Takle mamo 040

1. oktober 2008 ob 5:00 | Vest |

ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠČINE

V Združenih narodih se počasi kažejo obrisi novega, večpolarnega sveta. Brazilski predsednik je napadel nadnacionalne finančne ustanove, ki niso naredile nič, da bi omejile »špekulativno anarhijo«. Generalni sekretar je pozval k demokratizaciji delovanja Združenih narodov, še posebej pa Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki sta pod popolnim nadzorom ZDA in Zahodne Evrope.

Evo Morales je ponovno obtožil ZDA vmešavanja v notranje zadeve s podporo separatističnim pokrajinam in bogati belski eliti. Zahteval je konec imperializma in kolonializma, saj socialni mir pod sedanjo obliko kapitalizma ni možen.
Celo Nicolas Sarkozy je predlagal obnovo kapitalizma na drugačnih etičnih temeljih in spoštovanju dela, ker lahko le takšen služi prebivalstvu, ne le finančnim špekulantom. Ideja o vsemogočnem in samouravnavajočem trgu, ki ne potrebuje nadzora, je po besedah francoskega predsednika nora. Ekonomija ni džungla, kjer vlada zakon močnejšega, delovati mora v korist vseh.
Predsednik Bush je v 15 minutnem govoru omenil terorizem 30 krat. Latinske Amerike ni omenil, Iran je še vedno na osi zla.
Iranski predsednik Ahmadinedžad bi se z novim predsednikom ZDA pogajal in imel z ZDA prijateljske odnose, ostro je obsodil cionizem in še enkrat ponovil tezo o izbrisu Izraela.
Za razliko od prvič, tokrat prevod in interpretacija nista več vprašljiva, po Ahmadinedžadu bo Izrael izginil enako kot apartheid v Južni Afriki in Sovjetska zveza, torej z možnostjo demokratičnega odločanja prebivalstva. V kasnejšem intervjuju pa je izjavil, da bi Iran sprejel in spoštoval odločitev Palestincev o sobivanju z Izraelom.
Hkrati je pozval h koncu okupacije Iraka in Afganistana, ki sta povzročili krepitev terorizma in povečanje proizvodnje mamil, za prebivalstvo pa le trpljenje ali celo smrt.
Ahmadinedžad je še enkrat ponovil, da Iran ne namerava razviti jedrske bombe. Dejavnosti njihovega atomskega programa so pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo in v skladu s Sporazumom o neširjenju jedrskega orožja, kjer je zapisana pravica do bogatenja urana za civilno uporabo. Iran pristaja na pogajanja, vendar se nelegalnim zahtevam ne bo pokoril.

CHAVEZOVI POSLI

Chavez, ki si je lani zaslužil stoječe ovacije z izjavami o Bushu in žveplu, se zasedanja Generalne skupščine ni udeležil. V tem času je raje sklepal milijardne posle na Kitajskem, Rusiji, Franciji in Portugalskem. Z Rusi se je dogovoril za poglobitev vojaškega sodelovanja, nakup jedrske tehnologije, širitev energetskega sodelovanja in ustanovitev skupne banke. Od Portugalcev je kupil milijon prenosnih računalnikov za osnovnošolce, 50.000 prefabriciranih bivalnih enot in se dogovoril za sodelovanje pri črpanju zemeljskega plina.

SARAH IZ DIVJINE

Sarah Palin, republikanska kandidatka za podpredsednico ZDA, je v tem času širila poznavanje zunanje politike. Srečala se je s Henryjem Kissingerjem, novim predsednikom Pakistana, predsednikom Kabula Hamidom Karzaijem s kolumbijskim predsednikom Uribejem in izraelskim predsednikom Šimonom Perezom. Temu je v srečanju dejala, da je velika prijateljica Izraela in da je edina zastava, ki jo ima v guvererskem uradu izraelska.
Paragvajski predsednik Fernando Lugo se s podpredsedniško kandidatko ni hotel srečati. Drugače ima »hockey mom« oziroma pitbul s šminko vse večje probleme tudi s konzervativnimi komentatorji, ki so ji zaradi slabih nastopov čedalje manj naklonjeni. Še vsak izmed njenih treh intervjujev se je sprevrgel v blamažo.

