Saturday 27. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SDS-ov novinar

16. september 2008 ob 15:30 | Nejc Jemec |

intervju-z-janso-tele-10.jpg
Intervju z Janezom Janšo, TV Idea - Kanal 10

“Kakšna je torej vaša popotnica volilcem vaše Slovenske demokratske stranke, njenim simpatizerjem in vsem nam volilcem, ki vam zaupamo in seveda vas spoštujemo za vsa dobra dela, ki ste jih storili za to državo?”

Tako se je glasilo zadnje vprašanje predsedniku vlade in prvaku SDS v “Ekskluzivnem intervjuju z Janezom Janšo” prejšnji teden na TV Idea - Kanal 10. Janša je v intervjuju govoril tudi o “udbaškem podzemlju”, ki da se je okrepilo, o aferi Patria in t.i. tajkunih.

Novinarka in odgovorna urednica omenjene “Pomurske televizije s statusom posebnega pomena” Brigita Bavčar Celec, žena direktorja televizije Štefana Celeca, je Janši v oddaji Intervju v uvodu zastavila vprašanje o aferi Patria, zraven pa dala jasno vedeti, kakšno je njeno stališče do obravnavane tematike: “Toda ta nizki udarec, oprostite, Patrie, ki je očitno pogojen z uradno predvolilno kampanjo in jo vodijo tisti, ki so vas že dlje časa onemogočali, zahteva vprašanje na odgovor, torej odgovor na vprašanje, kakšna je vaša resnica v tem zloglasnem primeru, ki pravzaprav skuša zasenčiti predsedovanje slovenske, torej Slovenije Evropski uniji.”

Na koncu omenjene oddaje je z drobnim tiskom navedeno, da je naročnik oddaje SDS. Urednica Bavčarjeva pa je dejala, da intervju ni bil naročen in da je šlo za ekskluzivni intervju, na katerega je zelo ponosna. Zapis, da je naročnik SDS, pa je zgolj v kontekstu predvolilne kampanje, “in če si preberete zakon moramo v svojo zaščito napisati, da je kandidat”, je pojasnjevala urednica, ki je Janši v pogovoru polaskala, da spremlja njegovo delo že od analititičnih zapisov v Mladini in da zdaj ugotavlja, da sploh ni militantna oseba.

Novinar in predsednik mestnega podmladka SDS

So pa v oddaji Intervju, kot piše na spletni strani, kjer je na voljo tudi arhiv oddaj, predsednika vlade eksluzivno intervjuvali že 10. avgusta v Ljutomeru. Večji del oddaje je pripravila urednica, je pa vprašanje o mladih zastavil tudi “mladi sodelavec” pomurske televizije Peter Peterka, katerega mentorica je urednica Brigita Bavčar. Ta je o njem povedala, da je najbolj inteligenten med ljudmi, ki jih je uspela kadrirati v pokrajini ob Muri. O morebitnem konfliktu interesov se ni želela opredeliti.

Zakaj konflikt interesov? Spomnimo, da je taisti Peterka oktobra lani kot prvopodpisani pod peticijo zahteval odstop profesorja Igorja Lukšiča, zaradi naloge študentom FDV-ja, ki se je nanašala na spremljanje obredov različnih verskih skupin. Kasneje pa je Peterka postal predsednik podmladka SDS v Murski Soboti. Peterka je o svoji vlogi na televiziji dejal, da “z vami danes nimam čisto nič in ne želim odgovarjati na ta vprašanja.”

Naj povemo, da boste intervju iz Ljutomera, v katerem je spraševalec tudi predsednik SDS-ovega podmladka v Murski Soboti, na spletni strani zdaj iskali zaman, saj so ga po našem telefonskem pogovoru umaknili.

