Saturday 27. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Iskra Delta

23. maj 2008 ob 23:08 | Urh Maček |

Ob izidu knjige avtorja Janeza Škrubeja Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo smo se udeležili novinarske konference. O vsebini knjige so poleg avtorja spregovorili še Anton Železnikar, Ludvik Toplak, Rado Faleskini, Boris Nemec, Daniel Malenšek in Viktor Mrak. Avtor knjige, udeleženec bitke za obvladovanje informacijske tehnologije v času hladne vojne, nas popelje skozi presenetljiva zgodovinska dogajanja v razvoju informacijske tehnologije, ki so se odvijala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Škrubej, ki je bil direktor Iskre Delte, katera je kljub embargu na izvoz izdelkov informacijske tehnologije v vzhodne države, uspela postaviti v letu 1986 na noge do tedaj eno največjih računalniških omrežij na svetu. Knjigo je avtor napisal, da opiše dogajanja na področju informacijske tehnologije, ki so imela pomemben vpliv na svetovne spremembe v tistem času in pri katerih smo Slovenci pomembno sodelovali, ne da bi se tega dovolj zavedali.

Kratek pogovor z avtorjem:

Razprava ob izidu knjige:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Q_ pravi:

    …kaj pa stečaj?!

  2. tomazh pravi:

    K propadu so mnogo pripomogli tudi mediji, posebej ena novinarka, ki je še posebej negativno pisala o Delti, ko je imela težave.Ime dobite, če prelistate takratne medije. Verjetno je tako pisala po navodilih zastopnikov-uvoznikov računalnikov. Tudi to je del te zgodovine.

  3. MarkoNi pravi:

    Ja povej katera je.

  4. Murgelski palček pravi:

    Stečaj je izpeljala SOZD Iskra, Iskracommerce. Bliskovito in tako, da so delavce obvestili nekaj dni po začetku stečajnega postopka. Upravitelj je enostavno poklical odpuščenega v svojo pisarno in mu povedal, da je odpuščen. Seveda brez komentarja, uradno in kot izvršeno dejstvo. Vendar se stečaj še do danes ni končal, ker obstaja še lastnina. Smešno in resnično, Delta sploh ni bankrotirala. Kapital so pograbili in ga selili v Nemčijo. Tako nekako. Kot nekakšen napad z orkestriranjem medijev. Nesramno, brezobzirno do ljudi, kot da so kriminalci!

  5. medek pravi:

    Gospodar prstana.
    http://vranika.blog.siol.net/2008/03/06/saruman-vs-gandalf/

  6. miška pravi:

    Katera je ta miška (beri novinarka) je vsem znano.Dokler ji je bil direktor zelo naklonjen je delala po njegovem navdihu, kasneje je bila po kazni premeščena v Sarajevo, sedaj pa je samo mama Gregata v pokoju.Generacije nadaljujejo smer…

  7. Luka pravi:

    Prebral knjigo. Super. Zanimivo.
    Zakaj ni v knjigi niti enega konkretnega imena? Naj se pove kdo je bil takratni republiški vodja tega in onega, kdo je takrat naredil to in ono.. IMENA…

    Dajte tisti ki to veste malo pokomentirat.

  8. Luka pravi:

    Aja… zakaj imena… Malo se mi dozdeva da večino tistih imen še danes srečujemo v vrhu politike in gospodarstva. Se motim?

  9. Jani pravi:

    Ne motiš se. Delta je bila že prodrla v ZDA, kjer je rabila le še suport, pa so stvar ustavili s stečajem.
    Koliko znjanja se je prelilo in izgubilo vidimo v internetu danes.

  10. Marijan Miletic pravi:

    V knjigi zal ni imen kljub temu, da so ljudi najpomembnejsi za razvoj novih tehnologij. Posebaj pogresam pokojnega Raleta Stefanovica in Krstana Sarca, ki sta mi pomagala na Bozic leta 1978 sestaviti prve 4 PDP-11/34. Domacini so praznovali. ID je zamudila mikroracunalnisko revolucijo podobno kot DEC. Geopoliticna nakladanja v knjigi so posledica nerazumevanja znanstvenega razvoja. ID je bila YU firma in sreca za dezelo, da se razpadla pred drzavo. Od politikov velja omeniti vecnega Janeza Kocjancica, ki je mesetaril po ID v casu admin blokade. Zdruzitev z Gorenjem in Iskro je drasticno poslabsala kadrovsko strukturo in propad je bilo za pricakovati. Jaz sem pravocasno odsel na IJS. Lep pozdrav vsem ex-sodelavcem po 30. let bivanja v Ljubljani.

Komentiraj