Tuesday 14. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Integracija beguncev

22. april 2008 ob 16:27 | Vesna Lovrec |

V okviru projekta Hvala ti Slovenija za prijazen sprejem in gostoljubje je Turistično društvo Nočni pohodniki iz Precetincev (Prlekija) v Mariboru prejšnji teden izvedlo okroglo mizo o integraciji beguncev.
Na omizju so sodelovali predstavniki tako vladnih kot nevladnih inštitucij, begunci pa žal na to omizje niso bili povabljeni. Tako iz prve roke nismo izvedeli, koliko so begunci dejansko hvaležni za slovensko gostoljubje in kako so se uspeli integrirati.
Uvodoma je bilo občutiti, da je namen omizja predvsem ta, da se lokalne enote inštitucij kot so mestna občina, zavod za zaposlovanje in center za socialno delo pričenjajo seznanjati z begunsko problematiko, da bodo pripravljeni, ko bo prišlo do napovedane regionalizacije v RS.

V prvem videu je Simona Remih, vodja sektorja za migracijo in integracijo, ki spada pod direktorat za upravne notranje zadeve (MNZ) predstavila statistiko podeljenih statusov begunca. Mag. Eyachew Tefera, izvršni direktor Inštituta za afriške študije je kot gost na omizju izpostavil problematiko, ki je povezana s postopki za pridobitev azila. Tamara Pogorevc, ki na notranjem ministrstvu dela na oddelku za integracijo beguncev in tujcev je pojasnila, kako poteka postopek oddaje prošnje za azil. Mariborsko integracijsko hišo je predstavil njen vodja, Drago Hausmeister.

Ritherjeva in Pogorevčeva o upadanju podanih prošenj za azil v Sloveniji:

Pogorevčeva pojasnjuje, da problematika ni samo črna in bela ter navaja primer, kako so sosedje integracijske hiše v Ljubljani sprejeli begunce:

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj