Zelenjavna nabodala
18. maj 2008 ob 20:24 | Črt Butul |Prišel je čas piknikov in druženj v naravi. Ena od okusnih jedi, ki jih pripravimo na enostaven način, so pisana zelenjavna nabodalca, ki se priležejo vsem, primerna so tudi za vegetarijance.
ZELENJAVNA NABODALCA
Sestavine: nekaj mladih čebulic, nekaj stebelc gojenih špargljev, divji por, divji koromač, kos mladega kravjega sira, korenje ali paradižnik, poper, sol, oljčno olje.
Količino surovin prilagodimo številu jedcev. Običajno sta dovolj dve nabodalci na osebo.
Priprava: Zelenjavo operemo in narežemo na manjše kocke ali kolobarje. Nabodemo jo na lesena nabodalca. Položimo jih v teflonsko posodo ali na žar ploščo, če smo v naravi. Po želji dodamo poper in sol, pokapljamo z oljčnim oljem. Popečemo z obeh strani, zelenjava naj ostane rahlo hrustljava, čvrsta. Kot prilogo ponudimo špargljevo mostardo.
ŠPARGLJEVA MOSTARDA
Sestavine: 1 kg špargljev , 250 g sladkorja, 2 žlici gorčice, 1 limona, 1 naribana čebula, 1 dl belega vina
Priprava: Šparglje narežemo na majhne koščke. Potresemo jih s sladkorjem in pustimo na hladnem 24 ur. Naslednji dan dodamo špargljem na tanke laske narezano čebulo in vse skupaj počasi pražimo, da zelenjava karamelizira. Prilijemo belo vino. Vse skupaj še naprej počasi kuhamo , dokler se omaka ne zgosti. Na koncu dodamo dve žlici gorčice. Dodamo jo k ribjim, mesnim ali zelenjavnim jedem. Mostarda je okusnejša, če jo pustimo v zaprtih kozarčkih najmanj en mesec pred uporabo.
Tatjana Butul
19. maj, 2008 ob 9:54
Krasni recepti, njamsi in zraven poveste še malo o vsebnosti tega in onega in o koristnosti tega in onega. Sproščeno, dišeče, grem kar kuhat.
3. december, 2008 ob 19:38
Zmaga.
14. avgust, 2023 ob 6:40
I am actually thankful to the holder of this web site who
has shared this wonderful article at at this time.
15. september, 2023 ob 5:00
Hello there, I found your site by means of Google even as looking for a
comparable subject, your site got here up,
it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply became alert to your weblog thru
Google, and located that it is really informative. I’m going to watch out for brussels.
I will appreciate for those who proceed this in future.
A lot of other folks will be benefited out of your writing.
Cheers!