Saturday 27. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ne se hecat z zajcem

31. maj 2008 ob 18:52 | Robertina Šebjanič |


Big Buck Bunny from Blender Foundation on Vimeo.

30.maja je bil dan, ko smo si lahko na internetu ogledali ali prenesli animacijo Big Buck Bunny. Posebnost te animacije je, da je v celoti narejena v programu Blender, ki je oprtokodni program za 3D modeliranje. Film je rezulat večmesečnega dela in vzporednega razvoja programa Blender 2.46.

Tudi sama animacija Big Buck Bunny je oprtokodna, tako da si lahko prenesete vse datoteke uporabljene za produkcijo.
Delo je na voljo pod licenco Creative Commons priznanje avtorstva: (c) copyright Blender Foundation | www.bigbuckbunny.org. Lahko si tudi naročite film na DVD-ju in s tem pomagate ekipi Blenderja pri razvoju programa.

Robertina Šebjanič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Robert L. Tuva pravi:

    Ha, začne se kot A Bug’s Life — oziroma ne, začne se kot For the Birds (ptič na veji). In potem referira še več Pixarjevih — pa seveda še kako drugo. No, videl sem tudi Slonove sanje (prejšnjo njihovo odprtokodno), tu se mi zdi dosti boljša animacija karakterjev, zgodba pa ostaja švoh (Rambo?), plitva, drugorazredna. Zanimivo, kaj več lahko pri Pixarju stlačijo v svoje kratkometražnice, ki so še krajše od tega Zajca.

    Ampak solidno, očitno veliko truda tudi tu. A torej nič posebnega (ideja?), Pixarjeve kratke risanke imajo, recimo, vedno kako hudo idejo.

  2. rocky pravi:

    1.tud sam sem pred nedavnim okušal drobtinice blenderja-http://rocky.blog.siol.net/2008/03/27/3d-modeliranje-z-blender-jem/. In vem kolk truda je potrebno za takole stvar po mojem bi sam delal takšno stvar kakšni 10 let. Tak da v open source projektu se je še enkrat več pokazala moč množice.

    2.Ja se strinjam s tabo Robert da zgodba ni nevem kaj.Pač zato imajo pri Pixarju zaposlene profesionalne pisce scenarijev -”ugibam”. Ampak sama animacija(kvaliteta) zelo solidna.

  3. lojzka pravi:

    Poglejte si raje eno ‘domačo’ na:
    http://www.alesmav.com/DaphnesNewBroom/index.html

    Lp,
    L.

  4. Robertina Šebjanič pravi:

    Bi dodala k članku še prvi odprtokodni film, tudi narejen z Blenderjem: “Sloni sanjajo” “Elephants dream” , ki si ga lahko ogledate na http://www.youtube.com/watch?v=bsGEWHNJ3s8

    P.s.: Blender si lahko namestite na svoj računalnik, pa naj je Windows al pa Mac al pa Linux… je brezplačen. S produkcijo teh animacij se razvijalci trudijo, da obenem dodajo potrebne stvari v Blender, da se to kar si zamislijo za film da narest.

  5. Igor Đukanović pravi:

    Wow, res so dobri. Vseeno niti slučajno ne razmišljam, da se jim pridružim. Že, če v službi kdo samo omeni Moodle, samo gledam, kje je najbližji izhod. Spraviti vso učno snov na računalnik oziroma internet je ogromno garanja.

  6. res pravi:

    res se ne.

  7. ros pravi:

    Fajn. Povabljeni vsi na Blender.si portal, ki vas zanima Blender!

  8. ivanka pravi:

    jaz bi rada vec o uporabi zajcjih iztrebkov ce so oporabni kot gnojilo za roze ker ne smrdijo prevec

Komentiraj