Takle mamo 017

11. april 2008 ob 23:46 | Vest |

RIŽ
Cene žitaric na svetovnem trgu letijo v nebo. Cena riža se je v zadnjih dveh tednih dvignila za 50, samo v petek pa kar za 10 odstotkov. Precej strokovnjakov predvideva v naslednjih mesecih še dodatne podražitve vseh žit za skoraj polovico.

Prehrana polovice svetovnega prebivalstva temelji na rižu, zato je najbolj na udaru prebivalstvo najrevnejših držav.

Kot ukrep za zaščito lastnega prebivalstva je večina držav proizvajalk uvedla izvozne carine ali celo prepoved izvoza. Med te sodijo Indija, Kitajska, Egipt, Vietnam in Kambodža. Indija je prepovedala izvoz vseh vrst riža z izjemo basmatija. Temu so določili minimalno ceno, pod katero ga ni več možno izvažati.

Še bolj je prizadeto prebivalstvo uvoznic riža, kamor spada večina držav tretjega sveta. Vlade slednjih sprejemajo radikalne ukrepe, da bi zajezili nerede in preprečili kopičenje zalog in dobičkarstvo.
V Indoneziji so jezni prebivalci opustošili in izropali trgovine. Država nad trgovce pošilja detektive, ki preverjajo stanje zalog .. vse veleblagovnice pa so dobile uredbo o maksimalnih količinah riža na kupca. Trgovci, ki bi kopičili zaloge riža bodo obtoženi gospodarske sabotaže, za katero so lahko obsojeni na smrt.

Nemiri zaradi višanja cen hrane so se odvijali tudi v Zimbabveju, Haitiju in Kambodži. Polovica prebivalstva Zimbabveja je odvisno od humanitarne pomoči.

Svetovna banka ocenjuje, da se lahko zaradi dvigovanja cen žitaric in energije kar 33 držav sooči z resnimi socialnimi nemiri.

HAITI

Na Haitiju so bili v nemirih ubiti štirje ljudje, 25 je ranjenih. Pripadniki brazilskih enot ZN so jeznim demonstrantom preprečili dostop do predsedniške palače, kjer so zahtevali hrano, odstop predsednika države in umik pripadnikov Združenih narodov.

Haiti je najrevnejša država v Južni Ameriki. Hkrati je tretja meščanska republika, takoj za Francijo ter ZDA, in prva črnska republika oziroma republika osvobojenih sužnjev. Ne ZDA in ne Francija, države ob njenem nastanku nista hoteli priznati, čeprav je bila utemeljena prav na vrednotah francoske in ameriške revolucije.

Haiti poseduje še en tragičen rekord. Je država, kjer se je v njeni kratki zgodovini zgodilo največ državnih udarov. Zadnji leta 2004, ko je bil z ameriško pomočjo odstranjen popularni predsednik in duhovnik Jean-Bertrand Aristid. Za njim je na oblast ponovno prišla ekipa, ki je obtožena zločinov proti človeštvu v prejšnjem državnem udaru in prevzemu oblasti.

Kljub temu, da je prebivalstvo Haitija eno izmed najbolj revnih in ogroženih, humanitarne pomoči ni v izobilju. Če stanejo mirovne sile na Haitiju letno kar 500 miljonov $, je program ZN za hrano zbral le 15 odstotkov od 96 milijonov dolarjev, ki naj bi jih potreboval za pomoč tej državi.

IZRAEL V PRIPRAVAH NA PRAZNOVANJE 60 LETNICE

Izrael bo maja praznoval šestdeseto obletnico svojega obstoja. (Čestitke!) Glavna tema otvoritvene slovesnosti bo posvečena ZDA, P1 kot najtrdnejši zaveznici. Na njej bosta sodelovala Barbra Streisand in predsednik Bush.

Izrael bo v času slavljenja obletnice predstavil izraelske in židovske prispevke k napredku človeštva na vseh področjih od umetnosti, filozofije, znanosti, medicine do ekologije. Ob obletnici bodo priredili P2 množico koncertov, dan spomina na Holokavst, delavnice, ki naj bi spodbudile soobstoj Izraelcev in Arabcev in športne prireditve.

Od uglednih gostov, ki bodo sodelovali, je vredno omeniti Tonija Blaira, Mihaela Gorbačova, Henryja Kissingerja, Vaclava Havla, Ruperta Murdocha - ustanovitelja Googla in ustanovitelja Facebooka.

IZRAEL - IRAN

Izraelski minister za infrastrukturo in bivši obrambni minister, ki vedno pove na glas tisto, kar si drugi upajo le misliti, je znova povedal par krepkih:

Če bo Iran napadel Izrael, se bo Izrael maščeval in uničil iransko nacijo. Nekateri Izraelci še živijo v predbibličnem času, kamor spada talionsko pravo.

Iransko obrambno ministrstvo se pridružuje Rusiji v nasprotovanju protiraketnemu ščitu v Evropi in trdi, da je edini res potreben protiraketni ščit tisti, ki bi branil svet pred jedrskimi grožnjami ZDA in Izraela.

