Nobelova za HIV & HPV

8. oktober 2008 ob 9:00 | Maja Andlovic |

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmejo nemški znanstvenik Harald zur Hausen, ki je bil nagrajen za odkritje, da virus HPV povzroča raka materničnega vratu ter francoza Francoise Barre-Sinoussi in Luc Montagnier za odkritje virusa HIV. O pomenu te nagrade, o številu okuženih z virusoma HIV in HPV v Sloveniji, porastu okuženih z virusom HIV v zadnjem času ter dejanskem stanju brezplačnega cepljenja proti HPV virusu smo se pogovarjali s specialistom klinične mikrobiologije Mariom Poljakom iz Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

O povečanju števila novo odkritih okuženih z virusom HIV v 3. četrtletju tega leta: “Že nekje 1. septembra smo krepko presegli število novo odkritih, ki jih odkrijemo v celem letu.”

Še o razlogih za povečanje števila okuženih z virusom HIV ter zdravilih.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Igor Đukanović pravi:

    Abolutno se strinjam, da ne more biti drugega razloga za enormno povečanje okužb s HIV-ov, kot je stigmatizacija, ki v zadnjih nekaj letih celo narašča. Skratka, sami jih bomo dobili po buči zaradi že pregovorne nestrpnosti, ki pa se je v zadnjih nekaj letih razmahnila tudi na področja, na katerih je Slovenija bila pred nekaterimi sosednjimi državami.

    In ja. Cepljenje proti HPV je politična odločitev. Finančno je že sedaj jasno, da je ob upoštevanju vseh stroškov (čeprav razobrestenih), izredno finančno ugodna.

  2. Oliveta Boletto pravi:

    Rasalind Franklin (1920-1958) je umrla zaradi raka jajčnika (in ne raka dojke kot omeni prof Poljak). Watson in Crick ji nikoli nista povedala, da sta njene rtg posnetke uporabila za izgraditev DNA modela. Po njeni smrti sta to priznala. Se sploh ne strinjam s profesorjem, da se je nihče več od študentov ne spominja, saj je njen primer eden največjih primerov spolnega šovinizma v znanosti.

Komentiraj