Kviki novice

8. junij 2008 ob 22:35 | Katja Buda |

V Avstraliji je sodnik prisodil v prid 12-letnemu dekletu, ki si želi spremembe spola. Na račun davkoplačevalcev ji bo to omogočeno kljub temu, da se njen oče ne strinja s sodbo. Mama dekleta, endokrinolog, psihiater in družinski svetovalec nepoimenovanem dekletu stojijo ob strani. Dr. Tonti-Filippini meni, da je 12 leto čas velikih nesigurnosti in da je odločitev sodnika neverjetna. Na otoku Samoa dekle ne bi imelo teh problemov. Tam so spoznali čare tretjega spola. V tej kulturi ima gospodinjska opravila v nekaterih primerih čez fafafini – moški, ki se obnaša in oblači kot ženska in ga od malih nog tako tudi vzgajajo. Tako se starši odločijo, če je v družini premalo deklic in ne morejo enakomerno razporediti opravil. Fafafiniji pa niso homoseksualci, saj nikoli ne seksajo s pripadnikom tretjega spola, temveč le z moškimi. Beseda “fafafine” je sestavljena iz dveh delov: “fa” pomeni “kot”, “fafine” pa “ženska”.

Posledice vojne v Iraku se kažejo tudi v postelji. B.J. Jackson in njegova žena sta predramila ameriško javnost in odprla pogovor o morebitnih težavah v spolosti z invalidno osebo. Okoli 3.000 vojakov se je iz Afganistana in Iraka vrnilo s hudimi telesnimi poškodbami. Mitchell S. Tepper, asistent na Centru za odlično spolno zdravje, pravi da nekateri s poškodbami hrbtenice rangirajo željo po normalnem spolnem življenju višje kot to da bi znova hodili. Problem ni le v poškodbi sami in letih – gre predvsem za mlade od 17 do 25 leta – temveč tudi v strahu pred soočenjem s partnerjem. Po besedah Jacksona pa je prav komunikacija tista, ki najbolj pripomore k odpravi problema in nelagodja ter straha pred zavrnitvijo. S težavami v postelji se sooča tudi 300.000 veteranov, ki so utrpeli psihične motnje. Problem pri slednjih se ne konča v postelji temveč lahko pridobljene motnje pripeljejo do nasilja.

the-veteran.jpg

Na avstralski univerzi Deakin so opravili internetno raziskavo, ki je pokazala, da ima 55% Avstralk takšno ali drugačno težavo pri prakticiranju spolnosti. Od 400 anketiranih jih je 65 odstotkov takih, ki se sooča s spolnimi motnjami. Polovica od teh je imelo diagnosticirano motnjo spolnega poželenja. Napetost in depresija sta sicer najpogostejša faktorja, ki negujeta tovrstne motnje. Stres in slaba samopodoba pa vplivata na odzivnost. Vodja raziskave Marita McCabe meni, da so ženske prezaposlene in si vzamejo premalo časa za spoznavanje in izražanje svojih spolnih želja. Na drugi strani Jane Ussher, psihologinja za ženske na Univerzi Zahodnega Sidneya, ne oporeka rezultatom raziskave, a jih tudi ne odobrava docela, saj tovrstne označbe “ne pomagajo”. Meni, da tu ni govora o motnjah, saj to implicira, na problem izhajajoč iz ženske. Zagovarja tezo, ki trdi, da spolne motnje žensk izvirajo iz njihovih odnosov z specifičnim moškim. Ko ženska zamenja partnerja zamenja intenziteto spolne sle. V svojem ugovoru je okarala tudi farmacevtske družbe, ker naj bi si zavoljo večjega zaslužka izmišljevale motnje, ki so bile še pred kratkim nekaj normalnega.

32311407-main_full.jpg

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Naj tisto 12-letno Avstralko vsaj kakšen pedofil pokavsa, da bo vedela, zakaj jo je nekoč imela!

  2. xrayspex pravi:

    @1tastar: če kdo tukaj rabi en pošten seks, si to verjetno ti. good luck.

  3. Viktor pravi:

    Katja B,
    tole pisanje je zelo slabotno…nepovezano, razdrobljeno, skorajda površno.
    Predlagam ti, da v roke vzameš “nestrokovno” literaturo (revijo, knjigo, šop listov, katerih tematika ni zgolj seks in izključno seks)…
    Verjamem namreč, da si sposobna jeziku, najsi govori o tem ali onem, podati melodijo, spevnost in pretočnost.

  4. gyzar pravi:

    čist hudo tisto o samoi. tnx for sharing! :)

  5. arnela pravi:

    Viktor @ Kaj pa če bi nam ti kaj pametnega spisal? Očitno znaš samo popljuvat vse po vrsti (povsod berem sam negativo)…najbolj mi gredo na živce takšni ljudje, ki delijo neke brezvezne kritike-medtem, ko sami ne naredijo nič.

    Katja, piši o seksu-aj vant some mor :P

Komentiraj