Takle mamo 023

3. junij 2008 ob 23:53 | Vest |

MOŽNOST NAPADA NA IRAN SE POVEČUJE

O morebitnem izraelskem ali ameriškem napadu na Iran se govori že dolgo. Nov glas med tistimi, ki opozarjajo na čedalje večjo možnost oboroženega konflikta je tudi bivši nemški zunanji minister Joschka Fischer.
V zadnjem članku pravi, da se je napetost na Bližnjem Vzhodu povečala zaradi zgrešene ameriške zunanje politike. Namesto da bi države na »osi Zla« osamili, so dosegli prav obratno. Iran je postal regionalni hegemon prav zaradi ameriške politike v regiji, latentno rivalstvo med Izraelom in Iranom pa je postalo odprt boj za dominacijo BV.
Rezultat vsega tega so presenetljiva, če ne celo bizarna zavezništva med Iranom, Sirijo, Hesbolahom, Hamasom in s strani američanov podpiranih Šiitov v Iraku ter na drugi strani Izraelom, Savdovo Arabijo in ostalimi sunitskimi državami regije.
Po besedah Joschke Fisherja je očitno, da izraelska politika ocenjuje, da je konec mandata predsednika Busha zadnji možni termin, v katerem bi imeli neomajno podporo ameriške administracije za napad na iranske jedrske objekte.
Še posebej zgovoren je bil obisk predsednika Busha ob praznovanju 60. obletnice Izraela. V svojih nastopih Palestine skoraj ni omenil, večino časa je posvetil iranski grožnji. Tudi glede na najnovejše izraelske nakupe vojaške opreme je očitno, da nameravata Izrael in ZDA iranski jedrski program končati z vojaškimi in ne diplomatskimi sredstvi.
Joschka Fisher je bil v času ministrovanja aktivno udeležen v ocenjevanju iranskih jedrskih zmoglivosti in diplomatskih pritiskih na Teheran, da bi ta začasno ustavil bogatenje urana.

BOJ PROTI TERORIZMU TUDI NA MORJIH

Po vseh Guantanamih, Bagramih, Abu Graibih imamo sedaj še plavajoče zapore za teroriste, ki ogrožajo Ameriko, ves svet in seveda nas.
V operacijah ugrabljanja teroristov je sodelovalo 17 ladij, ki so služile kot plavajoči zapori za teroristične osumljence. Glavna pomorska baza za te operacije je otok Diego Garcia, britanska kolonijalna posest dana v najem američanom, s katere so pregnali vso avtohtono prebivalstvo.
Početje ameriških oblasti potrjejo izjave Ameriške vojske, Sveta Evrope, parlamentarnih komisij Evropske unije in izjave prič.
Ameriška administracija vse obtožbe zanika.
V času od leta 2006 do danes naj bi bilo po poročilih ugrabljenih še vsaj 200 ljudi. To je obdobje, v katerem po besedah predsednika Busha tovrstnega početja ne prakticirajo več.
Še posebej skrb vzbujajoče je delovanje ladje USS Ashland, ki se je lansko leto nahajala v bližini Somalije, kjer naj bi izvajala aktivnosti proti Al Kaidi.
V tistem času je bilo ugrabljeno večje število somaliskih, kenijskih in etiopskih državljanov. Skupaj jih je izginilo več kot sto.
Po lastnem priznanju ameriške administracije je po celem svetu v skrivnih zaporih priprtih najmanj 26.000 ljudi, skozi skrivne zapore je od leta 2001 šlo vsaj 80.000 ljudi.

AFRICOM

Ameriško obrambno ministrstvo namerava do oktobra dokončno vzpostaviti novo poveljstvo za Afriko, AFRICOM. Pokrivalo bo celoten kontinent, z izjemo Egipta.
Zaenkrat na tem območju ne bo stalnih vojaških enot, z izjemo obstoječe baze v Džibutiju.
Večina afriških držav bazam ni naklonjena, izjema je Liberija, ki se je ponudila sama. Bazam naj bi bilo neuradno naklonjeno še sedem držav.
Po besedah predstavnikov ministrstva bo večina AFRICOMovega delovanja posvečenega razvoju, varnostnim vprašanjem in pomoči afričanom v boju proti teroristom.