Nekaj pojasnil odgovorne urednice v zvezi z (ne)naročenim intervjujem. Ko omenja Uroša Škerla Krambergerja, govori o današnjem prispevku v Dnevniku, v katerem novinar piše o vsebini in (ne)naročenosti intervjuja na Idea TV in o nekaterih ostalih predvolilnih pojavljanih Janše v medijih.

Brigita Bavčar: “Po uradni statistiki imam na tem območju 130.000 gledalcev …”

Ugodni rezultati razpisa za medije posebnega pomena

iz-razpisa.jpg

Kanalu 10 je bilo na razpisu ministrstva za kulturo za področje programskih vsebin radijskih in televizijskih programov s statusom lokalnega, regionalnega, študentskega oz. nepridobitnega radijskega in televizijskega programa letos odobrenih 80.000 evrov za projekt “O Zamejcih, manjšinah in narodnostih.” TV Idea - Kanal 10 d.o.o. pa ima projekte uvrščene tudi na t.i. rezervno listo istega razpisa. Do teh sredstev bodo prišli v primeru “sprostitve ali povečanja proračunskih sredstev v letu 2008 ali v primeru odstopa od pogodbe katerega od odobrenih projektov.” Vrstni red je prednostni, projekt “Informativno na kanalu 10″ v vrednosti 80.000 evrov pa je uvrščen na tretje mesto. Nižje na rezervni listi sta še dva projekta iste medijske hiše v skupni vrednosti 160.000 evrov.

Za primerjavo omenimo, da je najvišji znesek za posamičen projekt na letošnjem razpisu “za pluralizacijo medijev” 150.000 evrov. Toliko je za posamezen projekt prejelo tudi podjetje Tele 59 d.o.o. — sprejetih je bilo več njenih projektov — izdajatelj mariborske televizije RTS in sicer za “Dnevoinformativni regionalni program”. 50-odstotni lastnik Tele 59, po podatkih iz avgustovskega razvida medijev, ki ga objavlja ministrstvo za kulturo, je Lenko Vidmar, ki pa je po taistih podatkih tudi 50-odstotni lastnik TV Idea - Kanal 10 d.o.o. Preostanek lastništva pomurskega medija naj bi bil v rokah Brigite Bavčar in Štefana Celeca, kar pa je Bavčarjeva zanikala, rekoč da ni več lastnica Idea TV - Kanal 10. Kupcev ni bila pripravljena razkriti.

Še nekaj pojasnil Bavčarjeve in izjava Petra Peterke:

Brigita Bavčar: “Sigurno me ne bi spraševali o tem, če ne bi bil čas uradne predvolilne kampanje.”

Župan in član SDS-ovega strokovnega sveta

Brigita Bavčar pa je tudi odgovorna urednica brezplačnih Soboških novin, ki ponavadi izhajajo dvakrat mesečno. Izdajatelj je Mestna občina Murska Sobota, odgovorna oseba izdajatelja pa posledično župan Anton Štihec. Ta je tudi predsednik SDS-ovega odbora za regionalni razvoj in lokalno samoupravo. Na svoji spletni strani je pred letošnjimi volitvami zapisal, da bo na osnovi pozitivnih sprememb zadnjih štirih let “z velikim veseljem tudi letos volil stranko SDS, ker si to zasluži. Zato podpiram vse pomurske kandidate stranke SDS.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. Matej pravi:

    Že neštetokrat na vaši strani: Tresla se je gora, rodila se je miš!

  2. baza pravi:

    lepi primer neodvisnega novinarstva, osvobojenega t.i. “tajkunstva”.. bravo:)

  3. Bobek leta pravi:

    TV s posebnimi potrebami…

  4. Egor pravi:

    To je novinarstvo v najboljšem pomenu besede … To, kar počne Nejc Jemec, da ne bo pomote …

  5. Mateja pravi:

    Lastnik IDEA TV je Matej Raščan, neki sam, neki prek slamnatih kolegov. Raščan je financer Reporterja. Glej, glej ……

  6. Arh pravi:

    Sem pa vesel, da se je Janezu izboljšalo in ne vidi več slonov ;)

  7. medek pravi:

    A bi Bavčarka tudi mene vzela na usposabljanje :), kera komedija.

