Wednesday 15. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo ima prav?

17. april 2008 ob 16:37 | Maja Andlovic |

Ljubljanski starši so v sodelovanju z Društvom za preučevanje politične in kulturne dediščine Ivana Cankarja (DIC) začeli z zbiranjem podpisov v akciji Solzica podpore staršem, s katero nasprotujejo podražitvi ljubljanskih vrtcev. V ta namen so prejšnji četrtek, 10. aprila, na Prešernovem trgu v Ljubljani postavili stojnico in že prvi dan zbrali več kot 1000 glasov podpore. Zvečer se je zgodba zapletla, stojnico so namreč odpeljali.

Tajnica DIC Darja Bučar nasprotuje izjavi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki vztraja, da je stojnico odstranila pristojna inšpekcija, ker pobudniki peticije niso imeli ustreznega dovoljenja. Bučarjeva navaja, da ji na pristojnem oddelku dan kasneje dovoljenja niso želeli izročiti.

Čez štiri dni je mestni inšpektorat Društvu za “preprečevanje” politične in kulturne dediščine Ivana Cankarja, kot je pisalo na ovojnici pisma, poslal obvestilo, v katerem so jih med drugim pozvali, da morajo stojnico odpeljati, “v nasprotnem primeru bo upravno izvržbo na stroške zavezanca to opravilo Komunalno podjetje Ljubljana”. Kar je že storilo. Kot opozarja Bučarjeva, so obenem v isti odločbi glede že opravljene odstranitve stojnic navedli: “Ob ponovnem inšpekcijskem pregledu na kraju samem dne 10.4. 2008, ob 16.20 uri, je bilo ugotovljeno, da na stojnicah poseda večje število mladih, kar je nakazovalo na to, da se stojnice pod težo podrejo in s tem posledično pride do nesreče tistih, ki so na stojnicah sedeli. Zato je bilo nujno odločiti v izreku odločbe naveden ukrep.”

Bučarjeva je prepričana, da Janković na takšen način preprečuje civilni iniciativi, da na legalen način pove, da se ne strinja z njegovimi odločitvami in poudarja, da akcija ni naperjena proti županu, ampak proti podražitvi vrtcev, saj so nekateri starši otrok v ljubljanskih vrtcih aprila prejeli tudi do 25 odstotkov višje položnice. Zavrnila je tudi Jankovićeve navedbe, da je peticija le del predvolilne kampanje SDS. Res je, je dejala, da slednja akcijo podpira, a je to po njenem logično, saj je svetniška skupina SDS v mestnem svetu nasprotovala podražitvi vrtcev. Pobuda je prišla spontano, pravi Bučarjeva, potem ko so starši začeli prejemati položnice z višjimi zneski. Je pa predsednik društva Janez Moškrič tudi mestni svetnik iz vrst SDS.

Pojasnila je tudi, da so v dovoljenju za postavitev stojnice kot namen navedli predstavitev akcije Izboljšajmo življenje v Ljubljani. Peticija je namreč le del predvidenih aktivnosti civilne iniciative. Poleg tega zbiranje podpisov sovpada z akcijo za boljše življenje v Ljubljani, je dejala.

Bučarjeva je razložila tudi zaplet z dovoljenjem in inšpektorjema.

Akcija Solzica podpore staršem se nadaljuje z zbiranjem podpisov preko njihove spletne strani in SMS sporočil. Do sedaj so zbrali približno 2700 glasov podpore.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Streecek pravi:

    SDS se je prej spravljal na Zokija, Zoki pa zdaj samo vrača;) Ne jokat janševci:P

  2. Streecek pravi:

    Prihranite zbiranje solzic za po volitvah :)

  3. Pero. pravi:

    Imamo vse vrste stojnic… Vsak ki ima 5 min časa in se spomne, si jo lahko postavi.
    Ko jo pa postavijo starši otrok, ki se ne strinjajo s 25% povišanjem plačevanjev vrtcev, je pa vse narobe, ker to ni po godu županu. V takem primeru očitno ne zbirajo sredstev! Ljubljančani pazite se!

  4. 1tastar pravi:

    Moji sošolci so stanovali v DICu (Domu Ivana Cankarja), pa niso nikoli rekli, da imajo kakšne težave z županom.

  5. Artičok pravi:

    Obup…le kam nas bo tako avtoritativno obnašanje župana pripeljalo…lepa šola za tiste, ki so ga volili! Saj veste kako pravijo…osel gre samo enkrat na led!

  6. Veveric pravi:

    kaj ima ta prispevek veze s politiko?

    se pa strinjam! dol z đankovićem!

  7. Kirwesniemi pravi:

    Če pogledaš podrobneje oglas peticije v žurnalu, vidiš da je naslov DppkIC isti kot naslov stranke SDS + oblika oglasa je enaka oglasom SDS, le barve so druge. Očitno kategorično LAŽE! Grda je ta, da je za podražitev vrtcev kriv novi SDSov zakon o financiranju občin, ki je vzel mestu kup denarja. V bistvu so za ”solzice” krivi prav oni in njihov gazda. BTW, se mi utrne solzica ob pogledu na grdo babo SDSarsko. Torej take ‘majo.

  8. Veveric pravi:

    Glede prvega dela dvojega komentarja imam samo eno pripombo: ja in??

    Glede drugega pa…glede na to, koliko je bilo v LJ postorjenega v prejšnjih dveh mandatih, je bilo denarja vsekakor preveč, tako da nimajo kaj jokati, če ga imajo sedaj malo manj. Je pa zanimivo, da podražitve vrtcev ni bilo v Đankovićevem terminskem programu, med drugim pa komaj čakam, da grem čez 5 mesecev na otvoritev novega štadiona v Stožicah!:))

Komentiraj