Prostovoljno ali obvezno?

16. april 2008 ob 10:02 | Vesna Lovrec |

Pobudniki praznovanja mednarodnega dneva prostovoljstva v Mariboru so Mladinsko informacijski-svetovalni center Infopeka – ki deluje znotraj Pekarne magdalenske mreže - in Zveza prijateljev mladine Maribor. Na tiskovni konferenci pred včerajšnjim pričetkom festivala sta predstavnici Mladinsko informacijsko-svetovalnega centra Infopeka, Dolores Šegina in Urška Breznik opisali, kako poteka prostovoljno delo v sklopu Pekarnine Infopeke. Izpostavili pa sta tudi dejstvo, da zaradi opravljenega prostovoljnega dela mladi v izobraževalnem sistemu pridobivajo dodatne kreditne točke ali pa se jim ure opravljenega prostovoljnega dela štejejo za del opravljene obvezne prakse. Tako se zastavlja vprašanje, ali gre v Sloveniji za prostovoljno delo zaradi potrebe po delati dobro ali je prostovoljno delo nujno zlo za dosego določenega cilja skozi posamezni izobraževalni sistem.

Danes (med 17. In 19. uro) se bodo v okviru mariborskega Festivala prostovoljstva mladih predstavili prostovoljci Evropske prostovoljne službe (European Voluntary Service), ki delujejo v Pekarni-magdalenske mreže, ki je od leta 2004 gostila že 15 prostovoljcev iz tujine, v tujino pa jih kot EVS organizacija pošiljateljica poslala štiri. Popoldan se bo ob 19:00 uri prevesil v filmski večer, ki ga bosta pripravila prostovoljca Alex Veitch in Andres Gallardo, ki v okviru svojega EVS-a vodita projekt Pekino, s katerim skrbita za prikazovanje nekomercialnih filmov z aktivistično obarvanimi vsebinami.
Jutri ob 12.00 uri pa je v Mestni hiši Rotovž na sporedu okrogla miza Motivacija mladih za prostovoljsko delo, katere namen je pridobiti vpogled v značilnosti prostovoljskega dela mladih in na podlagi katerega bo mogoče načrtovati ustrezne oblike podpore za nadaljnji razvoj organizacije prostovoljskega dela in oblikovati smernice za spodbujanje prostovoljskega dela med mladimi.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Zlata lisica pravi:

    Larifari?
    Prostovoljci v Pekarni imajo prevec proste roke, zato tudi ni rezultatov…
    Ali pa je pomembno samo to, da se evropski denar steka v Infopeko?
    Slovenski prostovoljci pa bi si zasluzili definitivno vec kot samo kreditne tocke. Vsaj zepnino bi jim lahko priskrbeli tako kot EVS-ovcem. Ali pa morda placali najemnino za stanovanje, ki je pravtako primerljiva z evropskimi standardi.

  2. Srebrna žlica pravi:

    Zlata lisica, želim si te spoznati. Oglasi se kaj v hiški z rdečo fasado.

  3. mali Šrot pravi:

    neverjetno kako mariborčanke rade hitro prostovoljno dajo, človek bi pomislil, da kovtre nosijo ves čas kar na hrbtu, da se lažje vležejo

Komentiraj