Vprašanje dneva 019

24. april 2008 ob 12:00 | Nejc Jemec |

Vprašali bi, pa ne veste koga? Muči in črviči Vas že nekaj časa, pa ne veste odgovora. Na Vesti smo odprli rubriko za tovrstne težave - vprašanje dneva! Brezplačno in brez vseh obveznosti ga lahko tudi Vi zastavite v svojih komentarjih, mi pa ga bomo poslali v svet. Naše vprašanje dneva je lahko prav priročno darilo za popoldansko razmišljanje med tednom o (ne)zanimivih tematikah - od realnosti do zabave.

Vprašanje dneva: Ste za uvedbo uniform v slovenske šole?

Mnenje za Vest: Jasna Kuljaj, televizijska voditeljica, Matevž Tomšič, dekan Fakultete za uporabne družbene študije, in Gregor B. Hann, brezdomec, pisec horoskopa, križank in šal v Kraljih ulice.

Torej, kaj še čakate? Kaj si Vi mislite o tem?

Nejc Jemec, navdih: Marko Crnkovič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Jure pravi:

    Definitvno ne. To spada v neko drugo obdobje.

  2. zz pravi:

    ali pa za prepoved nošenja dragih oblačil in opreme?
    morda so uniforme boljše…
    drugače se preveč vidi razkol med revnimi in bogatimi in še bolj bogatimi in še bolj revnimi.

  3. Magnezzium pravi:

    Ideja za naslednje vprašanje dneva bi lahko bilo vprašanje: Ali bi se v prehrani lažje odpovedali mesu ali krompirju?
    Odgovore bi bilo pa še najbolj zanimivo slišat od koga, ki se ima za intelektualca …

  4. Bo pravi:

    To je že Marko Crnkovič vprašal … oziroma dorekel … sam sem za uniforme, kjer več ali manj že so, med osebjem na letalih, v hotelih … V šolo pa uniforme ne sodijo, brr. Šola je vendarle dopolnilo domu, kraj druženja, učenja, spoznavanja sebe. Treba spodbujati različne sposobnosti v ljudeh, ne uniformirati.

  5. Jure pravi:

    To je nesmisel. Razlike vid tisti, ki razlike hoče vidt.

  6. monika pravi:

    Ne vem, če je čist tako. Po mojem je Kuljajeva edina res razumela, kje je keč morebitnega uvajanja uniform. Mislim, da bo vprašanje vedno bolj aktualno, hkrati s poglabljanjem razlik v družbi Je pa to že danes problem, kar malo se pozanimajte o občutkih zelo revnih otrok, ki potem ne znajo odreagirat drugače, kot da doma prosjačijo za mogoče in nemogoče.

  7. Bo pravi:

    No, Jure, kategoričen ne se ne zdi smiseln. (Predvidevam, da si ga dal meni.) Ljudje se radi izražajo tudi z obleko.

  8. zz pravi:

    vprašajte otroke, kako se počutijo ob otrocih bogatunov.

  9. doajen pravi:

    Pametno vprašaje! Zakaj? Zato ker se predvsem v osnovnih šolah na podlagi oblačil vzpostavlja neke vrste segregacija. Potrebno je vedeti, da oblačilo predstavlja pomemben del neverbalne komunikacije, torej, čigar starši nimajo sredstev, da bi njihova npr. petčlanska družina bila oblečena po zadnji modi, ti otroci bodo porinjeni na obobje družbe. Otrok je krhko bitje in samopodobo je najlažje uničiti. Uniforme, da, toda naj bodo skrbno, estetko in ne le funkcionalno ukrojene. Torej, v popolnosti delim mneje Jasne Kuljaj.

  10. Človek pravi:

    Bom kar skopiral kar sem napisal pri Crnkoviću:
    Uniforme so za otroke ravno tako nevarne kot pravljice. Tako kot ni princa na belem konju, tako tudi ni enakopravnosti in enakosti med ljudmi. In čim prej se otrok navadi na dejansko stanje okoli sebe, toliko večje so njegove možnosti za preživetje ali morebiten uspeh.
    Insignije in simboli so nevarna stvar, ki se jih očitno malokdo zaveda. Ločevanje ali ˝predalčkanje˝ ljudi, že po sami narodnosti, krajevni, športni pripadnosti, naj bi bila stvar preteklosti, ampak očitno nekateri ne morejo brez tega. Ali pa so toliko ˝kratkovidni˝, in ne vidijo, da uniforma na Jesenicah ne bo enaka uniformi v Ljubljani ipd…
    Seveda poznamo uniformiranost v USA in GB, ampak gre za drugačen princip in seveda popolnoma drugačne narode. Pripadnost prestižnemu Harvardu je čisto nekaj drugega kot pripadnost slovenskemu FDVju. In ja, gre za pripadnost. Uniforma je pripadnost. In pripadati FDVju? :lol:
    Pa da ne bo kdo užaljen in da ne reče, da zgolj napadam FDV, bom parafraziral… Uvajanje pripadnosti na OŠ Tone Čufar na Jesenicah, kjer imajo zaposlene varnostnike, ki vzpostavljajo red, medtem ko sta glavna dva problema prostitucija in preprodaja mamil? Eh, eh, to je še bolj zabavna misel kot vse ˝utopije˝ H.G. Wellsa…
    Sicer pa zelo lepa socialistična misel, ki bi zadovoljila marsikaterega starša, saj bi v tem primeru imeli korist zgolj oni…

  11. tado pravi:

    čjasna,v 21 tisočletju ne vemo če bodo sloh ljudje še na svetu:))

Komentiraj