Splavitev Firefoxa 3

25. junij 2008 ob 12:04 | Robertina Šebjanič |

V Kiberpipi se je včeraj odvila uradna splavitev spletnega brskalnika Firefox 3 v Evropi. Mozilla je namreč 17. junija izdala Firefox 3, posodobitev svojega priljubljenega in priznanega brezplačnega odprtokodnega spletnega brskalnika. Firefox 3 združuje 3-letno delo tisočev razvijalcev, varnostnih strokovnjakov, skupin za prevajanje in podporo ter preizkuševalcev iz celega sveta. Na voljo je približno v 50 jezikih in je dva- do trikrat hitrejši od predhodnika. Naj še omenimo, da se Slovenija skupaj s Finsko uvršča v sam vrh uporabnikov dotičnega brskalnika v Evropi. Tristan Nitot, predsednik Mozilla Europe, nam je podal vpogled v prednosti nove različice brskalnika. Matjaž Horvat, prevajalec brskalnika Firefox v slovenski jezik, je predstavil slovenjenje brskalnika Firefox, Anže Cesar iz Kiberpipe pa nam je na kratko predstavil sam dogodek.

Tristan Nitot (povzetek):
Firefox 3 prinaša več kot 15.000 izboljšav, razvijali smo ga 3 leta, osredotočil se bom na nekaj poglavitnih.
Varnost - Firefox 3 postavlja nova varnostna merila. Anti malware sistem, ki ščiti uporabnike pred nevarni spletnimi stranmi.
Hitrost oz. zmogljivost - Firefox 3 porabi manj pomnilnika in je bistveno hitrejši. Če je vaš računalnik ob uporabi Firefoxa 2 ali Explorerja počasen lahko greste na Firefoxovo stran in prenesete Firefox 3.
Tretja stvar je veliko izboljšav za uporabnike, torej prilagodljivost. Opazili boste “veličastno vrstico”, saj se med uporabo uči in se prilagaja uporabniku, tako da mu ponuja čedalje boljše predloge. Omogoča vam, da lažje najdete strani, ki ste jih obiskali v preteklosti, kar naredi vaše brskanje po internetu dosti bolj pregledno in učinkovito.
Zakaj mislite, da je Firefox tako razširjen brskalnik v Sloveniji?
Ker ste Slovenci pametni in imate dober okus. Firefox je dosegljiv v vašem domačem jeziku in je odprtokoden in seveda, ker vključujemo skupnosti v sam razvoj.
Prejšnje dni ste poiskušali postaviti rekord v prenašanju Firefox 3. A vam je uspelo?
Takega rekorda še ni, tako da si upam povedati, da smo ga postavili. Postavili smo si tudi lastne cilje. Kajti pri Firefox 2 smo imeli 1,600,000 kopij Firefoxa v prvem dnevu in smo hoteli preseči to število – sedaj smo imeli 8,300,000 prenosov. Skratka presegli smo ga z lahkoto.

Celodnevno dogajanje v Kiberpipi je bilo pestro. V popoldanskih urah so se zvrstila različna predavanja, ki jih je bilo možno spremljati preko prenosa v živo. Po predavanjih je sledila še zabava. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju Kiberpipe in Društva študentov informatike.

Robertina Šebjanič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. FactiBruti pravi:

    Kljub vsemu se tudi v 3.0 menija zaznamkov še vedno ne da na hitro odpreti z Alt-Z, dokler je odprto hitro iskanje (Alt-Z je naZaj).

  2. gman pravi:

    firefox rox :)

  3. lampijon pravi:

    firefox sucks! vsaj trojka, ki ima trenutno še nekaj lukenj, tako da počakajte na prve popravke

  4. Matjaž Horvat pravi:

    lampijon: lahko našteješ ene tri luknje?

  5. MvGrl pravi:

    Od glavnih browserjev ne poznam dobro edino Opere, FireFox je najboljši, odlično, udobno se dela z njim, kar je važno, ker se velik del dela seli na splet.

  6. Igor Đukanović pravi:

    Še vedno imam Firefox 2. Kljub intenzivni reklami na Vesti sem na dogodek pozabil. Presneta politika, bi se raje vrgel v kaj bolj pametnega. :-)

  7. JohnnyBlu pravi:

    trojka zgleda ok… trenutno je precej moteče, ker precej najboljših add-on-ov še ni posodobljenih (UnPlug, FEBO, CLEO, Tab Mix PLus in podobni…), samo to se hitro popravlja…vsak dan jih en par poštimajo… se mi je tudi parkrat sesul. kar se mi dvojka ni + ostaja problem s flashplajerjem v polnozaslonskem načinu (kar pa ni vezano na sam FF, ampak na flashplayer, ker se sesuje tudi IE…saj so neke rešitve za to na Adobe spletni strani…samo stvar še vedno ne deluje…

  8. lampijon pravi:

    @matjaž horvat: ja, lahko. pri odjavi iz gmaila npr. cpu na 50-100%, mem usage 1.2 Gb, zašteka cela mašina… potem ne delajo dobro nekateri add-oni (meni recimo download manager), enih strani ne prikazuje prav - čeprav je to najbrž zaradi flasha kot je reko johnnyblu… da ne bo pomote - sem kar nekaj časa uporabnik ff in ga ne menjam za drugega, samo trojko bom zopet naložil šele čez nekaj časa. ko jo poštimajo tako kot je treba…

  9. Nasıl Yazılır pravi:

    1 ışık yılı kaç km’dir?

  10. Zıt Anlamlısı pravi:

    Aklıselim Sağduyu Ne Demek?

  11. Nedir pravi:

    Rüyada Ağlamak Sinirlenmek Ne Anlama Gelir?

Komentiraj