KONEC SVETA

Ker je ameriški kongres zavrnil javnofinančni paket pomoči Wall Streetu, ga voditelji razvitih ekonomij pozivajo k ponovnem premisleku. Brazilski predsednik Lula je obtožil zahod in ZDA finančne neodgovornosti, ki bo ogrozila tudi države v razvoju.
V javnost je prišla že malce starejša izjava tiskovnega predstavnika ministrstva za finance, ki je na vprašanje, kako so prišli do cene 700 miljard dolarjev, odgovoril: »ocena ne temelji na nobenem konkretnem podatku, hoteli smo izbrati le zares veliko številko.«
Burno se je odzvala tako javnost kot kongresniki. Prvi so zaradi nestrinjanja z odkupom terjatev napisali rekordno število pisem svojim predstavnikom, drugi so bili ogorčeni nad postopkom sprejemanja zakonodaje, ki bi omogočila pomoč še včeraj najbolj lukrativnemu delu gospodarstva.
Ameriška centralna banka v zadnjem času trg preplavlja z denarjem. Skupna količina se je samo v zadnjih dveh tednih povečala za 7,6%, kar bi ob konstantnem tempu pomenilo kar 680% povečanje na letni ravni. Minuli teden se je dnevno posojanje denarja komercialnim bankam povečalo iz že prej rekordnih 48 na kar 188 mrd $.

IZREDNE RAZMERE – VOJSKA NA OZEMLJU ZDA

S prvim oktobrom bo prvič na ameriških tleh delovala vojaška enota v velikosti brigade, katere namen bo pomoč pri nemirih in nadzoru množic, epidemijah ter nesrečah z velikim številom žrtev. Skratka, enota je zadolžena za situacije, ki so bile dosedaj dodeljene policiji, nacionalni gardi in obalni straži.
Več kot 100 let, od konca državljanske vojne naprej, je bila uporaba vojske na domačih tleh strogo prepovedana. Edina izjema so bile velike naravne katastrofe.
Po hurikanu Katrina je Bush izsilil ukinitev glavnih členov, funkciji predsednika pa omogočil uporabo vojske na domačih tleh in uvedbo izrednih razmer po lastni presoji.

NAČRT ZA UKINJANJE REVNIH

Republikanec v predstavniškem domu Lousiane John LaBruzzo je zelo zaskrbljen zaradi večanja obsega socialne podpore in nižanja davčnih prilivov.
Politik vidi možnost za zmanjšanje odhodkov in povišanju prihodkov v spremenjeni socialni strukturi prebivalstva. To bi izvedel tako, da bi revnim ženskam, katerih edini vir prihodkov je socialna podpora, ponudil prostovoljno sterilizacijo, za katero bi bile nagrajene s 1000 dolarji. Po njegovem veliko ljudi noče več delati, hkrati pa hoče imeti veliko otrok. Podoben sterilizacijski zakon bi uvedel tudi za socialno šibke moške, dobrostoječim družinam pa bi ponudil paket davčnih olajšav, če se njihovi otroci šolajo na zasebnih šolah.

PIRATI

Somalijski pirati so ugrabili ukrajinsko ladjo, ki je plula pod Bilizejsko zastavo. Na ladji je 30 tankov T-72, RPGji, protiletalski mitraljezi in strelivo. Uradno je bila pošiljka namenjena kenijski vojski. Pirati so na začetku zahtevali 35 miljonov dolarjev odkupnine, sedaj so se pripravljeni pogajati tudi za manjše zneske.
Ladja je zasidrana pred somalijsko obalo in je obkoljena z ameriškimi vojaškimi ladjami. Na območje prihaja tudi ruska fregata Naustrašni, ki bo patruljirala v vodah, v katerih kraljujejo pirati.
Po izjavah ameriškega predstavnika 5. flote naj bi bilo orožje namenjeno upornikom na jugu Sudana in ne Keniji. Če to drži, bo zadeva precej neprijetna za ukrajinsko oblast, saj je že vpletena v podobne tajne dobave orožja.
Na območju Afriškega Roga je bilo v zadnjem času ugrabljenih 14 ladij z več kot 300 ljudmi na krovu.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 46 x komentirano
  1. xrayspex pravi:

