Thursday 16. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cerkev si je oddahnila

13. april 2008 ob 13:53 | Vesna Lovrec |

Pred današnjo uradno otvoritvijo Škofijske gimnazije na Vrbanski cesti v Mariboru je Zavod Antona Martina Slomška Maribor v petek pripravil tiskovno konferenco, na kateri so metropolit dr. Franc Kramberger, direktor zavoda dr. Ivan Štuhec, ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave Mirko Kraševec in mariborski pomožni škof ter generalni vikar Mariborske Nadškofije dr. Peter Štumpf govorili o dolgoletnem projektu prenovitve in dograditve prostorov nekdanjega škofijskega bogoslovja, ki so ga pred drugo svetovno vojno zgradile mariborske župnije in dekanije:

dr. Ivan Štuhec o enotah Zavoda Antona Martina Slomška, pri čemer ga je prekinil šolski zvonec. Zaupal pa nam je tudi, kako se nameravajo lotiti košnje trave:

In še odgovori na novinarska vprašanja tipa, kdo je lahko dijak Škofijske gimnazije, kako gledajo na dejstvo, da so se gradbena dela odvijala tudi na gospodov dan ter katere konkretno so bile zvijače tistih, ki so nasprotovali, da bi bilo poslopje nekdanjega škofijskega bogoslovja v postopku denacionalizacije vrnjeno Nadškofiji Maribor:

Uradna otvoritev prostorov oz. po besedah dr. Ivana Štuheca »položitev krone na opravljeno delo«, se bo zgodila danes ob 16.00. Svojo udeležbo so potrdili tudi minister za šolstvo dr. Milan Zver, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. Gregor Rot pravi:

    Zakaj pa za solski zvonec nimajo kar zvonenja cerkvenih zvonov? Tako bi lahko zdresirali uboge otroke iz vrtca in srednjih sol, da bi avtomaticno odsli k masi (pavlov reflex press).

  2. AleksandarTodorović pravi:

    Gregor,čestitam za po moji oceni najduhovitejši komentar, ki sem ga videla kadarkoli na Vestu.

  3. marjan pravi:

    AleksandarTodorović zahvala za duhovitost gre vam.

  4. barba pravi:

    aleksandar je transseksualka. štuhec pa preoblečeni jambrek.

  5. Johan pravi:

    Neverjetno s kakšnim cinizmom in z viška se na straneh VEST-a gleda na privatne šolske zavode, npr. na katoliške izobraževalne ustanove. Gregor, deluješ mi prav nestrpno in žaljivo.

    Ta cinizen in poniževanje, ki ga na spletu ti prodajaš, že ves čas prodaja tako zvana liberalna levica, ki jo je polna usta varstva človekovih pravic, pluralizma in svobodne izbite. Ugotavljam, da je ta liberalna levica konzervativna prav zaradi pretekle komunistične dresure ( uporabil sem tvoj izraz).

    Liberalci in levičarji govorijo eno, delajo drugo. To se vidi tudi v DZ, ko levičaski poslanci z velikim primitivizmon vzganjanjo v DZ ideološki boj, katerega posnemate tudi mnogi blogarji.

    Občutek imam, da se Gregor sploh nisi potrudil, da bi poslušal v celoti izjave iz novinarske konference. Mislim, da nastopajoči niso nič govorili o šolski katoliški dresuri, ampak o svobodni izbiri. Ali svobodna izbira ni nekaj najbolj svobodnega in liberalnega?

    Ker gre za privatno šolo, ima vsaka taka privatna šola svoj hišni red.Obisk maša je po tem redu obvezen samo dvakrat letno. Sicer pa nevem, kaj je narobe, če se kdo maše udeležuje večkrat letno. Saj pri maši vendar ne streljajo. Maša je glede na evangeljsko sporočilo izraz največje ljubezni in upanja.

    Mariborska škofijska gimnazija predstavlja največjo konkretizacijo strpnosti in spoštovanja pluralizma, ki ga tako zvani liberalci in levičarji v Sloveniji ne premorejo, ker so proti privatni šoli in svobodni izbiri. Na to gimnazijo se lahko vpisujejo tudi ateisti, muslimani, pravoslavni, itd.. Liberalcem in levičerjem takoj pade rdeča zavesa na oči, če se le malo srečajo s stvarjo, ki je povezana s Cerkvijo. Bilo bi primerno, da se sami potrudijo in preverijo, kako zadeve dejansko izgledajo na terenu. Sedenje pri računalniku in kritiziranje ne pojasni resničnega sveta.

