Takle mamo 037

10. september 2008 ob 1:01 | Vest |

LOST IN TRANSLATION - PREMIRJE Z NAPAKO V PREVODU
Francoski zunanji minister je potrdil navedbe predstavnikov Rusije, da ima mirovni sporazum med Rusijo in Gruzijo, ki je preveden iz francoščine v ruščino in angleščino, napake v prevodu. Iz tega izhajajo tudi različne interpretacije o pogojih delovanja ruskih enot na območju Gruzije, torej v 10 kilometrskem pasu okoli odcepljenih entitet.
V novih pogajanjih med Sakrozyjem in Medvedjevom je le ta pristal na umik ruske vojske iz Gruzije v Abhazijo in Južno Osetijo v roku enega meseca. Njihovo mesto bo prevzelo okoli 200 članska ekipa opazovalcev Evropske unije, če bo Gruzija podpisala sporazum o nenapadanju z obema odcepljenima pokrajinama.
ZDA, EU in MDS bodo Gruziji namenili paket pomoči za obnovo v vrednosti skoraj 3 mrd $, torej nagrado za agresijo.

NOGOMETNA DIPLOMACIJA
Nogomet je očitno šport, ki je alibi za velike politične premike. Zaradi njega so se dogajale vojne in zbližanja zapriseženih nasprotnikov.
Na obisku nogometne tekme za kvalifikacije na svetovno prvenstvo se je na povabilo armenskega predsednika mudil turški predsednik Abdulah Gül.
Čeprav je Turčija priznala Armenijo med prvimi, državi nimata urejenih diplomatskih odnosov, meja med državama pa je zaprta od leta 1993. Takrat je Gornji Karabah, del Azarbejdžana razglasil neodvisnost. Njegovo prebivalstvo je armensko.
Najbolj problematična točka odnosov med državama je še vedno turški genocid nad armenskim prebivalstvom v I. svetovni vojni. Takrat naj bi bilo po armenskih podatkih sistematično pobitih okoli 1,5 miljona ljudi.
Predsednika te teme nista načenjala, očitno pa je, da si normalizacije medsebojnih odnosov in stabilizacije Zakavkazja želita obe strani.

CONDI PRI GADAFIJU
Na obisku v Libiji se je prvič po 55 letih mudil ameriški državni sekretar. Condoleezza Rice je z obiskom Gadafija obnovila polne diplomatske odnose, Libije pa ne bo več na seznamu držav, ki podpirajo terorizem in posedujejo orožje za množično uničevanje.
Od kar se je Libija formalno odpovedala svojemu jedrskemu programu, ki po mnenju mnogih analitikov sploh ni obstajal, so se odnosi med državama konstantno izboljševali.

AMERIŠKI VDOR V PAKISTAN
Pripadniki ameriških specialnih enot so izvedli prvo kopensko operacijo na ozemlju Pakistana. V helikopterskem desantu na pakistansko vas so ubili okoli 20 civilistov, med njimi tudi ženske in otroke. Do sedaj so američani izvajali le napade iz zraka.
Nova strategija čezmejnih vdorov je bila zasnovana že januarja letos. Z njo so sprostili tajno delovanje CIE in omogočili delovanje specialnih enot za boj proti talibanom in njihovim podpornikom v Pakistanu.
Pakistanci so zaradi napada, kršenja suverenosti in širjenja spopadov iz Afganistana v Pakistan ogorčeni. Guverner te mejne pokrajine je pozval državne oblasti, da zaščitijo suverenost države in njeno prebivalstvo.
Novi predsednik Pakistana Asif Ali Zardari je napad obsodil in zatrdil, da Pakistan ne bo dovolil uporabe svojega ozemlja za napade v Afganistanu, hkrati pa je potrdil podporo vojni proti terorizmu. Kot odgovor na ameriško akcijo so ustavili transport vseh dobrin Natovim enotam v Afganistanu, ki potega prek Pakistana.
Bela hiša se za napad ne bo opravičila, ker je šlo za samoobrambo. Spoštujejo tudi pakistansko suverenost, čeprav imajo v načrtu še več podobnih vdorov, in vedno žalujejo za nedolžnimi žrtvami.
Po napadu sta na diplomatski predstavništvi v Karačiju in Islamabadu prispeli pismi z neidentficiranim belim prahom. Predstavništvi bosta ostali odprti, dodatnih podrobnosti o pošiljkah niso dali.