    “Sarah Palin, republikanska kandidatka za podpredsednico ZDA, je v tem času širila poznavanje zunanje politike. Srečala se je s Henryjem Kissingerjem, novim predsednikom Pakistana, predsednikom Kabula Hamidom Karzaijem…”

    :) nice touch :)

  2. luka pravi:

    katja get naked…

  3. medek pravi:

    Proračun lani ni izkazal presežka temveč primanjkljaj

    Šoltes je opozoril predvsem na skromno črpanje evropskih sredstev. Prihodki iz sredstev EU so bili lani kar za 40 odstotkov nižji od načrtovanih ter celo nižji kot v letu 2006. Trend črpanja gre torej navzdol, je bil kritičen Šoltes ter spomnil, da pa je Slovenija lani v proračun EU vplačala 24 odstotkov več denarja kot v letu prej in celo 12 odstotkov več od načrtovanega. Slovenija je tako lani do proračuna EU izkazala neto primanjkljaj v znesku 8,6 milijona evrov. Medtem ko Slovenija počrpa praktično vsa razpoložljiva sredstva skupne kmetijske politike, pa je iz strukturnih in kohezijskih skladov lani ostalo 243 milijonov evrov nerealiziranih prihodkov, podobna številka se nakazuje tudi letos. V letih 2007 in 2008 bo tako ostalo skupaj približno 500 milijonov evrov nepočrpanih evropskih sredstev, je ugotovil Šoltes ter izrazil bojazen, da bo Slovenija zaradi počasnega črpanja do leta 2010 začela izgubljati razpoložljiva sredstva v proračunu EU.
    http://www.mladina.si/dnevnik/01-10-2008-proracun_lani_ni_izkazal_presezka_temvec_primanjkljaj/

  4. Jura Štok pravi:

    Medo, falil si temo. Lahko pa poveš kaj o Katji.:-)

  5. miro pravi:

    Novice iz ZDA - kako že gre tistih 14 točk fašizma?

  6. miro pravi:

    Ob pospešenemu tiskanju dolarjev bi si bilo dobro še enkrat ogledati tisti del Zeitgeist-a, ki govori o financah in umetnemu ustvarjanju kriz.

  7. Jura Štok pravi:

    ..boljši in bistveno bolj poglobljen doku o denarju in manipuliranjem z njim: The Money Masters (215 min):

    http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936&ei=LfHpSJzpAoaQ2AKiqfWcCw&hl=en

  8. click through the next internet site pravi:

    Hey! I just wanted to ask if you ever have
    any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up.

    Do you have any methods to stop hackers?

  9. los mejores restaurantes para trios en córdoba pravi:

    I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

  10. pros and cons of the site pravi:

    Great site. Plenty of helpful info here. I am sending it to a few friends
    ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your sweat!

  11. click the following website pravi:

    whoah this blog is great i like studying your articles.
    Keep up the good work! You recognize, many
    persons are hunting round for this info, you could help them greatly.

  12. click through the following internet site pravi:

    Your style is so unique compared to other folks I’ve
    read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this web site.

  13. click the following post pravi:

    Unquestionably believe that which you said. Your
    favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
    I say to you, I definitely get irked while people consider
    worries that they plainly don’t know about. You managed to
    hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  14. online meetup sites pravi:

    We are a group of volunteers and starting a new scheme
    in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You
    have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  15. best casual encounters sites pravi:

    I think this is one of the most vital information for me.
    And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is wonderful,
    the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  16. best casual encounters platforms pravi:

    Hey there! I simply would like to offer you a huge thumbs up for the excellent
    info you’ve got here on this post. I am returning to your web site for more soon.

  17. Sex Dating pravi:

    Everyone loves what you guys are up too. This type of
    clever work and reporting! Keep up the awesome works guys I’ve incorporated
    you guys to my blogroll.

  18. Sex Dating pravi:

    An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been conducting a little research on this.
    And he in fact bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him…
    lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanx for spending some time to discuss this issue
    here on your web page.

  19. Sex Dating pravi:

    Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding
    something totally, however this piece of writing presents pleasant understanding even.