Tudi Saudova Arabija ni več prezpogojna zaveznica ameriške bližnjevzhodne politike. Pozvala je mednarodno skupnost, naj prisili Izrael v podpis pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.

Po stališču zunanjega ministrstva jedrsko orožje ni nevarno le v konkretni uporabi, ampak tudi kot gonilo oboroževalne tekme med regionalnimi silami. Ker je Izrael edina jedrska sila na območju in ker njeno jedrsko orožje ni pod mednarodnim nadzorom, mora mednarodna skupnost enkrat za vselej prekiniti s politiko dvojnih standardov.

IZRAEL IN ČLOVEKOVE PRAVICE

Izrael novemu odposlancu Združenih narodov za človekove pravice Richardu Falku ne bo izdal vize. Profesor prava se je izraelskim oblastem zameril, ker je lani dejal, da je Izrael odgovoren za izvajanje holokavsta v Gazi. Izrael je ogorčen še toliko bolj, ker Falk še danes noče preklicati trditev, hkrati pa ga ni mogoče proglasiti za antisemita, ker je židovskega rodu.

Propagandni problem je tudi glavna izraelska organizacija B’Tsalem, ki beleži vse incidente v izraelsko-palestinskem konfliktu. Ta je izdala poročilo, ki pravi, da vdori v Gazo ne morejo šteti za dejanja samoobrambe. Primitivne rakete Qassam so v zadnjih štirih letih ubile 13 ljudi, izraelska vojska je v povračilnih akcijah le v zadnjih dveh letih ubila preko 1000 Palestincev, skoraj polovico od teh civilistov, med njimi 200 otrok.

MARINCI V IZRAELU

V novem vadbenem centru v puščavi Negev se bodo skupaj pripravljali pripadniki Izraelskih obrambnih sil in Marincev. Glavni poudarek bo na urbanem bojevanju, še posebej na potencialnih bojiščih kot so Gaza, Libanon, Zahodni breg in Sirija.

BLACKWATER

Iračani so besni nad dejstvom, da je ameriška vojska podaljšala pogodbo s privatno varnostno korporacijo Blackwater. Ta je bila vpletena v množico incidentov in pobojev, za katere ni nikoli nihče odgovarjal ne pred iraškimi ne pred ameriškimi sodišči. Iraška sodišča nad plačanci nimajo nikakršne jurisdikcije, čeprav se incidenti dogajajo na formalno suverenem ozemlju Iraka.

Večina zaposlenih na terenu je bivših pripadnikov ameriških posebnih enot in južnoameriških kontrasov. Zadnji resen incident se je zgodil lani v Bagdadu, kjer so pripadniki Blackwaterja pobili 17 povsem nedolžnih civilstov.

TERORISTI

Do sedaj smo vedeli, da je CIA ugrabljala domnevne teroriste po celem svetu in jih večinoma vozila v Guantanamo. Nekaj jih je pristalo tudi v Egiptu in Siriji. Nova država na tem seznamu je Jordanija. Po poročilu HumanRightsWatcha P2 je bilo v Jordanijo odpeljanih 14 ljudi različnih državljanstev in nacionalnosti. Tam so jih zasliševali in mučili. Uporabljali so elektro šoke, kače, pse, tepli so jih po podplatih, grozili s posilstvom in smrtjo. Večina je bila pozneje prepeljana v Guantanamo. Ameriška administracija potrjuje dejstvo, da so različnim državam za iste potrebe predali okoli 150 ljudi.

BRAZILSKE ELEKTRONSKE VOLITVE

Brazilsko vrhovno sodišče je razglasilo, da bo na letošnjih volitvah v uporabi Linux namesto Windowsov CE in VirtuOSa, ves volilni softver bo odprtokoden. Elektronskih volilnih naprav bo okoli 450.000. Glavni razlog selitve na drug operacijski sistem je zahteva sodišča po varnosti in nadzoru nad elektronskimi volitvami. Proizvajalci obstoječega programja tega ne omogočajo, saj naj bi nadzorniki s tem dobili vpogled v njihove poslovne in tehnične skrivnosti.

JURA ŠTOK

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. J pravi:

    Pase ti, gverilka!

  2. medek pravi:

    http://www.genecampaign.org/Publication/Article/GMtech/BT-BASMATI.pdf

  3. lucko pravi:

    Podcast, podcast, podcast!!! Prosim…

  4. konte pravi:

    a lahko skinete katjo buda, ker ne maram gledat poročil, ko jih vodi samozavedajoči moteči element. hvala.

  5. Jura Štok pravi:

    …ne bo šlo, ker ima ekskluzivno pogodbo za naslednjih 20 let.

  6. labuda pravi:

    ne štekam enih ljudi. Če ti kej ni všeč, pejt zaboga drugam. Je tok drugih poročil. Zate osebno pripročam Tankota.

Komentiraj