    Da zaključim, za letošnjo maturo velja, da so najboljše rezultate dosegli ravno maturanti iz privatnih šol. To pomeni, da jim maša ni škodila.

  6. Luka pravi:

    @Johan: Bravo! Koncno nekdo, ki se javno in na glas zavzema za svobodno izbiro! Recimo za svobodno izbiro homoseksualnih parov, da se porocijo in posvojijo otroke, za svobodno izbiro zenske do splava, ce ne more vzgajati otroka, za svobodno izbiro muslimanov, da si postavijo dzamijo, za svobodno izbiro do kajenja marihuane in tako dalje in tako naprej. Fuj, liberalci in levicarji, sram naj vas bo! Poglejte za kaj vse se zavzema katoliska mladina, vas pa so le polna usta! Se enkrat cestitke Johan!

  7. AleksandarTodorović pravi:

    Pa res je, da se vsi borimo za vsobodo izbire , tako kod prav lucidno navaja Luka o iz trte zvitega komentarja g. Johana.
    Z veliko preveč decibelov nas prodajalci megle- tisti, ki nam kar zastonj darujejo maše, prebudijo vsako nedeljo in nas vabjo k lberalnosti, spoštovanju do življenja, solidarnosti…
    Še nikoli nisem slišal te liberalce, da bi se opredelili do izbrisanih.
    Niti Karitas jim ni pomagal, ker “pomoč pripada le državljanom”.
    Nikoli še nisem slišal opravičilo Majam, Inkam, …ali opravičilo za križarske vojne…. Papa Pije (mslm da 13.), je odkrito sodeloval z nacisti, ki so tudi bili zelo liberalno usmerjeni.
    Bravo Luka.

  8. Johan pravi:

    Luka, ravno v tem je svobodna izbira, da se nekdo zavzema za homoseksualno zvezo, drugi pa so mnenja, da je zakonska zveza med možem in ženo več in boljša ali drugi zopet, da je splav svobodna izbira ženske, jaz pa sem mnenja, da splav ni najprimernjša metoda kontracepcije in pri tem apeliran na odgovornost človeka. Tako se ti zavzemaš za svobodno uživanje droge, jaz sem mnenja, da droga uničuje in zasužnjuje človeka.

    Glede Todorovića pa sem prepričan, da Karitas ni nikdar in nikoli odklonil pomoči tujim državljanom. Sem član Karitasa in vem koliko pomoči gre tujim državljanom, tudi v Afriko, Azijo in Južno Ameriko.
    Ne vem, zakaj naj bi se Cerkev opredeljevala do izbrisanih. Saj jih ona ni izbrisala. Pa tudi pravicam izbrisanim ni nasprotovala . Pač, treba je Cerkev za nekaj okriviti, ker jo pač vsi napadajo, jo bomo napadli še mi izbrisani.
    Kašno vezo imajo z današnjo Cerkvijo križarske vojne in Inki. Ko nekomu zmanjka argumentov proti Cerkvi, privleče na dan križarske vojne. Cerkev v Sloveniji lepo sodeluje z Muslimansko skupnostjo. Ali si niste pred nedavnim ogledali prireditve v Cankarjevem domu, ko so na katoliški prireditvi sodelovali tudi Muslimani.
    To da je Papež Pij odkrito sodeloval z nacisti, veste vi in tisti ki neprenesete Katoliške cerkve. Jaz vem za nešteto primerov, ko je Papež Pij pomagal reševati mnoge ljudi pred nacisti, med njmi pa je bilo tudi veliko Judov.

