Zadnja orgija

13. april 2008 ob 20:12 | Katja Buda |

Po Brownu in danskih Mohamedih smo dobili še Hrdlicka. V dunajskem Dommuseumu so odprli razstavo v čast Alfredu Hrdlicku. Kontraverzna razstava je kontraverzna predvsem zaradi dveh dejstev: vsebuje upodobitve Jezusa in apostolov pri zadnji večerji v različnih položajih, ki bolj pritičejo Ronu Jeremyju in njegovim prijateljem; drugo dejstvo se dotika lokacije razstave - poteka v Dommuseumu. Muzej je del tamkajšnje katedrale svetega Štefana. Je tudi dom sakralne umetnosti omenjene katedrale.

Direktor muzeja Berhnard Boehler stoji za vsemi razstavnimi eksponati: “Menim, da ima Hrdlicka pravico do upodobitve ljudi na mesen, drastičen način.” Dodaja, da je umetnost sprožilec za razprave. In Hrdlicku je to uspelo. Oglasila se je katoliška javnost in razstavo obsodila, saj naj bi užalila čustva vernikov.

tongerlo-laatste-avondmaal.JPG
Zadnja večerja, kot jo je videl Da Vinci

Razstava “Vera, meso in moč” je bila tako pod pritiski širše katoliške javnosti prejšnji teden okrnjena. Kardinal Christoph Schoenborn je zapovedal umaknitev Leonardove zadnje večerje in še ene provokativne upodobitve odrešenika, ki na križu ne trpi dovolj, saj ga nek možakar drži za, no, jajca. “Blasfemije tu ni,” pravi direktor muzeja. Vprašljivi pa niso samo pridihi homoerotičnosti. Odrešenik je na slikah upodobljen brez obraza in krpice, ki je na dosedanjih upodobitvah pokrivala njegovo mednožje. Slik si tako ne morete več ogledati, a kot zagotavlja predstavnik kardinala ne zaradi cenzure, temveč zaradi spoštovanja sakralnega in užaljenih vernikov. Obe strani primerjata Hrdlicka s karikaturnimi upodobitvami Mohameda v danskem časopisu Jyllands Posten. Kulturni urednik danskega časopisa je leta 2005 svoj poskus integracije muslimanov v moderno, sekularno družbo obrazložil: “Oni (muslimani) zahtevajo poseben status in posebno obravnavo verskih čustev. To pa se ne ujema s svobodo demokracije in govora sodobnega časa, v katerem morate biti pripravljeni na žaljivke in posmehovanje. (…) smo na tankem ledu in ne ve se kam nas bo pripeljala samocenzura.” Torej pri karikaturah je šlo za poskus. Koliko od povabljenih karikaturistov si bo dovolilo upodobiti Mohameda? Od približno štiridesetih povabljencev je v roke vzelo barvice le dvanajst.

800px-alfred_hrdlicka_austrian_sculptor_2005.JPG
Alfred Hrdlicka

Hrdlicka očitno ni sin samocenzure. Je verjetno prestar, saj je letos dopolnil častitljivih 80 let. Sicer je bil zelo presenečen, da je bil muzej sploh pripravljen razstaviti Zadnjo večerjo in poudarja, da z njo ni želel udariti po Cerkvi. Kako bi si to sploh lahko želel, saj je Biblija njegovo najljubše čtivo in njena motivika osrednje vodilo pri njegovem ustvarjanju.

hrdlickagross.JPG

Morda pa je vseeno dosegel, kar narekuje naslov razstave. Ko človek doda veri ščepec mesenosti, vera pokaže zobe in svojo moč. In tako je umetnost še enkrat odigrala svojo vlogo in vera svojo. Prva je vzpostavila razpravo, druga pa jo utišala, da bi zaščitila tisto, kar je njej sveto.

Katja Buda
FotoVir: Google Images

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. mr_m pravi:

    Huh, če bi bili takole upodobljeni muslimanski motivi, bi bil direndaj bistveno hujši.

  2. vodimepotvdaljave pravi:

    sej nč ne rečm na prispeuk, ampak da napopaš tega alfreda sm gor k je tak grdobec, sploh pa tako veliko fotko, jooooj

  3. franjo pravi:

    Alfred me spominja na Dolfeka

Komentiraj