Thursday 16. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Blagoslovljena

14. april 2008 ob 10:00 | Vesna Lovrec |

Včerajšnje uradno odprtje Škofijske gimnazije Maribor za Zavod Antona Martina Slomška po besedah direktorja zavoda, dr. Ivana Štuheca, predstavlja položitev krone na opravljeno delo.

Zbrane goste sta na slovesnosti nagovorila tudi minister za šolstvo in šport Milan Zver ter ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar.

Po besedah Zvera je država Nadškofiji Maribor izplačala premalo odškodnine, se pa je Zver za razumevanje ob tem na včerajšnji slovesnosti zahvalil ekipi mariborske nadškofije ter izrazil zadovoljstvo, da je bila celotna odškodnina namensko porabljena za izgraditev nove šole.

Slovesnosti se je udeležilo več kot tisoč ljudi, tako Nadškofija Maribor s prigrizkom ni uspela počastiti vseh zbranih. Je pa direktor dr. Ivan Štuhec zbranim obljubil, da bo ob naslednjem snidenju nadškofija častila vola:

dr. Ivan Štuhec: »….nihče pod tem nebom ni računal, da vas bo tolko prišlo. Pa ob kaki drugi priložnosti, ko bomo kakega vola kje na ražnju pekli, tu na Vrbanski, takrat….«

Ministru Zveru je po tem, ko je sodeloval pri rezanju traku, izginil nasmešek iz obraza. Novinarka TV Maribor ga je z vprašanjem, kako gleda na paradoks, da se je na svečano odprtje gimnazije čakalo do dneva, ko bo končana šolska telovadnica, ko pa se srednjim šolam menda obeta krajšanje ur telovadbe, močno razjezila. Tako močno, da tokrat ni bil na voljo za Vest, s katero se je, vsaj v Mariboru, vedno rad spogledoval.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Levica pa v jok!

  2. mali Šrot pravi:

    ….naša štajerska lepo napreduje, ker tu ni bilo bele garde, naši pjebi so bili samo f nemški vojski al pa prostovoljcev v SS u- tak v povprečju fify - fifty % (no 3% tistih ta prvih jih je dezertiralo f XIV. divizijo) leta 9. maja 1945 pa smo bili vsi partizani, premožne sosede, begunce, vojne ubežnike z ženami in otroci ter pozno vračajoče smo podavili z blagoslovom partije in jim vse zaplenili, še celjski britof smo zaplenli nemcem, naš kurji tat Leskošek pa je postal veliki boss…..mi potomci SS, Wermachta, bosanskih divizij, šmarskega in pohorskega batajona in XIV. divizije pa sedaj komandiramo traktorskim divizijam in trdo sedimo v sedlu - vladi..zvestoba do roba se začne na pivu in cvetju z brif kaslcom al pa brez…

  3. medek pravi:

    Telovadnice so namenjene politikom ala iksasti Zver, učenci je pać ne potrebujejo.
    A so imeli maškare, no ja sneg je skopnel.
    “Nasilno” beračenje je prepovedano.
    Volov je pa med ministri na pretek.

  4. Revolucija pravi:

    Škoda, da niste posneli Ivana Zidarja tajkuna, ki se je tudi udeležil otvoritve.

  5. Pepo pravi:

    Ni kaj, lepo, res lepo. Zdaj bo Maribor imel svojo škofijsko gimnazijo, enako kot Ljubljana pa bo morda kakšen kompleks na tej relaciji manj. Ministra je sicer trla iskrena žalost, da mu je padel zakon, po katerem bi zasebne šole financirali 100 procentno, ampak to bodo že uredili. Zidar kajpak mora biti zraven, kajti naslednja epoha gradenj cerkvenih šol je tik pred durmi, začenši menda z osnovno prav v Mariboru.

    Naj na koncu rečem še tole: iz predvojnih škofijskih gimnazij je izšlo nekaj prav odličnih ljudi, ki so uradni cerkvi zaradi njene upogljivosti med vojno obrnili hrbet. Skoraj vsi krščanski socialisti na primer. Tudi sam poznam nekaj mladih ljudi, ki so maturirali na ljubljanski škofijski gimnaziji: krasni, zelo uravnoteženi kulturni ljudje pokončne drže. Kljub mojim mešanim občutkom zaradi določenega favoriziranja teh šol je končni rezultat verjetno koristen. Bog daj, da bi bilo tudi v bodoče takih kar največ.

  6. Jakob pravi:

    Lepa slovestnost. Zelo so se pripravili na otvoritveno slovestnot. Na državnih šolah pogosto srečujem nepripravljenost učiteljev pri sodelovanju in organiziranju izvenšolskih dejavnosti in organizaciji kulturnih prireditev. Vsi so zelo leni. Nobene proslave, še za državne praznike ne. Ravnateljem in učiteljem javnih šol se ne ljubi narediti veselja otrokom, da bi lahko javno nastopali in da bi jih mi straši gledali. Ravnatelji državnih šol naj se torej gredo učit k katoliškim šolam, da vidijo, kako se pripravi in organizira slovestnost. Mislim, da je konkurenca dobrodošla.

Komentiraj