  20. Sex Dating pravi:

    Hey there! This is my 1st comment here so I just
    wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your posts.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover
    the same topics? Thanks for your time!

  21. Sex Dating pravi:

    This is a topic that’s near to my heart… Cheers! Exactly where
    are your contact details though?

  22. Sex Dating pravi:

    I was wondering if you ever considered changing the structure of your website?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
    Maybe you could space it out better?

  23. Sex Dating pravi:

    Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
    Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement
    you access consistently quickly.

  24. Sex Dating pravi:

    I don’t even know the way I stopped up here,
    however I assumed this put up was good. I do not recognise
    who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger if you are not already.
    Cheers!

  25. Sex Dating pravi:

    We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our
    entire community will be thankful to you.

  26. Sex Dating pravi:

    Right here is the perfect webpage for everyone who really wants to understand this topic.
    You know so much its almost tough to argue with you (not that I really would want
    to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that’s been written about for decades.
    Excellent stuff, just wonderful!

  27. Sex Dating pravi:

    What’s up, I desire to subscribe for this webpage to obtain most up-to-date updates, therefore where
    can i do it please help out.

  28. Summer pravi:

    I’m gone to tell my little brother, that he should also visit this webpage on regular basis to get updated from newest reports.

  29. Hunter pravi:

    certainly like your web site however you need to take
    a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of
    them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to
    inform the truth nevertheless I’ll surely come back again.

  30. Marquis pravi:

    Hello, Neat post. There’s an issue along with
    your website in internet explorer, may test this? IE still is the
    market leader and a big component of people will
    pass over your excellent writing because of this problem.

  31. Ewan pravi:

    Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew
    where I could locate a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having
    problems finding one? Thanks a lot!

  32. hvm-properties.com pravi:

    This is a topic which is close to my heart…
    Thank you! Where are your contact details though?

  33. uaecompanion.com pravi:

    I believe that is among the most significant info for me.
    And i am glad studying your article. However want to
    remark on few common issues, The site taste is wonderful, the articles is actually great :
    D. Excellent job, cheers

  34. Florencia pravi:

    If you want to improve your knowledge only keep
    visiting this web page and be updated with the newest information posted here.

  35. anthoibuilding.com pravi:

    It’s remarkable to pay a quick visit this website and reading the views of all mates concerning this
    piece of writing, while I am also eager of getting experience.

  36. Melba pravi:

    Thanks for your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you’re a great author.

    I will make sure to bookmark your blog and will often come back someday.
    I want to encourage continue your great job,
    have a nice afternoon!

  37. Terri pravi:

    Its not my first time to visit this site, i am browsing this
    web site dailly and obtain fastidious data from here everyday.

  38. siplanka.com pravi:

    We’re a bunch of volunteers and starting a new
    scheme in our community. Your site offered us with valuable info to
    work on. You have done a formidable job and our entire group might be
    grateful to you.

  39. uaq.propertyup.ae pravi:

    Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show
    the same results.

  40. www.globalprofessionalrealestate.com pravi:

    Hello, the whole thing is going perfectly here and ofcourse every
    one is sharing data, that’s in fact fine, keep up writing.

  41. Chassidy pravi:

    I constantly spent my half an hour to read this webpage’s articles daily along with a mug of coffee.

  42. https://Silebet.com pravi:

    I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

  43. spainrealestate.eu pravi:

    Hello just wanted to give you a quick heads up.
    The text in your post seem to be running off the screen in Ie.
    I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let
    you know. The style and design look great though!
    Hope you get the problem solved soon. Many thanks

  44. https://mahanpersian.ir/author/rogeliomuh544/ pravi:

    Heya i am for the first time here. I found this board and
    I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and
    aid others like you aided me.

  45. bhutanibelfairnoida150.com pravi:

    Whats up very nice website!! Guy .. Excellent ..
    Superb .. I will bookmark your website and take the feeds
    additionally? I am satisfied to seek out so many helpful info right here within the publish, we’d like develop more strategies on this
    regard, thank you for sharing. . . . . .

  46. Dalton pravi:

    wonderful post, very informative. I’m wondering why the other
    experts of this sector don’t realize this. You should proceed
    your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

Komentiraj