Takle mamo 022

27. maj 2008 ob 23:51 | Vest |

JUŽNOAMERIŠKO POVEZOVANJE

12 Južnoameriških držav se je dogovorilo, da ustanovijo zvezo, ki bo pospešila medsebojno gospodarsko izmenjavo in jih tesneje povezala tudi politično. Za vzor so si vzeli Evropsko unijo. Sedež institucij UNASURja, vključno s parlamentom, bo v Boliviji.
Ustanoviteljicam se ni uspelo dogovoriti o skupni vojaški politiki, ki sta jo najmočneje zagovarjali Brazilija in Venezuela.
Predsednik Lula je v skupnost povabil vse ostale države Latinske Amerike in Karibov in ob tem dejal, da ima unija priložnost postati močna svetovna sila, ki bo spremenila razmerja svetovne moči, ne le zase, temveč za vso človeštvo, še posebej v časih, ko cene hrane drvijo v nebo.
Edina preostala zaveznica ZDA v Južni Ameriki, Kolumbija, se Unasurju ni pridružila.
Sočasno s pogovori o ustanovitvi unije so ameriška vojaška letala kršila suverenost venezuelskega zračnega prostora nad otokom La Orchila, kjer je vojaška baza in predsedniška poletna rezidenca.
Napetost narašča že nekaj časa, saj so ZDA aktivirale 4. floto, katere jedro bo letalonosilka na jedrski pogon. 4. flota ni bila aktivna od druge svetovne vojne, ko so jo formirali za lovljenje nemških podmornic ob karibskih in južnoameriških obalah.
Nelagodje povzroča tudi selitev ameriške vojaške baze iz Ekvadorja v Kolumbijo. Ta naj bi bila locirana praktično na meji z Venezuelo.
Dozo enake ameriške arogance ponuja tudi senator in republikanski predsedniški kandidat John McCain. V interjuvih in nastopih pred kubanskimi emigranti v Miamiju je malce ozmerjal Kubo, še bolj Obamo, ker bi se pogovarjal s Kubanci brez postavljanja pogojev. Glavna ost je bila naperjena proti Venezueli in Boliviji, kjer bi v vlogi predsednika naredil vse, da državi ne bi zašli na isto pot neuspeha, kot se je to zgodilo Kubi. Castrovi bratje, Chavez in Moralez počneta vse, da bi uničila ekonomski napredek in demokracijo. Za McCaina je edini južnoameriški svetilnik upanja Kolumbija.

BOJKOT KONFERENCE O PREPOVEDI KASETNIH BOMB

Več kot 100 držav sodeluje na konferenci o prepovedi uporabe kasetnih bomb, ki poteka v Dublinu. Za popolno prepoved se zavzemajo tako humanitarne organizacije, Združeni narodi kot papež.
Edini dejanski nasprotniki so ZDA, Kitajska, Rusija in Izrael. Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je celo dejal, da pomeni sprejetje dokumenta o prepovedi takšnega orožja grožnjo varnosti sveta, ZDA pa bodo razmislile o nadaljni humanitarni pomoči državam, ki bodo podpisale takšno prepoved.

LIBANON IMA PREDSEDNIKA

V nedeljo je kot novi predsednik Libanona prisegel general Michel Suleimani. Izvolitev predsednika je končala 18 mesečno politično krizo, ki je Libanon spravila na rob državljanske vojne. Suleimani je konsenzualni predsednik, ki mu ne nesprotujejo ne prozahodni suniti okoli Haririja in ne Hezbolah s Hasanom Nasralo. Za njega ni glasovalo le nekaj poslancev od skoraj 250 članskega parlamenta. Zasedanje, na katerem so generala potrdili, so spremljali tako predstavniki ameriške administracije, Evropske unije kot zunanja ministra Sirije in Irana.
Libanon ima zelo nenavaden način izbire najvišjih predstavnikov države. Po državljanski vojni in Izraelski okupaciji so sprejeli ustavo, kjer mora biti predsednik maronitski kristjan, premier sunit in predsednik parlamenta šiit.

BLAIR JE TERORIST

Izraelsko letalstvo je skoraj sklatilo privatno letalo, v katerem je iz srečanja Svetovnega foruma v Šarm El Šeiku potoval Tony Blair. Letalo se ni odzivalo na klice kontrole, zato so Izraelci sumili, da gre za teroristični napad. V zrak so poslali dva lovca. Letala so kasneje vzpostavila radijsko zvezo in razjasnila situacijo. Miljonar Tony je za dogodek izvedel iz časopisov, nekaj dni kasneje.

SAVDSKI ATOMI

Na obisku v Savdovi Arabiji se je mudil predsednik Bush. V zameno za povečano črpanje nafte je kralju Abdulahu ponudil dostop do civilne jedrske tehnologije. V sklop le-te spada tudi dobava nuklearnega goriva, torej tudi obogatenega urana. Material, ki je tako sporen pri iranskem jedrskem programu.