BO IZRAEL PLAČAL ODŠKODNINO LIBANONU?
Združeni narodi bodo od Izraela zahtevali, da izplača 1mrd $ za ekološko škodo povzročeno v napadu na Libanon pred dvema letoma. Takrat so povsem uničili termoelektrarno in rafinerijo nafte. Nafta je prekrila obalno območje in povsem uničila floro in favno, ki si še danes nista opomogli. Vrednost odškodnine temelji na oceni škode Svetovne banke.

SE ZGODOVINA PONAVLJA ?! DROGE IN CIA
Lani je na polotoku Jukatan stmoglavilo letalo Gulfstream II s 3.3 tone kokaina na krovu. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi pred tem letalo sodelovalo pri tajnih prevozih ugrabljenih terorističnih osumljencev po vsem svetu. Da je letalo velikokrat letelo v Gvantanamo, potrjujejo tako ameriški dokumenti kot dokumenti Evropskega parlamenta. Letalo je vpisano na evropski seznam osumljenih prevoznikov ugrabljenih »teroristov«.
Obstaja precejšnja verjetnost, da se ponavlja zgodba iz časov hladne vojne, ko se je del ameriških tajnih operacij za spremembo režimov in osebno bogatenje financiral s trgovino z mamili.

INDIJSKA NAKUPOVALNA MRZLICA
Indijska vlada namerava kupovati kmetijska zemljišča v tujini, da bi dolgoročno zaščitila stabilnost cen hrane na domačem trgu. V ožji izbor držav sodijo tako sosede kot prekomorske države. Zanimive so celo Kanada, Avstralija in Paragvaj. Prav v Paragvaju imajo ogledane že konkretne parcele.
Posel je zanimiv tudi za domače naftne družbe, saj jim bi omogočil nakupe plantaž za proizvodnjo etanola. Do sedaj indijska zakonodaja ni omogočala takšnega tipa investicij v tujini. Kritiki opozarjajo vlado, da mora nujno sprejeti določilo, da se morajo kmetijski pridelki vrniti na indijski trg in se ne smejo prodajati na svetovnem tržišču.
Podobno politiko ima Kitajska v Afriki, kjer država nudi privatnemu sektorju podporo pri nakupih in koncesijah za izkoriščanje naravnih bogastev in kmetijskih površin.

BRITANSKA PROTITERORISTIČNA ZAKONODAJA POSTAJA PARODIJA
V protiteroristični histeriji so britanske oblasti sprejele množico zakonov, ki celo občinskim oblastem omogočajo prisluškovanje telefonskim klicem, pregledovanje elektronske pošte, video nadzor in celo tajno sledenje.
V raziskavi je kar 80 procentov občin priznalo, da so nova pooblastila uporabile. Namesto teroristov pa so se z novimi metodami spravili nad običajne prekrške; pritožbe zaradi lajanja psov, preglasen otroški jok, izkoriščanje socialne podpore, ločevanje komunalnih odpadkov, parkiranje na mestih za invalide, uriniranje in risanje grafitov.
V protiteroristične aktivnosti so vključili celo otroke, jih ožičili z avdio in video snemalno opremo in jih pošiljali v trgovine. S tem so preverjali ali se trgovci držijo prepovedi prodaje cigaret in alkohola mladoletnim osebam.
Še bolj absurden primer je bilo zasledovanje in snemanje ekipe smetarjev, ki naj bi bili podkupljeni s strani lastnikov trgovine, ki je prenehala plačevati odvoz odpadkov. Po tajni akciji lokalnih oblasti so bili smetarji obtoženi sprejemanja podkupnine v obliki dvoliterske steklenice mineralne vode z okusom jagode.
Vsi trije smetarji so bili suspendirani za obdobje 10ih mesecev. V tem času niso prejemali plače, pozneje so jih celo odpustili. V izvesodni poravnavi so dobili 100.000 £ odškodnine.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. benč pravi:

    Ma kšna patria, tis si še zmer taglauna

  2. Tekač pravi:

    joj keti s ti fejst
    ta flancarija me sploh ne zanima, sam tebe gledam!!!

    g.Štok, kaj bi ti pisal (prepisoval) če ne bi obstajala Amerika?
    vsi že itak vemo, da vsako vojno zakuhajo sami ker je orožje pač treba potrošiti
    najhuje pri tem je, da mi belčki nismo spregledali in se sedaj kitajčki obnašajo že podobno

  3. bp pravi:

    Sem vas že hotel pohvalit za zanimive novice, potem sem pa šel malo brskat in ugotovil, da so prva poročila o strmogljavljenju letala s 3. tonami kokaina nekje iz septembra 2007.

