Tuesday 14. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Psihiatrična kapela

23. april 2008 ob 21:46 | Urh Maček |

V psihiatrični kliniki Ljubljana je danes ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran blagoslovil kapelo. Ob priložnosti je izrazil upanje, da bi bolniki in vsi ostali, ki se bodo v tem prostoru zbirali, doživeli notranji mir in tolažbo. Po šestdesetih letih je klinika ponovno dobila kapelo. Kapelo, ki je bila zgrajena leta 1929, so v prejšnjem režimu leta 1948 spremenil v telovadnico. Pobudnik ponovne obuditve kapele je bil župnik župnije Ljubljana Polje Janez Bernot.
Poleg bolnikov, njihovih svojcev in zaposlenih sta prireditev iz prve vrste spremljala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in direktor klinike Miroslav Končina.

Posnetek blagoslovitve:

Mnenje varuhinje:

Zdenka Čebašek Travnik: “Mislim, da gre za praktično rešitev, za uresničevanje potreb tistih pacientov, ki želijo tudi duhovno oskrbo v času zdravljenja v bolnišnici.”

Odlomek iz govora direktorja klinike:

Miroslav Končina: “… prostor kjer bodo našli svoj mir, torej pogovor s samim sabo in pogovor z bogom, …”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Georg pravi:

    Zelo sem vesel kapele “Božjega usmiljenja” v kletnih prostorih Psihiatrične klinike Ljubljana. Rečeno je bilo, da bodo v tej kapeli našli svoj mir katoliki pa tudi drugi, ki niso katoliške vere ( muslimani, pravoslavni, evangeličani, budisti, .,..)

    Gospod novinar Urh Maček je želel tendenciozno prikazati to blagoslovitev kapele, češ, glejte, kakšna neenakopravnost je to do ostalih veroizpovedi. Tudi ostale veroizpovedi morajo imeti svojo kapalo. Če pa se vsem ostalim ne moremo zagotoviti kapela, potem pa tudi Katoliški cerkvi ni treba. Kot vidite, bodo to kapelo lahko spoštljivo uporabljaje vse veroizpovedi. Tudi stranke SD, LDS, SNS, v kolikor bodo želele v njej najti svoj mir. Molitev namreč še nobenemu ni škodila.

    Kapela je toraj namenjena vsem, čeprav je kapela opremljena s krščanskimi simboli. Ko sem še v bivši “jugi” služil vojsko v Bosni, sem večkrat šel molit v mušejo. Ni me motilo. Na stenah mušeje sem celo opazil obraze nekaterih krščanskih prerokov iz Stare zaveze. Zelo zanimivo.

    Pri nas pa bi nekateri še kar naprej uprizarjali namišljeno neenakopravnost, verske spore, nestrpnost do drugih religij, namesto da povdarjali svobodo veroizpovedi ter svobodno izbiro, ki je zapisana in zagotovljena z ustavo.

  2. Nadek pravi:

    Otvoritev kapele je pozitiven korak v pravo smer.

    Podobno kot Georg pa menim, da Urh Maček dela zelo tendenciozne oziroma pristranske prispevke. Urh, še enkrat svetujem: zgleduj se po Denisu - kot novinar ima lahko svoje mnenje, nima pa skušnjave (oziroma ji ne podleže, tako kot ti), da bi to mnenje vsiljeval ali da bi prispevke pripravljal s pozicije svojega mnenja. Kar žal, zate Urh ne moremo reči. In tu izstopaš na Vesti v negativno smer.

    Kdorkoli ima vsaj malo razčiščeno (veren ali neveren) je vsakega takega dogodka (kapela v kliniki) vesel. Vsak vernik (katoliške ali druge veroizpovedi) pa nima zadržkov spoštovati vero drugega, njegovih simbolov in prepričanj. Verski prostori so pri (večini razumnih, ki jih poznam) vernikih prostori združevanja in ne razhajanja.

    Zanimivo pa je, da takšne poskuse razhajanj, nepravičnosti, itd. srečamo predvsem pri tistih, ki pravijo, da sploh niso verni, da so ateisti, presenetljivo pa se imajo za zelo dobre strokovnjake za verska vprašanja (predvsem v smislu (ne)enakopravnosti.

    Ko grem jaz v Himalajo in ko osebje v baznih taborih izvaja obrede in molitve v skladu s svojo vero, jaz ob tem molim rožni venec, ki mi je blizu. Seveda pa s tem ne izstopam, ker vstopim v njihov svet s spoštovanjem… Če grem na Tajsko, s spoštovanjem sodelujem na npr. pogrebni slovesnosti, sam pa zmolim za umrlo/ega Očenaš…

    Spoštovani gospod Urh in podobni: razumen vernik zna spoštovati in sprejemati in pri tem ohraniti svojo držo. Nekateri pa se boste morali, kot kaže, takšne drže še naučiti.

    V dobro Vest.si upam, da čim prej!

    Vse dobro!

  3. Aschmodei pravi:

    Ni še nihče napisal, zato moram jaz, blagor ubogim na duhu …

Komentiraj