  9. martello pravi:

    @todorović

    1.) med drugo sv. vojno je bil papež Pij 12. in ne 13.
    2.) samo 27. septembra 1943 je papež Pij za zidovi vatikana skril več kot 400 židov, ki jim je grozila eksekucija-med celotno vojno jih je rešil več tisoč, kar je veliko več kot vaš ljubi diktator
    3.) cerkev nima z izbrisanimi nobene veze
    4.)mene cerkveni zvon ni zbudil še nikoli v življenju, pa živim ob cerkvi
    5.)maje, inke in ostale indijance je pobila posvetna vojska in ne cerkev

  10. AleksandarTodorović pravi:

    Johan, mogoče je, res v mojem komentarju premalo argumentacije.Poskušal bom biti bolj jasen.
    Karitas čigav ste tudi Vi član izdatno pomaga nedržavljanom onstran Slovenije.V Sloveniji pa zahteva osebno izkaznico državljana.Kratko malo jih brez tega ne interesirate.
    ??- ZAKAJ?če pa ste ČLOVEK KI POTREBUJE POMOČ. ALI STE BREZ PAPIRJEV VIDETI KOT AMEBA ?
    Že jutri lahko sondirate teren na najbližji Karitas ! Torej oglasite se brez dokumentov, ali z dokumentom tujega državljana.
    Nadalje razmišljate : “zakaj bi se cerkev opredeljevala do izbrisa” ?
    Opredelila se je, namreč o marsičem, zakaj ne tudi o brezbožni civilni usmrtitvi 18.305 ljudi.
    Vsak dan se moramo opredeljevati. Opredeljevanje do kršitve človekovih pravic opredeljuje pav tistega, ki je, tako ali drugače opredeljen ali profitabilno molče neutralen. Če bi se cerkev opredelila do izbrisa bi zagotovo bilo manj hektarjev ali pa nič hektarjev.
    INKE : Vsak alkoholik ali narkoman mora priznati zasvojenost. Komaj potem se lahko začne zdravljenje in upanje na ozdravitev.Enako, dokler naša cerkev ne bo zmogla moči za priznanje grehov , ni upanja za ozdravitev. Prav to i zaradi upa v poboljšanje, cerkev počne v spovedovalnicah.
    Vili Brant je to priznal in pokleknil pred žrtvami nacizma.
    kdaj bomo zmožni mi takšne iniciacije za svetlo bodočnost.

  11. Kaktus pravi:

    @Johan

    Imam enako mnenje o veri, kot ti o drogi.
    In če si res zagovornik svobodne izbire, bi se moral strinjati z menoj ko pravim da ima človek svobodno izbiro pri veri in pri drogi. Če imajo ljudje pravico verovati in tudi pravico da ne verujejo (do tega vprašanja ima cerkev zelo “čuden” odnos) zakaj nimajo pravico da se drogirajo. ČE imamo pravico se drogirati z alkoholom, zakaj potem nebi imeli možnosti svobodne izbire. (alkohol je droga!!!!!)

    Svoboda izbira vsakega posameznika se mi zdi velika vrednota, ki pa nima temeljev v Bibliji in RKC, daleč od tega. Duhovnik je pastir, verujoči so ovčice, ki mu sledijo. In tu ni nič narobe, vsak ima pravico izbire, lahko si ovca, pa četudi ne dobesedno. Vendar cerkev ne ponuje svobodne izbire!!! Cerkev ima dogme!

  12. Luka pravi:

    @Johan: Zdaj te pa ne razumem čisto dobro. Saj to kar praviš vendar ni predmet debate. Jasno da se tebi lahko zdi zveza med moškim in žensko edina pravilna in da je tvoje mnenje, da droga uničuje in zasužnjuje človeka in da splav ni dobra oblika kontracepcije. Tudi jaz sem prepričan, da droga uničuje zdravje, a tukaj vendar govoriva o svobodni izbiri, torej da se ljudem ne prepoveduje oziroma krati pravic, samo zato, ker pač eni mislijo, da istospolni parterji niso naravna zveza. (mimogrede, tudi heteroseksualna zveza je daleč od česa naravnega. Naravno je kvečjemu promiskuitetno osemenjevanje). Nihče se ni vtikal v to, kakšno je tvoje mnenje. Jaz sem te pohvalil, ker sem iz tvojega pisanja razbral, da podpiraš svobodno izbiro, tudi če ni v skladu s tvojim mnenjem.

