Tuesday 14. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Spomin na delavce

21. april 2008 ob 20:44 | Denis Sarkić |

V Sloveniji je v lanskem letu zaradi poškodb pri delu umrlo 29 ljudi, od tega deset tujcev, so na novinarski konferenci povedali predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Zaradi posledic poklicnih bolezni pa naj bi po oceni izvršne sekretarke za socialno področje ter varnost in zdravje pri delu Lučke Böhm umrlo 681 ljudi.

Dušan Semolič ujet za Vest pred novinarsko konferenco:

Böhmova je uvodoma povedala, da je 28. april svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, ki je posvečen vsem tistim, ki so umrli na svojem delovnem mestu. Kot je dejala, je po podatkih inšpektorata v letu 2007 na delovnem mestu umrlo 29 ljudi, pri čemer v to številko niso všteti tisti, ki so se smrtno poškodovali na poti v službo ali iz nje. Deset od vseh umrlih je bilo po trditvah Böhmove tujcev na začasnem delu v Sloveniji, 19 pa Slovencev. Pojasnila je, da je najpogostejši vzrok za smrt na delovnem mestu padec z višine.

V nadaljevanju je opozorila, da se Slovenija vse od leta 1991 izogiba pregledu nad številom poklicno obolelih ljudi. Kot je pojasnila, odkrivanje bolezni financira delodajalec, kateremu pa v večini primerov ni do razkrivanja slabosti v podjetju.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. 1tastar pravi:

    Zdravje pri delu; je to delo s kondomom?

Komentiraj