni!

  Naj opozorim, da je poslanstvo društva Kala mnogo širše kot zgolj doseči uvedbo bezplačnega prostovoljnega cepljenja proti HPV. Gre za ozaveščanje o povezanosti med HPV in nastankom raka materničnega vratu, za poudarjanje pomena rednega obiskovanja ginekologov in pomen brisov (test PAP), pa tudi za osveščanje o možnostih preprečevanja okužb na različne načine (abstinenca, zvestoba partnerju, kondom). Pomemben del našega poslanstva pa je vsekakor tudi osveščanje o pomenu cepljenja kot učinkoviti dodatni zaščiti pred okužbo.

  Več kot 2.300 operativnih posegov na materničnem vratu v Sloveniji zaradi sprememb tkiva na leto, okoli 200 novih bolnic z rakom na materničnem vratu letno in približno 50 smrtnih primerov, ki bi jih lahko postopoma preprečili tudi s ceplenjem, so dovolj močni argumenti za uvedbo cepljenja.

  Preberite dovolj zgovorne osebne zgodbe bolnic na naši spletni strani: http://www.kala.si/index.php?id=93

  Nenazadnje ni nepomembno, da je letošnjo Nobelovo nagrado za medicino dobil prof. Herald zur Hausen za odkritje, da HPV povzroča raka na materničnem vratu.

  Društvo Kala ni na plačilni listi farmacevtskih firm, deluje pa s pomočjo donacij, med katerimi je tudi farmacija.

  Mira Rupnik, predsednica društva

 8. Q_ pravi:

  …hm, @Mira,

  v resnici bi hoteli cca 300 mio evrov vreden program za 50 smrtnih primerov?! Verjetno bi bilo bolje, da začnete s prevencijo v prometu.

  …oz če ostanemo pri isti topiki, raje se zavzemajte za številčnejše “zastonjske” preventivne obiske ginekologov.

 9. sanja pravi:

  @Mira
  zavajate. Pravite, da “je poslanstvo društva Kala mnogo širše kot zgolj doseči uvedbo bezplačnega prostovoljnega cepljenja”. Vaše poslanstvo, ponavljam, je “vključitev cepljenja v program obveznega nacionalnega cepljenja”. Med obema ciljema je velika razlika. Večja kot med “biti na plačilni listi” ali “delovati s pomočjo donacij”.

 10. Mira Rupnik - predsednica društva Kala pravi:

  Q, vam se zdi “škoda” cepiti deklice zaradi samo 50 smrti letno. Zelo ozkogledo razmišljate. Škoda, da ne preberete kakšne zgodbe iz zbirke, ki smo jo objavili spomladi. Kaj pa 2300 žensk letno z operiranimi predrakavimi spremembami? Torej tudi to ne pomeni nič? Če bi poznali travmo vsaj kakšne ženske, ki se ji ponavljajo spremembe in posledično posegi na materničnem vratu in stalen strah, ki je ob tem prisoten, bi verjetno razmišljal vsaj malo drugače. No, pa moj namen vsekakor ni, spreminjati vaše mnenje. Vseeno naj dodam, da bi s cepljenjem lahko zmanjšali tudi pojavnost nekaterih drugih rakov (rak zunanjega spolovila - okrog 20 smrti letno in nožnice dodatnih 5). Toliko samo o rakih in predrakavih spremembah zaradi HPV pri ženskah. Tudi pri moških bi lahko zmanjšali pojavnost raka anusa, ki ga prav tako povzroča HPV. Če pustimo ob strani genitalne bradavice, kjer bi cepljenje najprej pokazalo učinek.

  Sanja, poslanstvo društva je tako, kot sem ga navedla. Morda na spletni strani res ni dovolj jasno definirano - obljubim, da bomo dopolnili. Zavzemali pa se bomo za vse to, za kar se zavzemamo že zdaj. Trenutno ustanavljamo skupino za samopomoč, katere namen bo svetovanje ženskam, ki se srečajo z bolj ali manj travmatičnimi posledicami okužbe. Svetovale bodo naše članice, ki imajo podobno izkušnjo. Ne morete si misliti, kako ob srečanju s hudo boleznijo pomaga vzpodbudna beseda nekoga, ki je skozi tak pekel že šel. Poleg tega na naši brezplačni številki 080 18 16 ob torkih odgovarja ginekologinja, na spletni strani pa tudi. Skratka, kar želim povedati je, da se vsekakor trudimo delati v smeri izboljšanja zdravja žensk in da bomo pri tem vztrajali še naprej.

  Pozdrav, Mira

 11. Igor Đukanović pravi:

  Q_

  Ni lepo, da zavajaš. Res se je že po odločitvi za cepljenje finančna kriza po svetu poglobila in res se je v zadnjem času kot zanalašč dolar še okrepil, a tako enostavno spet ni, da bi ponujali 6 milionov za eno življenje. Primerjal si stroške cepljenja vseh generacij žensk v Sloveniji s smrtnimi žrtvami v enem samem letu. Ob predpostavki, da bodo sedanje mlade generacije žensk živele sto let (že sedaj živijo skoraj 90), je predvidena cena za eno življenje (+ nekaj žensk (in tu pa tam kakšen moški), ki se reši operacije in ostalih zapletov) sto krat manjša - torej 60 tisoč. Če primerjaš s ceno zračne blazine, ki se sproži in s tem reši življenje morda samo v vsakem 60-tem avtu (dejansko pa veliko redkeje), je očitno, da je bolj ekonomično reševati življenja pred rakom kot pred divjanjem po cestah.

 12. sanja pravi:

  Verjetno višine letnih donacij farmacevtske industrije in drugih donatorjev niso skrivnost?

 13. overview of bikini riot pravi:

  Good day very nice blog!! Guy .. Excellent ..
  Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
  I’m satisfied to search out a lot of useful info here in the post, we want develop more strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 14. click through the next internet site pravi:

  It’s going to be end of mine day, but before ending I am reading this impressive post to improve my know-how.

Komentiraj