  13. AleksandarTodorović pravi:

    1. Martelo, hvala za informacijo, da je to bil Papež Pije 12 in ne 13.
    2. poznam zgodbo o reševanju židov, poznam tudi druge (podpise, deklaracije…),vključno z posnetki.
    2a. Le vprašanje :kdo je naš ljubi diktator ?
    3.Res, cerkev nima nič z izbrisom, le noče se opredeliti za sočloveka.
    4. Imaš trd spanec, kaj če pa ga drugi nimamo ?
    5. Da Maje Inke…. križarji so pobijali kot posvetna vojska, in le v imenu našeg boga.

  14. martello pravi:

    @todorovič

    tudi jaz lahko ubijam v imenu boga, pa zato ne bo kriva cerkev. sicer pa nihče ni rekel, da je cerkev brezmadežna - je institucija tako kot mnoge druge, zato ima cerkev pravico zahtevati osebno izkaznico ob dajanju pomoči, saj upravlja s svojim denarjem.

  15. AleksandarTodorović pravi:

    Marjeto, očitno ne razumete problem razlike med ljudi in amebami.
    Izbrisani kar dolg čas nismo bili nti amebe.Bili smo pripravljeni za izgon po ukazu direktorja za upravno pravne zadeve RS, Slavka Debelaka.
    Niiti Karitas nas ni prepoznal za ljudi, ker je v spregi z državo.
    Osebna izkaznica, gor ali dol. Ali res menite, da ljudem ni treba pomagati v slučaju (poškodbah, nesrče…) če nimajo osebne izkaznice s sabo ali, če jim je nekdo uskratil/odvzel to možnost ?
    bog nas varuj, pravim jaz.
    Karitas nas ni prepoznal za ljudi, čeprav smo hodili po dveh nogah, artikulirali se z človeku identičnimi načini komunikacije…
    Bog nas varuj inštitucij, seznamov, evidenc….

  16. martello pravi:

    osebno primera izbrisanih ne poznam dovolj dobro, da bi lahko sodil, gotovo pa so se vam dogajale krivice. absurdno pa bi se bilo zanašati na cerkev.

  17. Revolucija pravi:

    Kolikor vem je v MB zdravniška ambulanta, katero financira Karitas in nudi brezplačno osnovno zdravljenje osebam brez zdravstvenega zavarovanja, tujcem, Romom in seveda izbrisanim.

  18. Gregor Rot pravi:

    Cerkev se skozi absurdni koncept greha dotika ljudi na osebnem nivoju in z indoktrinacijo ze stoletja (otroci nimajo svobodne volje in siljenje v religijo jim pusca globoke travme, cetudi se kasneje nekateri resijo teh nesmislov, kot so bog, religija in podobno) so ravno otroci in mladostniki preko starsev glavni vir nadaljevanja teh nesmislov.

    Zato je toliko pomembnejsa vloga drzave, da zasciti drzavljane s tem, da jasno izraza znanstveno stalisce do zivljenja in se loci od cerkvenih nesmislov in ponuja solski mainstream, ki je posveten, saj zivimo v dobi razuma in znanosti - ljudje, ki niso radovedni in potrebujejo hitre puhlice o zivljenju in smislu, pa naj odhajajo k masi. Ampak, ce bi vsi verni starsi svojim otrokom sele s polnoletnostjo dali moznost svobodne izbire - religija da ali ne - cerkev propade v obdobju enega stoletja.

    Tako ni cudno, da so najzanimivejse tarce cerkve v obdobju dobre informiranosti in v zahodni civilizaciji kolikor toliko zdravega razuma prav sole kot institucije za dresuro otrok. Kar ne moremo doseci 1x cez teden pri verouku lahko dosezemo z dresuro v srednji soli ali se bolje v vrtcu.

    Zdrava drzava naj, ce je ze potrebno, omogoci tej skodljivi instituciji v okviru kapitalizma odpirati sole in vzdrzevati cerkve - ampak naj se tudi jasno izrazi, da je religija za otroke vsaj tako skodljiva kot alkohol in droge, ce ne veliko veliko bolj, saj ima lahko dolgorocne psihicne posledice tudi za naslednje generacije in mogoce bo v 22. stoletju zemlja znova v centru vesolja, sonce pa se bo vrtelo okoli nje.

  19. peter_na_veter pravi:

    Gregor Rot
    oj,
    A Ti boš pa na Novi univerzi( dr. “Jambrek_ovi” ) ućil ???
    lp
    ptr

Komentiraj