Renesansa JE

13. oktober 2008 ob 23:47 | Urh Maček |

Predsednik Ameriškega združenja za jedrsko energijo (American Nuclear Society) William E. Burchill je imel danes predavanje z naslovom Jedrska renesansa v ZDA in izzivi, ki jih le ta predstavlja. Predavanje je pripravilo Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije in je potekalo v Reaktorskem centru Instituta Jožef Stefan v Podgorici pri Ljubljani.

Zanimivo predavanje bomo v celoti objavili prihajajoči konec tedna, danes pa Vam na ogled ponujamo kratek pogovor s predsednikom ANS:

Navidezni prevod:

MU: Zakaj renesansa v pridobivnju električne energije iz jedskih obratov? Je to mogoče zato, ker se bliža konec življenjske dobe druge generacije jedrskih obratov?

WEB: Ne ni zato, ker bi se bližal konec njihove življenske dobe. V bistvu se dovoljenja za obratovanje podalšujejo, obnavljajo in življenska doba jedrskih elektrarn narašča. Obratovanje bo podaljšano vsaj enkrat ali dvakrat.

Renesanso pogojuje povečano povpraševanje po električni energiji. Ne samo v razvitih, ampak predvsem v razvijajočih se državah potreba po električni energiji narašča hitro. V razvitih državah, tipično v Evropi in Ameriki, je predviden porast letne porabe električne energije za en procent, v primerjavi z nekaj deset odstotno letno rastjo porabe električne energije sredi stoletja. V razvijajočih se državah letna poraba električne enrgije raste od 5 do 8 odstotkov. Tako je potrebno dramatično povečevanje proizvodnje elektrike saj se te države šele elektrificirajo.

MU: Govorite o Kitajski in Indiji?

WEB: Kitajska, Indija, Pakistan in vse države okoli Vietnama, Indonezije, Malezije. Celo države v Perzijskem zalivu, ki se smatrajo za razvite, za ohranitev svojih zalog nafte razmišljajo o graditvi jedrskih elektrarn.

MU: V kolikšnem številu elektrarn govorite?

WEB: Na celem svetu je okoli 440 jedrskih elektrarn in 35 se jih trenutno še gradi.

MU: V Sloveniji se odločamo za izgradnjo novega bloka v JE Krško. Kaj Vi mislite o tem?

WEB: To je možnost v kateri je vredno razmisliti. Gotovo ima nuklearna energija prednost, saj je naravi prijazna in ne proizvaja toplogrednih plinov. Vsebuje veliko koncentracijo energije v majhni količini materijala in dnevno proizvaja majhno količino odpadkov, zato je dobra odločitev.

MU: Kakšna je razlika med staro in novo tehnologijo v gradnji jadrskih elektrarn?

WEB: Največja razlika je v izdelavi in uporabi ulitih delov iz težkih kovin, izboljšani elektroniki in nadzoru. V nekaterih elektrarnah uporabljamo sistem, kjer imamo več pomožnih sistemov z vodo, na primer nujni sistem za ohladitev sredice reaktorja. Spet v drugih elektrarnah uporabljamo za prenos vode namesto električnih črpalk gravitacijo. To so napredki za večjo zanesljivost pomožnih sistemov.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. kozaklamf pravi:

    Škrat je pojedel YT

  2. AC pravi:

    Novinar je bil malo živčen. Vendar to niti ni pomembno. Škoda, da ni bilo vprašanja o oceni zalog jedrskega goriva.

  3. Q_ pravi:

    Fant bi vseeno moral povedati, kakšen delež elektrike se danes proizvaja iz nafte in zemeljskega plina. V resnici zanemarljiv.

Komentiraj