EDINA DEMOKRACIJA NA BV

Izrael je za 10 let prepovedal vstop v državo prominentnemu akademiku Normanu Finkelsteinu. Razlog; varnostni zadržki!
Profesorjevo ogrožanje državne varnosti ima dolgoletne temelje; Izrael je obiskal že 15 krat, nikoli ni bil kaznovan, je žid in je potomec staršev, ki so preživeli holokavst. …. in je kritik ravnanj Izraela do Palestincev ….
Če bi se skliceval na izraelski zakon, ki vsem židom priznava neodtujljivo pravico do »povratka«, torej izraelskega državljanstva, bi mu v državo morali dovoliti vstop. Iz načelnih razlogov je to možnost zavrnil. Na letališču so ga zadrževali cel dan, potem pa napotili nazaj.
Večina izraelskih medijev je dejanje države obsodila in ga pripisala pritiskom ameriških cionističnih organizacij ter izraelske desnice.
Podoben problem je imel nadškof Desmond Tutu, nobelov nagrajenec za mir in posebni odposlanec ZN za človekove pravice.
Tutu je problem rešil elegantno; kot prvi predstavnik mednarodne skupnosti se je namesto preko Izraela v Gazo odpravil preko Egipta.

HESBOLAH V ZDA

Dva ameriška državljana sta obtožena sodelovanja s terorističnimi organizacijami, natančneje s Hesbolahom.
Zločin?! Pogajala sta se za vključitev libanoske televizijske postaje al-Manar v Newyorško lokalno kabelsko ponudbo. Al-Manar je po ameriški designaciji podpornik terorizma, ker naj bi bil naklonjen Hesbolahu. Drugače je televizijska postaja članica združenja Arabskih državnih televizij in del Arabske lige.
Če bosta obsojena, lahko v zaporu preživita več kot sto let.

NEMŠKI TELEKOM NE RAZUME OSNOV

Nemško tožilstvo je začelo preiskavo sedeža Deutsche Telekoma zaradi suma oziroma priznanja, da je ta družba prisluškovala lastnemu menedžmentu in novinarjem.
Člani nadzornega odbora bodo najverjetneje tožili podjetje, katerega nadzorniki so, podobno bodo storili nekateri časopisi in novinarji sami.
Za prisluškovanje so najeli detektive, ki so nadzirali telefonske klice, z namenom izslediti vire odtekanja informacij medijem.
V soboto je DT izdal sporočilo za javnost, v katerem pravi, da je bil zaveden v odločitev o prisluškovanju. Krivi so slabi nasveti zunanjih svetovalcev.
Ne le, da so novinarjem prisluškovali, v njihove delovne prostore so namestili celo kamere. Večino vohunskih operacij je bilo izvedenih med letoma 2000 in 2005.
To je drugi največji škandal v nemškem privatnem sektorju po verigi diskontnih trgovin Lidl. Vodstvo tega trgovca si je ne le zaželelo posnetkov zaposlenih na delovnem mestu, v odmorih, vecejih, voaristične užitke so iskali tudi v komunikaciji in interakciji zaposlenih izven delovnega časa.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. R pravi:

    Predvidevam, da je dopust dobro del :)

  2. Igor Đukanović pravi:

    V mojem študentskem domu je stanoval tudi nek iranski študent. Večni študent. Med septembrskimi izpitnimi roki se je vedno pritoževal, da pri nas čez poletje ni možno študirati. Preveč “dekoncentrirajočih elementov”… :-)

    Popolnoma prav mu dam. Tudi mene s trakci od modrčka, ki niso pod majčko, dekoncentriraš. Do te mere da imam popolno in nedeljeno razumevanje za vodilne v nemških Telekomu in Liedlu… ;-)

  3. sifra pravi:

    nekje je bilo zapisano,da bo nsledjna “skrb” zda … afrika…
    se že uresničuje…!?

  4. Fonzi pravi:

    Katja=yummmi !!!

  5. Igor Đukanović pravi:

    Sifra, misliš na cene hrane? Ali na situacijo na jugu Afrike, ki je domači politiki več ne obvladajo?

  6. Jura Štok pravi:

    … zanimivo je, katero ameriško poveljstvo se imenuje CETCOM. Označevalec in označeno sta kar identična v geostrateški terminologiji.

  7. jetar pravi:

    Še dobro, da ni teksta prebirala, s takimi očali!

Komentiraj