  4. Jura Štok pravi:

    Ker zaekrat ZDA še obstajajo in ker so še vedno aktiven akter po vsem svetu, je še vedno potrebno prepisovati. ….sicer pa je nasprotje od prepisovanja in preverjanja novic izmišljevanje novic. Bi si to želel?????

    Zaenkrat se Kitajčki in Rusi obnašajo podobno, ampak samo podobno. Drugače pa se sklicujejo na mednarodno pravo bistveno pogosteje kot ZDA.

    Jp, letalo je strmoglavilo lani, kar tudi piše. V tem ni nikakršnega problema. Problem je v tem, da so šele sedaj potrjeni sumi o tem, kaj je letalo počelo pred tem. To je v resnici novica.

  5. kongo pravi:

    Ni čudno, da to oddajo gleda nekaj 10 ljudi (če naložiš prazen posnetek na youtube bo več obiska) če pa take streljate.. sama propaganda..

    “Od kar se je Libija formalno odpovedala svojemu jedrskemu programu, ki po mnenju mnogih analitikov sploh ni obstajal”.. dajte no se zresnit pa odkrijte stran google.com

  6. Jura Štok pravi:

    …sicer pa je tudi z enoletno zamudo novica aktualna tudi sedaj. Saj vendar sodelujemo v boju proti terorizmu ter osvobajamo in demokratiziramo svet.

  7. Jura Štok pravi:

    Kongo, prosim, z besedo na dan.

  8. dahvor pravi:

    …in o padanju vrednosti delnic na russki borzi tudi ni napisane niti besede, da bi Gospodična prebrala … me zanima, kje bi vdihnila in kje izdihnila, med katerimi besedami, ko bi prebrala.45% letos, so zgubili, do danes in gre še kar navzdol-vir russia today…in volitve so tle, v Domovinci, v medijih niti enga nestrankarskega, nepovezanega, neorganiziranega, takga brez dnarja tudi ni, da bi ga Ljudje lahko volili … po zadnji razpravi, dokler ni vrglo ven, sem gledal, ne bi se smelo volit nobenega, ki je tam bil … to, enega novega treba volit in potem mu pomagat s temi ostanki obračunat in v skromno penzijo tkoj jih dat in janković, ker strogo vodi, ima največ slik v medijih, zadnja leta, naj bo teh upokojencev predsednik / j.j. pa desnih upokojenih … in ven je vrglo, ko je eden, ne vem imena, zelo lepo začel govorit - o,v pravni državi, še v italiji, bi takoj tri četrt prisotnih aretirali - samo po prvih stavki - sej sem mislu, da so, ko so prenos prekinili…sicer pa, če ti komentar zbriše najdaljša blogarka, še preden ga pošlješ in to ob 4 zjutraj … je noro vse skp in po izgledu obrazov tudi neprespano…da po dnevi ne spi, vidim je že aktivna pri komentiranju kolegov blogerjev … mlad se treba pokvart, da do starosti zdrži in se naprej prenese, da živi, če ne se životari ali pa na sociali…sem prebral, da tudi zposlitev te revščine ne bo več odrešla … svetilnik sveta je zmrznu na vrhu sveta, z jamranjem na finskem zabavnem kanlu, urško ni blo videti, je punca raje ostala doma…taprvo sem pomislu, da je menjala frizuro in po novem tako zgleda, pol pa ugotovim … hehehe…dobro, da ne gledam, če že v naslovu porno piše.

  9. JB pravi:

    MAJČKO DOL!

  10. Tekač pravi:

    Keti, ne več tega brat, ker te bodo povezovali s to flancarijo (sama neka ugibanja). Piše tko, kot da je vse na lastne oči videl….

    Terorizem!? Kadarkoli se pokaže (kjer koli pač) posnetek teroristov mi gre kar na smeh. Kalašnikov (k ni več za nikamor), neka čudna oblačila v katerih ne moreš preteči niti 20m, vsi v bradah da niti nameriti ne morejo…. Lepo prosim.

    Keti začni snemat filme. Si zelo fotogenična. Filmi bi bili ZELOOO gledani.
    p.s.: res lepa majčka

  11. specnaz pravi:

    Tekač, pejd najprej v vojsko!

Komentiraj