KONEC “SVOBODNE” TRGOVINE?!

Nemčija poziva vse države, da skupaj prepovejo špekulacije z nafto, saj trenutno višanje cen ni posledica dejanskega povpraševanja, ampak borznih špekulacij, ker se največji skladi umikajo iz trga finančnih produktov in se usmerjajo na blagovne borze.
Nemški predsednik celo pravi, da je sodobni kapitalizem postal pošast, ki požira finančni sistem v okviru katerega deluje.
Georg Soros se strinja z ocenami o špekulacijah, saj naj bi te povzročile naftni balon, ki se bo kmalu razpočil.

ČEBELE

Nemčija je prepovedala uporabo nekaterih pesticidov, ki naj bi bili odgovorni za pomore čebel v Porenju.
Gre v glavnem za klotianidin, ki se trži pod komecialnim imenom Pocho proizvajalca Bayer in je odgovoren za pomor 99% vseh analiziranih čebel.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. carp pravi:

    Eh, spet samo poročila o zlobni ZDA..

    - Recimo S-3 avion, ki je zašel v Venezuelo, je bil del akcije proti trgovanju z mamili.. in kdo podpira mamilaše + gverilce FARC?

    http://www.economist.com/world/la/displaystory.cfm?story_id=11412645

    - “Izraelsko letalstvo je skoraj sklatilo privatno letalo”
    v resnici
    “As is common practice in such a case, the Israeli air force sent two fighter jets to intercept the aircraft. They flew above the former British prime minister’s plane and quickly established contact.”

    - “. V sklop le-te spada tudi dobava nuklearnega goriva, torej tudi obogatenega urana. Material, ki je tako sporen pri iranskem jedrskem programu.”

    Bullshit. Sporno je bogatenje urana in ne nizko obogaten uran. Uran imamo tudi v Krškem, seveda pa ga je nemogoče uporabit za vojaške namene.

  2. carp pravi:

    Mimogrede.. v nekem prejšnjem prispevku ste pisali o obkoljeni in bombardirani Basri, ki je bil še večja nategancija (vir kar tiskovni predstavnik al-Sadra, dogajanje pa v resnici v Sadr cityju in ne v Basri). Obup.

  3. Fonzi pravi:

    S3 je zašel v Venezuelo.. seveda.

    Mi bebci pa naj verjamemo, da lahko letalo kar tako zaide v tuj zračni prostor. pri današnji tehniki, ko ima že vsak mulc na gorskem kolesov Garminov GPS….

    Buče prodajaš….

  4. carp pravi:

    Eh, kršitve zračnega prostora niso nič neobičajnega (tudi čez Slovenijo).. samo Venezuela izvaja svojo propagando, ki ji nekateri veselo nasedate

  5. Jura Štok pravi:

    Carp, dolžan sem ti nekaj odgovorov.

    1. Malce boš moral preveriti, kje točno se nahaja omenjeni venezuelski otok, kje Kolumbija in kje operira FARC.
    S trgovino z mamili se ukvarja tako FARC kot desničarske paravojaške milice, tako da ne vidim čisto dobro, kam bi hotel obrniti poanto.
    2. Prestrezanje letal je vsakdanja praksa vseh držav, v primerih, ko se letalo ne odziva na klice centra za zračni nadzor. Predzadnji ukrep je vizualna komunikacija, zadnji sestrelitev neposlušnega letala.
    3. Očitno imaš boljše podatke o iranskem jedrskem programu kot IAEA, ki nadzira vse iranske jedrske objekte. IAEA nikoli ni trdila, da Iran bogati ali da bi ga lahko bogatil do stopnje, ki je primerna za jedrsko bombo. Tega ne trdi tudi NIE, skupno poročilo vseh ameriških obveščevalnih agencij.
    4. O Basri je bilo govora v TM 19. Edini del poročila, ki ga ne morem podkrepiti z verodostojnimi poročili, ker jih nisem našel za nazaj, je izraz »obkolitev«.
    Boji v Basri so se odvijali, američani v mesto samo niso šli, iraškim vladnim silam so nudili letalsko »podporo«, torej bombandirali so gosto naseljena območja.
    Čeprav so najprej hoteli sodelovati v dejanskih uličnih bojih, so pozneje v pogajanju med generalom Petraeusom in premierom Al-Malikijem, od tega odstopili, da si ne bi še poslabšali javne podobe med šiiti. Prav o tem dogajanju je pred dvema tednoma generala Petraeusa zasliševala senatorka H.R. Clinton.
    Ni mi pa nekako jasno, kako si povezal Sadr City in Basro?!

Komentiraj