  8. Losos pravi:

    To je sestra od poročne priče?

  9. Filip Z. Podlipnik pravi:

    Tukaj: Janševist nategnjen on-line.

    Nemški cajteng: Ivan Janez Janša nategnjen off-line:

    http://www2.arnes.si/~akrizm1/JJ/

  10. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    W BALKAN

  11. Franc pravi:

    @Mateja
    odlično! sodeč po javno dostopnih podatkih je bil 30.10.2006 dan za uravnoteževanje. Tako vstop 38% v Ideo s strani dveh podjetij (s sedežem v Ljubljani in Ljubljana Šmartno), povezano s omenjenim priimkom, le ni tako naključen.

    Naključij ni, morda pa lahko v jutrišnjem rumenem tisku pod vajetmi omenjenih podjetij pričakujemo intervju z letečim slonom in njegovo zdravnico? Ob predzadnji številki in poplavi oglasov rumeno-modre (naše!!!) barve, ne bi bilo presenečenje..

  12. Mateja pravi:

    Ja, Janšev medijski imeprij je sestavljen iz “SLAME”. Podatki so v sodnem registru, tako da, Jemec, nasledna nalogaa je,, da stopiš da tja in jih dobiš v roke in pokažeš, kako premrežen je JJjev imperij im kako šele raste. Sick!

  13. Franc pravi:

    no, že sprehod po Ajpesovih labirintih razkrije marsikaj, samo malo več časa si naj NJ vzame pa bo za še en prispevek..

  14. sparky pravi:

    Vooooooooouuuuuuuuuuuu, kaj si nor, veš da tega nisem vedo…….., to je absurdno, nevzdržno, to bo afera, kaj si ti nor!!!
    ROFL::::::::

  15. name pravi:

    pa dobro ka si ti mislees…peterka je mladi orel sds.ja ..a mislees d gre on kr z vsakomer na peer?

  16. ED pravi:

    Zato se je odločil za korak, ki je sicer neobičajen za nekega šefa vlade, in dal četrturni ekskluzivni intervju malo znani regionalni televizijski postaji v Murski Soboti ter zanj še plačal, poroča APA. Poročilo omenja, da Janša ni hotel dati intervjuja časniku Delo in da se je njegov intervju v Dnevniku sprevrgel v obračun “s tem do vlade kritičnim” časnikom”, ki mu Janša očita, da je sodeloval pri insceniranju afere Patria. APA navaja tudi Janševo izjavo o slonih, ki letijo po nebu, za tem, ko sta mu novinarja Dnevnika zatrdila, da vse, kar je zapisal časopis, drži. (Dnevnik)

  17. Fonzi pravi:

    Ha, ha…..

    burka se nadaljuje. Mi, cepci - pa to plačujemo. Čas je za spremembe !

  18. prekmurec pravi:

    nič novega, v prekmurju to že dolgo vemo, idea je že dolgo na strani sds-a, dobili so ogromno keša (nagrade za zvestobo, pardon, za uravnoteženost-plurarizacijo medijskega prostora) od države in poleg tega še računajo storitve, ki bi morale biti zastonj, ker so pač za to dobili keš od države, a ne de.

  19. medek pravi:

    Avstrijci se čudijo Janezu Janši: V stikih z mediji ničesar več ne prepusti naključju

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042207528

  20. Ljubiti resnico, častiti lepoto pravi:

    Vsak predsednik vlade si zasluži vsaj en lojalen medij.

  21. duševni pastir pravi:

    Brigita, Žerjav NI prvi pomurski minister. Imeli smo že Osterca, Obala…

  22. Eti pravi:

    Pa kje so pri Prekmurcih etične vrednote, da se tako poceni neka CATV prostituira je pa tudi žalostno.

Komentiraj